Jövedelmező partneri kapcsolatok | Inspiratív Kalauz

Az affiliate marketingről

Egy magyar nyelvű blogposzt címében talán csúnyán hangzik az affiliatemegnevezés. A marketing szót már nem is említem, hiszen teljes mértékben beleintegrálódott ékes anyanyelvünkbe. Mit jelent az affiliate kifejezés? Talán a legjobb fordítása az, hogy partner, s akkor a partner marketing kifejezéshez jutunk.

Mi is az affiliate marketing?

Ez egy B2B (értsd: Business to Business) alapokra fektetett partneri, üzleti viszony, amely létrejöhet egy vállalkozás (jogi személyiség) és egy másik vállalkozás, vagy nem vállalkozás (természetes személy) között. A kapcsolat lényege, hogy mindkét fél jól járjon. Innen is ered az általam használt kifejezés, hogy üzlet mindkét félnek.

Miért éri meg, az affiliate programot kínáló vállalkozásnak?

Azért éri meg, mert egy okosan kigondolt rendszerre építve, maga a program, viszonylag egyszerűen népszerűsíthető, tehát könnyen generálja azt a bizonyos humánerőforrást, amelyre minden vállalkozásnak szüksége van. A vállalkozás gazdaságilag sokkal jobban kijön az együttműködő partnereinek alkalmazásával, mintha ténylegesen alkalmazottakat venne fel a cégéhez, akik után a járulékokat fizetni kell, a munkabért ki kell utalni, s igazából a tényleges garancia az elvégzett munka után nem biztos, hogy meglesz a cégnek.

Mi az alapfilozófiája, milyen lehetőségeket kínálnak ezek a programok?

 A cégek által meghirdetett affiliate programok, vagy a weboldal tulajdonosnak a reklámfelületét bérelik kiazáltal, hogy a weboldal tulajdonosa a program keretén belül elhelyezi a cég reklámját, s ebben az esetben a cég kattintás alapon fizet (PPCPay per Click), vagy pedig a másik megoldást kínálja, és a weboldalon megjelenített elemet, valamilyen eseményhez, interakcióhoz (PPAPay per Action), a legtöbb esetben vásárláshoz köti (PPS – Pay per Sale).

Gondolom nem árulok vele zsákbamacskát, ha megsúgom, hogy az affiliate programok előszeretettel a PPS megoldást szokták kínálni. Ez egyben vissza is igazol engem, amikor azt mondtam, hogy meglehetősen könnyen tudnak így a cégek, humánerőforráshoz jutni, hiszen, azért minden vállalkozás életében, értékesítésben a lényeg!

Miért éri meg egy affiliate programhoz csatlakozni?!
Ahogy írtam, a csatlakozó fél, nem pusztán egy másik vállalkozás, hanem akár egy magánszemély is lehet. Korunk modern világában nagyon sokan rendelkezhetnek már valamilyen tartalomfejlesztéssel. A vállalkozásoknak, ügye célorientált üzletáguk lehet, amiben profik, míg magánszemélyek esetén lehetnek hobbik, amelyekhez az illető nagyon ért, vagy bármilyen téma amiben professzionális ismeretei vannak. Bármelyik esetet is vegyük alapul, kényelmes lehet bekapcsolódni egy értékesítés vérkeringésébe úgy, hogy valójában nem kell bíbelődnünk a vásárlók érdeklődéseivel, kérdéseivel, az adminisztrációs teherrel, sőt még a felelősséggel sem, mert pusztán a saját releváns tartalmunk és ismeretünk mint eszköz, egyfajta jutalék ellenében történő közvetítői szerepet tölt be. 

Milyen affiliate programok léteznek?

A lehetőségek választéka majdhogynem végtelen, hiszen egy adott vállalkozásnak, szokták mondani, csak a képzelet szabhat határokat. Annak érdekében, hogy a Kedves Olvasó minél jobban megértse, egy – két nagyobb reputációval rendelkező márkán keresztül, gyakorlati példával prezentálnám az affiliate marketing lényegét.

