TransferWise kártya

Wise belépés

Wise azaz TransferWise belépés után, rendelkezni fogsz már rögtön a regisztrációd után, egy Transferwise magyar bankszámla egyenleggel is.

📣 Ezzel 🔗 a regisztrációs linkkel, az első utalásod teljesen ingyenes, 500 EUR összegig

Ez azért jó, mert miután például egy forintalapú bankkártyádról feltöltötted Wise kártyádra azt a pénzmennyiséget amit szeretnél (minimum 600 forint) már a rendszeren belül tudod kedvezményesen átváltani arra a devizára amelyikre szeretnéd.

Érdekel a 💳 Wise kártya igénylés, a Wise számla nyitásának lehetősége❓

ℹ️ Ehhez mindenképpen hitelesítési eljáráson kell átesned

 • Személyi igazolvánnyal tudod azonosítani magad.
 • Értelemszerűen egy szelfi fotót is majd készítened kell.
 • Lakcímed igazolására, meglátásom szerint a lakcímkártya nem lesz alkalmas. De egy közüzemi számlával, például Főtáv számlával, simán tudod igazolni lakcímed, de a számla 30 napnál ne legyen régebbi.

A mobil applikáción belül a TransferWise ehhez a folyamathoz viszonylag kényelmes felületet biztosít. Tulajdonképpen az ilyen procedúrát 🔗 a FinTech cégek világában már megszokhattuk, illetve külföldi, de újabban már hagyományos magyar bankoknál is bevett szokás a számla virtuálisan történő megnyitásának lehetősége.

Mi az a TransferWise avagy szimplán Wise?! Több mint ingyenes bankkártya vagy számlanyitás ⬇️

A TransferWise hasonlóan például a 🔗 Revolut kártya megoldásához, egy praktikus eszköz lehet akár a külföldön történő vásárlásokhoz is.

✅ Ugyanakkor az erőssége inkább a kedvezményes és lehető leggyorsabban teljesített devizaátutalásokban rejlik.

📜 Egy kicsit a TransferWise avagy márkanév váltása után a Wise történetéről

A TransferWise, a Brit Pénzügyi Felügyelet (FCA – Financial Conduct Authority) 2011-ben jóváhagyott elektronikus pénzügyi szabályzások (Electronic Money Regulations) engedélye alapján, elektronikus pénz kibocsátására felhatalmazott szolgáltató. Pénzügyi szolgáltatói azonosítószáma 🔗 900507.

🧭 Hol található?

Székhelye: 6. emelet, The Tea Building, 56 Shoreditch High Street, London, E1 6JJ, Egyesült Királyság

🤔 Mi adott inspirációt a TransferWise megszületéséhez?

A cég létrejötte két jó barát frusztrációjából jött össze. Sosem gondoltam volna, hogy egy frusztráció több millió dolláros üzletet eredményez, de ez tényállás 😎

👏 2018-ban a TransferWise nettó árbevétele elérte a 8 millió dollárt,

illetve ügyfeleinek száma meghaladta a 4 millió főt akik havonta összesen körülbelül 4 millió fontot utaltak a cégen keresztül.

A fenti videót a TransferWise bemutatására a GazdaságTV készítette még 2013-ban. A benne szereplő információk helytállóak és bemutatóanyagnak nagyon jó, de a videó végén levő szöveggel egyáltalán nem értek egyet, amely a 2:28-nál hallható: és ezért a 0,3% adót meg kell, hogy fizessék a magyar felhasználók. Feltételezem itt a tranzakciós illetékre gondoltak, ahol az adóalany sosem a természetes személy, hanem maga pénzügyi intézmény, ezt a jogalkotó egyértelműen kimondta, s itt erről írtam: 🔗 A pénzügyi tranzakciós illetékről.

A cégalapító két észt üzletember

Kristo Käärmann és Taavet Hinrikus. Taavet többek között arról is híres, hogy a Skype legelső alkalmazottja volt még anno amikor nem a Microsoft céghez tartozott ez a kommunikációs program.

 • Taavet a fizetését euróban kapta, de életvitel szerint Londonban élt, tehát rendszeresen fontra volt szüksége.
 • Kristo a Deloitte-nál dolgozott és Londonban élt, a fizetését pedig fontban kapta. A jelzáloghitele viszont Észtországban volt, melyet euróban kellett fizetnie.

Minden hónapban a klasszikus módon utalták pénzüket – ami pazarlásnak tűnt időben és pénzben egyaránt. Így kitaláltak egy pofonegyszerű módszert, ami milliárdos üzletté alakult, és sok sok technikai, valamint csapatmunkával egybekötve megalakult az a platform, ami most a TransferWise webes és mobil applikáció felületén bontakozik ki.

