Kripto Lexikon

Kripto Lexikon a tudástár, alapműveltség a kriptotérben 😉

Kripto Lexikon koncepciója :ℹ️ arra az elhatározásra jutottam, hogy összeállítok, a 🔗 kripto világával releváns alapszókincskészletet. Remélem visszatükröz valamennyit az elmúlt 15 esztendőből.

Ahogyan az informatikában általában megszokhattuk, az innovatív technológiai fejlődés, zömével angol nyelvű szakkifejezéseket szül.

Miért lehet érdemes akár a könyvjelződbe felvenned a Kripto Lexikon hivatkozását?

Hasonlóan a 🔗 kriptodevizák tudástáramhoz, ez a Kripto Lexikon is az angol ábécé betűrendje szerint tartalmazza azokat a fontos,

📣 sok esetben akár közgazdasági szakkifejezéseket, amelyekkel a kriptográfia világa iránt komolyabban érdeklődő, az angol nyelvű szakszövegekben rendszeresen találkozhat.

Ahogy módomban áll, bővítem, fejlesztem a Kripto Lexikon kínálatát. Talán azért is hasznos lesz ez az összeállítás, mert az általam írt cikkekben sem kell túlmagyaráznom az egyes szakszavak interpretációját, hanem ide, a releváns pontra fogok cikkeimből mutatni.

Fejlesztési ötletek a Kripto Lexikon számára

💡Lenne valamilyen ötleted❓ Szívesen javasolnál egy interpretációra szoruló kripto releváns kifejezést? Ne tartsd magadban, vedd fel velem a KAPCSOLAT-ot egész nyugodtan 🙂

Alapvetően azoknak általában könnyebb szokott lenni akik tudnak angolul. Ez a Kripto Lexikon azonban  számukra is hasznos lehet, hiszen nagyon sok szakszövegben csupán az adott kifejezés három, vagy épp négybetűs rövidítéseit használják.

Kripto Lexikon ELŐSZAVA

2008 óta rengeteg idő telt el, bár a kriptográfia alkalmazása a pénzügyek területén még mindig gyerekcipőben jár. Egy lexikon mindig egy adott téma, esetlegesen szakmai terület szókincskészletét nyújthatja számunkra. Annak tartalma minél gazdagabb, annál több utat járt már be az adott terület.  Folyamatos bővítését tervezem, amiben Te is segíthetsz például ötleteiddel, meglátásaiddal vagy akár támogatás formájában.

A Kripto Lexikon kijelenti, hogy tartalma kizárólag edukációs célokat szolgál és messze sem valósít meg semmit abból, amire a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. és 9. pontja szerinti eredeti jogalkotói szándék alapult.

💡 Tipp a Kripto Lexikon használatához

Bizonyos fogalmak, koncepciók leírása egyes esetekben bonyolultnak tűnhet. Viszont arra ügyeltem, hogy minden fontosabb fogalomnál ugrólinket alkalmazzak, amely a Kripto Lexikon releváns tartalmára visz. Ez segítheti, hogy átlásd és megértsd a témákat teljes egészében.

🙏 Kripto Lexikon támogatása ❤️

Ha szívesen támogatnád a Kripto Lexikon fejlesztését, azért mert alapvetően pártolod az információáramlás szabadságának jegyében az ismeretterjesztést, valamint szerinted is a társadalmakra nézve a készpénz kivonása egy centralizált rendszerben ☢️nukleáris katasztrófa lenne,

🙏kérlek használd a Kripto Lexikon QR kódját vagy vedd fel velem a kapcsolatot alternatív kriptotárca címért❗

Ne feledd, napjainkban a Bitcoin protokoll az egyetlen, amely egy monetáris pénzrendszert decentralizált alapon valósíthat meg. Éppen ezért szorgalmazza a Kripto Lexikon a blokklánc alapú ismeretek intenzív terjesztését. Legyen ez a Kripto Lexikon mindannyiunk túlélésének Bibliája, hiszen ahhoz, hogy pénzügyek területén tudatosan járhassunk el, igen mély lexikális ismeretekre van szükség. A kriptográfia területére ez pedig hatványozottan igaz, hisz olyan gyors ütemű innovatív fejlődéssel bír.

A Kripto Lexikon támogatásának az is egy hasznos formája, hogyha a tartalmakat szorgalmasan tanulmányozva véletlenül ejtett hibákat, pl. elírásokat, nem megfelelően működő linket tapasztalsz. Ha időt fordítasz rá és ezt jelezed a Kripto Lexikon köszöni szépen.

ℹ️ Jelenlegi alapszókincskészlet: 339


 Kripto Lexikon ábécé szerinti betűrendben 👇


[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G]

[H] [I] [J] [K] [L] [M] [N]

[O][P] [Q] [R] [S] [T]

[U] [V] [W] [X] [Y] [Z]


[A]

Navigálás más betűhöz:

 [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K]

[L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Abenomics :

Az Abenomics kifejezés a japán Shinzo Abe által megvalósított gazdasági stratégiát jelenti, amely három lényegi részből áll, 3 nyíl stratégia:

 • monetáris politika,
 • fiskális ösztönzés
 • és strukturális reformok.
De mi is ez az Abenomics egy picit részletesebben❓

Először is azt fontos tisztázni, hogy az említett gazdasági stratégiát megvalósító modell a nevét honnan kapta.

Viszonylag egyszerű.👇

Shinzo Abel, Japán egykori köztiszteletben álló miniszterelnöke volt.

Hivatali ideje
 • egyszer 2006. szeptember 26. és 2007. szeptember 26.,
 • másodszor pedig 2012. december 26.2020. szeptember 16. között valósult meg.

Persze a világon elmebetegek mindig akadnak, így épp amikor 2022. július 8-án Narában kampányolt, akkor egy elégedetlen, polgári nevén Jamagami Tecuja egy közönséges sörétes puskával meggyilkolta❗

Általam hivatkozott gazdasági modell ténylegesen meg is valósított koncepciója az volt, hogy megmentette Japánt a deflációs visszaeséstől. A megvalósítás érdekében strukturális változásokkal integrált gazdaságpolitikát fogadtak el. Alapvetően a defláció egy nagyon is pozitív dolog lenne, de a gazdasági élet több szektorból áll, s megesik, hogy a fellendülést pont az infláció hozhatja el.

A célok ezek voltak 👇

Az Abenomics-ot gyakran az ország monetáris és fiskális helyzetét befolyásoló agresszív intézkedéseknek tekintik. Ez magában foglalja a fiskális és monetáris ösztönzés fellendítését az állami kiadások és a szokatlan jegybanki politika révén.

A 2012-ben bevezetett Abenomics 2%-os inflációs cél elérését tűzte ki célul, hogy kiküszöbölje a deflációt és a japán gazdaság 1990-es évek óta tapasztalható stagnálását. Közvetlen célja a hazai kereslet és a GDP bővülése volt.

A megértést szolgálja, Japán állapota, a tárgyalt Abenomics időszaka előtt

1996-ban a bruttó hazai termék (GDP) 3%-kal nőtt, ami az 1990-es évek eleji nagy eszközár-buborék kipukkanását jelzi. 1997 áprilisában a japán kormány 3%-ról 5%-ra emelte a fogyasztási adót, 1998-tól további emelésekre számítva.

A Thai Baht féle árfolyamrögzítés 1997. július 2-i összeomlása után Kelet- és Délkelet-Ázsiában pénzügyi válság következett be, amely kiterjedt hatással volt az egész régióra. Az adóemelést követően a nominális GDP növekedése a következő öt év nagy részében nulla alatt maradt. Ez még az ország éves átlagbérére is hatással volt, amely 1992 és 1997 között emelkedett, de az 1997-es adóemelést követően csökkenni kezdett.

1997 óta a bérek csökkenése meghaladta a nominális GDP-csökkenést❗

A nemzeti költségvetés egyensúlya érdekében a Teikoku Gikai, Yoshihiko Noda volt miniszterelnök vezetésével 2012-ben intézkedést hozott a fogyasztási adó 2014-ben 8%-ra, 2015-ben pedig 10%-ra történő emelésére; ennek az adóemelésnek az volt a célja, hogy visszatartsa a kiadásokat.

Működhet -e az Abenomics féle modell❓

A monetáris politika, a három nyíl egyike, a kamatlábak csökkentését szolgálja. Ez jelentős hatással volt a japán jen leértékelésére. 2013-ban felmerült, hogy a jen gyengülése előnyös lehet a japán gazdaság számára, mivel segítheti az exportot, és arra ösztönözheti a többi valutát, hogy több japán gyártású árut vásároljanak. Minél nagyobb a gyártók értékesítési volumene, annál nagyobb a vállalati bevétel, ami több vállalati beruházást eredményezne.

Ennek ellenére 2017 decemberében az infláció 1% volt, ami elmaradt a 2%-os célrátától. A japán gazdaság közelmúltbeli bővülésének egyik pozitív aspektusa azonban a csúcstechnológiás termékek iránti igény. Japán a 3 nyíl stratégia eredményeként tudott elrendezést megtakarító technológiákhoz folyamodni, ami segített a gazdaságnak leküzdeni a munkaerőhiányt és növelni a termelékenységet. A turizmus fellendült, ami hozzájárult a gazdaság fellendítéséhez.

Az Abenomics 3 nyíl stratégia

Shinz Abe hivatali ideje 2006-tól 2007-ig tartott, de amikor 2012-ben második ciklusra visszatért a kormányba,

✅ olyan gazdasági intézkedéseket hozott magával, amelyek válaszul szolgáltak a japán deflációra❗

Japán stagnáló gazdaságának újjáélesztése érdekében bevezette az Abenomics-ot. A monetáris politika, a fiskális politika és a strukturális változások vagy növekedési tervek az Abenomics három elsődleges összetevője. A monetáris politika középpontjában a 60-70 billió jen közötti új pénz injektálása áll, a második komponens pedig az állami kiadások növelése, ami fiskális ösztönzőt jelentene. Az Abenomics harmadik komponensének az említett strukturális reformok értelmében, jelentős átalakuláson kell keresztülmennie Japán iparainak és vállalatainak.

🤔 Nyilván az is érdekel, hogy  a Kripto Lexikon attól függetlenül, hogy bevezetőjében ismertette, hogy közgazdasági fogalmak is itt megjelennek, de miért szerepelteti mindezt pont, egy kripto releváns lexikonban?

A közgazdaságtan, Shinzo Abe volt japán miniszterelnök gazdaságpolitikája valamilyen szinten azért kapcsolatban állt a kriptovalutákkal. Támogatta a kriptovaluták, pontosabban a blokklánc technológián alapuló megoldások fejlődését. Szabályokat hozott létre a kriptoipar növekedésének elősegítésére Japánban. A Kripto Lexikon személyét olyan politikusnak tartja, aki talán egy picit többet tett annál, mintsem politikai PR értéket próbáljon abból kovácsolni, hogy kripto barát, hiszen manapság a politikai éterből ez csak úgy árad.

Absolute Return :

Az abszolút hozam kifejezés a befektetés (akár pozitív, akár negatív) megtérülését jelenti egy adott időszak alatt.

A befektetés előre meghatározott idő alatt számított megtérülését abszolút hozamnak nevezzük. Ez egy olyan eszköz teljes értékének mérése, amely nőtt vagy csökkent, és százalékban van kifejezve. Értékeli a befektetésből származó teljes nyereséget vagy veszteséget, és lehet pozitív vagy negatív.

Kripto Lexikon az alábbiakban segít, hogy megértsd milyen képlettel tudsz számolni 👇

[(Eszközeink Jelenlegi Értéke – Eszközeink Kezdeti Értéke) / Eszközeink Kezdeti Értéke] * 100 eredménye az ami az abszolút hozamot jelenti.

ℹ️ Kriptotérben eszközök alatt mindig azt értjük ami az assets fogalmából ered!

Accrue :

Az adott időszak alatt felhalmozott kamatot, bevételt vagy kiadást időbeli elhatárolásnak nevezzük.

Accrue a kriptopiacon a kriptovaluták vagy eszközök értékének időbeli felhalmozódását vagy növekedését jelenti.

Az Accrue fogalmáról kicsit részletesebben

Egyszerűen fogalmazva, az időbeli elhatárolás az a felhalmozott összeg, amelyet ki kell fizetni vagy megkapni, általában bevétel, kamat vagy kiadás formájában, amely a múltban történt. Példa erre egy olyan vállalkozás, amely december hónapban árut vagy szolgáltatást küld az ügyfélnek, de február hónapban kapja meg a kifizetést, így az ügyfélnek a vállalkozással szemben fennálló tartozása felhalmozódik.

Az elhatárolás általában akkor fordul elő egy vállalkozásban, amikor hitel alapon értékesítésre kerül sor a vevőknek, vagy a nyersanyagot hitelre vásárolják meg egy szállítótól.

Időbeli elhatárolások a számvitelben

Az időbeli elhatárolások számviteli koncepciója kimondja, hogy az üzleti nyilvántartásban szereplő bevételeket és kiadásokat abban az elszámolási időszakban kell elszámolni, amelyben a tranzakciók létrejöttek, nem pedig a tényleges kifizetés és beérkezett befizetéskor.

Szituációs példa a hétköznapi életből 

Egy vállalkozás éppen árut adott el egy ügyfélnek hitelalapon. Ezt a tranzakciót eladásként kell elszámolni, még akkor is, ha a fizetés nem érkezett meg azonnal. A befizetés beérkezésekor bejegyzésre kerül a vevőkövetelések csökkentése és a készpénz vagy banki egyenleg növelése. Ezért az eladást azon a napon számoljuk el, amikor a vevő megkapta az árut vagy szolgáltatást, nem pedig akkor, amikor az ügyfél ténylegesen kifizette a vállalkozás által nyújtott árukat vagy szolgáltatásokat.

Hogyan kezelik az elhatárolásokat a számlákban?

Az időbeli elhatárolásokat eszközként vagy kötelezettségként kell kezelni. 👇

Eszközök:

A passzív időbeli elhatárolást eszközként kell kezelni, ha a vállalkozás árukat vagy szolgáltatásokat hitelre ad el egy ügyfélnek, és a szállítás időpontjában nem számít fizetésre. Ez gyakran tapasztalható olyan esetekben, amikor az ügyfelek likviditása alacsony, és nem tudják azonnal kifizetni a teljes összeget, és a lassú követelési időszak miatt némi időre lehet szükség. Ekkor a vállalkozás hozzáadja az ügyfél egyenlegét a vevőkövetelés számlához.

Kötelezettségek:

Az időbeli elhatárolást kötelezettségként kell elszámolni, amikor a vállalkozás árukat vagy szolgáltatásokat vásárol a szállítóitól, vagy akár bérleti díjat halmoz fel a helyiségeiért.

Az ilyen ügylet időbeli elhatárolásnak minősül, ha a vállalkozás átveszi az árut vagy a szolgáltatást, de egy későbbi időpontban fizet a szállítónak.

A felhalmozott kötelezettséget úgy rögzíti, hogy a szállítóval szemben fennálló tartozás összegét hozzáadja a szállítói tartozások számlájához, amely az a számla, amelyet a vállalkozás az üzleti tevékenységéhez kapcsolódó áruk vagy szolgáltatások vásárlásakor használ.

Amikor tranzakcióra kerül sor, bevétel vagy ráfordítás, azt a mérlegben és az eredménykimutatásban is el kell könyvelni. A mérleg egyenlege az esedékes összeg kifizetését vagy beérkezését követően kerül leírásra, az ügylet jellegének megfelelően.

Accountability :

A kriptovaluta elszámoltathatósága arra az elvre utal, hogy az egyéneket vagy entitásokat felelősségre vonják tetteikért és döntéseikért a kriptovaluta ökoszisztémán belül. Ez magában foglalja az átláthatóságot, a nyomon követhetőséget, valamint a tranzakciók és tevékenységek ellenőrzésének és auditálásának képességét.

A Kripto Lexikon szeretné jelezni, hogy ezeket a törekvéseket azonban nem szabad összekeverni például azzal az abuzálással, amelyet a SEC rendre elkövet❗

Mi az elszámoltathatóság?

Az elszámoltathatóság a tettekért való felelősségvállalás követelménye vagy készsége. Ha valaki felelősséget vállal, akkor elkötelezi magát a pozitív eredmények elérése mellett. Ezt az elkötelezettséget egyesek a helyzet „tulajdonba vételének” nevezik. Amikor valaki felelősséget vállal egy vállalaton belül egy bizonyos funkcióért, gyakran meg kell felelnie bizonyos követelményeknek.

Ha az emberek felelősek, az azt jelenti, hogy tisztában vannak tevékenységük eredményeivel, és hajlandók felelősséget vállalni azokon a területeken, amelyek felett felhatalmazást kaptak. A munka hatékonyan és eredményesen történik, ha a felelősségi köröket meghatározzák, és az embereket felelősségre vonják tetteikért. Ha mindenkitől elszámoltathatóságot várnak el, az ajtót nyit a pozitív növekedés és fejlődés lehetőségeinek.

Az elszámoltathatóság fontossága

Az alkalmazottak fokozott elkötelezettsége a fokozott elszámoltathatóság közvetlen eredménye. Szabadságot biztosít az embereknek, hogy önállóan hozzanak döntéseket, és olyan cselekvéseket kezdeményezzenek, amelyek a kívánt eredményhez vezetnek. Az alkalmazottakat be kell vonni a kulcsfontosságú döntéshozatali folyamatokba. A szervezeteknek foglalkozniuk kell az alkalmazottak aggályaival, és elő kell segíteniük a munkavállalói kezdeményezéseket.

Elszámoltathatóság az üzleti szektorban

A felelősségvállalás elengedhetetlen része az üzleti környezetnek a hatékony és nyitott munkakapcsolatok érdekében. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a munkavállaló cselekedeteit rendszeresen értékelni kell annak érdekében, hogy visszajelzést kapjon arról, hogyan javíthatja teljesítményét a munkában. Ez lehetővé teszi a munkavállaló számára, hogy hatékonyabban dolgozzon. Ezen túlmenően az elszámoltathatóság gyakorlata arra törekszik, hogy kiküszöbölje a gondatlanság és helytelen magatartás eseteit a munkahelyen.

Az egyén munkahelyi felelőssége közvetlen hatással van az elszámoltathatóság szintjére. A munkavállaló minden olyan intézkedése, amely a munkakörébe tartozik, fegyelmi eljárást és/vagy felmondást vonhat maga után.

Affiliate Marketing :

🔗 Affiliate marketing az, amikor jutalékot kapsz egy másik vállalkozás termékeinek vagy szolgáltatásainak online reklámozásáért. A leányvállalatok alapvetően online marketinget végeznek egy kiskereskedő nevében, azzal a végső céllal, hogy forgalmat azaz leginkább konverziókat generáljanak a közreműködésben résztvevő weboldalakon. A kereskedő minden egyes konverzióért fizet a társult vállalkozásnak.

Igazából a vállalkozások szempontjából a tényleges humánerőforrás felhasználásának egy számukra optimalizált módja, hiszen így a fizetést nem kell feleslegesen adóval terhelten kiadniuk, csak az eredményért fizetnek. Itt azért került megemlítésére mert a kriptovaluták világát is rengeteg affiliate marketingen alapuló ösztönző övezi.

A Kripto Lexikon kifejezetten támogatja azokat a törekvéseket amikor egy cég az affiliate programja keretében közvetlenül kriptovalutával fizet❗

Ez ugyanis kiterjeszti a kriptovaluták közvetlen megszerzésének arzenálját, amely elő tudja serkenteni idővel, a fiat rendszer használatát.

Airdrop :

A kriptovaluták népszerűsítésének módja néhány ingyenes token érdeklődőknek történő szétosztásával.

Az Airdrop a tokenek tartalék elosztására utal, általában olyan felhasználók számára, akik végrehajtottak bizonyos műveleteket vagy megfelelnek bizonyos feltételeknek. A Binance például rengetegszer ajánl fel ilyen lehetőségeket. Ugyanakkor itt jegyzem meg különösen a kripto kezdők számára, hogy ismeretlen nem autentikus forrásból származó airdropokat ne nagyon nyissanak meg, sok IT biztonságtechnikai probléma emiatt alakul ki, köszönhetően a gyanútlan, naiv és sok esetben kapzsi felhasználóknak.

Algorithm :

Az algorithm avagy algoritmus alatt a kriptotérben is ugyanazt értjük amit az IT világában. Adott probléma megoldásához vagy egy feladat végrehajtásához követendő szabályok összessége.

A programozásban egy algoritmusra van szükség ahhoz, hogy a számítógép ennek megfelelően végezze feladatát. Ez nem számítógépes kód, tehát nem gépi kód amit egy számítógép közvetlenül végre tudna hajtani. Az algoritmus egy forráskód, amit vagy egy interpreter vagy egy fordító és szerkesztő programmal konvertálnak a számítógép / annak operációs rendszer követelményei szerinti futtatható gépikóddá.

A kripto releváns fejlesztések területén, főleg az okosszerződések vonatkozásában rendszerint a Dappokat fejlesztik, amelyek virtuális gépikóddal dolgoznak, tehát platformfüggetlenek.

All-Time-High (ATH) :

Röviden a jelentése, minden idők csúcspontja. Főként a jelzett rövidítéssel hivatkoznak rá a kripto szakszövegekben. A legmagasabb pont (árban, piaci kapitalizációban), amit egy kriptovaluta elért eddigi pályafutása során.

All-Time-Low (ATL) :

Röviden a jelentése, minden idők legalacsonyabb pontja. Főként a jelzett rövidítéssel hivatkoznak rá a kripto szakszövegekben. A legalacsonyabb pont (árban, piaci kapitalizációban), amit egy kriptovaluta elért eddigi pályafutása során.

Altcoin :

Szokták mondani, minden ami nem Bitcoin (BTC) az Altcoin. Nyilván a marketing felkapta ezt az egyszerű kifejezést. Olyan coinok, amelyek alternatívái tudnak lenni bizonyos kérdésekben a Bitcoin-ak. Ugyanakkor a Bitcoin valójában nem egy coin. Oké, használható arra is, de a Bitcoin inkább egy komplex pénzügyi fizetési rendszer, olyan monetáris rendszer, amely alternatívája tud lenni, napjaink FIAT rendszerének. Sok altcoin különféle módokon (pl. gyorsabb, olcsóbb hálózati tranzakciók, stb.) a Bitcoin jobb alternatívájaként képzeli el magát.

Anti-Money Laundering (AML) :

A kriptovalutákon keresztül pénzt valós készpénzre mosó bűnszervezetek vagy egyének visszaszorítására hozott nemzetközi törvények csoportja.

A Kripto Lexikon kiemeli, hogy a kriptovaluta közösségek számára fontos a pénzmosás lehetőségének elkerülése, de a mainstream média gyakran túlzásokba esik. Néha kimondottan a kriptovaluta szektort jelöli meg ennek a bűncselekmény szintű tevékenység fellegvárának.

✅ A FIAT pénzrendszerben a pénzmosás pontosan ugyanúgy jelen van, sőt sokkal intenzívebb formájában mint a blokklánc alapú megoldások szférájában.

A pénzmosás elleni küzdelem (AML) olyan törvények és rendeletek összességét jelenti, amelyek célja a pénz illegális mozgásának megakadályozása világszerte. 👇

A pénzmosás azt a folyamatot jelenti, amelynek során az illegálisan megszerzett készpénz eredetét eltitkolják azáltal, hogy azt általában összetett átutalás- vagy tranzakciósorozaton vezetik át.

Ezek a tranzakciók általában jogszerűek, ezért nem jelölik meg őket, így lehetővé válik az illegitim pénzeszközök eredeti tulajdonosa számára, hogy azokat törvényes célokra használja fel, azaz tisztára mossa a pénzt.

Az AML olyan bűncselekményeket céloz meg,
 • mint például az illegális árukkal (kábítószerek, csempészáru stb.) való kereskedés,
 • a közhivatali korrupció
 • és az adócsalás

Kifejezetten foglalkozik e bűncselekmények eltitkolásának módszereivel és az ezekből a cselekményekből származó pénzzel.

A pénzintézetek szerepe

A pénzintézetek jelentős szerepet játszanak az AML-ben. Ha a bűnözők nem tudnák sikeresen mozgatni az ilyen illegális cselekményekből származó bevételt, nem lennének ösztönözve e bűncselekmények elkövetésére. Ezért a pénzintézeteknek figyelemmel kell kísérniük az ügyfelek tranzakcióit és betéti nyilvántartásait, különösen akkor, ha azok nagyobbnak tűnnek a szokásosnál.

A hagyományos pénzrendszer tekintetében is megfigyelhető nagyon is intenzíven a pénzmosás jelensége, mely keretében különböző offshore cégek és alapítványok gigantikus hálózatában kerülnek tisztára mosásra.

📣 Szemben a hagyományos pénzrendszer lehetőségeivel a Bitcoin protokoll meglehetősen transzparens felületét kínálja a pénzmozgásoknak, amellett, hogy megtartja a pénzügyi szabadságot, a privátszférát, és olyan adatvédelmi megoldásokat, amelyek így együttesen tulajdonképpen az emberi méltóság tartópillérjei is lehetnek.

Miért fontos ez az AML a kriptotérben?

Az AML azért fontos, mert segít észlelni, megelőzni és jelenteni a digitális valuták használatával kapcsolatos gyanús tevékenységeket. Segít megelőzni, hogy a bűnözők digitális valutákat használjanak illegális tevékenységek, például kábítószer-kereskedelem és terrorizmus finanszírozására. A megfelelőségi szabványok létrehozása segít megvédeni a digitális valuta felhasználókat és a vállalkozásokat a bűnözők általi kihasználástól.

Azért emlékezzünk meg pár dologról

A Kripto Lexikon kitér arra is, hogy nagyon sok esetben az AML – amúgy kripto közösségek által is támogatott nemes céljait – számtalanszor stigmatizálásra használják,

📣 amikor a pénzmosás és terrorizmus vádjával bélyegeznek meg olyan társadalmi rétegeket, akik szuverén jogaikat kívánják érvényre juttatni❗

Háborúk

Gondoljunk itt például olyan esetekre amikor háborús időszakban a szerencsétlen polgárok menekülni kényszerülnek az országukból. Ugyanis vagy elmenekülnek, vagy meghalnak. Ilyenkor a Bitcoin protokoll segítségével tudják a megélhetésükhöz szükséges pénzüket kimenekíteni, a joghatóságok szemszögéből ez viszont mégis felér egy terrorizmussal.

Kanadai kamionos blokád

Vagy emlékezzünk meg például a híres kanadai „szabadságkonvoj” esetre. Ez az esemény részben a Covid-19 főként mainstream média által hírbehozott világjárvánnyal összefüggő kötelező oltások ellenreakciójaként indult, de később továbbfejlődött a regnáló kormány elleni tüntetéssé.

📣 Az, hogy valaki beoltja magát vagy sem egy szuverén jog❗

Különösen azok után szuverén jog, hogy Joe Biden USA elnök által 2020 decemberében az egészségügyi főtanácsadó pozíciójának betöltésére felkért Dr. Anthony Fauci maga is kijelentette, hogy az alkalmazott oltásoknak semmilyen hatása nincs a járvány eszkalációjának redukálására.

A joghatóságok ebben az esetben is mindent megtettek azért, hogy emberek alapvető jogait az AML lehetőségeinek kiaknázásával csorbítsák, hiszen nagyon is aktívak voltak azon vagyoni elemek lefoglalásában, amelyet a kanadai állampolgárokkal együttérző szimpatizánsok segítségül küldtek. A joghatóságok szemében ez szintén a terrorizmus finanszírozása volt.

Betartatják az AML-szabályokat a kriptográfiai rendszerekben?

Igen, az AML-szabályok a CEX felületeken kifejtik ezt a hatást. A nagyobb kripto platformoknak és egyéb blokkláncalapú vállalkozásoknak be kell tartaniuk az AML-szabályokat, és meg kell tenniük a megfelelő lépéseket a csalás és a pénzmosás elleni küzdelem érdekében. Ez magában foglalja a KYC (Know Your Customer) eljárások végrehajtását, az ügyfelek tevékenységének és tranzakcióinak figyelését, valamint a gyanús tevékenységekről a jelentések benyújtását.

Application Programming Interface (API) :

Az API tulajdonképpen egy alkalmazásprogramozási felület. Ez egy olyan szoftver, amely közvetítőként vagy hídként működik, és lehetővé teszi, hogy két alkalmazás kommunikáljon egymással. Ez az, amely lehetővé teszi az alkalmazások, adatok és eszközök interakcióját.

Például amikor a 🔗 CoinMarketCap.com oldalát sasolod, hogy figyeld a különböző kriptodeviza árfolyamokat, avagy eme kripto portfólió-menedzser adatbázisából kívánod a saját weboldaladra átvinni az adatbázisukban szereplő árfolyamokat, akkor egy API lesz a megoldás kulcsa.

Application-Specific Integrated Circuit (ASIC) :

Komolyabb szakmai forrásokban főleg a kripto bányászat témájánál nagyon sokszor előfordul ez az ASIC rövidítés. Jelentése, Alkalmazás-Specifikus Integrált Áramkör. Olyan speciális számítógépekre utal, amelyek egy nagyon specifikus feladat elvégzésére készültek (pl. kivonatok kiszámítása a Bitcoin  Proof of Work kripto konszenzus folyamatainál).

Az ASIC legjobb példája

A Bitcoin bányászgépek, amelyek az SHA-256 algoritmus ismételt és nagyságrendekkel gyorsabb megoldására készültek, mint az általánosan használt hardverek (pl. grafikus kártyák).

Kezdetben csak a Bitcoin algoritmushoz fejlesztették ki. Az ASIC fejlesztése, értékesítése és használata gyorsan jövedelmező iparággá vált, mivel számos más kriptovaluta bányászatát is megcélozta. Érdemes megjegyezni, hogy az ASIC-ket nem csak a kriptográfiai szférában használják – a speciális funkciók elvégzésére készült készülékek a hatékonyság érdekében ASIC-chipekkel is felszerelhetők.

Annual Percentage Rate (APR) :

Éves százalékos kamatláb, amely egy kriptovaluta befektetéssel egy év alatt megkeresett kamatot vagy hozamot mutatja.

A Kripto Lexikon igyekszik rendbe tenni az APY és APR közötti különbséget :

A kriptográfia területén az Annual Percentage Yield-t általában a tétből vagy kölcsönadásból származó potenciális bevétel mérésére használják, míg az Annual Percentage Rate-t a kölcsönfelvétel vagy margin kereskedés után felszámított kamat kiszámítására.

Annual Percentage Yield (APY) :

A kriptoval kapcsolatban egy befektetés potenciális éves megtérülését vagy egy kriptovaluta eszközön egy év alatt megkeresett kamatra utal.

Arbitrage :

A magyar nyelv igazából ezt a kifejezést már adaptálta is és arbitrázs formájában használja. A közgazdaságtan egyik kifejező szava. Kripto értelmezésben úgy tudnám megfogalmazni, hogy egyazon áru árkülönbségeinek kihasználása két vagy több piactéren, tőzsdén. Például a kriptovaluták ára a koreai tőzsdéken eltérhet az amerikai tőzsdék árától. Az arbitrázs kereskedő mindkét piacon ott kíván lenni, hogy az egyiken vásároljon, a másikon pedig eladjon profitszerzés céljából.

Asset(s) :

A kriptográfiai eszközök olyan digitális valutákat vagy tokeneket jelentenek, amelyeket természetes személyek vagy jogi személyek (vállalatok, szervezetek) birtokolnak.

Ezek az eszközök magukban foglalhatnak olyan kriptovalutákat, mint a Bitcoin (BTC) vagy az Ethereum (ETH), valamint a blokklánc platformokon kibocsátott egyéb tokenek.

ASIC Resistant :

Ha egy szakszövegben ezzel a fogalommal találkozol, akkor tudd, hogy pont arról van szó, hogy a fentiekben tárgyalt ASIC hardverek versenyelőnyét kiiktassák. Az ASIC-rezisztens algoritmusok célja általában a bányászat központosításának, centralizált jellegének elkerülése.

Ask Me Anything (AMA) :

Különböző kripto cikkekben akár mint hírbehozó is találkozhatsz ezzel a bizonyos AMA rövidítéssel. Ennek jelentése, kérdezz bármit és szoros összefüggésben van a Reddit platformjával. A legtöbb, nagyobb horderejű vállalkozás, például Fintech cégek, előszeretettel tartanak fent a Redditen egyfajta chat szobát, ahol a szolgáltatásaik iránt érdeklődő felhasználók feltehetik a kérdéseiket, s ezek rendre megválaszolásra is kerülnek.

Atomic SWAP :

Az atomic swap egy olyan folyamat, amely lehetővé teszi két különböző blokklánc közötti kriptovaluta cseréjét, de tulajdonképpen egy harmadik fél, egy váltó nélkül. Tehát kriptovaluták költséghatékony és közvetlen átváltása piaci áron anélkül, hogy meg kellene venni vagy el kellene adni azt.

Automatic Replay Protection :

Az Automatic Replay Protection a Bitcoin Cash által végrehajtott frissítésre utal, hogy megállítsa a visszajátszási támadások miatti pénzvesztést a kripto platformokon.

A visszajátszási támadásokkal egy egyébként védett hálózaton tárolt információkhoz lehet hozzáférni látszólag érvényes hitelesítő adatok átadásával. Hackerek gyakran próbálkoznak ezzel. Az ilyen támadások ellen értelemszerűen védekezni kell, mert nagy szerepük van a kriptovaluta-tranzakciók és a blokklánc főkönyvek környezetében.

[B]

Navigálás más betűhöz:

[A] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K]

[L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Bagholder :

Ezt nevezhetnénk akár zsákolónak is. A kripto ipar azon szereplőit címkézik ezzel a megnevezéssel, akik előszeretettel nagyobb mennyiségben vásárolnak be egy – egy kriptovalutából, különösen akkor, amikor azok FIAT-devizában jelzett értéke csökken. Ilyen jelentősebb személy például 🔗 Michale Saylor, aki szinte mindig felvásárolgat a Bitcoin -ból, különösen akkor amikor például nagyobb medvepiacokban vagyunk.

Bakkt :

A Bakkt az Intercontinental Exchange (ICE) által kifejlesztett cég, a New York-i tőzsdén (NYSE) is jegyzett BKKT szimbólum alatt. A kriptovaluták határidős/opciós szerződéseire specializálódott.

Batch Auction : 

Kötegelt aukciót jelent. A kötegelt aukció a készlethez való hozzájárulásukkal arányos mennyiségű tokent oszt ki a felhasználóknak. A token árát ezután az aukció végén felvett teljes összeg alapján határozzák meg. A kötegelt aukció kripto-ban, tehát egy olyan típusú kereskedési mechanizmusra utal, amelyben több megbízást gyűjtenek össze és hajtanak végre meghatározott időintervallumban, jellemzően diszkrét kötegekben. Ez lehetővé teszi a likviditás és az árhatékonyság növelését a piacon.

Bearish :

Olyan kifejezés, amelyet a piac vagy egy eszköz iránti negatív hangulat jelzésére használnak, ahol a befektetők úgy vélik, hogy az árfolyam lefelé fognak mozogni.

Bear  Market :

Ezt frappánsan használják már magyar nyelvű környezetben is és medvepiac névvel illetik. Igazából a bikapiac azaz Bull Market ellentétje, amikor a kriptovaluták értéke a FIAT-devizákhoz viszonyítottan ténylegesen csökken. Megjegyzem ugyanakkor, bármely kriptovalutáról is legyen szó, nem hinném, hogy eme spekuláció alapján lenne érdemes a hasznosságát eldönteni.

BEP2 :

A Binance Chain tokenek technikai szabványa.

BEP-2 a Binance Chain Evolution Proposal 2 rövidítése. Kifejezetten egy technikai szabvány új tokenek létrehozására és használatára a Binance Chainben. Olyan szabályokat és műszaki előírásokat határoz meg, amelyeket a tokeneknek követniük kell ahhoz, hogy működjenek a Binance Chain ökoszisztémában.

Az Ethereum blokkláncban egy nagyon hasonló token szabvány például az ERC-20. Hogy egész pontosan mi volt az eredeti terv a BEP2 vonatkozásában javaslom azért mélyedj el a 🔗 Binance projekt GitHub oldalán is.

Míg a BEP-2 szabvány meghatározza a Binance Chain-en kibocsátott tokenek alapvető és legfontosabb jellemzőit, a különböző tokenek továbbra is eltérő implementációval rendelkezhetnek az adott használati esetekhez, amelyekre létrehozták azokat.

👏 A BEP-2 tokenek a digitális eszközök és a kereskedhető áruk széles skáláját képviselhetik.

A szabvány biztosítja, hogy mindegyik zökkenőmentesen integrálódjon egymással és a környező ökoszisztémával. Vannak BEP-2 alapú stabil érmék, mint a BUSD, de még lehetne sorolni azon többláncú projekteket, amelyek kiaknázzák a BEP-2 előnyeit.

A BEP-2 tokeneket tároló Binance Chain a Tendermint BFT konszenzusára és a delegált tét-igazolásra (DPoS) támaszkodik, amelyen egy dedikált alkalmazási réteg fut. Ez a két konszenzusos algoritmus a munka igazolásának (PoW) gyors és megbízható alternatívájának bizonyult.

A BEP-2 tokenekkel a Binance DEX-en lehet kereskedni, egy decentralizált tőzsdén, amely a Binance Chain hálózat tetején fut.

BEP20 :

A BEP20 a Binance Smart Chain (BSC) tokenek műszaki szabványa.

Binance Chain (BC) :

A Binance 2019 áprilisában elindította a Binance Chain blokkláncot, hogy támogassa a decentralizált kereskedésre vonatkozó elképzelését. Együtt elindította a Binance Decentralized Exchange-et (DEX) a blokklánccal, amelyet nagy tranzakciós átviteli sebességre terveztek.

A legtöbb egyéb DEX a piacon gyenge felhasználói élményekkel és zűrzavaros felületekkel terhelt volt, amin a Binance változtatni kívánt az új ajánlatával. Célja, hogy a népszerű Binance Exchange győztes formuláját az intuitív felhasználói felületről és az optimalizált UX-ről bevezesse a DEX-re. Ezenkívül egy másodperc alatti tranzakció-visszaigazolási időt célzott meg a platformon végzett kereskedéseknél.

✅ Blokkláncként a BC szerkezetileg korlátozott, csak decentralizált kereskedést tesz lehetővé. A Binance szerint a BC blokklánc a következő funkciókat látja el:

Digitális eszközök küldése és fogadása, beleértve a Binance natív pénznemét, a 🔗BNB-t.

A token kibocsátásának és ellátásának ellenőrzése pénzveréssel, elégetéssel, zárással/feloldással vagy befagyasztással/feloldással.

Új tokenek kiadása a BEP-2 szabvány alapján. Példa erre a BNB, amely BEP-2 tokenként létezik a BC blokkláncon.

A Binance Chain a Tendermint Byzantine Fault Tolerance (BFT) konszenzusos mechanizmusát használja, amely népszerűbb a Cosmos blokkláncon. Tekintettel arra, hogy a BC és a Cosmos blokkláncok konszenzusos mechanizmuson osztoznak, ez azt is jelenti, hogy osztoznak a Cosmoson használt Proof of Stake (PoS) irányítási és tranzakcióérvényesítési modellen. PoS-al való kapcsolatát a Kripto Lexikon a BSC-ről szóló részben tárgyalja.

Binance Smart Chain (BSC) :

A Binance Smart Chain (BSC) 2020 szeptemberében indult, körülbelül másfél évvel idősebb testvére, Binance Chain (BC) megjelenése után. Ez egy intelligens szerződéses platform, amely az Ethereum és más dApp platformok, például a Tron és az EOS funkcionalitását utánozza.

Érdekes megjegyezni, hogy a Binance úgy döntött, hogy a Binance Chain után egy második blokkláncot indít a frissítés helyett, mivel ez lehetséges volt. A kripto platform szerint az intelligens funkcionalitás bevezetése a BC blokkláncba csökkentette volna a hálózati sebességet, és kevésbé hatékony lett volna.

Az intelligens szerződések már régen lefagytak a gazdagép hálózataikban, amint azt a 2017. decemberi CryptoKitties-válság az EthereumonReferencia link és a közelmúltban a Solana hálózaton is tanúsította.

A Binance számára a legjobb megoldás az Ethereummal, a vezető dApp-hálózattal kompatibilis intelligens szerződések fogadására szolgáló párhuzamos blokklánc elindítása volt. Egy vadonatúj blokklánc felépítése az alapoktól kezdve látszólag nem volt jó lehetőség a Binance számára, amely versenyt futott az idővel, hogy kihasználja a decentralizált pénzügy (Defi) és a non-fungible token (NFT) őrületet.

Az Ethereum de facto „a dApp-ok királya”, és a kódjának elérhetősége a nyílt forráskódú területen megkönnyíthette a Binance számára az elágazást.

A Binance a Go Ethereum (Geth) kliens segítségével létrehozta a Binance Smart Chain-t, de néhány módosítást végrehajtott, hogy megkülönböztesse az Ethereum-tól. Egyrészt a Proof of Staked Authority (PoSA) konszenzusos mechanizmus mellett döntöttek, szemben az Ethereum akkori Proof of Work (PoW) konszenzusra alapozott rendszerével. A PoSA rövid blokkidőket és alacsonyabb tranzakciós költségeket tesz lehetővé. A Kripto Lexikon megjegyzi, hogy azóta az Ethereum is átállt a Proof of Stake (PoS) konszenzus mechanizmusra.

Bitcoin Evangelist :

Párszor ezzel a kifejezéssel is lehet találkozni. Olyan személyekre utal, akik szenvedélyesen rajonganak a Bitcoinért, és elkötelezettek a Bitcoinnal kapcsolatos ismeretek terjesztésében. A kezdeti időkben a Bitcoint többnyire digitálisan osztották meg fórumokon, de ahogy egyre nőtt a népszerűsége, szájról szájra, időnként pedig fizikai hirdetőtáblák útján is terjedt.

Személyes élményem is akadt már eme hirdetőtáblák felfedezésében. Nem is kellett messzire mennem, csupán Horvátországba betértem az egyik Konzum nevű nagyobb boltba. Hirdették ott is 😉 A Kripto Lexikon szerkesztője reméli a Kedves Olvasó idesorolja őt.

Bitcoin Improvement Proposal (BIP) :

Az eredetileg Amir Takir által 2011-ben javasolt és leírt Bitcoin Improvement Proposal (BIP) most minden olyan javaslatra vonatkozik, amelyet a fejlesztők nyújtottak be a Bitcoin fejlesztésére, akár új funkciók, akár paraméter-módosítások, akár hibajavítások révén.

BitLicense :

A New York állam pénzügyi szolgáltatásokra szakosodott minisztériuma szerint mindenkinek, aki az alábbi tevékenységek bármelyikében részt vesz,

BitLicense-ot kell szereznie:
 •  Virtuális valuta átvitele
 • Virtuális valuta tárolása,
 • birtoklása,
 • letétkezelése vagy ellenőrzése mások nevében
 • Vásárlás és virtuális valuta értékesítése ügyfélvállalkozásként
 • Devizaszolgáltatások végzése ügyfélvállalkozásként
 • Virtuális valuta ellenőrzése, adminisztrációja vagy kibocsátása.

2020 februárjától a fogyasztóknak nem kell BitLicensszel rendelkezniük a virtuális pénznemekben történő tranzakciókhoz. A kereskedők nem követelik meg a BitLicense-től a virtuális pénznemek fizetésként történő elfogadását: 🔗 https://www.dfs.ny.gov/apps_and_licensing/virtual_currency_businesses/bitlicense_faqs

Black Swan Event :

A fekete hattyú esemény, egy olyan váratlan dolog metaforája, amelynek jelentős hatása van. Olyan esemény, amelyet rendkívüli ritkasága és súlyos hatása jellemez.

A kifejezést először Nassim Nicholas Taleb, egy ✍️ író, egyben professzor, pénzügyi szakember és egykori Wall Street-i kereskedő alkotta meg.

2007-ben megjelent könyvében a professzor a fekete hattyú esemény gondolatáról beszél: egy olyan eseményről, amelyet lehetetlen megjósolni, de katasztrofális következményei vannak. Szerinte ezek az események rendkívül ritkák és kiszámíthatatlanok, ezért is fontos, hogy az emberek mindig alaposan mérjék fel a lehetőségeiket, és ennek megfelelően tervezzenek. Bár tudjuk ember tervez, Isten végez, de ügye a remény hal meg utoljára 😉

✅ A fekete hattyú Taleb szerint olyan ritka esemény, hogy még előfordulásának valószínűsége sem ismert. Az incidensnek három fő összetevője van:
 • Ha megtörténik, annak katasztrofális következményei vannak.
 • Csak utólag lehet megmagyarázni.
 • A megfigyelők szívesen megmagyarázzák az eseményt, és azon spekulálnak, hogyan lehetett volna megjósolni, mielőtt bekövetkezett volna.

A Fekete hattyú-elmélet, avagy a Fekete Hattyú Események elmélete, közvetlenül köthető egy latin kifejezéshez, amelyet Juvenal római költő használt a II. században, amikor valamit fekete hattyú eseményként jellemez: „in terris nigroque simillima cygno rara avis”.

Ez a latin kifejezés azt jelenti, hogy szokatlan madár a vidéken, amely nagyon hasonlít egy fekete hattyúhoz. A fekete hattyú előfordulása a pénzügyi és kriptovaluta piacokon nagyon kedvezőtlen, széles körű pusztítást és kiszámíthatatlan következményeket eredményez.

A 2008-as gazdasági válság a fekete hattyú megjelenésének leghíresebb példája, ez az amely indukálta, a Bitcoin protokoll létjogosultságát megalapozta, mely fontosságára a Kripto Lexikon több helyen is kitért

Az Egyesült Államokban a hitelezők drasztikusan lazították a jelzáloghitel-jogosultság követelményeit,

leginkább a szövetségi kormány nyomásának következtében❗

A rossz vagyoni helyzettel rendelkező vagy hitelképtelen emberek hitelfelvételi kérelmeit befogadták olyan ingatlanok jelzálogjogával terhelten, amelyek – őszintén szólva – jóval meghaladták anyagi lehetőségeiket.

A másodlagos jelzáloghitelek hamarosan egy nagy, dagadt buborékká nőttek, amely hamarosan felrobbant. A hitelezők, mint a Lehman Brothers, elkezdtek összeomlani és kudarcot vallani, ahogy elmúltak a fizetési határidők, és a jelzáloghitelek tömegesen kezdtek dominószerű dőlést produkálni.

A TARP programról

Az Egyesült Államok kormánya kénytelen volt engedélyezni a Troubled Asset Relief Program (TARP) programot – egy nagyjából 1 billió dolláros programot, amelynek célja a nagy bankok megmentése és a gazdaság likviditásának helyreállítása. Olajcsepp mondjuk a tűzre!

A 2008-as válság megismétlődésének elkerülése érdekében a kormányok szerte a világon szigorították a pénzintézetekre vonatkozó törvényeket, megnehezítve bizonyos típusú (és összegű) adósságvállalásokat.

Kripto Lexikon jelzi, létezik a White Swan Event, azaz Fehér Hattyú Esemény is, amely meg kifejezetten, gyakori jelenség.

Blake-256 :

A Decred-ben használt Blake-256 Jean-Philippe Aumasson, Luca Henzen, Willi Meier és Raphael C.-W Phan által tervezett hash algoritmus.

Úgy fejlesztették ki, hogy legalább olyan gyorsan fusson,

 • mint az MD5 32 bites processzorokon, és legalább olyan gyorsan,
 • mint az SHA-1 a 64 bites processzorokon.
A Blake a ChaCha-n, a Salsa20 adatfolyam-rejtjel változatán alapul, de belső állapota nagyobb, mint a Salsa20-é (1600 bit vs. 256 bit).

Az üzenet először blokkokra van felosztva, amelyek egymástól függetlenül kivonatolva vannak. Minden blokk egy belső tömörítési funkcióba kerül, amely 512 bites belső állapotban működik (32 sor és 16 oszlop). A tömörítési függvény kimenete XOR használatával hozzáadódik a kiindulási állapothoz, majd lineáris transzformációval permutálódik. A végső állapotot ezután két 512 bites félre osztják, és együtt XOR-t készítenek, így jön létre a végleges verzió.

A Blake hashing algoritmus egyike a NIST hash függvényverseny öt döntősének.

A Blake féle koncepció

A hash érték csökkentésének egyik módja az, hogy XOR-t konstans értékkel hajtjuk végre, ami bizonyos architektúrákon hatékonyabb számítást tesz lehetővé.

A Blake-kivonatoló algoritmus széles körben használja ezt a koncepciót. Ez ugyan nem eredményez jelentős biztonsági csökkenést, de gyorsabb feldolgozási időt eredményez az algoritmus számára.

A Blake-kivonatoló algoritmus két független hash-függvényt hoz létre, amelyek összevonásával 512 bites (64 bájtos) végső hash-értéket állítanak elő.

A Blake egy iteratív hash-függvény, amely véletlenszerűsítést használ a támadások biztonság növelésére, miközben majdnem ugyanannyi erőforrást használ, mint az SHA-2 (bár kevesebbet, mint az MD5).

Blake a következő tulajdonságokkal rendelkezik 👇

Biztonság: A Blake biztonságosabb, mint az SHA-2, mert nagyobb a belső állapota (1024 bit az SHA-2 512 bitjéhez képest).

Gyors kivonatolás: A Blake az egyik leggyorsabb kriptográfiai hash funkció. Gyorsaság tekintetében felülmúlja az iparág vezető kriptográfiai hash funkcióját, a Whirlpoolt. A sebesség számos alkalmazáshoz elengedhetetlen, például a jelszavas védelemhez.

Adatfolyam titkosítása: Ez lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy tetszőleges mennyiségű adatot kivonatoljanak anélkül, hogy meg kellene várniuk az összes adat beolvasásását. Ez a funkció lehetővé teszi olyan alkalmazások használatát, mint például a fájlkivonatoló segédprogramok.

Block :

Erre magyarul simán blokként hivatkozunk. A blokklánc kontextusában a blokk olyan tranzakciós adatok vagy információk gyűjtésére utal, amelyek előre meghatározott méretben vannak összecsomagolva. A blokkon belüli információk hozzáadódnak a blokklánchoz, és véglegesen a blokklánc részévé válnak, miután az adatokat előre meghatározott szabályokon/protokollokon keresztül ellenőrizték.

Blockchain :

Ezt rendre blokkláncnak nevezzük ékes anyanyelvünkön. Digitális főkönyv, ahol az adatok időrendi sorrendben kerülnek rögzítésre. A Bitcoin esetében ez egy decentralizált, nyilvános főkönyv, amely tranzakciós információkat tartalmaz.

A felhasználók egyszerűen ellenőrizhetik, hogy a tranzakciók megtörténtek-e, ha megnézik a Bitcoin hálózaton közzétett adatokat. A blokkláncban a következő hozzáadott információ mindig a blokklánc korábbi, már megerősített információjához kapcsolódik egy hash használatával, amely leírja a múltbeli tartalmat.

A hash segítségével a blokkláncban minden információblokk egymásra hivatkozik, és nem lehet könnyen kicserélni, ezáltal megváltoztathatatlan főkönyvnek minősül.

Block Confirmation :

Blokk megerősítés avagy blokk visszaigazolás. Amikor egy új információblokk ellenőrzése megtörtént a blokklánchoz való hozzáadáshoz, egy megerősítést kap. A blokklánchoz hozzáadott minden további blokk további megerősítést ad a hivatkozott blokknak. Minél hátrébb van egy blokk a blokkláncon, annál költségesebb a visszafordítása (rosszindulatú eszközökkel).

A blokk megerősítését a kriptotőzsdék általában arra használják, hogy a kriptovaluta-tranzakciót véglegesnek tekintsék, hogy megvédjék magukat a rossz szereplőkkel szemben, akik a tranzakciók visszafordítására törekszenek a befizetést követően (ez a kettős költés).

Block Explorer :

A Block Explorer olyan alkalmazásra vagy webhelyekre vonatkozik, amelyek egy adott nyilvános blokklánc-hálózat tranzakcióinak adatait és állapotát jelenítik meg. Ezt általában úgy teszik meg, hogy saját csomópontjaikat futtatják (a hálózat részévé válnak), majd olyan információkat indexelnek, amelyek relevánsak lehetnek a felhasználók számára.

Ez megnyitja a hozzáférést a blokklánc adataihoz, és lehetővé teszi a rendszeres felhasználók számára, hogy megnézzék a tranzakciók előrehaladását, vagy ellenőrizzék, hogy a tranzakció megtörtént-e anélkül, hogy maguknak kell futtatniuk egy csomópontot.

Block Header :

A blokkfejléc a blokkláncon lévő blokk egyedi azonosítója, amelyet folyamatosan kivonatolnak.

Minden blokk saját, személyre szabott fejlécet tartalmaz a protokoll-módosítások nyomon követésének megkönnyítése érdekében. A blokklánc összes blokkjának kezelésére szolgál. Minden metaadattal rendelkezik, beleértve a blokk idejét és nehézségi szintjét, a tranzakciók Merkle gyökerét és a nonce-t.

Block Height :

Egy szám, amely egy adott blokk pozíciójának jelzésére szolgál a blokkláncon belül. A blokk hash-hez hasonlóan azonosítóként is használatos egy adott blokk megkeresésére a blokkláncon belül.

Block Lattice (Nano) :

A blokkháló a Nano kriptovalutában használt adatstruktúra, amely gyors és kellemes tranzakciókat tesz lehetővé azáltal, hogy minden számlához külön blokkláncot rendel.

Block Producer :

A blokkgyártó (Block Pruducer) olyan személy vagy csoport, aki(k)nek a hardverét a blokk tranzakcióinak ellenőrzésére és a következő blokk elindítására választják ki a legtöbb tétbizonyítási (PoS) blokkláncon. Ők felelősek olyan új blokkok létrehozásáért, amelyek a közelmúltban lezajlott hálózati tranzakciókat, valamint a blokklánc bizonyítékait tartalmazzák arra vonatkozóan, hogy a lánc jelenlegi állapota legitim.

Block Reward :

A Bitcoinnal összefüggésben a protokolljába beépített mechanizmusok egyike az úgynevezett blokkjutalom, amely ösztönzi a felhasználókat a hálózat biztonságára. A Bitcoin bányászata az a tevékenység, és a Bitcoin formájában kapott blokkjutalom az, ami arra ösztönzi a bányászokat, hogy az új blokkok adatainak validálásával biztosítsák a hálózatot. Nemcsak a Bitcoin hálózat, hanem egyéb hálózatok is kvázi motivációként alkalmazzák a blokkjutalmakat.

Block Size :

A blokklánc technológiában a blokkméret a tranzakciókról szóló adatmennyiséget jelenti, amelyet a lánc egyetlen blokkja hordozhat.

A blokkok a blokklánc főkönyv legkisebb összetevői közé tartoznak. Lényegében a blokkok olyan tranzakciós adatok kötegei, amelyek össze vannak csoportosítva, amelyeket később az elosztott főkönyvet alkotó láncban egyesítenek.

A Bitcoin blokklánc egy blokkja 1 MB-nak megfelelő adatot tárolhat.

Ezt a korlátozást 2010-ben vezették be, hogy korlátozzák a blokklánc túlterhelésének lehetőségét, és megállítsák az esetleges DoS támadásokat.

✅ A Kripto Lexikon a lehető legrégibb időket idézi fel számodra, mikor tudatja veled, hogy kezdetben a Bitcoin blokkláncot bizony úgy tervezték, hogy 36 MB méretű blokkokkal működhessen.

A biztonsági aggályok azonban lényegesen kisebb blokkméretekre kényszerítették az igényt, így Satoshi Nakamoto 2010-ben 1 MB limitet vezetett be.

Bloodbath :

A kereskedéssel összefüggésben a vérfürdő kifejezést általában olyan piac leírására használják, amely csökkenő tendenciát mutat, és amikor sok eszköz szenved értékcsökkenéstől. Valószínűleg a „vér az utcákon” kifejezésből jött létre, amelyet a kripto piaci hangulat ábrázolására használnak.

Brick Distributed Denial of Service (BDoS) :

Ezek a támadások a munkabizonyítás (PoW) konszenzusos mechanizmusa alapján működő blokkláncokra összpontosítanak, mint például a Bitcoin.

A DoS ezen új altípusa úgy működik, hogy megtámadja a bányászok jutalmazási mechanizmusát. A PoW konszenzus mechanizmusa a bányászokra támaszkodik az új blokkok érvényesítéséhez, és ha a bányászok nem kapják meg jutalmukat, a blokkellenőrzés megszakad.

Fontos megjegyezni, hogy decentralizált hálózaton lényegesen nehezebb sikeres DoS támadást végrehajtani, mint egy centralizált rendszerben❗

Míg általában a DoS-támadások a hagyományos hálózatok központosított jellegén alapulnak, ennek hatása nem működik blokklánc-alapú hálózatokkal szemben.

A BDoS tehát más technikát alkalmaz. 👇

A bányászati folyamat megszakítása érdekében a támadók olyan hamis bizonyítékokat küldenek a blokkláncnak, hogy bányászati előnyük van. Ez elriasztja a többi bányászt a tranzakció érvényesítéséhez szükséges műveletek végrehajtásától, ami lényegében jelentősen lelassítja a blokklánc feldolgozási teljesítményét.

Ennek ellenére a BDoS támadások rendkívül ritkák és eddig sikertelenek voltak❗ Mindenesetre érdemes belegondolni (részemről költői kérdés), hogy milyen milyen nem éppen Teréz Anyai habitussal rendelkező érdekeltségekhez lehetne ez társítható? Mondjuk olyanokkal lehetne összefüggésbe hozni, akik az FTX botrányból is igyekeztek volna céljukat megvalósítani?

Bots :

Olyan szoftverekre vagy programokra utal, amelyek automatikusan kereskednek az előre meghatározott viselkedések alapján (pl. vásárlás 100 EUR értékben, eladás 102 EUR áron, majd ismétlés).

A robotok előnye, hogy rendkívül gyorsak és szinte azonnal reagálnak. Ugyanakkor óriási problémát eredményezhetnek, mert aztán végképp egy spekulációs fellegvárrá alakítják a kripto szektort. Az egyszerűbb spekulánsok, tehát a kevésbé tehetősebbek, nem fognak tudni lépést tartani azzal a 🔗Mesterséges Intelligencia technológiai háttérrel, amelyek bizony, igen nagy invesztációt igényelnek.

Bounty :

Hát itt ez most nem a csoki lesz 😊Bár kicsit relevanciában van vele. Legalábbis ha abból indulok ki, hogy egy nagyon finom csokival megjutalmazom magam. Komolyra és kripto nyelvezetre fordítva a szót, a Bounty egyfajta halmazneve a különböző jutalomkampányoknak.

✅ A jutalomprogramok egyik fő célja a token kezdeti érmekínálatának (ICO) népszerűsítése.

A hagyományos kezdeti nyilvános kibocsátásokhoz hasonlóan az ICO-knak is nagy figyelmet kell fordítaniuk a sikerhez. A jutalomprogramok nagyszerű módja annak, hogy tudatosságot és elkötelezettséget keltsenek egy új token iránt.

A jutalmak működése egyszerű

Az ICO-t továbbítani kívánó projekt promóciós kampányt hirdet, amelyben a felhasználók marketingakciókat hajtanak végre, és cserébe tokeneket kapnak. Ezek a marketingakciók bármilyenek lehetnek, a projektet népszerűsítő fotó vagy videó közzétételétől a vélemények közzétételéig fórumokon és online közösségi fórumokon át.

E promóciós műveletek végrehajtásáért cserébe a felhasználók ingyenes vagy kedvezményes tokeneket kapnak. Tulajdonképpen ez a Bounty lényege.

BUIDL :

Általában a kriptovaluta-közösségekben használják annak jelzésére és világgal való tudatására, hogy új termékek és innovációk révén a kriptovaluta-terület javítása érdekében dolgoznak. Tulajdonképpen ez a szó, a jól felfogott és sikeres marketing érdekében direkt el van írva, hiszen a build szóból ered. Hasonló analógia figyelhető meg mint a HODL kifejezésnél, amely meg a hold szóból ered. A direkt elírás a figyelemfelkeltés eszköze.

Bullish :

Olyan kifejezés, amelyet a piac vagy egy eszköz iránti pozitív hangulat jelzésére használnak, ahol a befektetők úgy vélik, hogy felfelé irányuló ármozgás lesz.

Bull Market :

A bikapiac jelzi a piac felfelé ívelő irányát. Bikapiacnak nevezik, mert amikor a bika meglöki a szarvát, felfelé mozdul a levegőbe. Ugyanezt a mozgást használják a piac mozgásának leírására.

Burned Tokens :

Azok a tokenek, amelyeket nem ismert privát kulcsú címekre küldtek, gyakorlatilag használhatatlanná válnak. Ez a kifejezés ezekre utal.

Buy/Sell Tax :

Itt a tax angol szót, ami magyarul adót jelent, átvitt értelemben kell nézni. Semmi köze az államok által kivetett adókhoz, de valamilyen szinten mégis csak mint adó jelenik meg, ezt részletezem most.

Lehetőség van egy 🔗 intelligens szerződés alapú token kódolására, hogy veleszületett láncon belüli „adó” legyen, amikor valaki meg akarja venni vagy eladni a tokeneket. Ez úgy működik, hogy a megvásárolt vagy eladott tokenek egy százalékát egy előre beállított címre továbbítják – lényegében „leadóztatva” ezzel a vevőt és az eladót. A lépéssel a cél, az úgynevezett Wash Trade – mosókereskedés jelenség kiküszöbölése.

Buy the Fuckin Dip (BTFD) :

Az eszközök / kriptovaluták támogatóinak vásárlásra való bátorítása áreséskor. A BTFD nem annyira kereskedési vagy befektetési stratégia – inkább egy csatakiáltáshoz hasonlít. De a befektetők arra is használják a BTFD-t, hogy jelezzék egy adott eszközzel kapcsolatos bullish-t.

Buy Wall :

A Buy Wall egy adott eszközre vagy kriptovalutára vonatkozó vételi megbízások nagy koncentrációját jelenti egy adott árszinten a tőzsdén. Erős keresletet jelent, és az adott árszint támogatását jelezheti, mivel a vevők hajlandók megvásárolni az eszközt ezen az áron vagy magasabb áron. Határozott álláspontom, hogy a természetnél fogva a Buy Wall egy igen intenzív manipulatív jelenség, mely hatványozottan alkalmas az árfelfogás torzítására.

Byzantine Fault :

Bizánci hiba az, ahol hiba lépett fel, de a számítógépes rendszer nem tudja, információhiány miatt, melyik komponens/mi hibásodott meg, és tovább folytatja az adott utasítást. Jó példa egy bizánci hibatűrő elosztott számítástechnikai rendszerre, amely ezzel számol, maga a Bitcoin blokklánc, amely a 🔗 Proof-of-Work rendszert használja a konszenzus eléréséhez.

Byzantine Generals’ Problem :

A bizánci tábornokok problémája a titkosításban arra a kihívásra utal, hogy konszenzust kell elérni a hálózat elosztott csomópontjai között, még akkor is, ha egyes csomópontok hibásak vagy rosszindulatúak.

🤔 Most nyilván furcsán nézel, nem nem kerülgetem meg és tényleg a tábornok kifejezést használtam. Az alábbiakban erre kívánok ésszerű választ adni számodra. 👇

Csakhogy értelmes nyerjen számodra a tábornok szó

Képzeljünk el egy várost, amelyet 5 különböző tábornok vezette bizánci hadsereg ostromol és vesz körül. A várost körülvevő mind az 5 tábornoknak valamilyen tervet kell kieszelnie. Ennek legegyszerűbb formája a támadás vagy a visszavonulás közötti döntés.

A tábornokok távol vannak egymástól,

és az egyetlen kommunikációs eszközük a hírnökök alkalmazása. Ezek viszont lehetnek akár kémek, vagy egyéb  ellenséges hírnökök akik az eredetileg megölt hírnökök helyére beszivárogtak.

A helyzet tovább bonyolódik

egyes tábornokok rosszindulatúak lehetnek, és manipulálhatják a szavazatokat. Tegyük fel, hogy a tábornokok most szavazattal döntenek a támadásról vagy a visszavonulásról,

🛈 és ezzel egyidejűleg tájékoztatják a többit is döntésükről❗

Ez azonban problémát jelent – ha valamelyik tábornok rosszindulatú vagy ahogy már említettem a hírvivő kicserélődik.

🤔 Hogyan biztosíthatják tehát a bizánci tábornokok, hogy a szavazataikat ne lehessen megváltoztatni❓

Ez a probléma analóg a decentralizált peer-to-peer rendszerével – a kihívás annak biztosítása, hogy minden csomópont (tábornok) olyan információkat (szavazatokat) vizsgálhasson, amelyek érvényesek, és amelyeket nem manipuláltak.

[C]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K]

[L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Central Bank Digital Currency (CBDC) :

Ez a központi bankok által kibocsátott digitális fiat valuta, ellentétben a nem törvényhozó felek által kibocsátott kriptovalutákkal. Központosított, és sok ország már magáévá teszi a CBDC-t, ami hihetetlen nagy probléma.

Például Kína az elsők egyike, amely 2020-ban kísérleti tesztet hajtott végre a CDBC „digitális jüan” vonatkozásában és azóta töretlenül alkalmazza. Noha Kínán nem lehet meglepődni, hogy attól függetlenül, hogy utálják a FIAT devizák világát, hiszen azon fizetőeszköz mögött az égvilágon semmilyen produktivitást nem látnak, de a CBDC-t mégis éltetik, hiszen ne felejtsük el Kína állami berendezkedése meglehetősen kommunista.

✅ A CBDC vonatkozásában a Kripto Lexikon ajánlja a  CBDC bevezetése Vs BLOKKLÁNC című írást, valamint  CBDC a FED trójai falova ismertetőt.

Alapjába véve már az elnevezésében lévő „Currency” is gyomorforgató, hiszen még csak véletlenül sem „Currencies”, s így ebben a formában egy egységes központosított világrend kialakulásának képét vizionálja.

Centralized :

Olyan szervezeti struktúra, amelyben egy kis maroknyi szereplő irányítja az egész hálózatot. A Bitcoin összefüggésében csupán a bányászati ​​energia központosításának leírására használják, amely a nagy bányászati ​​felszerelés-gyártók kezében összpontosult. Magyarul mint centralizált használják a kifejezést, általában mindenre ami egy központi halami magtól függ.

Centralized Decentralized Finance (CeDeFi) :

A CeDeFi kifejezés a CeFi és DeFi finanszírozás kombinációjának leírására szolgál. Az ilyen projektek célja,

hogy mindkét világból a legjobbat nyújtsák azáltal, hogy a központosított finanszírozás biztonságát és stabilitását kínálják a decentralizált finanszírozás átláthatóságával és nyitottságával.

A CeDeFi nagyszerű módja annak, hogy felfedezze bárki a DeFi termékek és szolgáltatások világát anélkül, hogy aggódnia kellene a magas tranzakciós díjak miatt. A CeDeFi segítségével a vállalkozások bevezethetik saját intelligens szerződéseiket, és számos terméket és szolgáltatást adhatnak hozzá egyetlen platformra. Ez felgyorsítja a tranzakciókat és csökkenti a kockázatot.

A Kripto Lexikon megjegyezni kívánja, hogy mindezen pozitívumok ellenére, annak makacs tényállásáról sem szabad megfelejtkezni, hogy bizony a CeDeFi az, amely valójában a CBDC még intenzívebb terjedésének is, ha úgy tetszik megágyaz.

Centralized Finance (CeFi) :

Olyan pénzügyi rendszerek, platformok, amelyeket egyetlen entitás vagy szervezet üzemeltet. Az ilyen CeFi platformokon egy szolgáltató őrzi a pénzeszközeid, és a hagyományos banki szektorhoz hasonlóan kamat és kölcsönszolgáltatásokat nyújt. A 🔗 CeFi lényegében a lakossági banki szolgáltatások ismert elemeit veszi át, és alkalmazza azokat a kriptovalutára.

Centralized Exchange (CEX) :

Olyan kriptovaluta csereplatformra utal, amely egy központosított hatóság által felügyelt vállalat. Ezek a kripto tőzsdék közvetítőkként működnek a vevők és az eladók között, megkönnyítve a különféle kriptovaluták kereskedelmét.

Circulating Supply :

A kriptográfiai forgalomban lévő készlet a jelenleg rendelkezésre álló és a piacon forgalomban lévő coinok vagy tokenek teljes számát jelenti.

Cloud Mining :

Felhőbányászat, elfogadottan magyarítva. A felhőbányászat titkosításban a kriptovaluták távoli adatközpontok segítségével történő bányászatának folyamatára utal. Saját bányászati hardver vásárlása és karbantartása helyett, bérelhető a számítási teljesítmény egy felhőbányászati szolgáltatótól.

Ez lehetővé teszi a kriptovaluta bányászatban való részvételt anélkül, hogy drága felszerelésre vagy műszaki szakértelemre lenne szükség.

Általában olyan vállalatok szokták biztosítani ezt a Cloud Mining szolgáltatást, amelyek olyan országokban működnek, ahol az időjárási viszonyok kedvezőek, azaz meglehetősen hűvös idővel lehet számolni. Ez ugyanis csökkenti a bányászatot lehetővé tevő gépek hűtési folyamatainak költségét.

Coin :

Olyan kriptovaluta amely saját blokklánchálózattal rendelkezik. Ellentétben tehát a tokennekkel, ezek nem más hálózatára épülnek, hanem a saját hálózatukat használják. Ilyen például a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Cronos (CRO), Litecoin (LTC) és még lehetne sorolni.

Conspiracy Theory :

Ezzel a kifejezéssel nemcsak a kripto területén lehet találkozni, de különösen a decentralizált blokklánc technológia fejlődése ellen irányuló próbálkozások tollhuszár csatáiban számtalanszor. Pontosan ezért eme fogalom felvétele mögött döntött a Kripto Lexikon.

Például akadnak olyanok, akik készpénznek veszik azokat az információkat, amelyeket napjainkban a Föld különböző jegybankjai, a FED ideológiai alapjaiból kiindulva a CBDC köré csomagol. Míg egyesek inkább a Bitcoin protokoll decentralizált megoldásában látják a jövő irányába vezető igazságos ösvényt.

A magyar társadalom megosztására például mint konteó préseli magát köztudatba

✅ A magyar nyelv szleng kifejezésének eszköztárába ez úgy került be, hogy „konteó”. A Kripto Lexikon azonban kiemeli, hogy az égvilágon bármely témáról is legyen szó, ez a kifejezés nem szolgál mást,

📣mint a társadalmak megosztását és érzelmeken alapuló egymásnak feszülést,

arra a koncepcióra építve, hogy az ember egy érzőlény és viselkedési habitusa indulatalapú. Értelmes keretek között nem létezhetne olyan, hogy konteó amit stigmatizálnak, csupán érv és ellenérv, ahol a tényállások figyelembevételével egyfajta igazság meghatározható. Egy egészséges, intelligens környezetben az érv és ellenérv a fejlődés alapja és megfelelő szimbiózist teremt.

Cold Storage :

A kriptovaluták offline történő tárolásának gyűjtőfogalma. Ide tartoznak a hardveres kriptotárcák, számítógépeken tárolt tárcafájlok, papírpénztárcák. Esetleg hasznos lehet számodra a 🔗 kriptotárca létrehozása cikkem.

Cold Wallet :

Olyan kripto pénztárcák, amelyek offline állapotban vannak tárolva, és csak fizikai interakcióval (pl. USB-csatlakozás, hardveres pénztárca bekapcsolása) csatlakoztathatók az internethez. Ez extra biztonságot nyújt az internethez csatlakoztatott eszközökön (pl. telefontárcán) tárolt pénztárcákhoz képest.

Collateralized Debt Obligation (CDO) :

A fedezett adósságkötelezettség (CDO) olyan származékos ügylet, amelyben az értéket egy másik mögöttes eszközből állítják elő, és intézményi befektetőknek adják el. A CDO-k gyakran több kölcsönből állnak, amelyeket a hitelező összecsomagolt és értékesített a piacon. A CDO a hagyományos pénzügyekben használt pénzügyi eszköz, amely nem kapcsolódik kifejezetten a kriptovalutákhoz.

Composability :

A kriptográfiai komponálhatóság a különböző kriptográfiai protokollok vagy intelligens szerződések kombinálására utal új és összetettebb alkalmazások vagy pénzügyi eszközök létrehozása érdekében.

Consensus :

A konszenzus az, ami lehetővé teszi, hogy egy elosztott rendszer (például a blokklánc) decentralizált peer-to-peer rendszerként működhessen anélkül, hogy egy központi „hatósági” adatra kellene hivatkoznia, hogy minden résztvevő megállapodjon abban, mi a helyes adat. A konszenzus a blokklánc rendszerben akkor érhető el, ha minden résztvevő megegyezik a következő blokk tartalmában, amely a blokklánchoz kerül hozzáadásra. A jól működő konszenzus mechanizmusok nagyon jelentős szerepet játszanak az adott kripto projektek ökoszisztémáját illetően.

Crowdsale :

Az ilyen típusú aukciók tokenenként rögzített árat tartalmaznak, amelyet érkezési sorrendben értékesítenek, így a projektek közvetlenül irányíthatják a token árat.

Crypto Bubble :

Hívhatjuk akár kripto lufinak is. Ez egy spekuláció a kriptovalutákkal. A hipotézis szerint a kriptovaluták ára rendkívül magasra emelkedne, mielőtt a buborék kipukkanna. A kriptovaluták 2017-ben nyújtották az első ilyen lufiélményeket, avagy buborékokat amikor az első érmekínálat (ICO) fellendülése volt. 2017. december 16-án tört ki történelmi csúcsáról (ATH).

Cryptocurrency :

Magyarok úgy hivatkoznak rá, hogy kriptopénz. Kripto Lexikon kísérletet tesz,

hogy a kriptopénz meghatározása közérthető és tömör legyen.

A digitális valuta olyan formája, amely kriptográfiai protokollokat használ a tulajdonjog rögzítésére, a hamisítás megelőzésére (amikor a tulajdonjog és a tranzakció bekerül a blokkláncba). A Bitcoin az egyik legsikeresebb példa, amely ötvözi a peer-to-peer hálózatépítést, a kriptográfiát és a tervezett ösztönzést egy kriptovaluta létrehozására.

✅ Jóllehet a Bitcoin célkitűzése sosem az volt, hogy kriptovaluta legyen. A céljai komplexebbek, alternatív, decentralizált fizetési hálózat létrehozását élteti❗

Cryptocurrency Act of 2020 :

A 2020-as kriptovalutáról szóló törvény egy törvényjavaslat, amelynek célja annak tisztázása, hogy mely szövetségi ügynökségek szabályozzák a kriptoeszközöket és azok mely típusait. Paul Gosar republikánus arizonai kongresszusi képviselő vezette be a javaslatot.

Custodial Wallet :

A kriptográfiai letéti pénztárca olyan kriptotárca típusra utal, amelyben egy harmadik fél, valamilyen szolgáltató tartja és kezeli a felhasználó kriptovalutájának privát kulcsait. Ilyen szolgáltató lehet akár a közkedvelt 🔗Revolut is.

[D]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K]

[L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Daily Active Addresses (DAA) :

A napi aktív címek (DAA) a kripto életében azon egyedi címek számát jelenti, amelyek egy 24 órás időszakon belül aktívan részt vesznek a tranzakciókban egy adott blokklánc-hálózaton.

A DAA ugyanakkor a Difficulty Adjustment Algorithm rövidítése is lehet a kriptovalutákkal összefüggésben. Ez egy olyan mechanizmus, amely szabályozza a blokklánc-hálózat bányászatának nehézségeit, biztosítva, hogy a blokkok egyenletes sebességgel készüljenek.

Dead Cat Bounce :

Árrali, amely hosszan tartó csökkenés után rövid életű. Az árgrafikonok fellendülést mutatnak a piaci fordulatot várva, majd mégis tovább csökkennek. Egy döglött macskához hasonlítható, amely, ha elég magasról esik szépen pattog, de értelemszerűen mindig kevesebbet jön vissza mint amennyit zuhant.

Death Cross :

A Halálkereszt egy bearish technikai kereskedési mutató, amely akkor fordul elő, amikor az 50 napos mozgóátlag a 200 napos mozgóátlag alá esik, ami nagy eladást jelez.

Halálkereszt akkor jön létre, ha egy lassabb mozgóátlag felfelé haladva keresztezi a gyorsabb mozgóátlagot. A napi kereskedők által használt legnépszerűbb mozgóátlag az 50 napos mozgóátlag és a 200 napos mozgóátlag. A lassabban mozgó átlagnak alulról kell kereszteznie a gyorsabban mozgó átlagot, hogy halálkereszt alakuljon ki a kereskedési grafikonokon. A halálozási keresztezések más példái is láthatók 5 és 15 napos átlagokban, azonban a hosszabb időszakok megbízhatóbbak, és erősebb jeleket adnak egy eszközről/részvényről/kriptovalutáról.

Fontos azonosítani a Halálkereszt legfontosabb szakaszait, hogy rögzítsük a piacról való kilépés tökéletes idejét, mielőtt a bearish trend elkezdődik.

A halálkereszt három fő szakasza van:

ℹ️ A Kripto Lexikon az alábbi szakaszokat mint ismeretanyag adja elő, sem befektetésre buzdításnak, vagy tanácsadásnak nem tekinthető és jelzi, hogy az Aranykereszt sokak tévhitével ellentétben ennek nem fordítottja. Az Aranykereszt és a jelenleg ismertetett Halálkereszt két különböző technikai elemzési minta, amelyet a kereskedésben használnak. 👇

Az Aranykereszt akkor fordul elő, amikor egy rövid távú mozgóátlag átlép a hosszú távú mozgóátlag felett, ami bullish trendet jelez. A Halálkereszt viszont akkor következik be, amikor egy rövid távú mozgóátlag átlép a hosszú távú mozgóátlag alá, ami bearish trendet jelez.

Egy eszköz árfolyama vagy konszolidációba kerül, vagy meredeken csökken, miután hosszú ideig követi az emelkedő trendet. A konszolidációs időszak gyakran azt jelzi, hogy a jelenlegi emelkedő trend veszít lendületéből, és trendforduló várható. A teljes szakasz alatt az 50 napos mozgóátlag a 200 napos mozgóátlag felett marad.

A második szakasz azt a pontos pillanatot határozza meg, amikor az 50 napos mozgóátlag esik, és átlépi a 200 napos mozgóátlagot. Ez halálkeresztet képez, és az eszköz bearish trendjének tekinthető.

A harmadik szakasz az eszköz árának esése, mivel az árakció lejjebb esik, és csökkenő trend jön létre. Ezt a szakaszt követően az árfolyam a legtöbb esetben továbbra is az 50 napos mozgóátlag alatt zajlik.

Decentralized :

Magyarul decentralizált állapot. A kripto világában olyan rendszert ír le, ahol nincsenek központosított hatalmak, azaz olyan szervezetekről beszélhetünk, ami semmi nem játssza a központi hatósági szerepet. A Bitcoin egy jól működő decentralizált rendszer ékes példája. Szóval a centralized ellentétje.

Decentralized Applications (dApps) :

Decentralizált peer-to-peer hálózatokon futó alkalmazások, mint amilyen például az Ethereum. Az egyik legnépszerűbb platform a fejlesztők számára, fogalmazhatok úgyis, hogy az intelligens szerződések bölcsője. Mivel különféle típusú információkat képes tárolni, így életképes játékok, alkalmazások vagy különféle eszközök számára. A decentralizált alkalmazások általában a blokklánc konszenzusára támaszkodnak a tranzakciók/kérések véglegesítéséhez.

Decentralized Autonomous Organization (DAO) :

Nyílt forráskódú és decentralizált rendszerek, amelyekhez nincs szükség központi kezelőkre vagy vezérlőkre. Egy decentralizált autonóm szervezet központi vezérlő nélkül is szavazhat a rendszer különböző szempontjairól. A decentralizált autonóm szervezet tagjai jellemzően token tulajdonosokból állnak, akiknek szavazati ereje arányos birtoklásukkal a teljes ökoszisztémához képest.

Decentralized Finance (DeFi) :

A decentralizált pénzügyek (DeFi) olyan decentralizált pénzügyi alkalmazások létrehozására utalnak, amelyeknek nincs központi felhatalmazásuk és cenzúramentesek. A Kripto Lexikon pont az ilyen technológiák ismertetésére szentel kiemelt erőforrást.

A DeFi alkalmazások számos felhasználási esetet lefednek, és néhány a népszerű területek közül mondjuk a 🔗 stablecoin, vagy a kölcsönzés és  kereskedés kifejezetten DEX felületeken. A rendszerekben a közvetítő eltávolításával a DeFi alkalmazások jobb megtérülési rátát érhetnek el a felhasználók számára, miközben csökkentik a belépési korlátot, mivel az alkalmazás nem diszkriminál és nem cenzúráz egyetlen felet sem a csatlakozásban.

Decryption :

Kód visszafejtési folyamata. A kriptográfiában a visszafejtés a titkosított adatok eredeti, olvasható formájába való visszaállításának folyamatát jelenti egy visszafejtési kulcs segítségével.

Decentralized Exchange (DEX) :

A DEX a decentralizált csere rövidítése. Egyfajta kriptovaluta tőzsde, amely decentralizált hálózaton működik, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy digitális eszközökkel közvetlenül kereskedjenek egymással anélkül, hogy közvetítőkre vagy központi hatóságra lenne szükség.

Decentralized Governance Protocol (DGP) :

A decentralizált kormányzási protokoll a titkosításban olyan rendszerre utal, amelyben a döntéshozatali és irányítási folyamatok a blokklánc-hálózat résztvevői között vannak elosztva, nem pedig központi hatóság irányítja őket.

Degen :

A Degen kereskedés vagy Degen mód az, amikor a kereskedő kellő körültekintés és kutatás nélkül kereskedik, nem képezi saját magát a kripto területen, és csak a FOMO uralkodik el rajta. A Degen Trader nem ismeri az olyan mérőszámokat, mint az FDV vagy a TVL, és nem is érdeklik őt ezek.

📣 Azért fog vásárolni, mert az eszköz logója aranyosnak tűnik számára, vagy mert a szlogen emlékezetes, esetleg az interneten valamelyik csinos influenszer lány azt mondja, hogy a kriptoval foglalkozik, és az első két shill komment több lájkot kap, mint mások.

Lényegében egy degen kereskedő nem azért vásárol egy kriptovalutát, mert lát abban valamilyen értéket, vagy fantáziát a mögöttes ökoszisztémában, pusztán egy impulzusvásárlás részéről. Röviden úgyis kifejezhetem magam, hogy degenerált barom 😆

Delegated Proof-of-Stake (DPoS) :

Egy konszenzusos mechanizmus, amelyben a hálózat kiválasztott tagjait delegáltként szavazzák meg a tranzakciók érvényesítésére és blokkok létrehozására a blokkláncon.

✅ Foglalkoztam egyébként részletesen is a 🔗 DPoS témájával, ha van kedved olvasd el❗

Általában a legtöbb szavazatot kapott küldöttek rendelkeznek a legtöbb hatalommal, és rendszerint ők azok akik a legtöbb blokkot állítják elő, amiért jutalmat is kapnak. Egyes protokollok beépített mechanizmusokat tartalmaznak ennek kiegyensúlyozására.

Összességében elmondható, hogy a delegált tét-bizonyítási rendszert (DPoS) a munkabizonyítás blokkláncának energiafelhasználási és hatékonysági problémáinak ellensúlyozására alakították ki, bizonyos fokú központosítás árán.

Denial of Service (DoS) :

A szolgáltatásmegtagadási támadás célja, hogy egy számítógépet vagy hálózati szolgáltatást ideiglenesen elérhetetlenné tegye a rendeltetésszerű felhasználók számára.

DoS-támadások a hackerek egyik legnépszerűbb eszközévé váltak a számítógép-alapú szolgáltatások normál működésének megzavarására. Az ilyen támadások végrehajtásának egyik leghatékonyabb módja az elosztott megközelítés.

✅ Az elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadások a rosszindulatú programok támadásainak leggyakoribb típusai.

A blokklánc technológia alkalmazásainak térnyerésével a DoS támadások új típusa jelent meg – a blokklánc szolgáltatásmegtagadási (BDoS) támadás.

Derivatives :

A származékos termékek olyan pénzügyi eszközök, amelyek értéke egy mögöttes eszközből (például nyersolaj, arany, Bitcoin stb.) származik. Az azonnali piacokhoz képest, ahol az alapul szolgáló eszköz tulajdonost vált, a származékos piacokon a kereskedők a tényleges eszközök helyett szerződésekkel kereskednek. Valójában a magyar nyelv használatában ez is beépült már, szóval amiről írtam az a derivatívák, anyanyelvünkhöz sokkal közelebb állóan, származtatott ügyletek.

Derivative Market :

A származékos termékek piaca, azaz olyan eszközök, mint a határidős ügyletek vagy opciók, amelyek értéke egy mögöttes eszközből származik. A Bitcoin a származékos eszközök egyik legnépszerűbb mögöttes eszköze, amely az opcióktól a határidős ügyleteken át az örökös SWAP-okig terjed.

Desktop Wallet :

Az asztali kriptotárca egy számítógépre (jellemzően PC-re) telepített szoftveralkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül tárolják, kezeljék és lebonyolítsák kriptovalutáikkal kapcsolatos ügyleteiket.

✅ Ilyen például a 🔗Crypto.com DeFi Wallet, amiről írtam már részletesen.

Difficulty :

A Bitcoin munkabizonyítási rendszerével összefüggésben a nehézség (difficulty) egy relatív mértéke annak, hogy mennyire nehéz helyesen megfejteni egy új blokkot a matematikai egyenlet végrehajtása ellenére.  Bitcoin esetében a nehézséget a hálózaton lévő hash-teljesítmény (számítási teljesítmény) mennyisége alapján időszakonként módosítják.

Directed Acyclic Graph (DAG) :

Az irányított aciklikus gráfok olyan adatstruktúrára utalnak, amely egyetlen irányba épül fel, de elágazik és soha nem ismétlődik.

Irányított = A két pont (csomópont) közötti kapcsolatoknak olyan irányai vannak, hogy az A -> B nem ugyanaz, mint a B -> A.  Egy aciklikus rendszerben soha nem fogunk kétszer találkozni ugyanazzal a csomóponttal.

Graphs = Összekapcsolt pontokból (csomópontokból) álló szerkezet.

A hagyományos blokklánc adatstruktúrához képest, amely egy egyenes láncban működik, a DAG alapú rendszerek nagyobb szélességgel rendelkeznek, mivel a hálózat inkább egy bővülő fához hasonlít, mint egy egyenes lánchoz.

Distributed Denial of Service (DDoS) támadás :

Gyakori kibertámadási taktika, amikor az elkövető nagy mennyiségű forgalmat irányít át egy adott hálózat vagy szolgáltatás felé, hogy megzavarja a normál szolgáltatásokat. A nagy mennyiségű bejövő adat túlterheli az egyes szolgáltatások hálózatát, ami a jogos kérések visszapattanását vagy időtúllépést okoz. Az elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadásokkal szemben nem védett szolgáltatások általában használhatatlanná válnak a támadási időszakban.

Distributed Hash Table (DHT) :

Egy decentralizált adatstruktúra, amelyet a kriptovalutákban használnak peer-to-peer hálózati kommunikációra és tárolásra.

Distributed Ledger :

Főkönyvek, amelyek adatait csomópontok hálózatán tárolják és szinkronizálják. Az elosztott főkönyv nem korlátozódik a kriptovalutára (tranzakciós adatokra), és sok más típusú adatot is tárolhat. A tranzakciók átlátható és biztonságos rögzítésére és ellenőrzésére szolgál, központi hatóság vagy közvetítő nélkül.

Distributed Ledger Technology (DLT) :

Az elosztott főkönyvi technológia (DLT) egy decentralizált rendszer, amely lehetővé teszi több résztvevő számára, hogy megosztott digitális főkönyvet tartsanak nyilván a tranzakciókról. Ez a kriptovaluták, például a Bitcoin és az Ethereum mögött meghúzódó technológia, amely lehetővé teszi a tranzakciók biztonságos és átlátható rögzítését a számítógépek hálózatán keresztül.

A DLT kifejezést leginkább olyan vállalati felhasználási esetekkel összefüggésben használják, ahol az elosztott főkönyvi technológia különböző módjai, különböző üzleti igényekhez használhatók.

Dollar-cost averaging (DCA):

A DCA lényege, hogy rendszeres időközönként, azonos összegű befektetést eszközölünk, függetlenül az eszköz aktuális árától. 🔗Michael J. Saylor DCA stratégiája például a Bitcoin rendszeres vásárlására összpontosít, hogy hosszú távon csökkentse az árfolyam-ingadozások hatását.

Dominance :

A kriptovaluták világában a dominancia általában arra utal, hogy egy adott kriptovaluta mennyire domináns a többihez képest egy adott paraméter tekintetében. Az egyik példa a Bitcoin piaci kapitalizációjának dominanciája, amely a Bitcoin piaci kapitalizációjának %-át méri a többi mért kriptovalutához képest. A dominancia a kereskedési volumenre vagy bármely más mérhető mutatóra is alkalmazható.

Egyébként ha megfigyeled a különböző kripto portfolió-menedzser szolgáltatásokat, mint amilyen mondjuk a 🔗CoinMarketCap, látni fogod, hogy ott is a kriptovaluták a saját értéküket a Bitcoin (BTC) mint a legnagyobb piaci dominanciával rendelkező eszközben fejezik ki. Többek között ezért sincs sok értelme a kripto ↔️ FIAT spekulációnak.

Double Spending :

Az a fránya dupla költés, a főkönyvek rémálma. A dupla költés a digitális valuták kétszeri elköltésének tényét jelenti. Ezt leggyakrabban gátlástalan szereplők alkalmazzák kriptotőzsdéken. Jellemzően a kettős költés támadása során a támadó először befizeti a kriptovalutát egy tőzsdére, majd megvárja a megerősítést.

Amint ez megerősítést nyer, az elkövető eladja a letétbe helyezett kriptót egy másik valutáért, majd végrehajtja az úgynevezett 51%-os támadást, hogy megpróbálja visszafordítani a blokkláncot (és a letétet). Ha sikeres, az elkövető képes letétbe helyezni újra a tokenjeit, valószínűleg egy másik kriptotőzsdén.

Do Your Own Research (DYOR) :

Alapvetően nem kriptográfiai szleng, de gyakran használják a kriptográfiai közösségekben is, főleg amikor a befektetőket gyakran átverik illegitim ICO-projektekkel. A DYOR kifejezéssel emlékeztetik a befektetőket arra, hogy saját befektetési döntéseikért felelősek. Azaz a Téged érdeklő kripto projekt után kutass magad, nézd át a szakmai kérdéseket, alaposan tanulmányozd át például a 📖Fehér Könyvet (Whitepaper), felelősségteljesen hozd meg a döntéseidet, amiért egyedül Te magad felelsz.

Dump :

Gyakori kifejezés, amelyet a lefelé irányuló piaci mozgás vagy az egyéni részesedések eladásának leírására használnak. – Dömping a piac! „Kidobom az összes zsetonomat” – persze ezt csak remegő kezű spekulánsok teszik, és ezeken belül a tipikus háziasszonyok, akik akkor vásárolnak amikor már el kellene adni, és akkor adnak el, amikor meg pont zsákolniuk kellene.

Dusting Attack :

Rosszindulatú tevékenység új formája, amelyben a hackerek és csalók megpróbálják semmibe venni a kriptovaluta-felhasználók magánéletét azzal, hogy némi kriptopénzt küldenek a pénztárcájukba ami után a támadók nyomon követik ezeknek a pénztárcáknak a tranzakciós tevékenységét, több címet kombinálva, hogy visszafejtsék az egyes pénztárcák mögött álló személyt vagy entitást.

Dutch Auction :

A holland kripto aukció vagy más néven fordított aukció, olyan típusú aukciót jelent, ahol egy token vagy kriptovaluta ára magasan indul, és fokozatosan csökken, amíg a vevő hajlandó az aktuális áron vásárolni. Ezt a módszert gyakran használják a kezdeti érmeajánlatoknál (ICO-k) a token árának a piaci kereslet alapján történő meghatározására.

[E]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [F] [G] [H] [I] [J] [K]

[L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Effective Annual Rate (EAR) :

A kriptográfiai effektív éves kamatláb (EAR) a befektetés évesített megtérülési rátáját jelenti, figyelembe véve a komplikációt. Ez egy olyan intézkedés, amely segít a befektetőknek összehasonlítani a különböző befektetési lehetőségeket, és megérteni, hogy mekkora valódi éves hozamot várhatnak kripto alapú befektetéseiktől.

Kripto Lexikon jelzi, hogy erre szoktak hivatkozni úgyis, hogy Annual Equivalent Rate azaz éves egyenértékű kamatláb, de kriptotérben ugyanazt jelenti.

EIP (Ethereum Improvement Proposal) :

Az Ethereum fejlesztési javaslataira utal, amelyek a hálózatán található funkciók vagy frissítések bevezetésére szolgálnak. Az EIP-k olyan tervezési/műszaki dokumentumokhoz hasonlítanak, amelyek részletesen ismertetik az ajánlatot és azt, hogy mit kell tenni egy adott ajánlattal kapcsolatban.

Exponential Moving Average (EMA) :

Az EMA a kriptovaluta összefüggésében az exponenciális mozgóátlag rövidítése. Ez egy technikai elemzési mutató, amelyet az ártrendek elemzésére és a potenciális vételi vagy eladási lehetőségek azonosítására használnak.

Emission : 

A kriptográfiai kibocsátás új coin vagy token létrehozásának és forgalomba hozatalának folyamatát jelenti egy blokklánc-hálózaton belül. Az emisszió azt a sebességet jelenti, amellyel egy adott blokklánc kriptovaluta szoftverére írt protokollok diktálják az új coin vagy token kiadását.

Encryption :

A titkosítás az információ eredeti formájának, úgynevezett egyszerű szöveg kódolásának folyamata egy titkosításnak nevezett algoritmus segítségével. Ezen eljáráson átesett üzenetet hívjuk titkosított szövegnek. Csak az arra jogosult felek fejthetik meg a titkosított szöveget, és konvertálhatják vissza az eredeti egyszerű szöveggé. Ez a biztonságos kommunikáció gyakorlata. Ha ennek folyamataiba szeretnél kicsit jobban belemélyedni javaslom olvasd el az 🔗 e-mail titkosításról szóló írásom.

Enterprise Ethereum Alliance (EEA) :

EEA az Ethereum-fejlesztők, vállalatok, kutatóházak és startupok egy csoportja, akik együttműködve keresik az Ethereum üzleti alkalmazásokhoz való használatának, fejlesztéseinek módjait. Ez egy globális szervezet, amely vállalkozásokat, technológiai szolgáltatókat és tudományos köröket tömörít, hogy együttműködjenek az Ethereum-alapú blokklánc-megoldások fejlesztésében és bevezetésében a különböző iparágakban.

ERC-1155 :

Az ERC-1155 jogkivonat szabvány lehetővé teszi, hogy az egyes token-azonosítók mind a nem helyettesíthető (NFT-k), mind a helyettesíthető tokeneket képviseljék az Ethereum blokkláncon, amelyek rendelkezhetnek metaadataikkal, tokenellátással és egyéb attribútumokkal. A kötegelt tokenátvitel hatékonyságának növelésére szolgál, és lehetővé teszi számos típusú NFT létrehozását egyetlen szerződéssel.

ERC-20 :

Az ERC az Ethereum Request for Command rövidítése, az 🔗 ERC-20 pedig az egyik legszélesebb körben használt tokenszabvány az Ethereum hálózatán helyettesíthető, cserélhető tokenek létrehozására. Az ERC-20 tokenek könnyedén működhetnek a szabványt támogató decentralizált alkalmazások többségével.

Segítségével a meglévő termékeknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy elfogadják a különböző szabványokkal rendelkező tokenekeket, és ez elősegítette a különféle decentralizált alkalmazások fejlesztését az Ethereum ökoszisztémán belül. A legtöbb tokenek, amelyeket a kezdeti érmeajánlatok (ICO) eredményeként adtak ki, az ERC-20 szabványnak felelnek meg.

ERC-404 :

Az ERC-404 egy kísérleti token-szabvány, amely az Ethereum blokkláncra épül, és az ERC-20 tokenek (helyettesíthető tokenek FT-k) és az ERC-721 tokenek (nem helyettesíthető tokenek, vagy NFT-k) funkcióit egyetlen szabványban kívánja egyesíteni.

Ez azt jelenti, hogy az ERC-404 tokenek lehetnek helyettesíthetők és nem helyettesíthetők, az adott megvalósítástól függően. Például egy token indulhat FT-ként, és értékvesztés nélkül lehet vele kereskedni más, azonos típusú tokenekkel, de felhasználásuk vagy beváltásuk után NFT-vé válhat, és egyedi jellemzőket és értéket nyerhet. Alternatív megoldásként a token NFT-ként indulhat, és kisebb egységekre osztható, amelyekkel FT-ként lehet kereskedni, de az egységek újrakombinációja után a token visszanyerheti NFT-azonosságát.

Az első token, amely ezt a szabványt használja, a Pandora token, amely egy Pandora Boxot, egy NFT-t képvisel, amely replikánst tartalmaz. Egy egyedülálló digitális lényt, amely fejlődhet és kölcsönhatásba léphet más replikánsokkal. A Pandora tokennel FT-ként lehet kereskedni olyan decentralizált tőzsdéken (DEX), mint például az Uniswap, de a megnyitás után felfedi benne a Replicant NFT-t, amelynek különböző attribútumai és értékei lehetnek.

ℹ️ A Pandora csapata azt is megemlíti, hogy az 🔗 ERC-404 még nem hivatalos Ethereum szabvány, inkább egy kísérleti szabvány, amely nyitott a visszajelzésekre és a fejlesztésekre❗

ERC-4626 :

Az ERC-4626, más néven Tokenized Vault Standard, egy olyan protokoll, amely tokenizált tárolók létrehozására szolgál, amelyek a hozamot hordozó tokenek részesedését képviselik. Szabványos API-t biztosít a tokenizált hozamot hordozó trezorokhoz, amelyek egyetlen mögöttes ERC-20 token részesedését képviselik.

Az ERC-20 tetejére épült ERC-4626 a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • Betétek és visszaváltások
 • Konverziós arányok
 • Vault egyensúlyok
 • Interfészek
 • Események kezelése

Például a Yearn Finance az ERC-4626-ot használja trezoraihoz, lehetővé téve a betétek zökkenőmentes átutalását más ERC-4626-os trezorokba.

Másik jó példa a Balancer, amely szintén az ERC-4626 szabványt alkalmazza a Lineáris készleteiben, ami a Boosted Pools alapja. Ez megkönnyíti a két token közötti kereskedést rögzített árfolyamon lineáris matematika segítségével.

ERC-721 :

Az ERC-721-et 2017-ben vezették be, hogy létrehozzanak egy token szabványt a nem helyettesíthető, cserélhető Ethereum tokenek számára. A jól ismert ERC-20-hoz képest, amely helyettesíthető, az ERC-721 nem helyettesíthető tokenek szabványa, ami azt jelenti, hogy minden ERC-721 egyedi, és nem egyenlő egymással.

ERC-777 :

Az ERC-777 egy másik helyettesíthető token szabvány, amelyet az ERC-20 által meghatározott korlátozások feloldására hoztak létre. Az ERC-777 egy „Hogok” nevű mechanizmust használ az intelligens szerződések hatékonyabbá tételére a tokenek küldésében és fogadásában.

A token visszafelé is kompatibilis az ERC-20-zal, ami az utóbbit elavulttá teszi. Ez azt jelenti, hogy az ERC-20-on létrehozott helyettesíthető tokenek szabadon interakcióba lépnek az ERC-777-re épülőkkel, mivel mindkettő ugyanazt a funkciót használja.

ERC-998 :

Az ERC-998 az ERC-721 szabvány kiterjesztése, amely hozzáadja a nem helyettesíthető tokenek lehetőségét más nem helyettesíthető tokenek és ERC-20 tokenek birtoklásához.

Ethereum Name Service (ENS) :

Az Ethereum Name Service (ENS) egy decentralizált domain névrendszer, amely az Ethereum blokkláncra épül. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy regisztráljanak és kezeljenek ember által olvasható domain neveket Ethereum-címeikhez, intelligens szerződéseikhez és decentralizált webhelyeikhez. Az ENS leegyszerűsíti a blokklánc-címekkel való interakció folyamatát azáltal, hogy a hosszú és összetett címeket könnyen megjegyezhető nevekre cseréli.

Ethereum Virtual Machine (EVM) :

Az Ethereum Virtual Machine (EVM) az a környezet, amelyben az összes intelligens szerződés végrehajtásra kerül. Az Ethereum hálózatban minden egyes csomópont egy EVM-példányt futtat, amely lehetővé teszi ugyanazon utasítások végrehajtását.

Ez ez EVM létfontosságú az Ethereum hálózat számára, mivel lehetővé teszi bárki számára, hogy megbízható környezetben hajtson végre kódokat, miközben garantálja az eredményt (pl. intelligens szerződések végrehajtása).

Kulcsfontosságú összetevő, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy decentralizált alkalmazásokat (DApps) írjanak és telepítsenek önműködő kóddal. Az EVM hála például az Ethereum alapú tokeneket más hálózatokban is tárolhatod, amely nagyon jól jön különösen akkor, ha tranzaktálni akarod valahova és szeretnéd elkerülni az Ethereum hálózat igen magas díját.

Gyakorlati példa, hogy megértsd:

a sokak által kedvelt 🔗 USDT stablecoin (Tether USDT) alapvetően egy ERC-20-as token, tehát a tranzaktálásához az Ethereum hálózati díjait kell alkalmazni, amely magas. Ugyanakkor hála az EVM létezésének, például valamelyik CEX felületről elutalhatod egy teljesen más hálózatot, mondjuk a Polygon hálózatát választva.

Exchange Traded Fund (ETF) :

Az ETF a tőzsdén kereskedett alap rövidítése. A kriptoval összefüggésben egy olyan befektetési alapra utal, amely nyomon követi a kriptovaluták vagy a kriptoval kapcsolatos eszközök teljesítményét. Ez egyfajta befektetési alap, amellyel a tőzsdéken kereskednek, hasonlóan az egyes részvényekhez. Az ETF-ek általában egy adott index, szektor, árucikk vagy eszközosztály teljesítményét követik nyomon.

A Kripto Lexikon kifejezésre kívánja juttatni, hogy nagyon is sajnálatos, hogy a kripto világának relevanciájában ezt meg kell említeni.

A megemlítés fontosságát leginkább a Bitcoin ETF őrület adja. Az ETF világa alapvetően a hagyományos tőzsdei szektor világához tartozik, amely csak és kizárólag centralizált környezetben működhet.

Amikor egy kriptovaluta ETF formájáról fogunk a jövőben beszélni, akkor az már nem kriptovaluta, csupán egy tőzsdén szereplő ticker aminek lényege, hogy az adott eszköz értéke a kriptovaluta értékéhez van kötve, de sem lehetőségeiben, funkciójában, sem tulajdonságaiban nem kriptovaluta. Aktuálisan 11 SPOT 🔗 Bitcoin ETF, került a SEC által engedélyezésre, amit különösen a spekulánsok nagyon vártak.

Explain Like I’m Five (ELI5) :

Az ELI5 rövidítést általában akkor használják amikor egy összetett kriptográfiai fogalom egyszerűsített magyarázatát igénylik. Bizonyos értelemben a cél az, hogy szó szerint elmagyarázzunk egy fogalmat oly módon, hogy az elég egyszerű legyen ahhoz, hogy egy ötéves is megértse.

Externally Owned Accounts (EOA) :

Az EOA a „külső tulajdonú számla” rövidítése a kriptovaluta összefüggésében. Egy blokklánc-hálózatban lévő fióktípusra utal, amelyet privát kulccsal vezérel, és amely nem kapcsolódik semmilyen intelligens szerződés funkcióhoz.

[F]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [G] [H] [I] [J] [K]

[L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Faucet :

Ez a fogalom a magyar szóhasználatba úgy épült be, hogy kripto csaptelep. Nem véletlen, magam részéről ezt hihetetlenül nagy hülyeségnek tartom, mondhatnám azt is, hogy egy eszköz az IDŐD SPAM-elésére. A kripto csaptelepek lényege, hogy vannak bizonyos vállalkozások, amelyek némi kriptovalutát juttatnak részedre, de persze csak akkor, ha megfelelsz olyan követelményeknek mint hirdetések, videók stb. nézegetése.

Rengeteg idejét az érintett embereknek el tudja rabolni és a valóságban sok esetben egy amerikai cent töredékét adják❗

Szóval nagyon alacsony víznyomású csaptelepek működéséhez hasonlítanak.😆 Arról már nem is beszélve, hogy az érintett áldozatok számítógépére sok esetben mindenféle követőt elhelyeznek. Ha pl. 🔗 Brave böngészővel próbálsz ki egy ilyen faucet jellegű szolgáltatást, akkor rögtön el kezd sírni, hogy kapcsold ki a védelmedet, mert nem tudja a reklámokat (spam) rád zúdítani.

Fear of Missing Out (FOMO) :

A koncepciót először 2000-ben írta le Dr. Dan Herman a „The Journal of Brand Management” című tudományos cikkében.

📰 Magát a FOMO betűszót azonban néhány évvel később Patrick McGinnis alkotta meg egy véleménycikkében, amelyet 2004-ben tettek közzé a „The Harbus” amerikai magazinban.

A fogalom a szorongás érzésére vagy olyan képzetáramlások kialakulására utal, hogy mások pozitív vagy egyedi élményben osztoznak, miközben az illető úgy érzi kimarad valamiből. Ez egy olyan jelenség, amely meglehetősen elterjedt a közösségi médiában, a másoktól származó hírfolyamok gyakran életük pozitív és kifizetődő részeit emelik ki és hangsúlyozzák, ami miatt az olvasó szomorúnak vagy alkalmatlannak érzi saját tapasztalatait.

Kripto Lexikon fontos intelme: jó ha tudod, a közösségi média, mint amilyen például a 🔗 Facebook📘, sohasem a valóságot tükrözi, csupán azt a képet, amilyennek az emberek látszódni szeretnének.

A pénzügyi piacokkal és a kereskedéssel összefüggésben a FOMO arra a félelemre utal, amelyet egy kereskedő vagy befektető érez, ha elszalaszt egy potenciálisan jövedelmező befektetést vagy kereskedési lehetőséget.

A FOMO érzés különösen akkor érvényesül, ha egy eszköz értéke jelentősen megemelkedik viszonylag rövid idő alatt. Ez magában hordozza azt a lehetőséget, hogy az egyén (és a piaci közösség egésze) a logika és az érvelés helyett érzelmek (a kihagyástól való félelem) alapján hozzon piaci döntéseket.

Különösen veszélyes a fegyelmezetlen, egyszerű befektető emberek számára, mivel gyakran olyan helyzethez vezethet, amikor túlárazott eszközzel kötnek kereskedést, ami sokkal nagyobb pénzügyi veszteség kockázatát hordozza magában.

Fear, Uncertainty and Doubt (FUD) :

A FUD félelemre, bizonytalanságra és kétségre utal. Olya propaganda hadjáratot sejtet, hogy negatív, félrevezető vagy hamis információk terjesztésével befolyásolják bizonyos kriptovaluták megítélését vagy általában a kriptovaluta piacát.

Az ismertetett jelenség nem egyedülálló a kriptovaluta piacokon – létezik a hagyományos piacokon is, ahol a gátlástalan szereplők negatív vagy hamis híreket adnak ki. Félelmet és bizonytalanságot gerjesztenek a piacon annak érdekében, hogy profitálni tudjanak belőle avagy valamilyen felet megpróbáljanak likvidálni vagy besározni. Megjegyzem a FUD jelenséget, hatósági szektorból is gerjeszthetik, emlékezzünk csak vissza az egykori FTX botrányra.

A SEC amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet elnöke békés tétlenségében töltötte az időt, figyelve Sam Bankman-Fried huncut gyerkőc ténykedéseit, aki emberek tucatjainak zsebéből lopta ki a pénzt.

🤔 De miért is volt tétlen a SEC

Azért mert elsődlegesen egyáltalán nem érdekelte az emberek vagyoni helyzetének megóvása, inkább apellált a Bitcoin éves mélypontra zuhanására, ami  be is nézett még a 16 000 dolláros árfolyam alá is, miután futótűzként terjedt el a hír, miszerint az FTX, a harmadik legnagyobb kriptovaluta platform likviditási válságba került. Nos ez a SEC részéről egy igazi FUD jelenség volt, ugyanis fals információk és semmittevés helyett intézkedésre lett volna szükség.

Federal Reserve (FED) :

A FED rövidítéssel sokszor találkozhatsz kripto releváns hírekben. A FED a Federal Reserve System szavakból ered, ami az Amerikai Egyesült Államok központi bankrendszerét jelenti. Azért olvashatsz erről sokszor mert különösen a spekulánsokat izgatja mindig, hogy épp a FED milyen kamatemeléseket vagy csökkentéseket hajt végre, manipulatív és egész világra kiterjedő monetáris rendszerében.

ℹ️ Ha elolvasod ezt a 🔗 Federal Reserve System történelmi ismertetőt, akkor sokkal közelebb fogsz kerülni annak megértéséhez, hogy mely problémák keltették életre, teremtették meg a Bitcoin protokoll létjogosultságát, ami ellen egyébként leg vehemensebb módon az Amerikai Egyesült Államok küzd.

Fiat :

Az adott ország kormánya által kibocsátott pénznemekre, például az amerikai dollárra, kínai jüanra vagy akár a magyar forintra vonatkozó kifejezés.

Fiat-Pegged Cryptocurrency :

Egyes kriptovaluták egy mögöttes eszközhöz vannak kötve, mint például az USD Coin (USDC), amely a 🔗Coinbase által kiadott stabilcoin. A Coinbase tartalékában tartott minden 1 dollár után USDC tokent adnak ki. Egy kötött kriptovaluta bármely eszközhöz köthető, majd blokkláncon kibocsátható. Amíg a kriptovaluta visszaváltható a mögöttes eszközre, addig kötött kriptovalutának tekinthető. A lényeg, hogy az ilyen stabil érmék valamilyen FIAT devizához vannak kötve, így ezeket a volatilitás problémája nem érinti.

Flappening :

A flappening avagy lecsapás, egy hipotetikus forgatókönyvre utal a kriptovaluták világában, ahol az egyik kriptovaluta piaci kapitalizációja meghaladja a másikét. Például, ha az Ethereum piaci kapitalizációja meghaladná a Bitcoinét, akkor ezt a jelenséget ezzel a kifejezéssel írnánk le.

Frontrun :

A front-running a kriptoval kapcsolatos azon etikátlan gyakorlatra utal, amikor egy kereskedő vagy entitás a függőben lévő tranzakciók előzetes ismeretén alapuló kereskedéseket hajt végre, ezáltal tisztességtelen előnyre tesz szert a többi piaci szereplővel szemben.

Full Node :

A csomópontok olyan számítógépek, amelyek ellenőrzik az adott kriptovaluta protokolljaiba beépített szabálykészletet. A Bitcoin kapcsán azt a szoftvert, amely lehetővé teszi a számítógép számára, hogy teljes csomópontként működjön, Bitcoin Core-nak nevezik.

Miután a számítógép Bitcoin Core programja teljesen szinkronizálva van a hálózattal (letöltésre került a blokklánc teljes múltbeli előzménye), készen áll arra, hogy segítsen ellenőrizni az összes jövőbeli bejövő blokkot, valamint teljes csomópontként adatokat szolgáltatni a többi csomópontnak.

Full Pay-Per-Share (FPPS) :

FPPS nagyon hasonlít a PPS-hez; az egyetlen különbség az, hogy a pool további tranzakciós díj-ösztönzőt fizet a blokk azonosítása esetén. Az FPPS ugyanaz, mint a PPS+.

Fully Diluted Valuation (FDV) :

FDV-t úgy kapjuk meg, hogy egy kriptoeszköz aktuális piaci árát megszorozzuk a maximális kínálattal.

Az, hogy egy kriptovaluta projekt tokenjének értéke mennyivel nő, a technológiai és marketing fejlődés eredménye. Az általános elképzelés az, hogy egy technológiailag nagy horderejű projekt jó úton halad az exponenciális növekedés felé. Bár ez igaz is lehet meg nem is, mert a token generálási és elosztási rendszer, valamint más tényezők kézzelfoghatóan hozzájárulnak ehhez a fejlődéshez, de egyúttal akadályozhatják is a fejlődést, ha nem jól menedzselik a projektet.

A növekvő jelképes kínálat ellensúlyozhatja a keresleti és kínálati feltételeket. Amikor a kínálat növekszik a változatlan kereslethez képest, a tokenenkénti ár csökkenése következhet be, mivel az új tokenek felhígítják a teljes piaci korlátot. Ennek a helyzetnek a megelőzéséhez a projekt teljesen hígított értékelése (FDV) fontos adatpont, amelyet figyelembe kell venni.

Futures :

A határidős szerződés a származékos pénzügyi eszköz egy formája. Megállapodást jelent egy adott mögöttes eszköz/áru megvásárlására vagy eladására egy előre meghatározott áron és egy meghatározott időpontban a jövőben. Azokhoz az opciókhoz képest, amelyek az egyik érintett fél számára jogokat biztosítanak, de kötelezettségeket nem, a határidős ügyletek az előre meghatározott paramétereken alapuló ügyletkötési kötelezettséget jelentenek.

[G]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [H] [I] [J] [K]

[L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]


GameFi :

A játék és a decentralizált pénzügyi (DeFi) elemek integrálása, ahol a felhasználók kereshetnek, kereskedhetnek és befektethetnek digitális eszközökbe egy adott számítógépes játék ökoszisztémáin keresztül.

A valóban minőségi grafikával megáldott játékok a gyorsaság és ezen ökoszisztémák fenntarthatósága még azért várat magára, de kétségtelen, hogy ez a terület egy érdekes próbálkozás.

Gas :

Kriptovalutákkal összefüggésben a „gas azaz gáz” a tranzakciók vagy az intelligens szerződések végrehajtásához szükséges díjra utal a blokklánc hálózaton. Az Ethereum blokkláncon történő tranzakciók vagy intelligens szerződések végrehajtása során végzett számítási erőfeszítés mértékegysége. Ez egyenértékű az „üzemanyaggal” – mennyi üzemanyag (gáz) szükséges a kért tranzakció lebonyolításához az Ethereum hálózaton.

Gas Limit :

Eme kifejezés a gázfelhasználó (gas) Ethereum blokkláncon végrehajtott tranzakcióra való költési hajlandóságának maximális egységnyi mennyiségére utal.

Gas Price :

Azon ár, amelyet a felhasználó hajlandó fizetni egy tranzakcióért az Ethereum blokkláncon. Gweiben a gáz (gas) ára dominál. Azért írom úgy a mondatban, hogy hajlandó, mert opcionálisan választható. A Gas Price mértéke meghatározza a tranzakciók feldolgozási prioritását és sebességét. Értelemszerűen a legalacsonyabb Gas Price a tranzakció leglassabb feldolgozását eredményezi.

Genesis Block :

Ez az első adatblokk, amelyet feldolgoznak és érvényesítnek egy új blokklánc létrehozásához, amelyet általában „0. blokknak” vagy „1. blokknak” neveznek.

GitHUB

GitHub nem kapcsolódik közvetlenül a kriptovalutákhoz. Ez egy webalapú platform, amelyet a verziókezelésre és a szoftverfejlesztési projektekben való együttműködésre használnak. Ugyanakkor azért szerepelteti mégis a Kripto Lexikon mert nagyon sok kripto releváns projekt is a nyílt forráskódú megoldásaikkal kapcsolatos ötleteléseiket, fejlesztői, szakmai eszmecseréiket ezen a platformon prezentálják. Egyébként manapság különösen a kriptotárcák témájában nem árt nyomon követni ezeket az eseményeket, hogy meggyőződhess róla a privát kulcs valóban a Te privát kulcsod lesz.  Szerintem a 🔗Bitcoin Wallet egy jó etalon.

Goblin Town :

A piac tartós csökkenő trendjének leírására használt kifejezés, a „medvepiac – Bear Market” szinonimája. Ez utalás a The Hobbit (1977) slágerére, a „Down Down to Goblin Town”-ra.

Golden Cross :

Magyarul úgy használjuk a kifejezést, hogy Aranykereszt. Ez egy bullish jel a technikai elemzéseknél a gyertyatartó mintában a rövid távú mozgóátlag és a hosszú távú átlag két sorának összehasonlításával.

Aranykereszt, amikor a rövid távú mozgóátlag megtörte a hosszú távú mozgóátlagát, mert ez azt jelenti, hogy a rövid távú lendület meghaladja a hosszú távú lendületet.

Három szakasza van az aranykeresztnek,
 • ahol az első szakasz az, amikor a csökkenő trend elérte a mélypontot.
 • A második szakasz az, amikor a rövid távú mozgóátlag alulról a hosszú távú mozgóátlag fölé mozog.
 • Az utolsó egy tartósan emelkedő tendencia a magasabb árak felé. Az aranykereszt ellentétes mozgását halálkeresztnek nevezzük.

Ahogy sokszor említettem már engem egyáltalán nem kötnek le a kripto ↔️ FIAT spekuláns dolgok, s tény, hogy nem vagyok szakmám szerint technikai elemző, de határozott álláspontom, hogy mind az aranykereszt, mind a halálkereszt igazából a befektetői hitvilág része, alapozni ezekre nem lehet, hiszen láttunk már számtalanszor ellentétes példát a piacmozgásra.

Graphical Processing Unit (GPU) :

Ezek grafikus feldolgozásra vagy lebegőpontos műveletekre szánt chipek, amelyek lehetővé teszik a processzorok munkaterhelésének csökkentését videojátékok, interaktív 3D alkalmazások vagy matematikai számítások közben. Speciális bővítőkártyákban, más néven grafikus kártyákban vagy a processzorba (CPU) integrálva találkozhatunk, bár ez utóbbi mindig a lehető legrosszabb megoldás. A GPU a kripto világával napjainkra már meglehetősen szoros összefüggésbe került.

💡 Neked van egy jó GPU-d❓ Olvass bele, érdekelni fog : 🔗 megismerkedhetsz az unMineable szoftverrel, aminek a segítségével olyan kriptovalutákat is szerezhetsz a bányászati (GPU erőforrásaidért cserébe) amelyeket alaptermészetüknél fogva nem is lehetne bányászni.

Gwei :

Gwei a „gáz” (gas) árának mértékegysége az Ethereum blokkláncban.

[H]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [I] [J] [K]

[L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Hacker :

Hacker szó a rohamosan fejlődő digitális technológiának / technikának köszönhetően egyre gyakrabban felmerül.

A kriptotér, úgy ahogy a hagyományos pénzügyi szektor sem, szintén nem tudja ez alól kivonni magát❗

A világ szókincsének alakulása, és különösen annak interpretációja során megszokhattuk már, hogy egyes szavak mögöttes tartalmát, jelentését egy hosszabbideje fennálló trend, azaz a gyakorlatban tapasztaltak csiszolják. Jelenleg a hacker, az esetek túlnyomó többségében a társadalom szemszögéből a megtörtént esetek miatt pejoratív értelmezést nyert.

A Kripto Lexikon Kedves Olvasója engedje meg számomra, még ha talán kissé konzervatívnak is fogok emiatt tűnni, de a hacker szó eredeti értelmezésére is felhívjam a figyelmet. 👇

A hacker a „to hack” angol nyelvű igéből ered és magyarul csákányozást jelent. A régi világban sokkal jobban odafigyeltek arra, hogy egy programkód mennyire is vonja el az adott számítógép erőforrásait.

Eredendően tehát a hackerek, pozitív értelmezésben rendszeroptimalizálók voltak,

és az volt a szent kihívásuk, hogy lecsákányozzák a programok feleslegesen meghízott erőforrást pazarló részeit. Ilyen feleslegesen meghízott programkódokat gyárt például a Microsoft.

Halving :

Esemény, amely arra szolgál, hogy felére csökkentse a blokklánc hálózatban működő Proof-of-Work bányászok jutalmát. Minden egyes kriptovaluta néhány blokkonként beállítja ezt az automatikus beállítást. Bitcoinban minden 210 000 bányászott blokk után a jutalom felezésre kerül. A Bitcoin összesen 2 millió 100 ezer darab blokkból áll, összesen 10 felezés azaz halving lesz a pályafutása során. Ebből a Bitcoin három felezést, azaz halving eseményt már megélt.

 • 2012. november 28.– ez volt az első alkalom ilyen eseményre.
 • 2016. július 9. – a jeles második alkalom.
 • 2020. május 11. – ez pedig a már megélt harmadik alkalom.
A kripto szféra, különösen a Bitcoin iránt érdeklődők ezeket a halving eseményeket mindig várják.

Eddigi tényadatok azt mutatják, hogy a Bitcoin FIAT-devizában kifejezett értéke 2012-ben 8,45%-al, 2016-ban 290%-al, 2020-ban pedig 560%-al emelkedett egy éven belül.

Kétségtelen tény, hogy logika van benne, de 100% garanciája azért nem lehet a spekulánsoknak. A logikus vélekedés az arany analógiájára épül. Valamit minél nehezebb bányászni, az a megtalált valami értelemszerűen annál értékesebb. Nem is csoda ha e köré fonódott a hodler kultusz is.

📣 Eddig a trend az volt, hogy 4 évente történik egy felezés.

Mikor ez a Kripto Lexikon összeállításra került, 2023 vége fele vagyunk és a közösség nagyon várja a 2024-es felezést.

A Kripto Lexikon reális képet lát abban, hogy ez a 4 éves trend megváltozhat, hiszen a Bitcoin bányászat egyre nagyobb erőforrásokat fog követelni a bányászok munkája egyre nehezebb lesz. Jelen körülmények között is az már elmondható,

✅ hogy a Bitcoin bányászatba a megtérülés szintjén igazából csak a legnagyobb mamutvállalatok tudnak beszállni.

Hard Cap

A projektek rendszerint az ICO tőke bevonzó erejének segítségével látnak napvilágot. Kriptovaluta projektek során megpróbálják előzetesen kikalkulálni, hogy a projekt fehér könyvében szereplő víziók megvalósításához milyen büdzsé keretre lenne szükség. Ha a pénzgyűjtés eléri a meghatározott felső szintet akkor a további pénzgyűjtés leáll és a tervek megvalósításának aktív fázisába léphet a projekt.

Hard fork :

Magyar nyelven kemény villa lenne, de elég idiótán mutat szakszövegekben, így magyar nyelvű környezetben is inkább mint hard fork hivatkoznak rá. A blokklánc kényszerített bifurkációja, amelyet általában akkor adnak meg, ha egy hálózat szoftverkódjában meglehetősen jelentős változtatást hajtanak végre. Ez egy blokklánc tartós divergenciáját eredményezi és két blokkláncra válás az eredménye. Az eredeti blokklánc nem ismeri fel az új verziót, azaz az eredeti blokklánc nem lesz kompatibilis az új blokklánccal.

Hash :

A kifejezés az összefoglaló függvényekre vagy hash függvényekre utal. Technikailag a hash függvény egy kimeneti kód (egyedi és alfanumerikus), amelyet egy bemeneti karakterláncból kapunk, és amely lehetővé teszi számunkra, hogy megtudjuk, hogy az eredeti karakterlánc megváltozott-e. Algoritmussal készül, és titkosítva biztosítja a bemenetet.

Hasghraph :

A Hashgraph egy elosztott főkönyvi rendszer, amelyet a blokklánc-ötlet mintájára folytatásaként vagy annak utódjaként gondoltak ki. A hashgraph technológia jelenleg szabadalmaztatott a Hedera Hasgraph Inc. által, és a Hedera Hashgraph az egyetlen jóváhagyott főkönyv. A HBAR kriptovaluta a Hedera Hashgraph rendszer natív érméje.

Hash rate :

A kriptográfiai hash arány azt a sebességet jelenti, amellyel egy bányászati gép vagy hálózat bonyolult matematikai problémákat tud megoldani a blokklánc-hálózaton történő tranzakciók érvényesítése és biztonsága érdekében.

Hedge Fund :

A fedezeti alapok másnéven befektetési alapok összetett befektetési stratégiákat alkalmaznak, kizárólag azzal a céllal, hogy kockázatvállalással magasabb hozamot érjenek el a befektetésen.

Professzionális befektetési alapkezelők menedzselik, akik szakterületük szakértői, és jól ismerik a különféle stratégiák megvalósításához vezető utat és a piaci trendeket.

Az ilyen alapok célközönsége általában gazdag magánszemélyek vagy befektető szervezetek. A minimális befektetés magasabb, hogy megfeleljen a kockázati tényezőnek. Vannak kezelési és teljesítménydíjak is, amelyek növelik a teljes díjat. A kezelési díjat a működési költségek fedezésére használják fel, és általában közvetlenül a kezelt vagyonból vonják le. A teljesítménydíjat a behozott nyereség alapján számítják ki.

A fedezeti alapok működéséről

Az alapítástól a felszámolásig a fedezeti alapok működése a következő;

Megalakulás: A fedezeti alap akkor jön létre, amikor egy befektetési menedzser vagy menedzsercsoport úgy dönt, hogy alapot hoz létre, és tőkét von be a befektetőktől.

Adománygyűjtés: A fedezeti alapkezelő ezután akkreditált befektetőktől, például gazdag magánszemélyektől, kifejezetten filantrópoktól, alapítványoktól szerez tőkét az alap részvényeinek eladásával. A minimális befektetés általában jelentős összeg.

Befektetési stratégia: A fedezeti alapkezelő a befektetőktől felvett tőkét befektetési stratégiája megvalósítására használja fel. Ez magában foglalhat pozíciók felvételét különféle eszközökben, például részvényekben, kötvényekben, devizákban és árukban, különféle befektetési technikák alkalmazásával.

Kockázatkezelés: A fedezeti alap kezelője szorosan figyelemmel kíséri az alap befektetéseit, és a piaci feltételek változásával a pozíciók kiigazításával kezeli a kockázatokat.

Jelentéstétel: A fedezeti alap rendszeres jelentéseket készít befektetői számára, amelyek jellemzően az alap teljesítményéről, portfólióállományáról és kockázatkezelési tevékenységéről tartalmaznak információkat.

Díjak: A fedezeti alap díjat számít fel működési költségeinek fedezésére és kezelőinek kompenzációját, amelyek a kezelési, illetve a teljesítménydíjak alá tartoznak.

Felszámolás: A fedezeti alapot akkor lehet felszámolni, ha az alapkezelő az alapot bezárja, vagy ha az alap nem tudja teljesíteni befektetési céljait. Felszámolás esetén az alap vagyonát értékesítik, a bevételt pedig a befektetők között osztják szét.

Fedezeti alapok és a kripto kapcsolata

A fedezeti alapok befektetési stratégiájuk részeként befektethetnek kriptovalutákba, például Bitcoin és más eszközökbe is.

A pénzügyi szektor olyan nagyobb játékosai mint például 🔗Warren Buffett – aki bár a kriptovalutákról mindig mint egyfajta szerencsejátékról beszél – azért az itt ismertetett fedezeti alapokon keresztül, ha nem is közvetlenül, de a Bitcoin térnyeréséből is profitált. Kripto Lexikon ezt azért állítja mert Warren Buffett Berkshire Hathaway vállalata 500 millió dollárt fektetett be a brazil székhelyű digitális bankba, a Nubankba még 2021-ben a tőzsdei bevezetés (IPO) előtt.

Hey hey hey :

Ezt a kifejezést Carlos Matos tette népszerűvé, aki a Bitconnect Ponzi szóvivője volt. Gyakran használta a Bitconnect események során, hogy felkavarja a tömeget. Végül a ez a hey hey hey kifejezés sok kripto-használó számára általános kifejezéssé vált, miközben egymással csevegnek.

HODL :

Egy kriptoszleng, amely azt mondja, hogy piaci ingadozásoktól függetlenül inkább tartsuk az eszközöket, kriptovalutákat minthogy eladjuk. Hodlerek vegyes felvágottak, mert nemcsak spekulánsok vannak közöttük. Nagyon sok hodler azért tartja az adott eszközt, mert pontosan megismerte annak ökoszisztémáját és egy olyan fenntarthatóságot lát benne, amely felülemelkedik holmi kripto ↔️ fiat spekuláción.

Hot Wallet :

A kripto világában olyan digitális pénztárcát jelent, amely csatlakozik az internethez, és aktívan használják kriptovaluták tárolására és különböző tranzakciókra. Itt a központi hangsúly értelemszerűen a komfortérzeten van, tehát általában kisebb összegeket tárolnak rajta, mint mondjuk az ezzel ellentétben lévő, inkább a biztonságra fókuszáló Cold Wallet tárcákban.

Hybrid PoW/PoS :

Főként olyan szakmai cikkekben találkozhatsz ezzel a kifejezéssel ahol a kripto konszenzus mechanizmusokról értekeznek. A hibrid PoW/PoS titkosításban olyan konszenzusos mechanizmusról beszélünk, ahol a 🔗Proof of Work (PoW) és a 🔗 Proof of Stake (PoS) algoritmusok kombinálása történik a blokklánc hálózaton történő tranzakciók biztonsága és érvényesítése érdekében.

Hyperledger (Hyperledger Foundation) :

A Hyperledger egy nyílt forráskódú együttműködési törekvés a 🔗 The Linux Foundation által 2016 óta üzemeltetett blokklánc-technológiák létrehozására. Ez egy szoftverfejlesztés blokklánc-keretrendszerek és -platformok felépítéséhez, beleértve a pénzügyeket, a banki tevékenységet és a Dolgok Internetét (IoT – Internet of Things).

[I]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [J] [K]

[L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Initial Exchange Offering (IEO) :

Az IEO az Initial Exchange Offering rövidítése. Ez egy adománygyűjtő módszer a kriptovaluta iparban, ahol egy projekt vagy startup közvetlenül a befektetőknek adja el tokenjeit egy kriptovaluta tőzsdén.

Immutable :

A titkosításban a megváltoztathatatlan azt jelenti, hogy miután egy adatot rögzítettek egy blokkláncon, nem lehet módosítani vagy törölni.

Impermanent Loss :

Az állandó veszteség a kriptokódban azt az átmeneti értékvesztést jelenti, amelyet a likviditásszolgáltatók tapasztalhatnak, amikor likviditást biztosítanak egy decentralizált tőzsdének.

Initial Coin Offering (ICO) :

Az Initial Coin Offering (🔗 ICO) az Initial Public Offering (IPO) megfelelője, ahol egy vállalat/kriptovaluta-vállalkozás tömeges értékesítéssel gyűjt pénzt. A felvett pénzeszközöket általában műveletek, kutatás-fejlesztés, marketing és egyebek finanszírozására használják fel.

Initial Public Offering (IPO) :

Az IPO egy olyan folyamat, amelyben egy vállalat először kínálja fel részvényeit a nyilvánosság számára. A kriptoval összefüggésben egy kriptovaluta token kezdeti nyilvános értékesítésére utal. A kriptográfiai világgal összefüggésben az IPO-k gyakran induló érmeajánlat (ICO), kezdeti csereajánlat (IEO) vagy biztonsági token ajánlat (STO) formájában valósulnak meg.

Internet of Things (IoT) :

Ez egy olyan rendszer, amely lehetővé teszi, hogy az internethez csatlakoztatott eszközök kommunikáljanak egymással anélkül, hogy ember-ember vagy ember-eszköz interakciók lennének. Például egy okostelefonon keresztül be- és kikapcsolható légkondicionáló, vagy a mozgásérzékelő, amely bekapcsolja a világítást az irodában. A kriptotérrel való relevanciát az IOTA magyarázza el.

Internet of Things Application (IOTA):

A dolgok internete (IoT) kriptográfiai alkalmazásai a blockchain technológia IoT-eszközökkel való integrációjára utalnak. Ez biztonságos és decentralizált kommunikációt, adatmegosztást és tranzakciókat tesz lehetővé a csatlakoztatott eszközök között a különböző iparágakban, például az ellátási lánc kezelésében, az intelligens otthonokban és az egészségügyben.

Interoperability :

Az interoperabilitás a termékek/rendszerek azon tulajdonságára vonatkozik, amelyek korlátozás nélkül képesek együttműködni különböző termékekkel/rendszerekkel. A kriptovalutákkal összefüggésben általában úgy nevezik, hogy egy blokklánc képes együttműködni más blokkláncokkal.

InterPlanetary Files System (IPFS) :

Az InterPlanetary File System (IPFS) egy peer-to-peer hálózati és elosztott fájlrendszer-protokoll adatok tárolására és átvitelére. Az összes számítástechnikai eszközt összekapcsoló globális névtérben az IPFS tartalomcímzést alkalmaz az egyes fájlok egyedi azonosítására.

Ahelyett, hogy egyetlen szerverre támaszkodna, mint például a BitTorrent, az IPFS egy decentralizált felhasználó-operátor rendszeren alapul, amelyek mindegyike a teljes adatok egy töredékével rendelkezik, ami robusztus fájltároló és megosztó rendszert eredményez.

Az elosztott hash tábla (DHT) használatával a hálózat bármely felhasználója kiszolgálhat egy fájlt a tartalomcíme alapján, és a hálózat többi társa megtalálhatja és lekérheti a tartalmat bármely csomóponttól, amelyik rendelkezik ezzel.

ISO 20022 :

Ezt az ISO szabványt egyáltalán nem tudom a kriptovaluták egészséges világához kötni. Sokszor, újabban egyre intenzívebben a szakmai közösségekben előjön ennek a szabványnak a témája. Nyilván a jövőbe nem láthatok,

így azt csupán érzésként tudom megfogalmazni, hogyha lesznek olyan kriptovaluták, amely ennek a szabványnak megfelel, akkor azok minden bizonnyal a centralizált megoldásokat fogják követni.

Amit viszont hasznosnak tartok, ha már a kriptotérben az eszmecsere erről a szabványról kialakult, az az, hogy nézzük meg pontosan mi is a koncepciója 👇

Az ISO 20022 a pénzügyi intézmények közötti elektronikus adatcsere ISO szabványa. Leír egy metaadattárat, amely az üzenetek és az üzleti folyamatok leírását tartalmazza, valamint a lerakattartalom karbantartási folyamatát. A szabvány lefedi a pénzintézetek között továbbított pénzügyi információkat, beleértve a fizetési tranzakciókat, az értékpapír kereskedési és elszámolási információkat, a hitel- és betéti kártya tranzakciókat és egyéb pénzügyi információkat.

Az adattár hatalmas mennyiségű pénzügyi szolgáltatási metaadatot tartalmaz, amelyeket megosztottak és szabványosítottak az ágazatban. A metaadatokat UML-modellek tárolják speciális ISO 20022 UML-profillal. Mindezek mögött az ISO 20022 metamodell áll – a modellek modelljeként hivatkoznak rá. Az UML profil az UML-be átalakított metamodell. A metaadatok a pénzügyi hálózatokban használt üzenetek szintaxisává alakulnak. Az üzenetek első támogatott szintaxisa az XML-séma volt.

ISO 20022 szabványt széles körben használják a pénzügyi szolgáltatásokban

Az ISO 20022-ben részt vevő szervezetek közé tartozik a SWIFT. ISO 20022 az ISO 15022 utódja; eredetileg az ISO 20022 az ISO 15022 2nd Edition nevet viselte.  ISO 15022 az ISO 7775 utódja volt.

[J]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [K]

[L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Jager :

A 🔗BNB kriptovaluta legkisebb címlete, amely 8 tizedesjeggyel osztható.
Például a Satoshi a Bitcoin (BTC) legkisebb címlete vagy egysége. A Jager elnevezés az akkori 🔗Binance közösségi menedzserének, Samuel Lim-nek a Telegram-on használt nick nevéből származik ami Jager volt.

1 Jager = 0,00000001 BNB

Java :

Java egy általános célú, osztályalapú, valamint objektumorientált programozási nyelv. Általában Android-alkalmazások, vállalati szoftverek, mobil Java-alkalmazások széles skálájának fejlesztésére, nagy adatelemzésekre, hardvereszközök és szerveroldali technológiák, például Apache, JBoss, GlassFish, stb.  tovább fejlesztésére használják.

✅ Például a legjobb 3 blokklánc-könyvtár Java-fejlesztők számára :

1. BitcoinJ

Ha azon töprengsz, hogyan hozhatsz létre Bitcoin pénztárcát és hogyan kezelheted a csomópontok közötti tranzakciókat, akkor a BitcoinJ érdekes megoldás számodra. A projekt növekvő közösséggel és nagyon jó dokumentációval rendelkezik, ami rendkívül jövedelmezővé teszi minden fejlesztő számára.

Természetesen, mint a legtöbb nyílt forráskódú projekt, amely népszerűségre törekszik, ennek is vannak korlátjai az elején. Számos ismert biztonsági probléma kapcsolódik a nyilvános hibákhoz és a méretezhetőségi problémákhoz. Ennek ellenére rendkívül hasznos, ha meg akarod érteni a Bitcoin protokoll működését és persze a Java programnyelv szerelmese vagy.

2. Web3J

A Web3J egy Java könyvtár, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy interakcióba lépjenek az Ethereum blokklánccal, és decentralizált alkalmazásokat (dApps) készítsenek Java programozási nyelv használatával.

3. HyperLedger Fabric

A HyperLedger Fabric egy blokklánc-keretrendszer decentralizált alkalmazások fejlesztésére. Nem kapcsolódik közvetlenül a Java-hoz, de támogatja a különféle programozási nyelveken, köztük a Java-n írt intelligens szerződéseket az üzleti logika blokkláncon való megvalósításához.

Jim Cramer Indicator

A Jim Cramer indikátort nem kifejezetten kriptopiacokra tervezték. Ez egy tőzsdei mutató, amelyet Jim Cramer, egy televíziós személyiség és egykori fedezeti alapkezelő használt. Előfordulhat, hogy nem közvetlenül alkalmazható vagy nem megbízható a kriptovaluták elemzésére.

A Kripto Lexikon mégis felvette ezt a fogalmat, ugyanis Jim Cramer kriptopiacra gyakorolt hatása, függetlenül attól, hogy Ő maga a kriptovaluta-iparban nem résztvevő alany, meglehetősen komikus helyzetet teremt.

Mindig amikor kijelenti, hogy Mr. Bitcoin óriásit fog bezuhanni, akkor a kijelentést követő időszakban szinte azonnal el kezd a Bitcoin erősödni. Ha meg épp arról fecseg a mainstream médiában össze-vissza, hogy emelkedni fog, akkor meg épp az ellenkezője szokott történni. Így hát a kisbefektetők egy része sokszor a kijelentéseivel ellentétben hozzák meg döntéseiket. 😁

Joy of Missing Out (JOMO) :

Az elégedettség vagy megkönnyebbülés érzésére utal, amely abból fakad, hogy az illető nem vesz részt bizonyos kriptovaluta befektetésekben vagy tevékenységekben. A FOMO ellentétje.

A JOMO legnagyobb jelensége a kripto piacon akkor uralkodik el, amikor az ICO-k hamisnak bizonyulnak, megerősítve azt a nézetet, hogy a kriptoeszközök kockázatosak.

[K]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Keylogger :

A keylogger vagy billentyűleütés-naplózó szoftver egy kémeszköz, amelyet a hackerek gyakran használnak a felhasználók billentyűleütéseinek rögzítésére. Az esetek többségében a cél a különböző, leginkább pénzügyi szolgáltatásokhoz tartozó jelszavak megszerzése. A keylogger egyik ismérve, hogy a gyanútlan felhasználó előtt láthatatlan, ugyanis a számítógép memóriájában rezidensen tartózkodik. A legtöbb vírusírtó azonban képes detektálni az ilyen keyloggereket.

Kimchi Premium :

A Kimchi Premium a dél-koreai és más globális Bitcoin tőzsdék közötti árkülönbség. A Bitcoin ára egy dél-koreai tőzsdén magasabb lehet, mint az amerikai vagy európai platformon. Egyes befektetők megpróbálnák kihasználni a Kimchi Premium arbitrázs előnyeit azáltal, hogy kereskednek a különböző tőzsdéken fellépő árkülönbségekkel.

Klinger Oscillator :

A Klinger Oszcillátor egy technikai elemző eszköz, amelyet a kriptovaluta kereskedésben használnak egy eszköz mennyiségének és árfolyamának mérésére. A hosszú távú pénzáramlási trendek előrejelzésére szolgál, miközben egyidejűleg azonosítja a rövid távú változásokat. Stephen Klinger 1977-ben alkotta meg ezt a technikai mutatót, amely az árak megfordulását is előrejelzi a pénzügyi piacon, a mennyiséget az árral összehasonlítva nagyon részletesen.

Know Your Customer (KYC) :

Ez egy olyan működési politika, amelyet a vállalkozásoknak a kripto szektorban be kell tartaniuk a megfelelés részeként, általában a pénzmosás elleni küzdelem és a pénzügyi bűnözés ellen, legalábbis központi hatalom mantrája alapján ez a szöveg.

📣 Ezt azért mondom így, mert alapvetően nem a pénzmosással van probléma, hanem eleve a FIAT pénzrendszerrel❗

Értelemszerűen KYC eljárásokra CEX felületeken számíthatsz. Ez az az eljárás amikor a vállalatnak a beazonosításodhoz szükséges szenzitív jellegű okmányaidra van szüksége. Például bankszámla nyitáskor ez már megszokott az egész világon.

[L]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Mi az a Layer 0?

A Layer 0 protokoll az első réteg az összes blokklánc protokoll között, amely zökkenőmentesen kapcsolódik az összes többi protokollhoz, hogy összekapcsolt értékláncokat hozzon létre, és robusztusabb és továbbfejlesztett alternatívát kínál az intelligens szerződésekhez.

A skálázhatóság a blokklánc alapú megoldások egyik legnagyobb akadálya. A Layer 0 protokoll azonban számos felhasználási esetben használható, beleértve az adatellenőrzést, az egyéni jutalmazási struktúrák beállítását, a digitális valutacsomagolást és egyebeket. Gyökérrétegként szolgál, lehetővé téve a láncok közötti együttműködést az összes Layer 1 protokollal, mint például a BTC, ADA, ETH és még sok más.

A Layer 0 protokoll használatával az üzemeltetők gyorsan telepíthetik a közvetítő hálózatokat több csomóponton, beleértve a Bitcoint és az Ethereumot. Egyedülálló megközelítést kínál az ökoszisztéma skálázhatósági dilemmáinak megoldására anélkül, hogy a meglévő blokklánc-hálózatok mögöttes protokolljaival foglalkozna.

A skálázhatósági probléma megoldásán túl a Layer 0 protokoll lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy blokklánc alapú vállalkozásokat és dApps -okat építsenek, adatsémákat és forrásokat validáljanak, kriptovalutát készítsenek, valamint egyedi üzleti logikát és mérőszámokat programozzanak.

Hogyan működik a Layer 0?

A Layer 0 protokoll állapotcsatornák sorozatából áll, amelyek a felhasználó által definiált függvények alapján érvényesítik az adatokat. A hardver, a kiszolgálók és a rendszerek mellett a csomópontok és a csomópontokhoz csatlakoztatott eszközök is ennek a rétegnek a részét képezik.

Számos konszenzusos algoritmust és P2P rendszert támogat, mint például a 🔗munka igazolása, a 🔗 tét igazolása, a 🔗 tevékenység igazolása, az irányított aciklikus gráfok (DAG) és még sok más a hálózati topológia optimalizálása érdekében. A 0-s réteg a blokklánc három jelentős pillérét egészíti ki – a skálázhatóságot, a semlegességet és az alkalmazkodóképességet támogató blokktitkosítást, valamint a blokk eredetének elrejtését P2P továbbítással.

Ledger :

Minden olyan pénzügyi tranzakció nyilvántartása, amely nem módosítható, csak új tranzakciókkal van kiegészítve. A kriptotérben ez a blokkláncon végrehajtott összes tranzakció nyilvántartása.

Leverage :

Ez egy befektetési stratégia a befektetés potenciális megtérülésének megszerzésére a pénz kölcsönzésével. Például kölcsönözhetsz egy tőzsdéről margin kereskedés lebonyolítására, ahol a pozícióid úgy tudod kihasználni, hogy alacsony áron vásárolsz eszközöket (a kölcsönzött pénzből), és magasabb áron értékesíted azokat. Nagyon veszélyes egy taktika, a legtöbben elvéreznek az ilyen ügyleteken!

Lightning Network :

A Lightning Network egy blokkláncra épülő második réteg protokoll, amelynek célja, hogy gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat tegyen lehetővé láncon kívüli fizetési csatornák létrehozásával. Peer-to-peer platformon működik. A réteg a kétirányú fizetési csatornáktól függ, amelyek nem igényelnek blokk megerősítést, és a fizetés azonnali lesz.

Liquidity :

A likviditás az erőforrások elégséges mértéke, mivel egy kriptovaluta piacra vagy egy letétkezelő intézményre vonatkozik. A kereskedhető eszközök esetében ez azt jelenti, hogy a befektetők szabadon köthetnek bármilyen irányú kereskedést jelentős csúszás nélkül. A letétkezelők számára ez az a képesség, hogy jelentős késedelem vagy súrlódás nélkül kielégítsék a kérelmeket. Egy kellően likvid piacnak vagy intézménynek képesnek kell lennie arra, hogy ezt zord piaci körülmények között is fenntartsa.

Liquid Proof of Stake (LPoS) :

A Tezos tét-konszenzus-mechanizmusa (PoS), amely kissé eltér a delegált tét-igazolástól (DPoS).

[M]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [L] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Mainnet :

A mainnet a kriptovalutában egy kriptovaluta fő hálózatára vagy blokkláncára utal, ahol valós tranzakciók zajlanak, és a blokkláncon rögzítésre kerülnek. Ez a kriptovaluta hálózatának élő és működő verziója. Minden ami itt rögzítésre kerül az tényleges és a felek vagyonegyenlegében változást eredményez. A valóban jól és hibátlanul működő Mainnet-ek és az erre épülő lehetőségek rengeteg próbálkozással, kísérletekkel járnak. A programfejlesztők ezeket a kísérleteket mindig a Testnet-en gyakorolják.

Margin Call :

A fedezetfelhívás a kriptoban olyan helyzetre utal, amikor a kereskedő számlaegyenlege a szükséges fedezeti szint alá esik, ami arra készteti a kripto platformot, hogy további forrásokat kérjen a potenciális veszteségek fedezésére.

Margin Trading :

Ez egy olyan befektetési mód, amikor pénzt kölcsönöznek egy brókertől vagy itt a kripto világában, a kripto platformon a kereskedés céljából. A kölcsönfelvételhez saját eszközeid minimális értékének biztosítéka szükséges. Ha a kereskedés során a piac negatívan mozdul el a kereskedésedhez képest, akkor letéti felhívásra kerül sor, így a kereskedési számlád megtartja a kölcsönvett pénzeszközök és a fedezett eszközök arányát.

Market capitalization (Market Cap) :

A market cap avagy piaci kapitalizáció hagyományosan egy vállalat pénzben kifejezett piaci értékére utal, amely a forgalomban lévő részvények alapján határozódik meg. A piaci kapitalizációt a vállalat méretének bemutatására használják. A kripto esetében a piaci kapitalizációt a tokenek vagy valuta forgalomban lévő kínálatának és annak aktuális árának szorzatával mérik.

Market Maker :

Az árjegyző a kriptográfia területén olyan magánszemélyre vagy szervezetre utal, amely likviditást biztosít azáltal, hogy eszközöket vásárol és ad el egy kriptovaluta tőzsdén, és ezáltal piacot teremt ezeknek az eszközöknek. Rendszerint alacsonyabb áron szeret vásárolni és magasabb áron eladni.

Market Order :

Piaci megbízás részvények, kriptovaluta vételi vagy eladási megbízása az aktuális piacon elérhető legjobb áron a lehető leghamarabb.

Market Taker :

Kriptográfiai piacon piacfoglaló olyan kereskedőre utal, aki olyan megbízást ad le, amely azonnal párosul a piacon meglévő megbízással. Ezek a piaci szereplők olyan eszközöket vásárolnak és adnak el, amelyek mások által adott megrendelésekből származnak.

Masternodes :

Kriptográfiai mestercsomópont a blokklánc hálózat egy olyan csomópontjára utal, amely az alapvető tranzakció-ellenőrzésen túl további funkciókat is ellát. Általában bizonyos mennyiségű kriptovalutát igényel biztosítékként, és fokozott biztonsági, adatvédelmi és irányítási funkciókat biztosít a hálózat számára.

MEMO :

Kripto témákban a MEMO olyan mezőre vagy címkére utal, amelyet bizonyos blokklánc-tranzakciókban használnak, hogy további információt vagy utasítást tartalmazzanak. A tranzakció során ilyen bejegyzés akkor használatos, ha megosztott számlával (kriptotárca címmel) rendelkezik az a fél akinek az adott kriptovalutát küldjük.

Azt értem megosztott kriptotárca alatt, amikor egy kriptotárcát például kifejezetten CEX felületen üzemeltet a joghatóság felügyelete alatt álló kripto platform, annak érdekében, hogy több Ügyfelének a kriptovalutáját ott kezelje. Ilyen esetben a MEMO adat elkerülhetetlen, hisz az azonosítószám nélkül a platformot üzemeltető vállalat nem tudná eldönteni, hogy a beérkezett kriptovaluta tranzakciót melyik Ügyfelének kell jóváírni.

Összességében tehát, a dolgok lényegét érintően, fővezérvonalként az eddigi gyakorlat alapján olyan célokat valósított meg a blokkláncalapú tranzakciók során, mint a hagyományos pénzrendszerben a banki átutalásoknál a közleményrovat. Egyes esetekben tehát a MEMO adat opcionális, más esetekben pedig kifejezetten kötelező, mert hiányában a címzett nem fogja megkapni a kriptovalutát.

Mempool :

Ez a Memory Pool rövidítése. Meg nem erősített tranzakciók halmaza egy blokkláncban. Minden alkalommal, amikor egy tranzakciót végrehajtanak, az közvetlenül belép a mempoolba, majd a bányászok tranzakciócsoportokat vesznek fel a blokkok felépítéséhez. Ezek a meg nem erősített tranzakciók tehát arra várnak, hogy bekerüljenek egy blokkba és végül hozzáadásra kerüljenek a blokklánchoz.

Merkle Tree :

Merkle-fát hash-faként is ismerik a kriptográfiában. Ez egy fa, ahol minden vezető csomópont egy adatblokk kriptográfiai kivonatával van felcímkézve, és minden nem levél csomópont a gyermek csomópontjai címkéinek hash-ével van címkézve. A benne tárolt adatok ellenőrzésére szolgál, amelyek átvihetők a számítógépekbe és azok között. Nagy adathalmazok integritásának és hitelességének hatékony ellenőrzésére való megoldás.

Metaverse :

Metaverse egy virtuális tér, ahol a felhasználók számítógép által generált környezetben kommunikálhatnak egymással. Hogy releváns legyek, 🔗 a kriptográfiai metaverzum egy virtuális valóság térre utal, ahol a felhasználók blokklánc technológia segítségével interakcióba léphetnek egymással és a digitális eszközökkel. Jóllehet a fejlődés már túlmutat a blokkláncon és a hashgraph irányába kacsintgat.

MicroBitcoin (uBTC) :

Egy milliomod bitcoin vagy 0,000001 bitcoin. Mint jelen lexikon szerkesztője, csupán feltételezem, hogy az ilyen elnevezések két célt takarnak. Az egyik a marketing, mert valljuk be őszintén jól hangzik. A másik pedig vélhetően egy olyan tudatos berendezkedés, amelyben a jövő világképét akként kívánják ábrázolni, hogy a Bitcoin a fiat devizákkal szemben egyre nagyobb és nagyobb számban kifejezhető értékkel fog rendelkezni, s ilyen esetben a kommunikáció során egy hasznos mértékegység.

Microtransaction :

A mikrotranzakció kriptovalutában olyan kis pénzügyi tranzakciókat jelent, amelyeket kriptovalutával hajtanak végre. Ez magában foglalja kis mennyiségű digitális valuta árukra, szolgáltatásokra vagy egyéb tartalomra történő cseréjét.

Mineable :

Egyes kriptovaluták rendelkeznek olyan ökoszisztéma háttérrel, amelyen keresztül a bányászokat újonnan létrehozott kriptovalutákkal jutalmazhatják, ha blokkokat hoznak létre a hash teljesítményükkel. Azok a kriptovaluták, amelyek képesek új kriptovalutákat generálni a megerősítési folyamaton keresztül, bányászhatóak. Ennek ellentétje az unMineable.

Miners :

Egy blokklánc közreműködői, akik részt vesznek a bányászat folyamatában. Lehetnek professzionális bányászok vagy nagyszabású tevékenységet folytató szervezetek, vállalatok esetleg hobbisták, akik otthon vagy az irodában állítanak fel úgynevezett Mining Rig-eket.

Megjegyzem ugyanakkor, hogy a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovaluták bányászatára mint amilyen például a BTC vagy az ETH, otthoni körülmények között esélytelen a vállalkozás❗

Sőt, azt kell, hogy mondjam, a mai világra inkább már az jellemző, hogy nem is egy vállalat, hanem több vállalat összefogva együttesen bányászati medencékbeMining Pool rendeződnek és egységesen lépnek fel annak érdekében, hogy a blokkérvényesítési folyamatok igen nagy erőforrásigényeinek eleget tudjanak tenni, és még rentábilis is legyen számukra. A Kripto Lexikon által említett halving az Ő dolgukat csak nehezíti.

Mining :

Csak így egyszerűen: bányászás. Ez az a folyamat, amelyben a bányászok ellenőrzik és hozzáadják a tranzakciós rekordokat egy blokkhoz. Az a bányász, aki sikeresen végzi a bányászatot, kriptovalutát kap jutalmul. Az ellenőrzési folyamat általában megköveteli a bányásztól, hogy egy adott hardvert használjon a bányászathoz, és csatlakozzon az internethez.

Mining Contract :

A bányászati szerződés a kriptotérben olyan megállapodásra utal, amelyben magánszemélyek vagy vállalatok bérbe adják bányászati felszereléseiket vagy számítási teljesítményüket másoknak a bányászott kriptovaluta egy részéért cserébe.

Mining Pool :

Több bányász erőforrásainak kombinálása a nagyobb bányászati teljesítmény elérése érdekében, és így nagyobb jutalmak elérése a blokkok megnyitásáért. Van, amelyik nyilvános, és van, amelyik privát.

Mining Reward :

A tranzakciók feldolgozásához való számítási erőforrások hozzájárulásából származó jutalom. A bányászat jutalma általában kriptovaluták és redukált tranzakciós díjak keveréke szokott lenni.

Mining Rig :

Bányászathoz használt számítógép. A bányászati berendezés lehet egy dedikált hardver a bányászathoz, vagy egy szabad kapacitású számítógép, amely más feladatokra is használható, ezért a kripto bányászat szempontjából csupán részmunkaidős folyamatot végez.

Mnemonic Phrase :

Az emlékező kifejezés (más néven mnemonikus mag vagy kezdő kifejezés) a kriptovaluta eszközeinek eléréséhez vagy visszaállításához használt szavak listája. Titokban kell tartani mindenki más elől. Ez szabvány a legtöbb HD pénztárcában.

📣 Ez a kriptopénztárca privát kulcsának ember által olvasható és könnyebben kezelhető ábrázolása, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megjegyezzék és szükség esetén visszaszerezzék pénzüket.

Ezek általában 12 vagy 24 szavas kifejezések és a kriptotárcák visszaállításánál nemcsak maguk a szavak ami fontos, hanem azok sorrendje is!

Money Printer Go Brrr :

Egy mém, amely annak leírására készült, hogy az Egyesült Államok központi jegybankja a 🔗Federal Reserve korlátlan mennyiségi lazításhoz vagy pénznyomtatáshoz folyamodik a zuhanó hagyományos pénzügyi piacok támogatása érdekében.

Erre azért került sor, mert az egész világgazdaság recesszió felé halad a COVID-19 koronavírus-járvány miatt, mely különösen a 2020-as és 2021-es esztendőkben egészen OroszországUkrajna proxy háborújának kirobbanásáig a mainstream hírvilág igen felkapott témája volt. A „Brrrr” kifejezést rövidebb formában ennek leírására is használják az interneten.

