II. Ramszesz még napjainkban is érdekesség

II. Ramszesz mindenki által jól ismert történelmi alak. Személye, az ókori Egyiptom múltjának egyik híressége, az új birodalmi XIX. dinasztia harmadik fáraója. Építkezéseket folytatott, hadjáratokat vezetett, és persze csajozott ezerrel, azzal a hévvel, ahogyan azt egy uralkodó csak megteheti – vele kavart Nofertari is 😛 Olyan 66 évet élt, amely jelentősnek számított abban az időben! Kr.e. 1279- 1213 idősíkban érdemes gondolkodni.

Szerény személyem, viszont nem szeretne történelem órát tartani senkinek, hiszen ez annyira az általános történelmi műveltség része, hogy untig tisztában van vele mindenki. Inkább egy pikáns érdekességet emelnék ki, amelyből rögtön kiderül, hogy aki éltében igazi tiszteletet parancsoló uralkodó volt, az bizony holtában is tiszteletet követel 😉 Avagy csak kacsa mindez, s inkább a világ érdekességeinek kategóriájában azt kívánom prezentálni, hogy a MÉDIA egy igazi birkaelvre épülő HATALOM? 😀

Egy igen rég halott személy, akinek érvényes útlevele volt…

Az egyiptomiak törvénye szerint, bárki aki elhagyja Egyiptom területét, annak útlevélre van szüksége.. olvasható ez a médiában sok helyen, ahogy persze az a verzió is, hogy Az akkor érvényes francia törvények kimondták: mindenki, aki belép az országba – legyen élő vagy halott –, rendelkeznie kell érvényes útlevéllel... S persze az egyik magyar nyelvű oldalon olvasható volt, ez az érdekesség is: A döbbenetesen sokáig, a kordokumentumok szerint csaknem 90 évig élő II. Ramszesz az egyik legnépszerűbb és leghatalmasabb egyiptomi fáraó volt..

Hol volt, hol nem volt, 1974-et írunk, és bizony a nagy internetes hírforrások szenzáció központba helyezték, így 2018-as év vége fele, meg 2019-es esztendő első negyedébena II. Ramesses, az ókori Egyiptom egyik igen híres fáraóját. Mit tesz Isten, így 45 évvel később kezd gigantikusan terjedni az a híranyag, miszerint 1974 -ben az egyiptomi kormány kénytelen volt útlevelet kiállítani II. Ramesses számára, mert történelmi kutatások végett, Párizsba kellett szállítani őfelségét tanulmányozásra 😀 Egészen pontosan a fáma úgy szólt, hogy őfelsége állaga romlani kezdett, ezért csak és kizárólag Párizs tudott gondoskodni róla.

Valójában a híreket bőszen megosztó – igen nagyfokú intelligenciával rendelkező, az esetek többségében, saját országukban is érvényes szavazati joggal rendelkező – emberek, azzal sem foglalkoztak, hogy vajon Egyiptom milyen úton és módon tehetett szert, hihetetlen professzionális MRP (Machine-readable passport) magyarul kifejezvén gépi úton leolvasható útlevél kiadására már 1974-ben, ami akkor még az Egyesült Államoknak sem igen adatott meg mint technológiai háttér?

Nos nem tagadom Tamás vagyok, s mint tudjuk hitetlen, de hát számomra eléggé furcsa a média tálalása a fentihez hasonlító útlevélnek tűnő okmánnyal kapcsolatban! Egészséges gondolkodásom keretén belül vizsgáltam volna azt is, hogy a történetnek esetleg van -e valamilyen valóságmagja, s tényleg adtak -e ki útlevelet, II. Ramesses számára, Párizsba való renoválási kiruccanásához, s esetleg a médiában megjelenő különböző útlevélváltozatok, mint amilyen az alábbi is, az csupán illusztráció -e, de esetleg létezhetett tényleg kiadott útlevél az egykori uralkodó számára?

Én úgy veszem észre, hogy a II. Ramszesz körüli történetekben, így az útlevél kapcsán a fantázia határtalan 😀

Mind az idegennyelvi, mind a magyar nyelvű Wikipédia – szabadon terjeszthető de leginkább szerkeszthető – online lexikona is bejegyzésként tartalmazza, hogy II. Ramszesz részére, bizony útlevél lett kiállítva 🙂

Forrás és idézet a Wikipédia lexikonából

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/II._Ramszesz

Idézet: Mikor a múmia 1976. szeptember 26-án Párizsba (Bourget) érkezett, hogy orvosi vizsgálatnak vessék alá és megfékezzék az állapotát veszélyeztető gombák által okozott károsodás terjedését, útlevelet kellett kiállítani Ramszesznek az utazáshoz, mert holttestek nem juthattak ki az országból anélkül. A „foglalkozása” rovatba a következő bejegyzés került: „király (elhunyt)”.[48] Mikor megérkezett a Le Bourget repülőtérre, katonai tiszteletadással fogadták, mint látogatóba érkező államfőt.

Szóval a mese, az adatok, cikkről cikkre, úgy változnak, mint amikor, kulcsot másolunk. Biztos mindenki ismeri! Garantálom, hogyha mindig a másolatnak a másolatáról csinálunk egy kulcsot, akkor előbb utóbb a zárat már nem fogja nyitni 😛

Milyen érdekes, hogy egyetlen hiteles történész sem tartotta fontosnak ezt az eseményt, hogy tanulmányozza, illetve hát az egyiptomi kormányzat sem igazán tud róla, még csak érdekességként sincs számon tartva, hogy II. Ramesses őfelsége kapott volna útlevelet 😀

A történet valós magjáról!

A fenti történet alapjaira, hogy II. Ramesses őfelségét Párizsba szállították, szanatóriumi jelleggel, hogy megszüntessék a hajdani uralkodó testén elhatalmasodó gombás fertőzéseket, bizony még a New York Times is visszaemlékezik, ugyanis online archívumában megtalálhatók digitalizálva azok a cikkek, amelyeket a saját régi cikkeiből mentett le, 1996 előtti időszakból, amikor még az online publikációt nem művelték (forrás: https://www.nytimes.com/1976/09/27/archives/the-mummy-of-ramses-ii-is-flown-to-paris-for-treatment-of-decay.html)

Számomra roppant érdekes, hogy minek egy útlevelet 1974-ben kiállítani, ha úgyis csak 2 évvel később aktuális, az illető utazása. No de II. Ramses-t ha szállították akkor mint csomag ment, persze mint kiemelt értéket képviselő csomag, de útlevéllel egész biztos nem rendelkezett.

Megjegyzem a történet eredeti 1976-os alapja, ahogyan a fentiekben hivatkozott New York Times archívumban tapasztalható, még csak ki sem tér arra, hogy II. Ramszesz bármilyen útlevelet kapott volna. Márpedig mostanság, ismétlem még egyszer 2018-tól kezdődően a média akként állítja ezt a hírt be, hogy nem kevés vita volt Egyiptom és Franciaország között, merthogy Egyiptom vonakodott anno kiállítani Ramszesznek útlevelet, de győzött a Francia bürokrácia 😛 Komolyan mondom, az emberi hülyeség, illetve hát fantázia tényleg határtalan 😀A régi 1976-os cikk csupán annyit írt, hogy II. Ramszesz a Le Bourget Airport nevű repülőtérre érkezett, és különleges bánásmódban volt része. Ezen nincs semmi csodálkozni való, hiszen hihetetlen nagy értéket képvisel!

Amúgy II. Ramszesz őfelségének kiadott útlevelet, nyilván Egyiptom is annyira jelentéktelen eseménynek tarthatja, hogy hivatalos kormányzati oldalán, még csak meg sem említi: Forrás: http://www.egypt.gov.eg/english/home.aspx – bevallom őszintén én már az egyiptomi törvényekkel is tisztában vagyok, ugyanis arab nyelven elérhetőek, s Google az én barátom segített nekem az arab, magyar nyelvre fordításában, így kellő képet kaphatok az 1976-os időszakról is, s persze mindarról, hogy mennyi esélye lehetett annak, hogy őfelsége útlevelet kaphasson 🙂

Szólj hozzá!