Szabadság Így Szeretlek

Szabadság Így Szeretlek, avagy egy újabb közösségi hálózat születőben 🙂

Szabadság Így Szeretlek közösségi oldalnak, még akkor is ha egy professzionális szolgáltatás elődje, van létjogosultsága. Jómagam egyáltalán nem osztom azt a nézetet, hogy az egyik legismertebb online közösségi hálózatban cenzúráznák az embereket, de ettől függetlenül az a hitvallásom, hogy alternatívára mindig szükség van. Hiszen a verseny csak a végfelhasználók érdekét szolgálhatja.

Ahogy ráleltem…

A minap ahogy a világhálót pásztáztam, egy újabb kibontakozóban levő közösségi hálózatra bukkantam, amelynek neve igazából jelen cikkem címe, s https://szisz.eu/?ref=tamas.bajko linken keresztül akár, ki is próbálhatja bárki.

Szabadság Így Szeretlek regisztráció

A regisztrációt tekintve pontosan ugyanúgy működik, ahogyan az összes többi próbálkozás, elviekben ugyanis arra épít, hogy aki szívesen kipróbálná, az nyilván az ismert Facebook™ rendszerének is a tagja, így ha annak felületére bejelentkeztünk, akkor szinte csak 1 klikk a regisztráció. Természetesen az alábbiakban ismertetett közösségi hálózat nem komoly alternatívája a legismertebb közösségi platformnak, és sokan úgy aposztrofálják, hogy Iwiw 2.0, de én úgy gondolom, az ilyen jellegű törekvések nagyon is támogatandók, hiszen a demokrácia egyik alappillére az információ szabad áramlása!

Mit lehet tudni a Szabadság Így Szeretlek

kezdeményezésének forrásáról?

Szerintem ez jogos kérdés lehet, mert ha már egy online szociális eszköz, tehát egy közösségi hálózat, akkor a bizalmi elv kérdése sem utolsó szempont. Úgy híresztelik, hogy teljes mértékben magyar kezdeményezés. Ki áll pontosan mögötte? Nekem csak sejtésem van, de pontosan nem tudom, s dezinformálni nem is óhajtok senkit.

szisz.eu megismerhető információi

Az .eu domén bejegyzés alapján https://whois.eurid.eu/ által kinyerhető pár adat, amiből azt megtudhatjuk, hogy a domén pontosan mikor került regisztrálásra, és milyen névszerverek vannak mögötte. Állítólag 2019. április 3. a domén regisztrálásának dátuma. Ezt a tényállást visszaigazolja a web.archive.org is, s az ismertetett közösségi oldal verziójának első képét 2019. április 12. -én tárolta le.

Arculat és lehetőségek

Szabadság Így Szeretlek

A szisz.eu egyedi arculattal rendelkezik, de a funkciók tekintetében nagyon is hasonlít a már jól bevált egyéb közösségi oldalakra. De ez csak a külcsín és látszat, mert a működése filozófiáját tekintve, teljesen más elvre építkezik.

Ami online marketing szempontból mindenképpen előny!

Ebben a rendszerben is létre lehet hozni csoportokat (groups) üzleti oldalakat (pages), sőt akár promóció szerű blog cikkeket is legyárthatunk (blogs), s az egyik lényeges pontja, amiben eltér más közösségi hálózatoktól, hogy a személyes profilok kivételével mindent nyílt módban kezel. Azaz teret enged a keresőgépek számára is. Ennek köszönhetően pedig a keresőmarketing aspektusából nagyon is kecsegtető lehet mindazok számára, akik üzleti lehetőségekre is használnák.

Profi adatvédelem jellemzi

A menüben levő Adatvédelem lehetőséget biztosít számunkra, annak beállítására, hogy mit lásson az egész világ(tehát keresőgépek is), mit csak az ismerősök, s mi az, amit csak és kizárólag mi magunk.

Kétfaktoros védelem

Szeretnék még pár szóban azért kitérni a SZISZ 2 faktoros belépő védelmi megoldására, amivel a fiókok biztonságát kívánja szolgálni.

Kicsit hasonlít ez ahhoz, mint amikor a Google valamelyik szolgáltatásába belépünk a 2 lépcsős azonosítással, csak álláspontom szerint annál sokkal jobb.

A két faktoros védelem beállításának menete:

Amikor már regisztrált tagja vagy a SZISZ-nek, akkor a Beállítások / Biztonság / 2 faktoros hitelesítés menüpontra kell rámenni.

A használata elég egyszerű. A Google Play Aruház segítségével a mobilodra telepítsd a Google Inc. úgynevezett Google Hitelesítő alkalmazását.

Ha feltelepítetted ezt az alkalmazást akkor a fentiekben jelölt menüpont Qr kódját olvastasd be a készülékeddel. Ekkor kapni fogsz egy generált kódot. Ezt megadod a SZISZ számára, s innentől kezdve a jövőben, úgy fogsz tudni belépni a közösségi hálózatba, hogy a szokott módon első lépésként megadod a felhasználói neved és a jelszavad, majd második lépésként mindig azt a 6 digites random alapon előállított számot, amit részedre a telepített Google Hitelesítő alkalmazás mutat.

Nagyon jól működik és kényelmes 😉 Nem fordulhat elő például az a hiba mint mondjuk a Gmail kétlépcsős beléptető rendszerénél, hogy nem kapsz SMS-t, ugyanis ez teljesen más elven működik.

A tömeg generálásához vezető motivációs hiány, sajnos még tetten érhető!

Jelenleg eme közösségi portál köztudatba préseléséhez egy kezdetleges affiliate megoldást állítottak össze, amely igencsak gyerekcipőben jár még, hiszen 0.01$ összeget fizet minden olyan ember után aki ténylegesen regisztrál is, és elkezdi használni az ingyenes közösségi szolgáltatásokat, magyarul segít migráltatni ismerősöket, barátokat 😀

Az azért messziről látszik, hogy ez az üzleti lehetőség még nincs átgondolva, hiszen nyilván senkinek nem lesz kecsegtető 5000 ember becsábításáért összesen 50$ összeget keresni.

De az már eleve pozitívum, hogy a szervezők nem vetették el az üzleti élet eme B2B alapú megoldását.

Logó, figyelemfelkeltés, miegymás kérdésköre

A tényleges arculat szerintem még kidolgozás alatt állhat, mert nem hiszem, hogy a SZISZ végelegesen ezzel a logóval hasítana köztudatba. Mindenféleképpen érdemes lenne többet tudni erről a kezdeményezésről.

A fejlesztői gárda kérdésköre

Jó lenne tisztában lenni például azzal, hogy hány fejlesztővel lehetséges számolni a háttérben, mert például már most hasznos lehetne – felhasználói oldalról a megszakításmentes interakciók érdekében – egy mobil applikáció elkészítése. Oké, természetesen a SZISZ.EU felülete mobilbarát, tehát mobiltelefonról is kényelmesen használható, de azért egy alkalmazás csak sokkal intelligensebb megoldás lenne, mint a Google Chrome-al vacakolni, arról már nem is beszélve, hogy a Google Play Áruházon keresztül, további járulékos ismertségre is szert tehetne.

Mi lehetett a mögöttes motivációs erő?

Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon mi volt azaz OK, ami indukálhatta bárkiben is, egy újabb közösségi oldal létrehozásának vágyát.

Szerintem a gondolat azokban fogalmazódhatott meg, akik valamilyen formában, saját személyes tapasztalatukon keresztül az egyéb közösségi portálokon, valamilyen cenzúrát szenvedhettek el!

Bár én a közösségi oldalakon sosem tapasztalok semmilyen cenzúrát, ezt ki is fejtettem Az egyének szabadságát az állam biztosítaná?!című cikkemben is. Mindenesetre most érdemes eljátszani a gondolattal, hogy vajon azt a feltételezett problémát, amire a SZISZ neve is utal (Szabadság Így Szeretlek), hogyan fogja tudni feloldani akkor,

amikor ténylegesen már nagyobb kritikus tömeg lesz rajta?

Fejlesztési napló avagy changelog!

Arra az elhatározásra jutottam, hogy a SZISZ közösségi portállal kapcsolatos fejlesztésekről nagyon röviden itt, dátumbejegyzéssel együtt információt szolgáltatok. Új cikk létrehozását nem tartom jó ötletnek, hiszen a különböző médiaforrásokban ezt a cikket már számos helyről megtalálják. Természetesen azt is elszeretném kerülni, hogy ez a cikk egy végtelenségig legörgethető, áttekinthetetlen hellyé alakuljon, ezért jelen megoldásom csupán átmeneti. Ha a fejlesztési információk jóval bővebbek lesznek, akkor elképzelhetőnek tartom egy PDF kiadását.

  • Bevezetésre került egy MI alapú Robi névre hallgató, amolyan asszisztencia robot féle. Érdemes javaslatait, információit áttekinteni mert a SZISZ legfrissebb vívmányairól, lehetőségeiről teljes képet kaphatunk.  2019. szeptember 04.
  • Az eredetileg SZISZ rendszerében egykoron megtalálható affiliate szerű ajánlat átíródott, s ha a referációs linkeden keresztül meghívsz bárkit a közösségi hálózatba, akkor 10 pont kerül számodra jóváírása. A közösségi rendszerben pontokat más metodika alapján is lehet szerezni (például posztolással, kedvelésekkel és így tovább). 4000 pontért például küld a SZISZ egy 5000 Ft értékű SPAR ajándékkártyát. Ennek feltétele azonban az, hogy a pontokat a SZISZ referációja útján gyűjtsd össze!  2019. szeptember 04.
📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük