Közösségi oldalak | Inspiratív Kalauz

Szabadság Így Szeretlek

Szabadság Így Szeretlek, avagy egy újabb közösségi hálózat születőben 🙂

Jómagam egyáltalán nem osztom azt a nézetet, hogy az egyik legismertebb online közösségi hálózatban cenzúráznák az embereket, de ettől függetlenül az a hitvallásom, hogy alternatívára mindig szükség van, hiszen a verseny csak a végfelhasználók érdekét szolgálhatja. A minap ahogy a világhálót pásztáztam, egy újabb kibontakozóban levő közösségi hálózatra bukkantam, amelynek neve igazából jelen cikkem címe, s https://szisz.eu/?ref=tamas.bajko linken keresztül akár ki is próbálhatja bárki. A regisztrációt tekintve pontosan ugyanúgy működik, ahogyan az összes többi próbálkozás, elviekben ugyanis arra épít, hogy aki szívesen kipróbálná, az nyilván az ismert Facebook™ rendszerének is a tagja, így ha annak felületére bejelentkeztünk, akkor szinte csak 1 klikk a regisztráció. Természetesen az alábbiakban ismertetett közösségi hálózat nem komoly alternatívája a legismertebb közösségi platformnak, és sokan úgy aposztrofálják, hogy Iwiw 2.0, de én úgy gondolom, az ilyen jellegű törekvések nagyon is támogatandók, hiszen a demokrácia egyik alappillére az információ szabad áramlása!Mit lehet tudni a kezdeményezés forrásáról?

Szerintem ez jogos kérdés lehet, mert ha már egy online szociális eszköz, tehát egy közösségi hálózat, akkor a bizalmi elv kérdése sem utolsó szempont. Úgy híresztelik, hogy teljes mértékben magyar kezdeményezés. Ki áll pontosan mögötte? Nekem csak sejtésem van, de pontosan nem tudom, s dezinformálni nem is óhajtok senkit.

szisz.eu megismerhető információi

Az .eu domén bejegyzés alapján https://whois.eurid.eu/ által kinyerhető pár adat, amiből azt megtudhatjuk, hogy a domén pontosan mikor került regisztrálásra, és milyen névszerverek vannak mögötte. Állítólag 2019. április 3. a domén regisztrálásának dátuma. Ezt a tényállást visszaigazolja a web.archive.org is, s az ismertetett közösségi oldal verziójának első képét 2019. április 12. -én tárolta le.

IP cím és névszerverek alapján megállapítható lokalizáció

A szisz.eu 198.20.127.204 IP címen van, amit ügye a névszerverek alapján is megállapítható ns1.eu17.tmd.cloud és ns2.eu17.tmd.cloud szolgálnak ki. Ez a Cloud Hosting-hoz tartozik, amely egy ismert webhosting szolgáltató. Ebből a tényadatból tehát azt már biztonsággal megállapíthatjuk, hogy a kezdeményező, bárki is legyen, eme webhosting szolgáltatás berkein belül bérel magának egy virtuális szervert. A Could Hosting-on 3 csomag is van, aminek a részletezése alapján meg is tekinthetjük, hogy a bérelni kívánt virtuális gép milyen paraméterekkel rendelkezik. Értelemszerűen minél drágább a havi előfizetés, annál izmosabb a bérelt gép is. Ugyanakkor a bérelt virtuális gép (mint webhosting) azt jelenti, hogy az a számítógép nem kizárólagosan a mi szervergépünk, tehát azon a webhostingon és névszervereken nyilvánvalóan más weboldalak, tartalomszolgáltatók is lesznek (mint előfizetők), tehát a lényeg a lényeg, nem saját szerver, mint mondjuk érdekességként jegyzem meg a Facebook esetében, ahol például a két névszerveréből is látszik (a.ns.facebook.com és b.ns.facebook.com) hogy saját szervergépen vannak, illetve az Ő esetükben azért már szerverfürtökről beszélhetünk!

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy napi 1 milliós vagy több milliós webforgalom alatt, nincs is értelme senkinek egy saját szervergépet beizzítani, hiszen rengeteg munkával és felügyelettel jár, nem véletlen virágzik a webhosting üzletág. S mivel a szisz.eu törekvése nemzeti, így olyan nagy forgalommal, mint a nemzetközi kívánalmakat kiszolgáló Facebook, nem is kell számolnia soha, tehát esetükben a gondos és okos, alapos webhosting szolgáltató kiválasztása volt az elsődleges szempont.

Arculat és lehetőségek

A szisz.eu egyedi arculattal rendelkezik, de a funkciók tekintetében nagyon is hasonlít a már jól bevált egyéb közösségi oldalakra. De ez csak a külcsín és látszat, mert a működése filozófiáját tekintve, teljesen más elvre építkezik.

Ami online marketing szempontból mindenképpen előny!

Ebben a rendszerben is létre lehet hozni csoportokat (groups) üzleti oldalakat (pages), sőt akár promóció szerű blog cikkeket is legyárthatunk (blogs), s az egyik lényeges pontja, amiben eltér más közösségi hálózatoktól, hogy a személyes profilok kivételével mindent nyílt módban kezel, azaz teret enged a keresőgépek számára is, s ennek köszönhetően pedig a keresőmarketing aspektusából nagyon is kecsegtető lehet mindazok számára, akik üzleti lehetőségekre is használnák. A menüben levő Adatvédelem lehetőséget biztosít számunkra, annak beállítására, hogy mit lásson az egész világ(tehát keresőgépek is), mit csak az ismerősök, s mi az, amit csak és kizárólag mi magunk.

A SZISZ feltételezem nem a szervező(k) saját fejlesztése, hanem valamilyen meglévő motort használhat, hiszen a magyar nyelven kívül tizenegy másik nyelv használatára is átkapcsolható. Talán a magyar nyelvi áttétel kivitelezése lehetett a fejlesztők saját munkája. Ezt csak abból gondolom, hogy a magyar nyelvű verzióban még számtalan angol szó található, több helyen is. Ez egyben számomra arra is objektív bizonyíték, hogy az alkalmazott motor alapértelmezett nyelve (default language) nyilván az angol.

Igaz, lehet nem is kell feltételezésekbe bocsátkoznom? 😛

A közösségi portál forráskódjából egyértelműen kinyerhetők a benne levő felhasznált JavaScript elemek, amelyekből megállapítható, hogy a JS központi mag fejlesztése LdrMx néven ismert JavaScript fejlesztőhöz köthető, aki például a fejlesztője és tervezője a Plugin Combo For Wowonder alkalmazásnak is, amely kifejezetten egy online közösségi portálmotor, s ugyan alaposabban nem vizsgáltam meg, de szinte biztos, hogy ez a portálmotor szolgálja ki az SZISZ.EU-t is.

A tömeg generálásához vezető motivációs hiány, sajnos még tetten érhető!

Jelenleg eme közösségi portál köztudatba préseléséhez egy kezdetleges affiliate megoldást állítottak össze, amely igencsak gyerekcipőben jár még, hiszen 0.01$ összeget fizet minden olyan ember után aki ténylegesen regisztrál is, és elkezdi használni az ingyenes közösségi szolgáltatásokat, magyarul segít migráltatni ismerősöket, barátokat 😀 Az azért messziről látszik, hogy ez az üzleti lehetőség még nincs átgondolva, hiszen nyilván senkinek nem lesz kecsegtető 5000 ember becsábításáért összesen 50$ összeget keresni. De az már eleve pozitívum, hogy a szervezők nem vetették el az üzleti élet eme B2B alapú megoldását.

Logó, figyelemfelkeltés, miegymás kérdésköre

A tényleges arculat szerintem még kidolgozás alatt állhat, mert nem hiszem, hogy a SZISZ végelegesen ezzel a logóval hasítana köztudatba. Mindenféleképpen érdemes lenne többet tudni erről a kezdeményezésről. Jó lenne tisztában lenni például azzal, hogy hány fejlesztővel lehetséges számolni a háttérben, mert például már most hasznos lehetne – felhasználói oldalról a megszakításmentes interakciók érdekében – egy mobil applikáció elkészítése. Oké, természetesen a SZISZ.EU felülete mobilbarát, tehát mobiltelefonról is kényelmesen használható, de azért egy alkalmazás csak sokkal intelligensebb megoldás lenne, mint a Google Chrome-al vacakolni, arról már nem is beszélve, hogy a Google Play Áruházon keresztül, további járulékos ismertségre is szert tehetne.

Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon mi volt azaz OK, ami indukálhatta bárkiben is, egy újabb közösségi oldal létrehozásának vágyát. Szerintem a gondolat azokban fogalmazódhatott meg, akik valamilyen formában, saját személyes tapasztalatukon keresztül az egyéb közösségi portálokon, valamilyen formában cenzúrát szenvedhettek el. Bár én a közösségi oldalakon sosem tapasztalok semmilyen cenzúrát, ezt ki is fejtettem Az egyének szabadságát az állam biztosítaná?!című cikkemben is, mindenesetre most érdemes eljátszani a gondolattal, hogy vajon azt a feltételezett problémát, amire a SZISZ neve is utal (Szabadság Így Szeretlek), hogyan fogja tudni feloldani akkor, amikor ténylegesen már nagyobb kritikus tömeg lesz rajta?

inspirator