Moon :

A kriptoszlengben a „MOON” vagy „to the MOON” kifejezést gyakran használják egy kriptovaluta árában vagy értékében szereplő jellemzésre. Arra utalnak, azt kiáltják, hogy az ár az egekbe szökik, vagy minden idők új csúcsát éri el. Ez persze nem több mint a befektetői, pontosabban a nem szakmai befektetői érzelmek, hitvilágok felkavarásának megnyilvánulása. Befektetési döntést alapozni ezekre nem lehet.

Mt. Gox :

Mtgox vagy Mt. Gox volt az egyik első olyan webhely, ahol a felhasználók részt vehettek a FIAT↔️Bitcoin cserében. 2014-ben az Mt. Goxot bezárták, miután körülbelül 850 000 Bitcoint nyilvánítottak elveszettnek vagy ellopottnak. A Mt. Goxot 2006-ban hozta létre Jed McCaleb, aki a Magic: The Gathering Online Exchange után nevezte el, ahol a felhasználók részvényként használhatták a kártyákat. Jed később 2011-ben eladta a Mt. Goxot Mark Karpelèsnek.

Multisignal (multi-signature) :

A többjelzés (multi-signature) a titkosításban olyan biztonsági funkcióra utal, amelyhez több aláírás vagy jóváhagyás szükséges a különböző felektől egy tranzakció engedélyezéséhez vagy az alapokhoz való hozzáféréshez.

Értelemszerűen ha a saját kriptovalutádról van szó, ahol csak a Te vagyonod szerepel, ne ezt a megoldást válaszd❗

Az ilyen megoldások akkor lehetnek hasznosak, ha olyan vagyonelemekről, alapokról beszélhetünk, amelyhez az érdeke több félnek, pl. emberek tucatjainak is fűződik.

Elmesélek egy remek konkrét példát, és máris megérted a lényegét. Történt egyszer a 🔗 Steemit platformján, hogy az egyik közösség, nevezetesen  STEEMIT TRAVEL, amely nagyon érdekes utazás világával és kultúrákkal kapcsolatos tartalmakat tett közzé, főként angol nyelven, gyakorlatilag feltörték, pontosabban a hozzáférés kompromitálódott, mert megváltoztatásra kerül a Master Key ( 🔗 referencia hivatkozás).

Ez a közösség újjá szerveződött, immáron  Traveling Steem néven, de a lényeg, hogy a multi-signature lehetőséget alkalmazták, aminek köszönhetően a jövőben ugyanezt már nem fogják elszenvedni, mert a Master Key valójában nem egy ember kezében lesz.  Megtehették ezt mert a STEEM blokkláncon multisig-fiókokat is lehet kezelni. 😉

[N]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [L] [M] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Node :

A blokklánc hálózaton belül a csomópontok olyan számítógépek, amelyek csatlakoznak a hálózathoz, és rendelkeznek a blokklánc frissített példányával. A bányászokkal együtt ők a garanciák a hálózat megfelelő működésére. A Bitcoin csomópontjai nagyon fontosak, mert segítik a hálózat decentralizált megőrzésének küldetését.

Nonce :

A kriptográfiában a Nonce a „number only used once” csak egyszer használt szám kifejezés rövidítése. Lélekben hasonló a nonce szóhoz, innen ered a név. Gyakran véletlenszerű vagy pszeudo-véletlen számról van szó, amelyet egy hitelesítési protokollban adnak ki annak biztosítására, hogy a régi kommunikációt ne lehessen újra felhasználni a visszajátszási támadásokban. A hash mellett létfontosságú a Bitcoin blokklánc-hálózatból származó adatok ellenőrzésében.

Non-custodial :

A titkosításban itt a kriptotérben a non-custodial azaz nem őrizetbe vétel olyan típusú pénztárcákat vagy platformokat jelent, ahol a felhasználók teljes ellenőrzést gyakorolhatnak digitális eszközeik felett, anélkül, hogy harmadik félre kellene támaszkodniuk azok birtoklásában vagy kezelésében. A felhasználók itt a privát kulcsaikat ellentétben a CEX lehetőségeivel, saját maguk birtokolják!

De fennáll annak a veszélye, hogy ha elveszítik a privát kulcsot, akkor örökre elveszítik kriptovalutáikat is. Megfontolt, logikusan gondolkodó, felelősségteljes emberekre van itt szükség, akik képesek erre a felelősségre a pénzügyi szabadságuk érdekében,

hisz „ha nem a Te privát kulcsod, nem a Te kriptod”, ahogy a nagyon is helyes mondás tartja, s ezt örömmel tükrözi vissza a Kripto Lexikon is 😊

Non-Fungible Tokens (NFT) :

Ezek gyűjthetők az Ethereum blokkláncon belül az ERC-721 alatt, ahol minden token egyetlen elemre hivatkozik bizonyos értékkel. Valami egyedit képviselnek, ezért nincs kölcsönösen felcserélhető értékük. Más szóval, egyetlen nem helyettesíthető token sem egyforma. A legnépszerűbb a CryptoKitties, de van még sok más is.

Ezek olyan digitális eszközök tehát, amelyek blokklánc technológiát használnak hitelességük, tulajdonjoguk igazolására, bátran mondhatom azt is, tulajdonjog tétkivonatként is funkcionál. Bár egyes területeken az alkalmazása azért még kérdéses és kétséges.

[O]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [L] [M] [N] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Off-chain :

A blokkláncon kívüli és azonnal végrehajtott tranzakciókat jelentheti. Számos módszer létezik a láncon kívüli tranzakciók végrehajtására. Például két érdekelt fél köt átruházási szerződést. Ezután egy harmadik fél elősegíti az ügyletet azzal, hogy kezessé válik abban. Az ilyen fő blokklánc-hálózaton kívül zajló tranzakciók sokszor gyorsabbak és alacsonyabb díjakkal rendelkeznek mint a láncon belüli tranzakciók.

Offline Staking :

Az offline tét a kriptoval kapcsolatban azt a folyamatot jelenti, amely során részt veszünk egy tét-bizonyítási (PoS) blokklánc-hálózatban anélkül, hogy állandó internetkapcsolatra lenne szükség. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy biztonságosan 🔗stake-elhessék kriptovaluta-állományukat, és jutalmakat szerezzenek, miközben a pénzüket offline állapotban tartják, csökkentve ezzel az online támadások kockázatát.

Open/Close :

Ugyanazt a fogalmat takarja mint a hagyományos tőzsdei berkekben a részvényárfolyamok reggeli nyitó és esti záró értéke, de itt kriptovalutára értendő.

Open Source :

A nyílt forráskódú szoftver olyan licenc alapján kiadott szoftvertípus, amelyben a szerzői jog tulajdonosa jogot ad a felhasználóknak a szoftver tanulmányozására, megváltoztatására és terjesztésére, bárkinek és bármilyen célból. Ez is egy filozófia, amelyben a résztvevők hisznek, az információ szabad és nyílt megosztását jelenti a nagyobb közjó érdekében. Én is ezt a nézetet képviselem. Például a GitHUB egy nagyon érdekes platform, ahol rengeteg nyílt forráskódú fejlesztésekkel foglalkoznak, a legkülönbözőbb témákban.

Option :

Ez egy olyan pénzügyi eszköz, amely egy szerződésre utal, amely felkínálja a vevőnek a mögöttes eszközök vételének vagy eladásának jogát meghatározott áron és időpontban.

A kriptovalutával összefüggésben az opció olyan pénzügyi származékos szerződést jelent, amely jogot, de nem kötelezettséget biztosít a birtokosnak egy adott eszköz (például kriptovaluta) vásárlására vagy eladására, előre meghatározott áron, meghatározott időtartamon belül.

Oracles :

Kripto szféránkban az orákulum olyan szolgáltatásokra utal, amelyek ellenőrzik a valós világot, és adatokat szolgáltatnak a blokkláncokhoz/intelligens szerződésekhez. Az Oracle-ekre szükség van a decentralizált programok megbízható működéséhez, mivel a központosított forrásból származó adatok használata egy végletekig egyszerű, primitív, manipulált és önkényes állapotot eredményezne.

Lehetővé teszik az intelligens szerződések számára, hogy interakcióba lépjenek a blokkláncon kívüli adatokkal, például árhírcsatornákkal, időjárási adatokkal vagy sporteredményekkel, lehetővé téve bonyolultabb és sokoldalúbb decentralizált alkalmazások végrehajtását.

Order Book :

A tőzsdén belüli összes vételi és eladási megbízás elektronikus listája. Kripto vonatkozásban ez a kriptovaluta ajánlati könyve, egy adott kriptovalutára vonatkozó vételi és eladási megbízások listája, amely megmutatja azt a mennyiséget és árat, amelyen a kereskedők hajlandóak vásárolni vagy eladni.

Over The Counter (OTC) :

Igazából a lényege ugyanaz mint a hagyományos tőzsdei szektorban. Van úgy, hogy egyes piaci szereplők kripto platformokon kívüli ügyletben veszik vagy adják el az adott kriptovalutát. Eme cselekedetük mögött több ok is meghúzódhat.

 • Egyes kriptovaluták például túl kicsit piaci kapitalizációval rendelkeznek ahhoz, hogy bekerüljenek a különböző kripto platformok kínálatára.
 • Egyes esetekben bizonyos kriptovaluták egyes joghatóságokban tiltva vannak.

[P]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [L] [M] [N] [O] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

 Pay-Per-Share (PPS) :

Kompenzációt kap a bányász minden egyes érvényes részesedésért, amellyel hozzájárul. Minden részesedés meghatározott mennyiségű kriptovalutát ér, amelyet ki lehet bányászni. Függetlenül attól, hogy a pool, blokk létrehozását észlel-e vagy sem, a bányászok mindig a PPS fizetési mód használatával kapnak kompenzációt. Más szóval, a bányászok fix jövedelemért adják el hash rátájukat egy bányászati medencének. Minden bányatársulás felelős a bevételeiért és a veszteségeiért.

Peer to Peer (P2P) :

Egy decentralizált hálózat, ahol a résztvevők közvetlenül kommunikálhatnak egymással anélkül, hogy közvetítőkre lenne szükség. A kriptovaluta-protokoll tervezésének egyik alapelve, hogy a hálózatnak peer-to-peer-nek kell lennie. P2P hálózatok közé tartozik a Webtorrent, a TOR, a Mesh Networks és még nagyon sok lehetőség kínálkozik.

A kriptovaluta-protokoll tervezése mindenképpen egy érdekes témakör. Ha saját vállalkozásod számára szeretnéd megalapozni a valódi pénzügyi szabadságot, egy kis ízelítő lehet számodra a 🔗 saját kriptovaluta létrehozása publikációm.

Permissioned Blockchain :

Az engedélyezett blokklánc olyan típusú blokklánc-hálózatra utal, ahol a hozzáférés és a részvétel az engedélyt kapott résztvevők meghatározott csoportjára korlátozódik. Egyes esetekben ezek könnyebben karbantarthatóak és gyorsabbak, mint a szabad hozzáférésű hálózatok.

Ponzi Scheme :

A Ponzi-sémát piramisjátéknak is nevezik, és tipikusan olyan befektetési konstrukció formájában jelenik meg, amely a meglévő befektetőket új befektetőktől begyűjtött pénzeszközökkel fizeti. A Ponzi-sémák általában magas hozamot és csekély kockázatot ígérnek, miközben megkövetelik a tagoktól, hogy aktívan toborozzanak további tagokat a rendszerhez való csatlakozáshoz. Amint a toborzás leáll, a rendszerek rendszerint tönkremennek, mivel elfogy a meglévő tagok fizetésére szolgáló pénzeszköz.

Például Magyarországon, a Magyarország nevű állam szervezésében kodifikált 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről, annak 412. §-ban az alábbi normaszöveggel szankcionálja a piramisjátékot :

„Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő, és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül, vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Portfolio :

Szintén ékes anyanyelvünk számára már adaptált kifejezés, mint portfolió. A portfólió az összes jelenlegi kriptokészletet egy helyen tartalmazza. Nyomon követhető az összes kriptográfia érték és teljesítmény. Minél több kriptovaluta van egy portfólióban, annál diverzifikáltabb. A diverzifikált portfólió általában alacsonyabb kockázatot jelent, hiszen a vagyonelem nem csupán egy – vagy két eszközre fektet be.

✅ Olvasd el bátran a 🔗 CoinMarketCap kripto portfolió-menedzser szolgáltatásáról ír ismertetőmet.

Pre-sale :

A token előzetes értékesítése az, amikor egy adott ICO token megvásárolható bizonyos tagok számára, mielőtt nyilvánosan eladnák. Az előértékesítésben való részvétel okai az ICO-val szemben kedvező árakat tartalmaznak.

Azért itt a globális fogyasztói érdek csorbul, hiszen előértékesítés alanyai sokkal jobb, kedvezőbb feltételeket kapnak. Ettől függetlenül úgy gondolom egy kriptovaluta projekt legjobb marketing háttere tud lenni. Viszont továbbra is fenntartom azt, amit a kriptodevizák oldalon közreadtam,

hogy a kriptovaluta projektek 8090% selejtes❗

S itt a Pre-sale vonatkozásában is azért az megfigyelhető, hogy egyes kriptovaluták FIAT-devizához viszonyított árfolyama szignifikánsan kitör, majd némi idő elteltével meg zuhan.

Pont ezért egy kriptovaluta projekt inkább nem egy spekulánsnak, hanem egy adott projektben alaposan elmélyülő számára tud értéket képviselni. Viszont ha megért valaki egy adott ökoszisztémát, onnantól kezdve szerintem annyira már nem is fogja érdekelni a FIAT árfolyama.

Privacy Coins :

Ez a kifejezés az adatvédelem mint koncepció köré épülő kriptovalutákra utal. Ilyen például a Monero vagy a Zcash de léteznek egyéb alternatívák is.

Private Keys :

A nyilvános kulcsú kriptográfiában – a kriptovaluta egyik alapja – a digitális kulcsokat nagy véletlenszámból állítják elő egy kriptográfiai kulcsgeneráló programon keresztül, hogy az itt tárgyalt privát kulcsot és nyilvános kulcsot állítsanak elő.

Egy ilyen rendszerben bárki titkosíthat egy üzenetet a címzett nyilvános kulcsával, de az a titkosított üzenet csak a címzett privát kulcsával fejthető vissza.

A privát kulcsokat biztonságosan kell tárolni a kriptovaluta biztonságának megőrzése érdekében❗

Proof-of-Authority (PoA) :

Technikai szinten a 🔗 Proof of Authority hasonló heurisztikus módon hajt végre blokkellenőrzést, mint a tét igazolása. Míg azonban a Proof of Stake az érvényesítő sorát és fontosságát az érvényesítő által tétbe helyezett tokenek mennyisége alapján rendeli hozzá, a Proof of Authority érvényesítő várólista önkényesen előre meghatározott személyazonosságuk és hírnevük alapján. Ez a blokkellenőrzési módszer a gyorsaság és a méretezhetőség kérdését oldja meg, a nagyobb centralizáció hátránnyal, szemben a tét igazolásával vagy a munkaigazolással.

Proof-of-Burn (PoB) :

Technikailag a 🔗 Proof of Burn ugyanúgy blokkellenőrzést hajt végre, mint a Proof of Work, ahol a bányász esélye egy blokk bányászására attól függ, hogy milyen erőforrást vállalt a bányászati sebesség növelésére. Míg azonban a Proof of Work jobb esélyeket ad a nagyobb bányászati erővel rendelkező bányászoknak,

✔️ a Proof of Burn konszenzus lehetővé teszi a bányászok számára, hogy érmét/zsetont azaz kriptovalutát égessenek el, és ekképpen jussanak jutalomhoz.

Röviden a gyakorlata

Ebben a konszenzus mechanizmusban okosszerződések segítségével végleg elégetnek kriptovalutákat úgy, hogy egy privát kulccsal nem rendelkező tárca címre „eater address” küldi el az algoritmus azokat. Mivel privát kulccsal az ilyen címek nem rendelkeznek, értelemszerűen innen tovább küldeni sehova sem lehet azokat. Azok a kriptovaluták tehát amelyek ide kerülnek, többé már nem értelmezhetőek egy tranzakcióban, azaz elégnek, megsemmisülnek.

De mi értelme egy kriptovalutát elégetni?

A kriptovaluta érték, ahogy a pénz is. Érték megsemmisítésére is lehet olyan üzleti koncepciót építeni ami bevételt eredményezhet. A kriptovaluta égetésének hasznossága pont ugyanaz, mint amikor egy hagyományos pénzrendszerben bizonyos mennyiségű pénz forgalomból kivonása megtörténik.

Ez a folyamat segít csökkenteni a kriptovaluta teljes kínálatát, ami potenciálisan növelheti annak értékét és szűkösségét. A hagyományos pénzrendszer esetében ez eredményezi az infláció redukálását.

Tulajdonképpen a PoB tehát egy deflációs mechanizmus kíván lenni, de célként fogalmazódik meg az is, ellentétben a PoW lehetőségeivel, ezt ne jellemezze a túlzott energiafogyasztás.

Proof-of-Developer (PoD) :

A Proof of Developer koncepció 2014-ben látott napvilágot a kriptovaluta- és ICO-projektek relevanciájában ötlötték ki annak igazolására, hogy a fejlesztő(k) aktívan dolgoznak -e a projekteken. Ezt a koncepciót akkor hozták létre, amikor a pump and dump altcoinok és az ICO-k problémái burjánzóak voltak. Ahol a csalók állítólag a meglévő kriptovaluták kódjait másolták  és dobták piacra a gyors haszon érdekében. A Proof of Developer (PoD) nem konszenzusos mechanizmus vagy protokoll. Ez egy olyan koncepció vagy megközelítés, amely hangsúlyozza a fejlesztőcsapat szakértelmének, tapasztalatának fontosságát a projekt hitelességének és potenciáljának értékelésében.

Proof of Stake (PoS) :

Eredetileg a hatalmas energiafogyasztás problémakörének kezelésére tervezték. Ahelyett, hogy a bányászokat / érvényesítőktől megkövetelné, hogy erőforrásokat költsenek az energia számítási infrastruktúrára, a 🔗 Proof of Stake egy konszenzusos algoritmus, amely blokkellenőrzőket választ a blokkok aláírására tulajdonképpen a stake súlya alapján.

Proof of Staked Authority (PoSA) :

A Proof of Staked Authority egy innovatív konszenzus-algoritmus, amely a Delegated Proof-of-Stake és a Proof-of-Authority hibridjét képviseli. A Proof-of-Authority maga a PoS egy módosított változata, ahol az érvényesítő azonosítása a tét, nem pedig a tőke szerepe.

A 🔗Proof of Staked Authority konszenzus protokollja a két rendszer elemeit egyesíti, az érvényesítők függvényében, akik nem csak ismertek, de képességekkel is bírnak ahhoz, hogy biztosítsák a gyors, biztonságos tranzakciókat, az optimális energiahatékonyságot és a demokratikus döntéshozatalt. Mindegyik konszenzusalgoritmusnak vannak eredendő előnyei, de kulcsfontosságú sebezhetőségei is. A PoSA olyan megközelítést biztosít, amely minimalizálja ezeket a gyengeségeket, miközben megőrzi a nagy hatékonyságú előnyt.

Proof of Work (PoW) :

🔗 Proof of Work algoritmusa megjutalmazza az első embert, aki megold egy számítási problémát (azaz bányászatot) az elosztott konszenzus elérése érdekében. A bányászok versenyeznek, hogy bonyolult kriptográfiai rejtvényeket oldjanak meg annak érdekében, hogy hozzáadják a következő blokkot a blokklánchoz. Megjegyzem, ez az elmélet sok területen hasznos, mert megakadályozza a kéretlen leveleket, a számítógépes támadásokat, például a DDoS-t, mivel munkát (azaz feldolgozási időt) igényel a szolgáltatáskérőtől.

Protocol :

A protokoll kifejezés sokszor előfordul kripto szakmai anyagokban is. Azon szabályok összefoglaló neve, amelyek meghatározzák a hálózaton folyó interakciókat, általában konszenzust, tranzakció érvényesítést és hálózati részvételt a blokkláncon.

Public Blockchain :

Ellentétben az engedélyezett blokklánccal – ahol a blokklánc-adatokhoz való részvételhez és azokhoz való hozzáféréshez engedély szükséges, az olyan nyilvános blokklánc, mint a Bitcoin, teljesen ingyenes és elérhető a nyilvánosság számára. Bárki csatlakozhat és megtekintheti az adatait. A nyilvános blokklánc betartja az eredeti Bitcoin Protocol ethoszát, miszerint nincs központi felhatalmazása bárki jogosultságának felülírására. A nyilvános blokkláncok ellenállnak a cenzúrának és a külföldi beavatkozásoknak, mivel nincs egyetlen ilyen kritikus pontja sem.

Public Keys :

A nyilvános kulcsú kriptográfiában – a kriptovaluta egyik alapja – a digitális kulcsokat nagy véletlenszámból állítják elő egy kriptográfiai kulcsgeneráló programon keresztül, hogy privát kulcsot és az itt tárgyalt nyilvános kulcsot állítsanak elő.

Egy ilyen rendszerben bárki titkosíthat egy üzenetet a címzett nyilvános kulcsával, de az a titkosított üzenet csak a címzett privát kulcsával fejthető vissza. A nyilvános kulcsok szabadon terjeszthetők a kriptovaluta fogadási címeként.

Pump and Dump Scheme :

Olyan konstrukció, amelyben a fejlesztőcsapat (vagy rövid távú kereskedők) alapvető alapok nélkül felpörgeti a projektet, hogy ideiglenesen felpumpálja a tokenek árát, majd az indulás után azonnal eladja részesedését, hogy nyereséget szerezzen.

📣 Ez a tipikus szignifikáns kitörés majd bezuhanás jelensége❗

[Q]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [L] [M] [N] [O] [P] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

QR Code :

Géppel olvasható címke, amely grafikus, fekete-fehér mintázatba kódolva mutatja az információkat. A kriptovaluták esetében gyakran használják a pénztárcacímek egyszerű megosztására másokkal.

Például ha Neked tetszik ez a Kripto Lexikon és úgy általánosságban az a tartalomfejlesztői munkásság amit az inspirator.blog pénzügyek / kripto vagy egyéb rovataiban végzek,

eme QR kód segítségével, ha Binance felhasználó vagy, tudod tevékenységem BNB kriptovalutával honorálni. 🤔 Ha pedig még nem vagy Binance felhasználó, miért ne válnál azzá, akár most❓Egyéb támogatási lehetőségek az ajándékozás oldalon olvashatók!

Qtum :

A Qtum egy nyílt forráskódú blokklánc projekt, amelynek célja, hogy a Bitcoin stabilitását az Ethereum rugalmasságával párosítsa.

A szingapúri székhelyű Qtum Alapítvány fejlesztette ki 2016-ban, Patrick Dai, Neil Mahi és Jordan Earls intellektuális irányításával. A Mainnetet azonban 2017-ben indították el.

A protokoll a Bitcoin Core, a tét-konszenzus (PoS) és az Ethereum Virtual Machine (EVM) kombinációja. Lehetővé teszi az intelligens szerződések végrehajtását a tét-bizonyítási konszenzusos mechanizmus alapján. Ez kevesebb áramot használ, mint a munkaigazolás féle konszenzus (PoW), és csökkenti a brute force-ból eredő központosítás kockázatát.

A Qtum Decentralized Governance Protocolt (DGP) alkalmaz, amely biztosítja, hogy a blokklánc működőképes maradjon, függetlenül attól, hogy mi történik néhány csomóponttal. A DGP lehetővé teszi bizonyos blokklánc-paraméterek, mint például a blokkméret, a „gázár” és a blokkintervallum módosítását, anélkül, hogy meg kellene változtatni.

UTXO tranzakciós modellt használ a tranzakciók gyorsabb feldolgozásához, de képes kezelni az intelligens szerződéseket is, akárcsak az Ethereum.

A Qtum DGP specifikus döntési jogokat rendel a csomópontok operátoraihoz a frissítésekkel kapcsolatban, például hard fork-okkal kapcsolatban. A csomópont-üzemeltetőknek konszenzusra kell jutniuk, mielőtt frissítéseket alkalmaznának a blokkláncon. Ez megakadályozza, hogy a hibák vagy feltörések destabilizálják a hálózatot, és egyértelmű útmutatást ad a felhasználóknak a frissítések nyomon követéséhez.
Vannak más kriptoprojektek is, amelyek ugyanazokat a célokat próbálják elérni, mint a Qtum, azonban érdemes megjegyezni, hogy a Bitcoin UTXO (el nem költött tranzakciós kimenet) modellje teszi egyedivé a platformot.

A Qtum egy olyan platform, amely intelligens szerződéseket és dApp-okat (decentralizált alkalmazásokat) próbál létrehozni, amelyek vállalati környezetben is használhatók.

Quantum Bit (Qubit) :

A kvantuminformációban lévő bitek számának mértékegysége, és „Qubit”-nek is nevezik. Annak idején írtam erről kicsit bővebben is. Ha tehát ez részletesebben is érdekel,

✅ kérlek olvasd el a 🔗 Mi az a Qubit cikkemet.

Quantum Computing :

Olyan számítógép, amely a kvantummechanikából származó jelenségeket hasznosítja, hogy sokkal hatékonyabb számításokat hajtson végre, mint amire a régebbi, klasszikus számítástechnikai technológiák képesek.

Kvantumszámítás annak tanulmányozása, hogyan lehet a kvantumfizika jelenségeit felhasználni új számítási módok létrehozására. A kvantumszámítástechnikában az információ alapegysége a kubit. A hagyományos számítógépes bitektől eltérően, amely bináris számjegy, amelyet 0 vagy 1 jellemez, a qubit lehet 0 és 1 koherens szuperpozíciója is. A kvantumszámítógép teljesítménye minden egyes hozzáadott qubittel növekszik. További tranzisztorok hozzáadása azonban nem növeli a teljesítmény-linearitást, mint a hagyományos számítógépeknél.

Szuperpozíció és az összefonódás a kvantummechanikának a kvantumszámításokhoz használt két jellemzője. Ezek a funkciók lehetővé teszik a kvantumszámítógépek számára, hogy a hagyományos számítógépekhez képest exponenciálisan nagyobb sebességgel kezeljék a műveleteket, miközben sokkal kevesebb energiát fogyasztanak a folyamat során.

A kvantumszámítás területe az 1980-as évekre nyúlik vissza, amikor felfedezték, hogy bizonyos számítási problémákat kvantumalgoritmusokkal jobban meg lehet oldani, mint az akkoriban használt klasszikus megfelelőkkel.

Jelentősen hozzájárulhat a pénzügyek, a katonai ügyek, a mesterséges intelligencia, a big data fejlesztési kérdéseihez.

A kriptovaluta szektorban vita folyik arról, hogy a kvantumszámítástechnika megjelenése hogyan befolyásolja az olyan hálózatok biztonságát, mint a Bitcoin (BTC), mivel fenyegetést jelent a titkosításuk ellenálló képességére.

A fejlesztők és a matematikusok ezért azon dolgoznak, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne kvantumrezisztens kriptográfiát létrehozni, amely jövőbiztossá tehetné ezeket a hálózatokat.

Quasar Smart Contract :

Az OMG Network intelligens szerződése a 2. réteg blokklánc-problémák megoldására.

A Quasar Smart Contract a megoldás a 2. rétegű blokklánc projektek egyik legnagyobb kihívására; körülbelül 14 napba telik, amíg az elemet áthelyezik az 1. rétegbe a 2. rétegből.

Az OMG Network a Plasma layer-2 skálázási megoldását használja, hogy túllépjen a 2. réteg blokklánc méretezhetőségén. Továbbfejlesztette a Plasma megoldását, hogy Quasarvá alakítsa. Minden csalásbiztosságot használó 2. rétegű blokklánc szembesül a „kilépési időszak kihívásával”. Az OMG Network is szembesül ezzel a problémával, de a Quasar Smart Contract megközelítése lehetővé teszi a „gyors kilépést”.

De miért van szükség a 2. rétegű megoldásokra❓

A láncok általában a három tulajdonsággal bírnak, ezekből kettővel rendelkezhetnek:

 1. skálázhatóság,
 2. decentralizáció
 3. és biztonság.

A méretezhetőség fordítottan arányos a decentralizációval egy adott biztonsági szint mellett. Ennek eredményeként kompromisszumot kell kötni a blokkláncban. A magas tranzakciós díjak és a hosszabb várakozási idők problémát jelentenek az Ethereumon, a legnépszerűbb blokkláncon. Egyes projektek célja ezen alapvető nehézség enyhítése a tranzakciók második szinten történő feldolgozásával.

Plazma

A főlánc több példánya fut egymás mellett a plazmában. Ezek a leányvállalati láncok tranzakciók ezreit kezelik, mielőtt összevonják és egyetlen tranzakcióként visszaküldik őket az anyaláncnak. A gyermeklánc egy nem őrizet nélküli, bizalmatlan lánc, amelyben a felhasználók birtokolják pénzeszközeiket. Így a plazmalánc legfrissebb pontos pillanatképeihez nyúlhatnak, hogy visszaszerezzék jelzőiket, ha hibákat vagy visszaéléseket észlelnek.

Plazmarétegek

A plazmarétegek nagy áteresztőképességűek, több mint 1000 tranzakció másodpercenként, a hagyományos technológiák költségének töredéke mellett. A plazmamegoldások csak tranzakciókra és csereügyletekre alkalmasak, és nem teszik lehetővé teljesen az intelligens szerződéseket. A Polygon és az OMG Network két olyan projekt, amely plazmarétegeket használ.

Quorum (Governance) :

A határozatképesség a közgyűlés vagy csoport tagjainak azon minimális száma, akiknek jelen kell lenniük bármely ülésén ahhoz, hogy az ülés jegyzőkönyve érvényes legyen.

Üzleti környezetben a vállalatok gyakran előírják azon részvényesek határozatképességét, akiknek jelen kell lenniük a kötelező erejű döntés meghozatalához.

A határozatképesség akár 51%-os többség is lehet. Más esetekben egyes csoportok és cégek konkrétabb megállapodásokat kötnek. Vannak még iránymutatások is, amelyekre a vállalatok támaszkodhatnak a határozatképességük megfelelő képletének meghatározásához.

Az egyértelműség kedvéért: nincs olyan határozott szám, százalék vagy képlet, amely általánosan határozatképes. A bevált gyakorlatok azonban azt sugallják, hogy a határozatképességhez a szervezeten belül legalább a tagok egyszerű többsége szükséges.

Bármilyen esetről is legyen szó, a határozatképesség számának vagy százalékos arányának reprezentatívnak kell lennie a döntéshozó szerepben részt vevő tagok tekintetében. Az irányítási vagy szerződéses dokumentumokban kötelező érvényűvé kell tenni.

A kriptográfiai Quorum a résztvevők minimális számára vonatkozik, amely egy blokklánc-hálózathoz szükséges a tranzakciók érvényesítéséhez és megerősítéséhez.

[R]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

REKT :

A rossz kereskedéseket írja le, amelyek veszteséget okoznak. A kriptokereskedelem világán kívül a REKT lényegében a rossz helyzet leírására használt szleng.

Relative Strength Index (RSI) :

Az RSI egy népszerű technikai mutató, amelyet a pénzügyi piacok elemzésére használnak. A jelenlegi és a múltbeli záróárak feltérképezésével a túlzásban vásárolt / túlzásban eladott feltételek értékeléséhez az RSI 0 és 100 között ingadozik,

 • a <30 a túlértékesítést,
 • a >70 pedig a túlzásba vitt vásárlás értékét jelzi.

Replay Attack :

A visszajátszási támadás a hálózati támadás egyik formája, amikor az érvényes adatátvitelt csalárd módon elfogják, majd késleltetik vagy újra küldik, hogy félrevezessék a vevőt, hogy azt tegye, amit a hacker akar.

Ring Signature :

Olyan kriptográfiai eszköz, amely teljes anonimitást biztosít a tranzakciós feleknek. A Monero (XMR) és az ehhez hasonló adatvédelem megvalósítására összpontosító kriptovaluta projektek, gyakran alkalmaznak ilyen Ring Signature technológiát, hogy megerősített adatvédelmet biztosítsanak felhasználóiknak.

Return on Investment (ROI) :

A befektetés megtérülésének angol rövidítése, amely a befektetés nettó nyeresége és költsége közötti arány.

Rug Pull :

A kriptográfiai szőnyeg behúzása olyan csaló cselekedetre utal, amikor egy kriptovaluta projekt létrehozói hirtelen felhagynak vagy kilépnek a projektből, és magukkal viszik a gyanútlan befektetők befektetett pénzét.

[S]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Salt :

A kriptográfiában a só a további véletlenszerű bemenet, amelyet a jelszóhoz vagy jelmondathoz adnak, hogy a jelszókivonat egyedivé váljon. Megakadályozza, hogy a kivonatolt kimeneti jelszót a hacker olyan könnyen feltörje. A jelszó megadásakor a Hash (jelszó) helyett a Hash (salt | jelszó) lesz a funkció. Az elnevezés egyáltalán nem bohóc nagyon is jó, mert például a só egy ételt, egy sótlan ételtől meglehetősen egyedi módon megkülönböztet.

Satoshi :

Ez a kifejezés Satoshi Nakamoto szerencsére csupán álnéven ismert Bitcoin megalkotójához fűződik. A Satoshi a legkisebb osztható helyettesíthető egység a Bitcoin protokollban, ami azt jelenti, hogy az elküldhető Bitcoin legkisebb mennyisége 1 satoshi vagy 0,00000001 bitcoin.

Satoshi Nakamoto :

Az igazat megvallva nem tudjuk, hogy a Bitcoin protokoll megalkotója a Satoshi Nakamoto álnév alatt csupán egy személy, avagy több természetes személy, esetleg valamilyen jogi személyiséggel megáldott vállalat, vagy vállalatok összefogott koncentrált működése húzódik.

Ami biztos csupán az, hogy a Bitcoin protokollt a 2008-as gazdasági válság indukálta. A Kripto Lexikon meglátása szerint a keleti régió intenzív, tudatos fellépése azon nyugati dekadenciával szemben, amelyet az egész világ az igencsak defektes globális monetáris pénzrendszer miatt elszenved. Lásd, FED és közelebb kerülsz a problémák felismeréséhez.

Scrypt :

A kriptográfiában a Scrypt (magyar kiejtés szerint : essz kripto) egy olyan algoritmus, amelyet néhány proof-of-work kriptovalutánál használnak. Az algoritmust kifejezetten arra tervezték, hogy számításilag nehezebb legyen bányászni, mivel nagy mennyiségű memóriát igényel.

Second-Layer Solutions :

Jelentése: második rétegű megoldások. Nyilvános blokkláncra épülő megoldások készlete, amely növeli annak méretezhetőségét és hatékonyságát, különösen mikrotranzakciók vagy műveletek esetén. Példák: Plasma, TrueBit, Lightning Network és még lehetne sorolni.

Secure Asset Fund for Users (SAFU) :

A SAFU a „Secure Asset Fund for Users” rövidítése. Ez egy a Binance, egy CEX kripto platform által létrehozott 2018. július 3-án létrehozott alap, hogy megvédje felhasználói pénzét bármilyen biztonsági incidens vagy váratlan esemény esetén.

📣 Az alapot a felhasználók kártalanítására használják feltörés vagy egyéb előre nem látható körülmények esetén, szóval felhasználói vagyonbiztosíték.

Securities and Exchange Commission (SEC) :

Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet az USA-ban. A kriptotér fejlődésének egyik legnagyobb gátja. Sokszor hivatkoztam már arra, hogy a kripto világában mennyire fontos szerepet játszik a konkretizált jogszabályi rendszer. Igazából a 🔗 SEC, sokszor saját maga sem tudja megfogalmazni az elvárásait.

Az Egyesült Államok szövetségi kormányának független ügynöksége, amely a szövetségi értékpapírtörvények betartatásáért, az értékpapír-szabályokra vonatkozó javaslatok előterjesztéséért, valamint az értékpapír-ágazat, az ország részvény- és opciós tőzsdéi, valamint egyéb kapcsolódó tevékenységek és szervezetek szabályozásáért felelős.

Egészen pontosan csak lenne ezekért felelős, de szemmel láthatóan az FTX botrányt is átaludta, igaz a FUD keretén belül erre tettem is megjegyzést. Sajnálatos, hogy tevékenysége ugyan az USA területére korlátozódik, de dilettáns intézkedéseinek hada az USA területén kívülre is kihatnak.

Segregated Witness (SegWit) :

A Segregated Witness (SegWit) egy protokollfrissítés a kriptovalutában, amely elválasztja a tranzakció aláírási adatait a tranzakciós blokktól. Ez segít növelni a blokkméret-korlátot, és javítja a tranzakció sebességét és méretezhetőségét.

A Segwit deklarált célja az volt, hogy megakadályozza a Bitcoin tranzakciók nem szándékos alakíthatóságát, lehetővé tegye az opcionális adatátvitelt, és megkerüljön bizonyos protokollkorlátozásokat (például a blokkméret-korlátozást).

SHA-256 :

A Bitcoin hálózat Proof-of-Work konszenzus mechanizmusában (PoW) használt kriptográfiai hash függvény, amely 256 bites aláírást generál egy szöveghez. A „Secure Hash Algorithm” rövidítése az SHA-2 algoritmusok egyike, amelyet először az NSA (National Security Agency – az Egyesült Államok hírszerző ügynöksége, amely a nemzetbiztonság védelme érdekében a külföldi kommunikációk és információk összegyűjtéséért és elemzéséért felelős –)  tervezett.

Sharding :

Olyan technikára utal, amelyet a blokklánc-hálózatok méretezhetőségének és teljesítményének javítására használnak azáltal, hogy a hálózatot kisebb partíciókra, úgynevezett szilánkokra osztják, amelyek mindegyike képes a saját tranzakcióinak feldolgozására.

Shilling :

Fogalmazhatok úgy is, hogy marketing fekete bugyra. A shill úgy cselekszik, hogy hírnevet terjeszt egy szervezetre vagy termékre azáltal, hogy személyesen támogatja azt nyilvános fórumokon, és valódi vásárlónak adja ki magát.

Eltérnek (rosszindulatúbbak) a normál reklámoktól, mivel nem fedik fel kapcsolatukat a szervezettel.

A shilling az ilyen jellegű folyamatok kifejezésére szolgál és bizony a kriptotérben is nagyon sokszor előfordul az ilyen jelenség.

Shitcoin :

Olyan kriptovaluták jellemzésére használt kifejezés, amelyeknek nincs tényleges felhasználása vagy értéke.

Én úgy vettem észre, hogy sokszor az emberek ezt a kifejezést inkább érzelmi, indulati világuk alapján használják és van úgy, hogy ezt a stigmát rárakják, egy az ökoszisztémája alapján nagyon is jól működő token gazdaságra.

Side Chain :

Egy blokklánc főkönyv, amely párhuzamosan fut egy elsődleges blokklánccal, ahol kétirányú kapcsolat van az elsődleges lánc és az oldallánc között. Ez lehetővé teszi, hogy az oldallánc az elsődleges blokklánctól függetlenül működjön, saját protokolljaik vagy főkönyvi mechanizmusaik segítségével. Az oldalláncban lévő kriptovaluták a fő lánchoz kapcsolódnak a kétirányú rögzítéssel, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy eszközeiket ide-oda vigyék.

A kriptotérben az oldallánc (Side Chain) egy különálló blokkláncot jelent, amely a fő blokklánchoz csatlakozik, lehetővé téve az intelligens szerződések végrehajtását és a meghatározott funkciókkal rendelkező decentralizált alkalmazások (dApps) fejlesztését.

SIM Swapping :

A SIM-csere, más néven SIM-eltérítés vagy SIM-kártya csere, a kibertámadások egy olyan típusára utal, amikor a hacker csalárd módon átviszi az áldozat mobiltelefonszámát az irányítása alatt álló SIM-kártyára.

A kriptovaluta területén a SIM-csere segítségével a támadók jogosulatlanul hozzáférhetnek az áldozat kriptovaluta számláihoz, és ellophatják pénzeszközeiket.

A hacker cserélhet úgy, hogy becsapja vagy ráveszi a mobilszolgáltató ügyfélszolgálati képviselőjét, hogy vigye át az áldozat telefonszámát a már általa ellenőrzött SIM-kártyára. Ez megtehető különböző tervezési technikákkal, például az áldozat megszemélyesítésével vagy hamis információk megadásával (okirathamisítás).

📣 Ezt egy olyan rosszindulatú támadó hacker teszi, aki Ügyfélnek adja ki magát, és gyakran a közösségi médiából nyert információkat használja fel a szolgáltató által feltett biztonsági kérdések megválaszolására is.

Miután a hacker átveszi az irányítást az áldozat telefonszáma felett, lehallgathatja a hívásokat, üzeneteket, és hozzáférhet a számhoz kapcsolódó különféle fiókokhoz, ami személyazonosság-lopáshoz vagy jogosulatlan hozzáféréshez vezethet.

Smart Contracts :

Az 🔗 intelligens vagy okosszerződések olyan önvégrehajtó szerződésekre vonatkoznak, amelyekben a megállapodás feltételei közvetlenül kódba vannak írva. Ezek a szerződések automatikusan végrehajtják a műveleteket és a tranzakciókat, amint az előre meghatározott feltételek teljesülnek, anélkül, hogy közvetítőkre lenne szükség.

👏 Az intelligens szerződés felszámolja a hagyományos szerződések nemteljesítésének kockázatát, mivel autonóm és átláthatóan zajlik❗

Soft Cap :

A Soft Cap a kriptotérben azt a minimális összeget jelöli, amelyet a kriptovaluta projekt a kezdeti érmeajánlat (ICO) során össze kíván gyűjteni. Ha a kitűzött összeg előteremtése nem sikerül, tehát a projekt már születésének csírájában kudarcot vall, akkor az összegyűjtött pénzeket visszaszármaztatják a résztvevőknek. A Hard Cap ennek az ellentétje.

Soft Fork :

A peer-to-peer kriptovaluta hálózat decentralizált jellege miatt minden frissítést vagy változtatást minden résztvevő csomópontnak el kell fogadnia.

Az ilyen kódváltozások a blokkláncban láncvillákon keresztül mennek végbe, amikor is a hálózat gyakorlatilag kettéhasad, mindegyik más-más szabályrendszert követ.

A Soft Fork esemény arra utal, amikor elágazás történt, de a régi csomópontok továbbra is részt vehetnek a hálózatban, azaz az új csomópont kompatibilis marad a régivel. Hard Fork esetén például ez már nem így van.

Software Development Kit (SDK) :

A kriptográfiával kapcsolatban az SDK egy kriptovaluta platform vagy blokklánc-projekt által a fejlesztők számára biztosított eszközök, könyvtárak és dokumentációk halmazára utal. Lehetővé teszi a programfejlesztők számára, hogy alkalmazásokat építsenek, interakcióba lépjenek a blokklánccal, és könnyebben és hatékonyabban integrálják a kriptovalutákkal kapcsolatos funkciókat a szoftverükbe.

Solidity :

Ez egy statikusan tipizált programozási nyelv, amelyet az EVM-en futó intelligens szerződések fejlesztésére terveztek. A Solidity segítségével a fejlesztők olyan alkalmazásokat írhatnak, amelyek megvalósítják az intelligens szerződésekben megtestesülő, önérvényesítő üzleti logikát, megcáfolhatatlan és hiteles nyilvántartást hagyva a tranzakciókról.

Stablecoin :

A stablecoin-okra magyar nyelvű környezetben legtöbbször már úgy hivatkoznak, hogy stabil érmék. Ezek lényege, hogy vagyonunkat tárolhatjuk úgy mint kriptovaluta, annak összes pozitív ismérveivel együtt,

✅ de mégsem kell a volatilitás kockázatát átélni, 💡ugyanis az ilyen kriptovaluták értékét rendszerint valamilyen árucikkhez, vagy FIAT devizához kötik. ✍️ Publikációm által, a 🔗stablecoin világának lehetőségeivel részletesebben is megismerkedhetsz. 

Staking :

Részvétel egy Proof-of-Stake (PoS) konszenzusban, hogy elhelyezd a releváns tokened, például, hogy eme betét kamatot hozzon számodra, vagy nagyobb résztvevők számára akár a blokk érvényesítővé válás lehetőségeivel is kecsegtet. Magyar nyelven sok formában előfordul, sztékelés, stakelés, stb.

✅ ahogy már írtam erről kicsit bővebben is 🔗 „A staking jelentése : mi a stakelés azaz sztékelés?” cikkemben.

Stale Block :

Az elavult blokk a titkosításban olyan blokkra utal, amelyet sikeresen bányásztak, de végül nem került be a blokkláncba, mert „árván” marad vagy egy hosszabb lánc érvénytelenítette azt.

A munkabányászat peer-to-peer hálózatban lévő folyamata néha egynél több blokkot eredményezhet ugyanabban a magasságban, gyakran a sugárzási késések miatt. Amikor ez megtörténik, a hálózat a leghosszabb eredményül kapott láncot fogja alapul venni, így a rövidebb láncon belüli blokkokat elavult blokkoknak tekinti.

State Channel :

Második szintű megoldás, amely lehetővé teszi a fizetések láncon kívüli végrehajtását.

Security Token Offering (STO) :

Ez egy adománygyűjtő módszer a kriptovaluta iparágban, ahol olyan tokeneket bocsátanak ki, amelyek egy szabályozott eszköz, például részvények, kötvények vagy ingatlanok tulajdonjogát, befektetését jelzik. Mivel ezt a joghatóságok felügyelik, így ezzel próbálják valamelyest ellensúlyozni az ICO azon jelenségét, ahol sokszor csalások hada végbe mehet.

Az STO tehát mindenképp létjogosultsággal rendelkezik,

de ettől függetlenül az ICO nagyobb függetlenséget tud biztosítani a valóban tisztességes és remek fantáziával megáldott üzleti modellek, ökoszisztémák megálmodóinak és egyben megvalósítóinak. Az ICO vonatkozásában a Kripto Lexikon üzenete Kedves Olvasójának, mindenképpen az alapos körültekintés szüksége.

Stop-loss Order :

Úgy tervezték, hogy megvédje a kereskedőket a veszteségtől. A stop loss megbízás egy olyan megbízás, amely egy limit megbízást, piaci megbízássá alakít át, ha az eszköz ára egy bizonyos küszöb alá esik. Azaz egy bizonyos árfolyam alatt az algoritmus elad, megvédve további veszteségektől a befektetőt. Itt a kriptotérben pontosan ugyanazt a célt szolgálja mint a részvénypiacon.

Super Staker :

A kriptográfiai Super Staker olyan résztvevőre vonatkozik, aki jelentős mennyiségű kriptovalutával rendelkezik, és aktívan részt vesz abban a tétben, ami magában foglalja vagyonának zárolását, hogy támogassa a hálózat működését és további jutalmakat szerezzen.

A Super Staker például egy funkció a Qtum Core kriptopénztárcában, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy jutalmakat szerezzenek Qtum kriptovaluták által. Ebben az ismertetett esetben egy módja annak, hogy a felhasználó részt vehessen a Qtum hálózatban, és segítsen biztonságossá tenni a blokkláncot, miközben további 🔗 Qtum tokeneket szerez.

Swap :

Egyik kriptovaluta másikra történő cseréjének folyamata. Miért van, hogy ez a swap folyamat nem fáj semmibe a CEX felületeken,

míg mondjuk egy DeFi Wallet-ben igen?

A DeFi platformokon gázcsere (Gas Wapping) megy végbe, mert a blokkláncon történő tranzakciók végrehajtását jelenti, ami számítási erőforrásokat és hálózati díjakat igényel. Ezek a gázdíjakként ismert díjak szükségesek ahhoz, hogy a bányászokat a tranzakciók feldolgozására és érvényesítésére ösztönözzék. Ezzel szemben a központosított platformok (CEX) jellemzően szolgáltatásuk részeként fedezik felhasználóik gázdíját, ezért az ingyenes.

Viszont a technológia folyamatosan fejlődik és több kriptotárcában is megtalálható a SWAP funkció, mely keretében akár DeFi tárcán belül is kényelmesen és rentábilis módon egyik kriptovalutáról át lehet váltani a másikra, többféle útvonalon keresztül. Rendszerint az útvonal beiktatott közbenső eleme egy becsomagolt token lesz. A díjat nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen hálózat is dolgozik a háttérben.

[T]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Tangle :

A Tangle a kriptovalutákban, például az IOTA-ban használt elosztott főkönyvi technológiára utal, ahol a tranzakciók nem lineáris módon kapcsolódnak egymáshoz, ahelyett, hogy szekvenciális blokkláncba szerveznék őket. Ellenáll a kvantumszámításnak.

Tendermint Byzantine Fault Tolerance (BFT) :

A Tendermint Byzantine Fault Tolerance (BFT) egy konszenzusos algoritmus, amely biztosítja az elosztott hálózat biztonságát és konzisztenciáját azáltal, hogy tolerálja a bizánci hibákat, beleértve a rosszindulatú viselkedést és a hálózati hibákat.

Testnet :

Különösen forradalmian új lehetőségek kontextusában olvashatsz kripto szakszövegekben erről a kifejezésről. A teszthálózatok alternatív blokklánc-hálózatok, amelyek tükrözik a konszenzus protokollt a fő hálózaton (Mainnet). A tesztnetek hasznosak a fejlesztők számára vagy azok számára,

✅ akik tranzakciókkal, intelligens szerződésekkel vagy különféle egyéb műveletekkel szeretnének kísérletezni egy tesztkörnyezetben anélkül, hogy félnének a tényleges kriptovaluta elvesztésétől.

A lényeg, hogy egy algoritmus a tesztneteken kipróbálható, letesztelhető például az, hogy a tranzakció problémamentesen megérkezik -e. Mindez azonban csak játékkriptovalutákkal történik megy végbe.

Ticker :

A ticker a részvények világában a hagyományos értelemben vett tőzsdén egy szimbólum, amely lerövidíti a befektetési instrumentum nevét, és az eszköz azonosítójaként használható. Kriptotérben ugyanezt a célt szolgálja, mondjuk a Bitcoin ticker az a BTC, és általában az eszköz neve mellé van írva egy zárójelben az alábbinak megfelelő alakban.

Bitcoin (BTC)

Token :

A tokenek általában egy intelligens szerződéses platform tetejére épülnek, és tömegesen bocsátják ki őket a kezdetekkor.  Jogot biztosít birtokosai számára, hogy részt vegyenek a kibocsátó felek hálózatában vagy termékében.

A lényeg, hogy egy token saját hálózattal nem bír, ez különbözteti meg ezeket a coin-tól. Lévén saját hálózattal nem bír, így az ökoszisztémájához tartozó úgynevezett Gas költség is annak a hálózatnak a natív kriptovalutájában lesz denominált, amelynek a tetejére épült.

Kripto Lexikon által ismertetett különböző ERC szabványokhoz kötődő tokenek, mint amilyenek az ERC-1155, ERC-20, ERC-721 az említett költséget, azaz hálózati díjat az Ethereum (ETH) kriptovalutában fizetik meg.

Token Burn :

A token égetési esemény arra utal, amikor bizonyos mennyiségű token eltávolításra kerül a keringő készletből, ez technikailag vagy úgy történik,

 • hogy a tokeneket egy égetési folyamat számára fenntartott címre küldik, olyan címekre, amelyeknél nagyon valószínűtlen a privát kulcs generálása,
 • vagy egy intelligens szerződésre, amely törölni hivatott azt.

A kriptográfiai token égetése bizonyos számú tokenek végleges eltávolítását jelenti a forgalomból, általában a teljes kínálat csökkentése és a fennmaradó tokenek értékének növelése érdekében.

Token Generation Event (TGE) :

A titkosításban egy adott blokklánc-projekt vagy kriptovaluta tokenek létrehozásának és elosztásának folyamatára utal. Gyakran felváltva használják az Initial Coin Offering (ICO) vagy a Token Offering (ITO) kifejezésekkel.

Azonban az ICO-val kapcsolatos szabályozási aggályok miatt a TGE-t kezdték köztudatba préselni. A szabályozó szervekre fokozott nyomás nehezedik, hogy az ICO-kat biztonsági ajánlatként kezeljék,

ezért az azokból származó bevétel adóköteles❗

Ezzel szemben a Token Generálási Események (TGE) nem minősülnek értékpapírnak, és nem adókötelesek. Emiatt a tokenek kibocsátói adóelőnyt élveznek, ha a tőkebevonzást a Token Generation Event keretén belül folytatják le.

Total Supply :

A meglévő coinok vagy tokenek teljes száma, beleértve a nyilvános piacon forgalomban lévőket és a zárolt vagy lefoglalt kriptovalutákat is.

Total Value Locked (TVL) :

A teljes zárolt érték (TVL) a protokollban jelenleg tétbe helyezett eszközök számát vagy a DeFi protokoll által biztosított alapösszeg teljes mennyiségét jelenti.

TradFi :

A hagyományos pénzügy, vagy TradFi (Traditional Finance) a definíció szerint a mainstream pénzügyi rendszer és a hagyományos intézmények, mint például a lakossági, befektetési és kereskedelmi bankok, biztosítótársaságok, brókercégek és más szabályozott szervezetek halmaza, amelyek ellenőrzött, bürokratikus keretek között működnek.

A kifejezést a kriptovaluta szektorban használják a hagyományos pénzügyi rendszerek és a decentralizált pénzügyi (DeFi) platformok megkülönböztetésére.

Trading Volume :

A kereskedési volumen referenciapontnak tekinthető a piac teljesítményének aktív működéséhez. Ez likviditást is eredményez, mivel a nagyobb kereskedési volumen több kereskedőt jelent a piacon.

Transaction Fee :

A kriptográfiai tranzakciós díj azt a kriptovaluta összegét jelenti, amelyet be kell fizetni egy tranzakció sikeres feldolgozásához és érvényesítéséhez a blokklánc hálózaton. Valójában ez az amire úgy is hivatkoznak, hogy Gas Fee.

Transactions Per Second (TPS) :

Ez a másodpercenkénti tranzakciók száma. Például 10 Bitcoin-tranzakciót hajtanak végre 1 perc alatt. Akkor a TPS 10 tranzakció/60 másodperc azaz kerekítve ~0,17 TPS. Mondjuk ezt a példát csak álomszerűen írtam, hogy megértsd a TPS mint mértékegység lényegét. De egy Bitcoin (BTC) tranzakció olyan 10 perc szokott lenni a Bitcoin hálózaton, igaz ez az érték a leterheltségtől is függ.

💡 A TPS értékek javításán kétségtelen, hogy például a Lightning Network megoldása tud segíteni.

TRC20 :

A TRC20 a TRON blokklánc token szabványa, amely az Ethereum ERC20 szabványához hasonló. Lehetővé teszi a tokenek létrehozását és kezelését a TRON hálózaton, támogatva az okosszerződéseket és a decentralizált alkalmazásokat (dApps).

Trustless :

A bizalmatlanság (trustless) a kriptotérben egy rendszer vagy protokoll azon képességére utal, hogy anélkül tud működni, hogy a résztvevőknek bízniuk kellene egymásban. Nem kell a bizalom, ugyanis amikor egy fél tranzakciót hajt végre kriptovalutákkal, nyilvánosan és matematikailag ellenőrizheti, hogy a tranzakció megtörtént-e.

📣 A kriptográfiai algoritmusokra és a decentralizált hálózatokra támaszkodik a biztonság garantálása és a tranzakciók ellenőrzése érdekében, így nincs szükség közvetítőkre vagy központi hatóságokra.

Turing-Complete :

A Turing-Complete a kriptotérben azt jelenti, hogy egy rendszer vagy programozási nyelv bármilyen számítást képes végrehajtani, amit egy Turing-gép képes, így számos számítási probléma megoldására alkalmas. Például akár intelligens szerződések is programozhatók a blokkláncon.

[U]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [V] [W] [X] [Y] [Z]

Universal Market Language (UML) :

Az Universal Market Language (UML) egy szabványosított kód- és kifejezéskészlet, amelyet a pénzügyi szektorban használnak, hogy megkönnyítsék a különböző piaci szereplők közötti információ- és adatcserét. Hozzájárul a különböző pénzügyi eszközök és piacok közötti kommunikáció következetességének és egyértelműségének biztosításához.

Így tehát a kriptovaluta piacokkal és kereskedési tevékenységekkel kapcsolatos kommunikáció és információcsere szabványos formátuma is lehet.

unMineable

Azon kriptovaluták gyűjtőfogalma, amelyek működési természetüknél fogva nem bányászhatók. A kriptotérben ez a szó leginkább akkor kezdett el terjedni amikor

az 🔗 unMineable nevű programot megalkották. Ennek koncepciója az, hogy bányászati tevékenysége útján, számítógépének saját erőforrásaival beszállva (GPU) bárki direkt módon hozzájuthasson olyan kriptovalutákhoz is, amelyeket nem lehet bányászni.

Unspent Transaction Output (UTXO):

Egy blokklánc-tranzakció kimenete, amelyet még nem költöttek el, és új tranzakciók bemeneteként használható.

Az el nem költött tranzakció kimenet (UTXO) egy kriptovaluta tranzakció kimenetére utal, amelyet nem használtak bemenetként egyetlen későbbi tranzakcióban sem. Egy adott címhez vagy nyilvános kulcshoz tartozó egyenleget vagy pénzeszközöket képvisel.

Use Case

Felhasználási eset. Kripto szakszövegekben amikor ezzel a kifejezéssel találkozol, azt próbálják körül írni, hogy a blokklánc gyakorlati felhasználási lehetőségén keresztül az adott kriptovaluta, milyen valós problémákat old meg, konkrét célokat szolgál ki.

A problémamegoldás és a konkrét célok, jó dolgok de a kriptovalutákról azért tudni kell, hogy ezek nem elengedhetetlen feltételük a létrehozásuknak. Ezért is van az a helyzet, hogy legalább 80 százalékok, ha nem több kudarcot vall.

No de a Kripto Lexikon ezzel úgy van, hogy a diplomamunkák létrehozásának sem feltétele, hogy valamilyen maradandót alkossanak az emberek, ha így lenne, minden bizonnyal, nagyítóval kellene keresni a diplomások számát. A marsallbot viszont mindenkinek a kezében van, s ez igaz a kriptovaluta projektekre is. Próbálkozások nélkül nincs fejlődés.

UTC Time :

Az UTC-idő az idő nemzetközi jelölésére használt időszabvány. A kriptovaluta ipar kontextusában, decentralizált jellege miatt,

a vállalatok és a fogyasztók azaz a kriptotér szereplői, szabadon a világ minden táján helyezkednek el, mindenki más-más időzónát használ. A szabványos időzítés használata kevésbé teremt félreértéseket.

User to User Chain (U2U Chain) :

Az U2U lánc titkosításban egy peer-to-peer kommunikációs hálózatra utal, ahol a felhasználók közvetlenül kommunikálhatnak egymással anélkül, hogy közvetítőkre lenne szükség. Az Unicorn Ultra fejlesztette ki ezt a láncot.

Utility Token :

Adott termék vagy szolgáltatás egy blokklánc platformon belül, úgyis szoktak rá hivatkozni, hogy segédtoken.

A kriptográfiai segédprogram tokenek olyan blokklánc alapú tokenek, amelyek meghatározott felhasználási területtel rendelkeznek, és valamilyen hasznot teremtenek. A blokkláncon jönnek létre, és azon a platformon natívak, amelyen használják őket.

Ezenkívül nem minősülnek pénzügyi eszköznek, vagyis nem vonatkoznak rájuk ugyanazok a szabályozások, mint az értékpapírokra.

A segédtokeneket (Utility Token) általában ICO, IDO vagy IEO során bocsátják ki, ahol a befektetők kriptovalutáért vagy fiat valutáért cserébe vásárolhatják meg azokat.

Arra használják, hogy ösztönözzék a felhasználókat egy platformon való részvételre és a hálózat működtetésére. Például egy platform megkövetelheti a felhasználóktól, hogy bizonyos mennyiségű token birtokában legyenek, hogy jogosultak legyenek bizonyos tevékenységekben való részvételre vagy bizonyos funkciók eléréséhez. A segédprogram tokenek arra is használhatók, hogy jutalmazzák a felhasználókat a platformon végzett feladatokért vagy szolgáltatásokért.

A SEC folyamatosan figyeli az új segédprogram- és biztonsági tokeneket. A szabályozó a Howey-teszt segítségével határozza meg, hogy egy adott token biztonsági vagy segédtokennek minősül-e.

A segédtokenekre nem vonatkoznak ugyanazok az előírások és követelmények, mint a biztonsági tokenekre, mivel nem minősülnek befektetési szerződésnek. Az egyik legismertebb példa a 🔗Filecoin, amelyet arra terveztek, hogy segítse a felhasználókat a Filecoin decentralizált adattároló platform használatában.

Utility Token példák

A teljesség igénye nélkül, tényleg csak pár konkrét példa azon kriptovalutákra, amelyek az általam leírt Utility Token kifejezést esetleg érthetőbbé teszik.

0x (ZRX)

A 0x egy nyílt forráskódú protokoll, amely lehetővé teszi az Ethereum-alapú tokenek és eszközök peer-to-peer cseréjét. Úgy tervezték, hogy decentralizált, megbízható cserét biztosítson az ERC-20 kompatibilis tokenek számára.

Augur (REP)

Az Augur egy decentralizált előrejelzési piaci platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy előrejelzéseket és fogadásokat készítsenek a valós események kimenetelére. Az Augur tokent (REP) arra használják, hogy jutalmazzák azokat a piaci döntéshozókat, akik pontosan előrejelzik az események kimenetelét.

Gólem (GNT)
A Golem egy decentralizált szuperszámítógép, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiadják számítási teljesítményüket másoknak, akik rászorulnak. A Golem token (GLM) a platformon található szolgáltatások és erőforrások fizetésére szolgál.
Basic Attention Token (BAT)

Az Basic Attention Token egy Ethereum-alapú token, amelyet a felhasználó figyelem honorálására használnak a 🔗Brave böngészőben. A felhasználókat 🔗BAT tokenekkel jutalmazzák, ha a hivatkozott böngészőben megtekintik a hirdetéseket.

[V]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [W] [X] [Y] [Z]

Vaporware :

Egy kriptovaluta projekt, amelyet valójában soha nem fejlesztettek ki. A vaporware a kriptográfiában olyan protokollokat vagy dApp-okat jelent,

amelyek nem létező vagy túldimenzionált problémákra nyújtanak megoldást. Magyarán, a vaporware túlígérd miközben alul teljesít.

Vanporware ismérvek:

Gyakran a decentralizációt tartja a megoldás kulcsfontosságú tulajdonságának. De sokszor a decentralizáció csak marketingfogásként szolgál, hogy a termék vonzóbbnak és innovatívabbnak tűnjön, mint amilyen a valóságban van.

A vaporware különböző szektorokban jelenik meg, legyen szó DeFi-ről, NFT-ről vagy GameFi-ről.

A Metaverse termékek számos vaporware-váddal is szembesültek, mivel a magával ragadó és decentralizált metaverzum létrehozására szolgáló technológia közel sem elég fejlett ahhoz, hogy megfeleljen a projektek által keltett hype-nak.

Validator :

A kriptográfiai validátor azaz érvényesítő a blokklánc hálózat azon résztvevőjére vonatkozik, aki felelős a tranzakciók érvényesítéséért és ellenőrzéséért, valamint a hálózat integritásának megőrzéséért.

Variable Buy/Sell Tax :

A változó vételi/eladási „adó” a kriptovalutákban olyan adóra utal, amelyet a kriptovaluták vételére és eladására alkalmaznak, ahol az adókulcs bizonyos tényezők, például az eszköz birtoklásának időtartama vagy a megtermelt nyereség összege alapján ingadozik.

Venture Capital :

A magántőke egy formája, amelyet nagy növekedési potenciállal rendelkező kis, korai szakaszban lévő cégek finanszírozására biztosítanak. Ez a kriptotérben lévő kockázati tőke azt a gyakorlatot jelenti, hogy részvényekért vagy tokenekért cserébe korai szakaszban vagy gyorsan növekvő kriptovaluta- vagy blokklánc-projektekbe fektetnek be.

Virgin Bitcoin :

A Virgin Bitcoin olyan újonnan bányászott vagy frissen vert bitcoinokra utal, amelyeket korábban nem használtak vagy nem vettek részt semmilyen tranzakcióban.

Virtual AMM (vAMM):

Az automatizált piacjegyző (AMM) egy olyan rendszer, amely automatizált kereskedést használ, hogy likviditást kínáljon a tőzsdének, amelyben működik. Ahogy a név „virtuális” része is sugallja, a vAMM hasonlóan működik, mint egy AMM, de nem tartalmaz tényleges eszközkészletet. A valódi eszközt ehelyett egy intelligens szerződéses tárolóban tárolják, amely nyomon követi a vAMM összes biztosítékát.

Tulajdonképpen ez egy decentralizált csereprotokoll, amely intelligens szerződéseket használ a digitális eszközök kereskedelmének megkönnyítésére.

Vesting Period :

A token értékesítésének korlátozása egy adott időtartamra. A vesting period tulajdonképpen egy  megszolgálási időszak, amelyet token zárolási időszaknak is neveznek. Arra az időszakra utal, amikor az értékesítés előtti ICO szakaszban eladott, és a partnereknek és a projektcsapat tagjainak felajánlott tokenek hozzájárulásuk ösztönzéseként egy adott időszakra nem értékesíthetők.

Virtual Commodity Association (VCA)

A virtuális áruszövetség kriptovaluta tőzsdék és letétkezelők non-profit szervezete, amelynek célja, hogy SRO-t (self-regulatory organization) önszabályozó szervezetet hozzon létre az Egyesült Államok virtuális valuta iparága számára. 2018-ban alakult.

A VCA törekvéseinek kezdeti résztvevői a Bitstamp, Inc., a bitFlyer USA, Inc., a Bittrex, Inc. és a Gemini Trust Company, LLC.

Funkciói közé nem tartozik biztonsági tokenek vagy biztonsági token platformok szabályozási programjainak biztosítása.

Vitalik Buterin :

🔗 Vitalik Buterin az Ethereum, a második legnagyobb kriptovaluta megalkotója a piaci kapitalizáció szempontjából, és a Bitcoin Magazine egyik társalapítója is. Vitalik igazán 2015-ben kezdte meg a fejlesztést az Ethereumon, hogy bevezesse a blokklánc-hálózatot, amely támogatja a decentralizált alkalmazásokat (dApps).

Volatility :

A hozamok szóródásának statisztikai mérőszáma, amelyet az ugyanazon értékpapírból vagy piaci indexből származó hozamok szórásával vagy eltérésével mérnek.

Minden olyan kriptovaluta, amelynél gyakori és nagy felfelé vagy lefelé irányuló mozgások tapasztalhatók az árakban, ingadozó jellegűek.

Volume :

Volumen ami meghatározza, hogy mennyi kriptovalutával kereskedtek egy meghatározott időszakban, például az elmúlt 24 órában.

[W]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [X] [Y] [Z]

Wallet :

Olyan mint egy online bankszámla csak sokkal jobb. A Cryptocurrency Wallets azaz kriptotárcák olyan felületek, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára kriptovaluták birtoklását, küldését és fogadását.

A kriptotárcáknak 3 népszerű kategóriája van:

a „Custodial Wallet” – ahol a privát kulcs biztonságát (és proxy segítségével magukat a kriptovalutákat) egy harmadik fél kezeli,

Hot Wallet – a gyakori használatra szánt kriptotárcák és

Cold Wallet” – kriptotárcák ahol a cél a biztonságos és hosszú távú tárolás.

Wallet Addresses :

A Wallet Addresses, más néven címek, egy alfanumerikus karakterlánc, ahol a kriptovalutákat tárolják.

✔️ Ha valakinek a kriptotárca címére küldesz kriptovalutát igazából három dologra kell odafigyelned :

1. A megfelelő Wallet Address-re, tehát címre küld. Ezt megszokta könnyíteni a QR kód, hiszen ilyenkor a hosszú és bonyolultnak tűnő címet nem kell még Ctrl+C és Ctrl+V módszerrel sem kezelni.

2. Gondosan ügyelned kell arra, hogy megfelelő hálózatról – hálózatra küld a kriptovalutát, egyébként a vagyonod majdhogynem eltűnik a semmibe. Például egy BNB kriptovalutát ha neked BEP2 szabványú van, ne küldj egy ERC-20-as vagy BEP20-as címre.

3. Szabály pedig, hogy elképzelhető, a Te partnered valamelyik kriptovalutáját CEX felületen tárolja amihez MEMO kódot rendeltek. A MEMO kód megadása feltétlenül fontos mert egyébként a címzett nem fogja megkapni az elutalt kriptovalutát.

Wash Trade :

A mosókereskedés egy módja annak, hogy a tőzsdén bármely kereskedhető eszköz kereskedési volumenét mesterségesen megnöveljük. A kereskedelem összemosásához egyetlen fél lesz a vevő és az eladó is, aki nagy sebességgel oda-vissza kereskedik az eszközzel. Ez a tevékenység a tőzsde szokásos kereskedési volumenébe fog belekeveredni, és úgy tűnik, mintha sok kereskedési tevékenység lenne a piacon.

Ezt általában vagy egy Market Maker (piacjegyző) végzi, hogy segítsen az érmének vonzónak tűnni a kereskedő számára, vagy maga a tőzsde, hogy rávegye a kereskedőket arra, hogy azt gondolják, hogy egy aktív tőzsdén kereskednek.

Watchlist :

Weboldalak és kripto releváns applikációk hasznos funkciója. Olyan elemekből tevődik össze, amelyeket a felhasználó kiválasztott azok változásainak követésére. Például a 🔗CoinMarketCap applikációjában ilyen a „Watchlists” funkció, ahol az általunk preferált és kiválasztott kriptovaluták árfolyamában történő változásokat követhetjük nyomon.

Web3 Wallet :

A Web3 Wallet az a szoftver, amely lehetővé teszi a web 3.0-val való interakciót.

Web 3.0 az internet harmadik generációja, ahol a felhasználó és az internet közötti interakció más koncepción alapul, mint a Web 2.0 esetében❗

A Web 3.0 alkalmazásokat többnyire decentralizált alkalmazásoknak (dApps) nevezik, és gyakran a blokklánc, egy peer-to-peer hálózat, például az Ethereum vagy az InterPlanetary File System (IPFS) hajtja őket.

A Web3 Wallet egyik példánya a Metamask, amely képes csatlakozni a legtöbb dApp-hoz. Viszont a felhasználókat azért óvatosságra inteném. Tény, hogy ezek a fejlesztési vonalak is nagyon hasznosak és a kriptotér még innovatívabb lesz tőlük. Ugyanakkor minél több csatlakozás ide meg oda, annál nagyobb az IT biztonságtechnikai kockázat esélye is.

Wei :

A Wei az ETH legkisebb egysége, az Ethereum blokkláncon használt kriptovaluta. Az ETH kriptovaluta 1000000000000000000 Wei.

Whale :

Ez a kifejezés olyan befektetők leírására szolgál, akik szokatlanul nagy mennyiségű kriptoval rendelkeznek, különösen azokat illetik ezzel a jelzővel, akik elegendő alappal rendelkeznek ahhoz, hogy a piacot manipulálhassák.

When Lambo :

A Lamborghini rövidítése, egy egzotikus autó, amelyre az emberek gyakran hivatkoznak a kriptovalutákból való meggazdagodás miatti izgatottságukban. Gyakran használják a kriptovaluta közösségekben, amikor azt kérdezik, hogy mikor emelkedhetnek újra az árak, amikor azt mondják: „When Lambo?” Általában a When moon kifejezéssel kombinálják.

When Moon :

Olyan helyzet, amikor egy kriptovaluta árfolyamában folyamatos felfelé irányuló mozgás tapasztalható. A közösségekben gyakran használják arra a kérdésre, hogy egy kriptovaluta mikor tapasztalhat ilyen jelenséget, ekkor kérdezik: „When Moon?” Általában a When Lambo kérdéssel kombinálva használják.

Whitelist :

A kriptográfiai engedélyezőlistázás arra a folyamatra utal, amely jóváhagyja és lehetővé teszi bizonyos pénztárcacímek vagy személyek számára, hogy részt vegyenek egy token értékesítésben, vagy hozzáférjenek egy blokklánc platform bizonyos funkcióihoz. Igazából a joghatóságok önkényes beavatkozása, amely CEX felületeken tudja kifejteni hatásait.

Whitepaper :

Ez az ami a magyar nyelvű terminológiában mint 📖 Fehér Könyv jelenik meg.

📣 A kriptovaluta iparággal összefüggésben a kriptovaluta/blokklánc-projekt elindítása előtt gyakran közzétesznek egy Fehér Könyvet, 👇

 • amely elmagyarázza a projekt által kezelni kívánt problémákat,
 • valamint a megoldása érdekében megtett lépéseket.

A Kripto Lexikon legfontosabb intelme : a Whitepaper azaz Fehér Könyv egy kriptovaluta projekt névjegye, aminek alapos ismerete nélkül, csupán szerencsejátékos vagy!

A legelső ismertető, amely a projektek elindításával egyidejűleg egy Whitepaper kiadásának hagyományát is megteremtette mint etalont a kriptotérben, az a híres Bitcoin Tanulmány volt, amelyet 2008 októberében adott ki az álnéven Satoshi Nakamoto. Ez 8 rövid oldalon tömören elmagyarázta a peer-to-peer digitális készpénzrendszer szükségességét és a Bitcoin protokoll működését.

Érdekességként mondom, hogy a tanulmányban még csak véletlenül sem szerepelt olyan szó, hogy kriptovaluta azaz cryptocurrency. Ezt a későbbi idők gerilla marketing módszerei varázsolták hozzá. De nem is kellett, hogy szerepeljen,

ugyanis a Bitcoin nem mint egyszerű pénz fogalmazódott meg, hanem mint egy nagyon is komplex fizetési rendszer, amely egy sokkal jobb alternatívát nyújthat a világnak mint amit a FIAT monetáris rendszere nyújtani tud.

White Swan Event

A fehér hattyú egy könnyen megjósolható esemény, amely az aktuális információk és előrejelzések alapján várható.

Ezt a bizonyos fehér hattyú eseményt nagy biztonsággal jósolják. Gyakran három közös jellemzője van:

 1. Biztos előfordul.
 2. Könnyen számszerűsíthető a hatása.
 3. Az ilyen események okának általában emberi mulasztást tekintenek.
A recesszió jó példa a fehér hattyú eseményére

Az olyan mutatók,

 • mint a növekvő munkanélküliség,
 • az infláció
 • és a negatív GDP-növekedés,

a recesszió jelei❗

A 🔗 Világbank  bejelentette, hogy a világgazdaság a stagfláció felé közeledik, amely gazdasági esemény a recesszió néhány jellemzője.

Bár a pontos dátumot senki sem tudja megmondani, az biztos, hogy a gazdasággal kapcsolatos problémák (fehér hattyú események) valamikor elő fognak fordulni.

📣 Ez az egyik oka annak, hogy a világ egyre gyorsuló ütemben alkalmazza a kriptovalutákat. Jó fedezéknek bizonyultak az infláció ellen azokban a nemzetekben, ahol a helyi valuták összeomlottak.

Fehér hattyúk a kriptopiacon

A kriptopiacot fehér hattyú eseményként fogjuk fel. Ennek az az oka, hogy hosszú távon könnyű megjósolni, hogyan fog alakulni. Például több mint egy évtizeddel ezelőtti létrehozása óta óriási növekedésen ment keresztül.

Bár mindig vannak medvepiaci időszakok vagy akár egy brutális kripto tél, a kriptopiac fellendülése mindig megjósolható, akár egy inga, amely az egyensúlyi pont elérése után mindkét irányba ingadozik. Amikor megemelkedik, gyakran viszonylag gyors, és rendszerint új történelmi csúcsot ér el. Úgy tűnik, sok tere van a növekedésnek, mert a világnak csak egy kis százaléka lépett kapcsolatba a kriptoval. Ez felpörgeti a keresletet, és ennek következtében nő a piaci kapitalizáció.

🤔 Honnan is származhat ez a swan azaz hattyú elnevezés és miért szerepel a Kripto Lexikon tartalmában❓

Mielőtt Kedves Olvasóm úgy gondolná, hogy jelen Kripto Lexikon szerkesztője meghibbant itt a hattyú említésével, azért szeretném megtámogatni a kifejezés inkább sokkal régebbi időkre visszavezethető okát.

Ausztrália felfedezése előtt, meglehetősen széles körben volt elterjedt az a nézet a természettudósók körében is, hogy márpedig a hattyú csak és kizárólag fehér lehet. Amikor tehát a kriptotérben a fentiekben leírt esemény megnevezéséhez a fehér hattyút megnevezést társították, igazából azt akarták kiemelni, hogy a jelenség mennyire biztos, azaz egyáltalán nem ritka.

Természetesen Ausztrália felfedezése óta a természettudósók számára nyilvánvalóvá vált, hogy a hattyú akár fekete is lehet. Ez szüli azt a logikus következtetést amiről a Kripto Lexikon szintén informál, hogy létezik az üzleti, befektetések világának Black Swan Event azaz fekete hattyú eseménye is, amely viszont épp azaz, hogy jelen tárgyalt esemény ellentétje abban a megközelítésben, hogy ritka mint a fekete hattyú.

Winding Down :

A „Winding Down” a tokenek kicsomagolása az eredeti formájukba a DeFi-ben. A Winding Up folyamat fordítottja.

Winding Up :

✅ Valójában ez a kifejezés két különböző kontextusban is felmerül. Kezdem az egyszerűbbel :

A kriptoval összefüggésben a „Winding Up” általában egy kriptovaluta releváns projekt vagy üzlet bezárásának esetlegesen felszámolásának folyamatát jelentheti.

De más értelmezést is nyerhet a Kripto Lexikon kínálatában, s itt jönnek képbe a becsomagolt azaz wrapped tokenek világa! 👇

A decentralizált finanszírozásban (DeFi) a „Winding Up” lényegében azt jelentheti, hogy a kripto tokeneket különböző projekteken keresztül kell átcsomagolni a legjobb hozam megtalálása érdekében.

A becsomagolt tokenek azok, amelyek natívan egy másik blokkláncon, például az Ethereumon élnek, és átjárhatóságot biztosítanak az egész DeFi térben.

Eme tokenek bevezetése kezdetben az Ethereummal és annak ERC-20 token szabványával kezdődött. Manapság sokkal több létezik, például a wrapped Bitcoin (wBTC), amely a Bitcoinnal kezdődött, és ma már számtalan DeFi-alkalmazásban használják az Ethereumon.

Ahhoz, hogy a kriptotulajdonosok a legjobb hozamot érjék el a tokenekért, számos, gyakran összetett lépésen kell keresztülmenniük.👇

Például, ha egy kriptotulajdonos a wBTC-vel kezdi a sárfárkodását, és kamatozó BTC-t (ibBTC) szeretne kapni, akkor először be kell fizetnie a Curve Finance-en. Innen a felhasználó kap egy LP tokent, amelyet elvihet a Badger DAO-hoz, mire végül ibBTC lesz belőle a számára.

A folyamat fordítottja amikor ezek a becsomagolt tokenek kicsomagolásra kerülnek, azaz elnyerik eredeti kriptovaluta formájukat az a Winding Down eljárás.

Withdraw :

A kriptovaluta kifizetése, a kriptovaluta egyik pénztárcából vagy platformról a másikba történő átvitelének folyamatára vonatkozik. Lehetővé teszi digitális eszközeinek áthelyezését egy másik helyre vagy platformra különféle célokra, például értékesítésre, kereskedésre vagy biztonságos tárolásra. Tehát a kriptotérben is az áutalást teszi lehetővé számunkra. A lehetőség magában foglalja azt is, amikor mondjuk CEX felületről kívánjuk a hagyományos FIAT devizánkat bankszámlánkra kiutalni.

Wrapped Tokens :

A 🔗 becsomagolt tokenek lényege, hogy reprezentálják és lehetővé tegyék az eszközök egyik blokkláncból a másikba való átvitelét. A cél a likviditás és a hozzáférhetőség növelése a különböző blokklánc-ökoszisztémák áthidalásával.

[X]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [Y] [Z]

x86 Virtual Machine (Qtum) :

Az X86 Virtual Machine lehetővé teszi a Qtum fejlesztői számára, hogy intelligens szerződéseket írjanak az általuk választott programnyelven.

A Qtum csapata létrehozott egy x86-os virtuális gépet (VM) az intelligens szerződések végrehajtására különféle programozási nyelveken.

Ez a virtuális gép nagyon hasonlóan működik, mint a meglévő Ethereum VM, de néhány figyelemre méltó fejlesztéssel rendelkezik:

Az Ethereum virtuális gépben minden intelligens szerződést Solidityben kell megírni, és az EVM-en végrehajtott bájtkódig kell lefordítani. Ebben a Qtum virtuális gépben a fejlesztők bármilyen nyelven megírhatják intelligens szerződéseiket, amelyek támogatják a JIT fordítókat, beleértve a C++-t, Java-t, Python-t és más, az alkalmazásfejlesztésben széles körben használt nyelveket. Ez sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít a dApp fejlesztői számára az intelligens szerződések fejlesztése terén.

Amellett, hogy támogatja az Ethereum meglévő gázköltség modelljét (ahol a felhasználók fizetnek minden egyes intelligens szerződésben végrehajtott műveletért),

✅ a Qtum két új árazási modellt is hozzáadott:

 • tranzakciónkénti fix és
 • tranzakciónkénti változó díjat.

A Qtum virtuális gép támogatja az x86 regisztereket és a memóriaműveleteket egy egységes 16 bites utasításkódolási sémán keresztül, amely az Ethereum virtuális géphez képest jelentősen csökkenti a gázköltségeket az általános esetekben. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy tranzakciónként több műveletet hajtsanak végre, és növeljék a Qtum blokklánc átviteli sebességét.

XBT :

Az XBT a Bitcoin kevésbé ismert ticker szimbóluma.

Ahogy a kriptográfiai módszerek nagyobb hírhátteret kapnak, s miként a kriptotér is intenzívebben fejlődik egyre több szimbólummal, elnevezéssel találkozhatunk és különösen egy kripto kezdő számára már nehezebb átlátni a dolgokat. Jóllehet az „XBT” nem újkeletű.

A kriptopiac szférájának egyes helyein a Bitcoin hálózathoz tartozó fizetőeszköz vonatkozásában miért látunk XBT-t a BTC helyett? A Kripto Lexikon felfedi a rejtélyt 🙂

Logikusnak tűnik, hogy egyes helyeken még mint XBT tűnik fel. Amikor 2009-ben Satoshi Nakamoto létrehozta akkor még nem volt semmilyen szimbólum hozzárendelve csak egyszerűen Bitcoinnak hívták. A kriptográfiai közösségekben – akkor még megszállott programozók berkeiben – egyre inkább tetszetős és felkapott lett a BTC szimbólum.

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO – International Organization for Standardization) azonban úgy döntött, hogy a Bitcoinnak hivatalos nemzetközi valutakódra van szüksége. Ezek a kódok az ISO-szabályok alapján mindig „X”-szel kezdődnek. Ezért az ISO a Bitcoinhoz az „XBT” kódot rendelte a népszerű BTC helyett.

📣 Ami igazán kacifántos ebben a történetben az az, hogy valójában hivatalosan ez sosem lett elismerve, éppen ezért az XBT nem is található meg az ISO-4217 alatt a valuták és más értékhordozók jelölésének kódrendszerében.

Tekintettel arra, hogy a kriptográfiai világban hiányoznak az ISO-kódok, a kriptokódok jelenleg nem hivatalos ISO-kódokat használnak, mint például az ismertetett „XBT”-t a Bitcoin számára.

Az új „ISO 20022” szabványban azonban elméletben a kriptokódokhoz rendelhetők ISO-kódok, ha megfelelnek ennek a szabványnak. Ez a központosított bankok általi elfogadáshoz vezethet, és lehetővé teheti a határokon átnyúló kriptofizetéseket a központosított pénzintézeteken keresztül, legalábbis egyeseknek ez a hite.

🤔A Kripto Lexikon most hatványozottan gondolkodtatóba kíván ejteni Téged: jelenleg az 🔗ISO 20022 nem tartalmazza a Bitcoin-t és kérdéses az is, hogy mi lenne a szabványosítás ára❓

A Bitcoin nem szerepel az ISO 20022-ben, mert az ISO 20022 a pénzügyi üzenetküldés szabványa, a Bitcoin pedig egy decentralizált digitális valuta, amely a hagyományos pénzügyi rendszereken kívül működik, és a Kripto Lexikon szerint jól is van ez így, bár más pénzrendszerekkel történő harmóniára törekedni kell 😉

[Y]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Z]

Yield Curve :

Hozamgörbe ami a különböző hitelezési vagy hitelfelvételi platformok által különböző futamidőre kínált kamatlábak grafikus ábrázolásának megvalósítása.

Ez a hozamgörbe szépen ábrázolja azokat a megtérülési rátákat, amelyeket a befektetők a különböző lejáratú fix kamatozású értékpapírok, például kötvények és kincstárjegyek esetén várhatnak.

ℹ️ A görbe alakját a gazdaságban uralkodó kamatszint határozza meg.

 • Az alacsonyabb kamatlábak a hosszabb lejáratú adósságinstrumentumok növekvő szintjével járnak.
 • A magasabb kamatlábak a hosszabb lejáratú hitelviszonyt megtestesítő eszközök csökkenésével járnak.
Lényege

Ez egy jelentős pénzügyi eszköz, amelyet a befektetők használnak a gazdaság irányának előrejelzésére. Összehasonlítja a rövid, közép- és hosszú lejáratú államkötvények kamatait.

A hozamgörbe a kötvényhozamok éves kamatlábban kifejezett és a lejárati dátuma közötti kapcsolatot ábrázolja.

📣 A kriptográfiai hozamgörbe a kamatlábak és a különböző kriptovaluta befektetések lejárati dátumai közötti összefüggésre utal. Betekintést nyújthat a piaci várakozásokba és a befektetői hangulatba.

Yield Farming :

A kriptográfiai hozamgazdálkodás azt a gyakorlatot jelenti, hogy jutalmakat vagy kamatot keresnek kriptovaluta eszközök kölcsönadásával vagy letétbe helyezésével decentralizált pénzügyi (DeFi) platformokon.

Yield Sensitivity :

A hozamérzékenység vagy kamatláb-érzékenység annak mértéke, hogy egy fix kamatozású eszköz ára mennyit változik a kamatlábak ingadozása miatt.

Hozamérzékenység 

Ez létfontosságú a befektetők számára, mivel ez azt méri, hogy egy eszköz ára mekkora ingadozást mutat a kamatláb változása miatt. Minél nagyobb a hozamérzékenység, annál valószínűbb, hogy a kamatlábak emelkedésével az eszköz árfolyama csökken. A hozamérzékenység lehet pozitív vagy negatív attól függően, hogy a kamatláb változása pozitívan vagy negatívan befolyásolja a kötvény árfolyamát.

A kamatláb-érzékenység

befektetési jellemzőként való kezelése segíthet a befektetőknek jobb döntéseket hozni portfóliójukkal kapcsolatban. Mivel a kamatlábak befolyásolják a kötvények és más fix kamatozású befektetések értékét, a befektetőknek tisztában kell lenniük saját kamatlábváltozásokkal szembeni érzékenységükkel, amikor eldöntik, mekkora kitettséget kell tartalmazniuk ezeknek az értékpapíroknak a portfóliójukban.

Eltérő habitusok és érzékenység létezik

✅ Azok a befektetők, akik érzékenyebbek a kamatemelésekre, általában az alacsonyabb kamatérzékenységű befektetéseket részesítik előnyben – mert kevésbé valószínű, hogy pénzt veszítenek, ha a piac ellenük mozog.

✅ Vannak befektetők, akiket nem nagyon foglalkoztat az emelkedő kamat, általában a magasabb kamatérzékenységű befektetéseket részesítik előnyben – mert nem aggódnak túlzottan attól, hogy a befektetés értékét negatívan befolyásolja az uralkodó kamatlábak változása.

📣 A kriptovaluták esetében a hozamérzékenységet olyan tényezők befolyásolhatják,
 • mint a piaci kereslet,
 • a kínálat dinamikája
 • és a befektetői hangulat.

Kripto Lexikon megjegyzi, hogy a kriptovaluták, köztük a Bitcoin és az Ethereum, nem rendelkeznek fix hozammal, mint a hagyományos kötvények vagy kamatozó eszközök.

Ehelyett értéküket és potenciális hozamukat elsősorban az áringadozások és a piaci spekulációk határozzák meg. De, ahogy többször is már a Kripto Lexikon pedzegette a költői kérdést ismét olvasója elé tárja,

💭 mi produktív értelme is lehet a kripto ↔️ FIAT spekulációnak, ha eredendően teljesen más monetáris rendszert képeznek❓

Year-to-Date (YTD) :

Egy kriptovaluta teljesítményét vagy értékének változását jelzi az aktuális naptári év elejétől a jelen időpontig.

[Z]

Navigálás más betűhöz:

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J]

[K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y]

Zero Confirmation Transaction :

A nulla visszaigazolási tranzakció olyan kriptovaluta-tranzakcióra utal, amelyet sugároztak a hálózaton, de még nem került bele a blokklánc blokkjába.

Blokkláncon keresztül végrehajtott kriptográfiai tranzakció csak akkor tekinthető megerősítettnek, ha egy blokkba kerül, ami azt követően történik, hogy a bányászok ellenőrizték, kivonatozták és rögzítették a tranzakciót (más néven kibányászták a tranzakciót). Ha egy tranzakciót kibányásztak, egyre nehezebbé válik a hackelés rosszindulatú visszafordítása, mivel később egyre több blokkot bányásznak le.

Zero Confirmation Transaction azzal a kockázattal jár amíg ténylegesen nem bányásszák ki, hogy felülírhatják, érvénytelenné válhat, és soha nem tekinthető véglegesnek egy tranzakciós kereskedés végrehajtásakor.

Zero Knowledge Proof (zk proof)

A zk proof egy kriptográfiai protokoll, amely lehetővé teszi az egyik fél számára, hogy bebizonyítsa a másik félnek, hogy egy állítás igaz, anélkül, hogy az állítás érvényességén túlmenően bármilyen további információt felfedne.

Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge (Zk-Snarks)

Olyan protokoll, amelyben egy adott információ (pl. karakterlánc vagy hash) birtoklása bizonyítható anélkül, hogy ezt az információt felfedné, és anélkül, hogy a kettő között interakció lenne.

Zero Knowledge Rollup :

A nulla tudásszintű összesítő a 2. rétegbeli skálázási megoldás egy olyan típusa, amely nulla tudású kriptográfiára támaszkodik (pl. ZK-snarks), hogy megbízhatóan rögzítse a 2. rétegen megtörtént tranzakciókat, és ezt követően hitelesítse ezeket a tranzakciókat egy kriptográfiai ellenőrző rendszer segítségével.

Mivel a nulla tudásszintű összesítő intelligens szerződésre támaszkodik a 2. rétegbeli tranzakciók igazolásának érvényesítéséhez, a rendszernek van néhány eredendő előnye, mint például az Optimistic összesítőhöz képest nagyobb tranzakció-átviteli sebesség és véglegesítési idő. A nulla tudású összesítésen futó éles alkalmazások például a 🔗DeversiFi decentralizált központ és az 🔗Immutable X NFT Exchange.

Nulla tudású összesítők általában támogatják az egyéni és speciális alkalmazásokat, amelyek kifejezetten az összesítő technológiához vannak kódolva. Számos összegző projekt azonban dolgozik a nulla tudású összegzők kiadásán, amelyek lehetővé teszik a projektek számára, hogy további kódfejlesztés nélkül indítsák el intelligens szerződéseiket a 2. rétegen.

Zero Knowledge Oracle (zkOracle) :

A zkOracles a Zero Knowledge Proofs-t (zk proof) használja megbízható médiumként, amelyen keresztül az adatok szabadon áthaladhatnak, miközben megőrzi a biztonság, az adatvédelem és a költséghatékonyság robusztus szabványát.

zkOracles elsődleges előnye, hogy képes megőrizni az adatvédelmet, miközben továbbra is biztosítja a továbbított információk integritását és hitelességét.

Hagyományos orákulumok (Oracles) nyilvánosan vagy transzparens módon sugároznak adatokat a blokkláncba, ami aggodalomra adhat okot érzékeny vagy privát információk kezelésekor. Ezzel szemben a zkOracles anélkül is képes az adatok bizonyítására, hogy felfedné magukat, így ideálisak az átláthatóságot és az adatvédelmet egyaránt igénylő alkalmazásokhoz.

A Zero-Knowledge Proofs (ZKP-k) biztosítja az adatok integritását, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy megbízható hozzáférést biztosítsanak az adatokhoz anélkül, hogy külső szolgáltatóra támaszkodnának.


👋 Remélem hasznos számodra is

a Kripto Lexikon

A Kripto Lexikon azért hasznos, mert átfogó és szabványosított kifejezéseket és definíciókat tartalmaz a kriptovalutákkal és a blokklánc-technológiával kapcsolatban. Segít a felhasználóknak abban, hogy megértsék a releváns szakszövegeket és hatékonyan kommunikáljanak a kriptotérben.

Mindenképpen fontosnak tartja a Kripto Lexikon a blokkláncalapú kultúra magyar nyelvű környezetben történő terjesztését. Különösen az olyan téveszmék elkerülése miatt, amelyek a nemtudásból erednek.

Búcsúzásként ennek egy példáját prezentálnám, amikor a joghatóságokból eredő központi mantra defektje is a nemtudásból eredt 👇

Tudatlanság, képzetlenség, dilettáns meglátások amire a Kripto Lexikon itt most rámutat.
Forrás : OTP Bank☝️

 

Manapság pedig a mantra már ott tart a 2020-as esztendőhöz képest, hogy valamelyest tanultak a blokklánc technológiákról, annak lehetőségeiről, s kifejezetten másolni óhajtják, de mindezt egy végletekig önkényes, centralizált ösvényen, amelyben a készpénz eltűnése a végső kiszolgáltatottság❗

✅ Úgy látszik nincs már semmi probléma a „mesterséges pénzek” gondolatával (CBDC), már nem eretnekség, ha az önkényes és kiszolgáltatottságot megvalósító kontrollt, valamilyen módon továbbra is lehet alkalmazni.

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn