Facebook cenzúra riogatás! | Inspiratív Kalauz

Az egyének szabadságát az állam biztosítaná?!

Az egyének szabadságát több szempontból is le lehet vezetni. Kétségtelen, hogy egy jól működő állam képes biztosítani azokat a garanciális elemeket, amelyekben manifesztálódhat az egyének szabadsága, bizonyos mértékben. Az egyének szabadsága mint fogalom viszont, nagyon sok elemből épül fel. A média és az információk megismerhetőségének, de legfőképp szabad áramlásának lehetősége azonban egy alapvető közérdekű feltétel kell, hogy legyen, különösen egy demokratikus elvek alapján működő jogállamban!

G Fodor Gábor neve sokak számára ismerős lehet. Az Ő érdekeltségeihez tartozik a Századvég Politikai Iskola Alapítvány valamint a Századvég Gazdaságkutató Zrt.” de az esetek többségében a mindennapos szóhasználatban SzázadvéG Alapítvány mindig a hivatkozás. 1975-ben látta meg a napvilágot, és foglalkozása szerint politológus.

Mondhatom igen érdekesen közelíti meg a színes és választékos politikai paletta fogalmát, de úgy általánosságban a politológia jelentését is. 😉 Valójában neki a politikatudományban illene élen járni és szakmai szempontok szerint kiértékelni a különböző kialakult helyzeteket, s a politika intim szféráját a lehető legobjektívebb módszerekkel kutatnia.

Állítólag ez egy hangfelvétel amelyen felveti annak az ötletét, hogy nem lenne rossz dolog egy Viktorjugendet létrehozni, amit persze nem Ő fog megcsinálni. Érdekes egy ideológia. Bár az objektivitáshoz az hozzátartozik, hogy minden felvételt a teljes kontextusában lenne érdemes kiértékelni, s ez egy egész témából kiragadott 1-2 mondat. Jó lenne megismerni a teljes szöveget, s annak megfelelően ítélet kalkulust alkotni.

Mindenesetre a fenti felvételt esetleg ignorálván is, ha a SzázadvéG Alapítvány weboldalára ellátogatunk, akkor láthatjuk abban az összképben bontakozik ki Ő maga is, hiszen mint végzett politológus a Kuratórium elnöke: https://szazadveg.hu/huA közkedvelt Youtube videómegosztó rendszerének egyik csatornájára lett feltöltve a Hír TV műsorának valamelyik adása a következő címmel: Az államoknak kell megvédeni az egyének szabadságát – G. Fodor Gábor. A feltöltés egyébként viszonylag friss, 2019. április 8. dátummal rendelkezik. Az már más kérdés, hogy ténylegesen a Hír TV-n mikor adták le. Lehet nem meglepő amikor azt mondom, nem nézek tévét, ugyanis nem kívánom elmémet a sok, hogy is mondjam csak ki nyíltan, hát szeméttel mérgezni 😉

A SzázadvéG állítása alapján: a Facebook a cenzor!

Mit is mondhatnánk erre? Nem éppen egy demokratikus államformára illeszkedő megnyilvánulás, illetve egy objektív politológus, vagy politológusokból álló alapítvány véleménye a kijelentés, pont az egyének védelmének témájában, ahol a legnagyobb védelmet az egyén, mindig akkor kaphatja meg, amikor az információkhoz szabadon hozzáfér.

A SzázadvéG nem rejti véka alá a véleményét, és nyíltan kimondja, hogy a büntetőjog erejével csapna oda a közösségi portál cenzorainak. Ha százszázalékosan korrekt akarok lenni, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy az idézett szöveget, a felvezető Hír TV-s alkalmazott mondta, de a fentiekben jelzett műsorcímű anyagot megtekintvén, s azt annak teljes kontextusában kiértékelvén, nem fér egy szemernyi kétség sem ahhoz, hogy az alapítványnak, ez a koncepciója.

Mintha csak megrendelésre működnének 🙂

Jelenleg a SzázadvéG azzal az ideológiával bír, hogy a Facebook közösségi portálban elveszik az egyéni szabadságjog, merthogy nagyon sokan nem merik elmondani a véleményüket, mert félnek attól, hogy például az adott Facebook csoportból ki lesznek tiltva, és így tovább. Ennél nagyobb paródiát keresve sem találhatnánk! Megmondom őszintén, hogy a politológia eszköztárában ennél infantilisebb megideologizálást én még életemben nem láttam. S még azt is hozzátették, hogy nem lenne gond a Facebook rendszerével, ha nem egy semleges platformként hivatkoznánk rá, hanem egy olyan közegként, amely politikai tartalmakért is felelős! Nos, az igen tisztelt SzázadvéG Alapítvány törekvéseinek ez az úgynevezett freudi kivetülési pontja. Itt bújik ki a szög a zsákból, hiszen ők egy demokratikus államformában teljesen természetesnek tartják azt az állapotot, amikor a politikai tartalmak közvetítésének közege, gyakorlatilag egy kontrollált csatornán keresztül történik, s ahol akár a büntetőjog eszközeivel is fellehet lépni. A demokrácia világában az ilyen nonszensz, ez inkább egy antidemokratikus irányítási modell alapja lehet!

Kikristályosodik hát a SzázadvéG teóriája!

A Facebook közösségi rendszerét próbálják beállítani egyfajta cenzorként. Egész  pontosan nem is magát a Facebook rendszerét, mert ugyan, hogy vádolnának ők meg egy külföldi tulajdonban levő globális erővel bíró céget, de azt a témát kezdik el pedzegetni, hogy a Facebook rendszerében nem lehet kiismerni a szabályokat, illetve nem lehet tudni, hogy MIKOR, KINEK és MILYEN érdekei fűződnek ahhoz, hogy például egy Facebook csoportban bent maradhatunk -e vagy sem! Ez egészen egyszerűen egy VÉRLÁZÍTÓ IDEOLÓGIA, hiszen az emberek látszólagos érdeke mögé bújva próbálnának intézményesíteni egy rendszert, amelyen keresztül viszont épp azaz, hogy az állam tudná érvényesíteni a saját cenzúráját. Ezt a TV csatornáknál, ahol a különböző megrendelésekre történő szemetet kapja a magyar lakosság, már jól megfigyelhető folyamatok voltak. Tapasztalható az a jelenség is – talán ezt a legjobban a kábeltelevízió társaságok tudnák visszaigazolni – de egyre kevesebb ember néz TV-t, s egyre jobban fejti ki hatását amúgy a Google Inc. „Youtube push to TV” üzleti koncepciója. Kényelmesen detektálhatóak ezek a számszaki adatok például a Google Chromecast, de talán még annál is nagyobb számban eladott, ugyanolyan minőséget nyújtó, de nagyságrendekkel olcsóbb Anycast márkájú értékesített kütyük eladási adatainál is. Ezek az eszközök ugyanis alkalmasak arra, hogy a mobiltelefonunk applikációjában levő Youtube-ot, gyakorlatilag kivetítsük a televízió képernyőjére. Az eladott termékek száma is megadja annak mutatószámát, hogy a 20 – 50 éves korosztály, már jóval kevesebbet használja a TV-t, lévén az örökös reklámok, és az AGYMOSÁS miatt.

G Fodor Gábor hangoztatta, hogy bármilyen furcsán hangzik de a Facebook nem a szabadságot, hanem a cenzúrát kedveli. Víziója az, hogy az államoknak globálisan kell összefognia, és sarokba szorítani a Facebook-ot, hogy érvényt lehessen szerezni az emberek jogainak 😀 Ilyen bárgyú gondolatokat, hogy ennek bárki is hitelt adjon, hogy miért sokkal jobb ha az állam felügyel, minthogy az emberek szabadon véleményt formálhassanak (ugyanis a Facebook cenzúra egy marhaság) nem igazán hallhattam még eddig. A politológus előadása pont ezért volt unikum 😛

A teljes mentálisan felírható kép, amely kialakulhat a politológus úrról a közvélemény szemében, akár csak a műsorban elhangzottak, vagy éppenséggel a SzázadvéG Alapítvány weboldalán megjelenő információ összetétel alapján, az az, hogy egy koránt sem független, leginkább a Kormányzat ideológiájának megfelelő, elviekben politikatudományt művelő egyén eszmefuttatásáról van szó. Részemről, amikor azt a megfogalmazást használom, hogy elviekben politikatudományt művelőakkor azt nem degradálóan teszem. Nem vonom kétségbe a politológus szaktudását, de a függetlenségét annál inkább! S figyelembe véve az általa előadottakat, valamint azokat a híreket és kapcsolati rendszert, amely a SzázadvéG weboldalán megjelenik, például Migráció Kutató Intézet, ahol ráadásul alapító tagként is funkcionál, ellehetetleníti a valóban objektív szakmai érvelések lehetőségének csíráját is, amely sajnálatos eredménye nem egy értékes, objektív szakmai álláspont, hanem kizárólag, egy politikai meggyőződés kivetülése. Saját politikai meggyőződésünk viszont nem írhatja felül az emberek azon jogát, hogy tartalmat szabadon, cenzúramentesen terjeszthessenek. A Migráció Kutató Intézet weboldaláról pedig annyit, hogy legelőször adat onnan 2016 júliusában látszódott, a Web Archive jelentése alapján. A Migrációs Kutató Intézet /PRESS nevű aloldalán érdekes módon pont a kormányzati elvárásoknak megfelelő híranyagok jelennek meg állandóan. Kár érte, mert egyébként egy nagyon szép Total WordPress Theme 3.6.0 fut rajta 😉

Mi a személyes tapasztalatom a Facebook csoportokkal kapcsolatban?

Az online marketing világával ’99 áprilisa óta foglalkozom. Sokan akkor még azt sem tudták, mi az, hogy Google, ami nem is csoda, hiszen abban az évben és hónapban debütált. Belátható, hogy a Facebook közösségi rendszere is hamar az érdeklődésem központjává vált, s talán elsők között mélyedtem el az online szociális hálózatok világában. De, hogy a témánál maradjak, a Facebook berkeiben, ahol az ütőképes megoldás a Facebook Groups – Csoportoksoha nem tapasztaltam még cenzúrát. Természetesen minden csoportnak megvan a maga szabálya, amit a csoport létrehozója és közreműködői, segítői hoztak létre. A megfigyeléseim alapján elmondhatom, hogy ezek a szabályok rendszerint a RELEVANCIA fogalmának irányvonalán mozognak. Esetleges tiltás végső esetben akkor lehetséges, ha valaki állandóan irreleváns (mondjuk ki nyíltan igénytelen spam tartalmat tesz közzé) vagy pedig FLOOD-ol, ami azt jelenti, hogy lehet releváns a tartalom, de megállás nélkül állandóan vetíti. Nyilvánvaló az ilyen elemek bomlasztó hatásúak, s az ilyeneket szokták kizárni.

Mi a helyzet a politikai jellegű témákkal?

A politika releváns Facebook csoportok szabályzata sok mindentől függhet. Például létezhetnek általános politikai témákat nyújtó csoportok – nem igazán jellemző, hogy bárkit is tiltanának – s léteznek bizonyos pártok érdekeit előmozdító csoportok. Erre én azt mondom, hogy megnézném, hogy egy Fidesz által üzemeltetett hivatalos Facebook csoportba ha bekerülne mondjuk egy MSZP-s téglaelem, akkor hagynák -e, hogy csakúgy szabadon terjessze az igét 😀

A politikának nagy falat lesz az Internet, vagy annak bármely bugyra!

Egy valamiben egyet tudok érteni, azzal a műsorral amire a cikkben hivatkoztam, illetve azzal a mondattal, amely közvetlen a műsor elején hangzott el, s amelyet visszaigazolt G Fodor Gábor is. Igen, a Facebook vonatkozásában, megfoghatatlan felhőket szurkodnak. S erre én azt mondom, így is van ez rendjén! Megjegyzem egyébként mindezt, maga a régi politikai szféra teremtette. Ugyanis nem a Facebook rendszerében van a lényeg. A Facebook csupán egy online eszköz, de a lényeg maga az Internet, amely annak idején az Arpanet-ből fejlődött ki, s az amerikai hadsereg felügyelete alatt is volt, bár a tudományos intézetek közötti kommunikációra kialakított központi mag nélküli hálózati elv volt a lényege. Később került át polgári – civil használatba. Az Internet alapvető lényege pont az, hogy megfoghatatlan, hiszen nincs egy központi magja, nem egy központi szerverre épül. Pont ez fáj, amúgy a központi maghoz szokott, panelszövegeket is néha felolvasni alig képes, leveses fazék körül dézsmáló politikai szférának 🙂

Melyik a cenzúra, Facebook vagy a TV?

Nem tudom, hogy az igen tisztelt politológus úr például ilyen kérdésen gondolkodott -e. Mert anno 2010 előtt még az ORTT is azt a problémát jelentette, hogy bizony azok a fránya delegált tagok, többségből kik közül is kerültek ki? Kiegyensúlyozott tájékoztatás 2010 előtt sem volt. Aztán a 2010-es évek utáni borzalmakat már nem is elemezném. Ez volt az az év amikor az ORTT-t váltotta az NMHH.

Politológus Urak és Hölgyek! Korunk kivásárolt média birodalmaiban vajon a TV csatornák berkein belül, mennyire lehet megvédeni az emberek szabad információ megismerésének lehetőségeit? Mert ügye a TV egy olyan közeg, amelyhez szervesen kapcsolódnak, azok a garanciális elemek, amely a Hatóságok fellépését jelentik. De a mellékelt ábra mindig azt szokta mutatni, hogy azért haza dolgoznak, kormánypárti oldalra 😉 Akkor már inkább a Facebook nem? Az információk elemzésének, kiértékelésének és hitelt adásának, vagy nem adásának jogát, egészen egyszerűen az állampolgárok intelligenciájára kell bízni és pont. Mert ha nem így teszünk, akkor az egy antidemokratikus modell.

 

inspirator