💱 Többpénznemű számla filozófia!

Amikor regisztrálunk és létrejön a felhasználói fiókunk, amelyet tudunk használni számítógépünk böngészőjében, vagy akár mobiltelefonunkon az applikációban, akkor látni fogjuk:

 • egyenlegek helyi banki adatokkal, ahol azon devizanemekhez tartozó számláinkat láthatjuk, amelyet a TransferWise biztosítani tud, s alapértelmezetten beállít számunkra. Jelentős újítás a TransferWise életében, hogy már az applikációban fellelhető forint egyenlegünkhöz is rendelkezésre áll egy magyar bankszámla szám, tehát forint alapú belföldi utalásokat is tudunk fogadni.
Helyi banki adatokkal rendelkező egyenlegek

A TransferWise jelenleg ötven olyan számlaegyenleget tud biztosítani számodra, amelyekre tudsz pénzösszegeket fogadni, s persze azokról küldeni is. Az applikáció alapértelmezetten tíz különböző devizanemhez tartozó számlaegyenleget biztosít Neked, de csemegézhetsz további 40 lehetőség közül:

 • ausztrál számlaszámot és BSB kódot
 • brit számlaszámot és bankazonosítót (sort code)
 • európai IBAN
 • magyar forint számlaszámot
 • román lej számlaszámot
 • lengyel számlaszám
 • SGD számlaszámot (Szingapúr)
 • török líra számlaszámot
 • egyesült államokbeli számlaszám és bankazonosító (routing number)
 • új-zélandi számlaszámot

A TransferWise azonban egy kicsit eltér a többi FinTech cégtől, s azokat az adatokat, amelyekre utalást tudsz fogadni más személyektől (IBAN, stb.) akkor fogod látni csak, miután az általad kiválasztott számlát aktiváltad egy 20 USD összegnek megfelelő befizetéssel.

ℹ️ Ettől persze valamilyen szinten a számlák aktiválása még mindig ingyenesnek tekinthető, mert a befizetett összeg ott marad a számlán ami elkölthető.

Igazából ez számodra csak akkor költség mentálisan, ha nem szoktál devizaátutalásokat végrehajtani, csak mondjuk néha napján kijárni külföldre és ott szeretnéd használni a kártyát. Ezért is mondtam azt már az elején, hogy ennek a kártyának leginkább a devizaátutalásokban van a lényege, vagy például külföldi szolgáltatások gyors ellentételezésében.

A devizaátutalások menete

A lényeg tehát: a TransferWise fiókot ingyenesen létrehozhatod, és sem havidíjak, sem kötelező minimum-egyenleg miatt nem kell fájnia a fejednek. Továbbá, ingyenesen kaphatsz saját banki adatokat, tárolhatsz több pénznemet, és fizethetnek is neked több, mint 30 országból.

Az devizaátutalásokat a következő pénznemekben ingyenesen fogadhatod: EUR, USD, GBP, PLN, AUD és NZD

Devizaátutaláskor a pénzküldésnek van egy FIX díja, s hogy képben legyünk, ez mit is jelent, legjobb ha a TransferWise Díjak kalkulátorát használjuk, ugyanis pénznemenként ez változik.

A többpénznemű számla használatakor csak egy alacsony díjat fizetsz a pénznemek átváltásakor – vagy amikor bankkártyával fizetsz egy olyan pénznemben, amivel nem rendelkezel a TransferWise fiókodban.

A TransferWise kártya

A többi FinTech cég kínálatához hasonlóan kaphatsz egy betéti kártyát is!

Megtudod rendelni a TransferWise betéti kártyáját ha feltöltesz a forint alapú egyenlegedre 2420 Ft összeget és leadod a TransferWise kártyára az igényed.

Ez a befizetett összeg nem fog megmaradni a számlaegyenlegeden!

TransferWise kártya
A kártya külalakja idővel változik, elképzelhető Te már olyan kártyát kapsz amin se Mastercard se Visa logó feltűntetés nincs, ettől persze a kettő közül valamelyik.
ATM készpénzfelvétel díj

Ezzel a bankkártyával 200 angol fontnak megfelelő összeghatárig az ATM-ekből, kedvezményesebben tudsz pénzt felvenni. Vigyázz, havonta csak 2 db teljesen ingyenes készpénzfelvételt kínál!

✅ Ha túlléped a 200 angol fontnak megfelelő összeghatárt, vagy adott hónapban több ATM készpénzfelvételi műveletet végeztél mint 2 db, akkor az alábbiak szerint alakul a díjazás :

 • 0,5 GBB / EUR tranzakciós díj kerül felszámításra,
 • amennyiben pedig a készpénzfelvétel nagyobb összegben történik mint 200 GBB/EUR akkor a tranzakciós díj 1,75% lesz.