Amazon

Ki ne hallott volna már róluk? A világ egyik legnagyobb könyvkereskedő szolgáltatása, részben! Ez egy Egyesült Államokban, egészen pontosan Seattle városában működő multinacionális cég, amit 1994. július 5.-én Jeff Bezos alapított. A cég főként az elektronikus kereskedelemre (e-commerce) és a mesterséges intelligencia területeire fókuszál. Az Amazon az egyik legnagyobb piactere az elektronikus kereskedelemnek. Többféle affiliate programjuk is létezik, például beszállhatunk akár a könyvek értékesítésének piacára is, ha releváns online tartalommal rendelkezünk.

HRS

Sokaknak, különösen akik szeretik az utazás témákat, ez a rövidítés ismerős lehet. Ez a német tulajdonban levő (HRS GmbH) cég, ahol a rövidítés a hotel reservation service kifejezésre kívánt utalni a cég elnevezésében. Ez például kimondottan egy online szállásfoglaló rendszer, amely nagyon sok szállodával kötött már egyedi szerződést. Például ha valakinek van egy utazásokkal, vagy turizmus témájával kapcsolatos tartalomfejlesztése, akkor számára érdekes lehet az általuk kínált affiliate program, amely PPS alapon fizet, azaz jutalékot kaphat a programba szálló, a tartalomfejlesztésén keresztül lefoglalt szállások után. Ennél a HRS példánál szerintem egyértelműen visszaigazolódik az amit a cikkemben írtam, hogy business a cégnek, mert megspórolja magának egy lelkes értékesítő kolléga fizetését, de ugyanakkor business a programba csatlakozónak is, hiszen azért nincs mindenki arra kalibrálva, hogy hotelek, úgynevezett general manager-eivel találkozgasson, beszélgessen és szerződést kössön. Arról már nem is beszélve, hogy a hotelek foglaltsági táblázata állandó adminisztrációs feladatokkal jár, így tehát nem is csoda, ha például ebben az üzletben is óriási sikert arathat egy affiliate program.

Mire érdemes odafigyelni az affiliate programoknál, amely akár alternatív öngondoskodás is lehet?

Semmi esetre se menjünk fejjel a falnak. Ne arról szóljon a műsor, hogy 3 perc alatt ki guglizunk valamit és hevesen bólogatunk, hogy igen ez az tuti, ez kell nekem, csapjunk a lovak közé. Ezzel a metódussal tulajdonképpen magasról teszünk a saját tartalomfejlesztésünkre, hiszen a saját munkánkat nem tiszteljük meg azzal, hogy leendő potenciális partnerünket gondosan megválogassuk!

  • milyen rég működik az adott cég affiliate programja?
  • milyenek a visszajelzések? esetleg találhatóak a neten csalódott partnerek, akiknek nem fizettek, stb.
  • a kínált szolgáltatásuk, termékek profilja megegyezik azzal, amivel mi magunk a tartalomfejlesztés ösvényén foglalatoskodunk?

Ilyen, és a fentiekhez hasonló kérdésekre nem árt megtalálnunk a választ, a potenciális választottunkkal kapcsolatban. A legtöbb vállalat marketing stratégiájának részét képezi az affiliate marketing, mely viszonylag olcsó és kevés kockázatot jelent a hirdető és a viszonteladó számára is.

Az affiliate programok tényleg jó lehetőséget kínálhatnak arra, ha szeretnénk, hogy a hobbink jövedelemforrássá alakulna. Ugyanakkor óvva intek mindenkit már eleve attól, hogy a Gugli keresőben kifejezetten internetes pénzkeresés, vagy online pénzkeresés, esetleg gyors bevételszerzés és ezekhez hasonló kifejezésekre keressen. Észre kell venni, hogy már eleve ezeknek a kifejezéseknek a jelentéstartalmának, egyfajta pszichológiai hatása van. Kifejezetten a pénzsóvár, de ugyanakkor mindenféle teljesítményorientáltság nélküli emberek a célpontjaik. Az ilyen keresőkifejezésekre feljövő oldalak, zömében, természetesen valamilyen átverésről, esetleg pilótajátékról szólnak és a sóvárgás közepette levő, elvakult hiszékenységre hajaznak.

inspirator