Tudom most nagyon digitális nomád vagyok, de már csak ezért is érdemes ha az embernek van egy Revolut és egy Transferwise kártyája is, mert a Revolut sztenderd csomag (ingyenes) esetén 75 ezer forint összeghatárig nyújtja az ATM-ekből az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, s hát ügye akkor kellemes ha a havi készpénzfelvételi keretünk ezzel a TransferWise kártyával kibővül, s megjegyzendő, hogy enni egyik kártya sem kér (nincs havi díj, nincs számlavezetési díj, stb.) és a Revolut esetében a tranzakció száma nincs korlátozva.

A kártya egyszerűen működik. Ha elutazol külföldre, nem kell sokat görcsölnöd azon, hogy gondoskodj előzetesen a devizakonverzióról, mert ha használod a bankkártyát és nincs a fiókodban a megfelelő devizanem számlája, akkor sincs probléma.

✅ Vásárláskor automatikus devizaátváltást hajt végre, valós középárfolyamon.

Transferwise vagy Wise virtuális kártya

A Transferwise érzékelte a Fintech piacán lévő konkurenciák fejlődését, és a virtuális kártyák tekintetében nem szeretett volna lemaradni. Ezért 2021. márciusa környékén bevezette a virtuális kártyák támogatását. Ezt azt jelenti, hogy online vásárlásra bármikor használhatjuk, és ha akarjuk rögtön újat is tudunk generálni magunknak. Ennek köszönhetően ez a funkció így nem csupán virtuális kártyakezelést jelent, hanem egyértelműen az eldobható kártyák lehetőségét is. Ez maximálisan növeli az online vásárlások biztonságát.

Hogyan tud nyolcszor olcsóbb lenni a TransferWise avagy Wise a hagyományos bankokhoz képest?

Tulajdonképpen ez egy egyszerű ötleten alapszik, amelyet az általam említett két cégalapító ötlött ki. A lényeg, hogy a felek közötti átutalásokat nem a hagyományos banki modell alapján végzik, hanem úgynevezett P2P azaz Peer to Peer rendszerben ami valójában felhasználó (ügyfél)felhasználó (ügyfél) közötti kommunikációt jelent.

Transferwise használata

A TransferWise tehát a devizaátutalásokat, tulajdonképpen egy beiktatott logisztikai hadművelettel tudja hihetetlenül alacsony áron tartani, ugyanis a felhasználók közötti logisztikának köszönhetően, hiába devizaátutalásról beszélünk fogalmi szinten,

de a pénz mégsem hagyja el az adott ország kereteit!

💡 Hogy működik a Wise ? 🙂

Transfer-Wise-penzkuldo-koncepcio
A fenti fotó csak a folyamat megértésére használható, az ott szereplő költség nem aktuális, ahogy már fentebb jeleztem a TransferWise Díjak kalkulátorát kell használni!

Ha “Alice” akar 400 eurónyi lengyel zlotyit Németországból, Lengyelországba küldeni “Bob”-nak,

Diana” pedig ugyanezt akarja, csak fordítva, azaz Lengyelországból NémetországbaCharlie”-nak,

akkor küldjük el az országon belülAlice” pénzét “Charlie”-nak, “Diana” pénzét pedig “Bob”-nak.

Nincs drága külföldi utalás és nincs semmi pénzváltás, hiszen csak az adott országban szerveztük meg a pénz forgását 😉

Devizaátutaláskor a szolgáltatási költségek

A fentiek alapján már érthető, nem az amúgy is zsíros bankári szféra zsebét tömjük, hanem a fenti modellnek megfelelően a devizaátutalásokat megreformáló forradalom zajlik. Tehát, mire is fordítja a TransferWise a szolgáltatási költségeket, s milyen típusú költségek vannak?

Gyors átutalás

gyors-utalas-transferwise

Egyszerű utalás

egyszeru-utalas-transferwiseOlcsó utalás

olcso-utalas-transferwise

 

A szolgáltatási költségek mindig egy fix díjból és egy változó díjból tevődnek össze, amelyek mértéke függ az átutalt összeg mennyiségétől, az átutalási módtól és az alkalmazott devizanemektől. Amikor a TransferWise MasterCard debit kártyánkat használjuk külföldön vásárlásra, s a TransferWise fiókunkban az adott ország devizájának megfelelő egyenlegünk nem elérhető, aminek a terhére ügye a vásárlást konverziómentesen le lehetne bonyolítani, akkor a devizaátváltás csak a változó díjból fog állni.

A devizaváltásokról

Ha a devizaváltásokat hétköznap nézzük akkor olyan eget verő különbség a TransferWise és a Revolut között nincs. Például Revoluton 2020. május 11.-én az applikáció azt mutatta ki, hogy 9000 HUF – az 25,74 EUR na most ugyanez a TransferWise esetén 25,65 EUR összeg lett. A differencia olyan 9 euró cent. Tehát ismétlem magam újra a TransferWise igazi előnye inkább a devizaátutalások gyors teljesítésében van, na meg az, hogy teljesen ingyenes tudunk fogadni devizaátutalásokat, ugyanis hagyományos banki modell alapján a fogadó fél is fizet 😉

Mire is fordítja a TransferWise ezeket a szolgáltatási költségeket?

TransferWise mire fordítja a befizetett díjakat?

Miután megérkezett a Transferwise kártyád

Egy egyszerű borítékban fogod megkapni. A boríték be lesz dobva a postaládádba. A kártyán a neved alatt fogsz látni egy kötőjellel elválasztott 6 darab számjegyből álló számot. Erre a számra azért lesz szükséged, hogy a Transferwise applikáción keresztül a „Fiók” menüpont alatt látható bankkártyád aktiváld. Az aktiváláskor kövesd a Transferwise applikáció instrukcióit!

Wise kártya

A Transferwise teljes körű használatához 3 kódod is van:

 • Applikáció PIN: a PIN kódod amit megadtál a Transferwise applikáció telepítésekor.
 • Transferwise jelszavad: a jelszó amit megadtál akkor amikor email címeddel regisztráltál a Transferwise-hoz.
 • A harmadik PIN kód pedig: az a kód ami a Transferwise bankkártyához tartozik, kártyás vásárlás, vagy ATM készpénzfelvétel esetei.

Elfejtetted a PIN kódod?

A fentiekkel kapcsolatosan a jó hír az, hogy a bankkártyád PIN kódját bármikor megtudod nézni csak kattints a fotón is látható „PIN kód mutatása” részhez. Itt ha megadod a Transferwise regisztrációs jelszavad akkor rögtön megfogja Neked mutatni a bankkártyád PIN kódját.

Sokszor viszont ez így kényelmetlen, ezért én azt javaslom, hogy mihelyst egy ATM-hez mész, állítsd be magadnak a kártyára azt a PIN kódod amit egyébként a Transferwise applikációhoz is használsz. Ahogy láthatod a képen is a Transferwise a kártyákat 3 éves érvényességi idővel küldi meg az ügyfeleinek.

Amire figyelj amikor az ATM gépeknél a készpénzt veszed fel:

Belföldön
 • Ha például Magyarországon akarsz készpénzt felvenni a Transferwise bankkártyáddal, de tudod, hogy a Transferwise applikációdban a forintegyenlegeden lévő pénzt szeretnéd felvenni, akkor ne hagyd magad összezavarni az automata ajánlatával. Ne a devizaműveletet válaszd, hanem simán a felveendő forint összeget jelöld meg.
Külföldön
 • Ugyanez igaz arra is, ha bármely országban használod ezt a bankkártyát, de tudod, hogy az adott ország pénznemével megegyező pénznemed esetleg valamelyik Transferwise egyenlegeden van. Ezt azért ne felejtsd el, mert ügye nincs szükség egy felesleges devizakonverzió beiktatására! Viszont azt tudd, hogyha olyan pénznemet szeretnél felvenni a Transferwise kártyáddal, amilyen pénznemre egyenleged nincs, akkor semmi gond, mert ahogy egyébként már fentebb is írtam, a rendelkezésedre álló egyenleged terhére a Transferwise a saját forradalmian kedvezményes díjaival fogja neked a szükséges devizakonverziót elvégezni.

A biztonságról pár szót, amolyan záróakkordként!

A TransferWise saját hitelesítő szolgáltatással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nem kell beiktatni semmilyen Google hitelesítő alkalmazást, sőt még csak be sem kell pötyögnünk semmit. Tegyük fel, hogy valaki feltörné azt a kódot amit Te regisztrációdkor a TransferWise webes hozzáféréséhez megadtál, és tudtodon kívül valamilyen számítógépen a böngészőprogramon keresztül kívánna a számládra bejutni. Ekkor a mobil telefonodon rögtön jelezni fog és rá fog kérdezni, hogy engedélyezed -e a belépést.

Lehet érdekelni fog ez az írásom is: 🔗 Curve kártya, de nevezhetném Joker kártyának is, mert az a lényege, hogy az összes Mastercard vagy VISA kártyát ezzel az egy bankkártyával lehet kezelni 😉

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn