Google Speed Update - Google Sebesség algoritmus eredménye | Inspiratív Kalauz

Visszajelzés a Google Sebesség Frissítés algoritmusával kapcsolatban

2018. július 9.-én élesített a Google egy algoritmust, amelynek a Google Speed Update nevet adta. A Google már a 2017-es évek végén felismerte azt a tényt, hogy az internetes rákeresések zöme már nem asztali számítógépekről érkezik, hanem mobiltelefonokról. Ezt az algoritmust tehát kizárólag a mobil forrásból érkező keresésekre fókuszálták. Cikkem a visszajelzések témájában is, hivatalos forrásból táplálkozik.

A webmesterek, a fejlesztők, a SEO szakemberek és a webhelytulajdonosok ezt tapasztalták: a web felgyorsult!

A Google megosztott néhány adatot a Google Speed Update algoritmus hivatalosan, 2018 júliusában történő elindítása utáni utóhatásaival kapcsolatban. Miután a Google 2018 januárjában értesítette a webhelytulajdonosokat a frissítésről, a Google látta, hogy a forgalmat képző weboldalak leglassabb működést produkáló egyharmada 15% -ról 20%-ra javította a teljesítménymutatókat.Mi volt tehát a szóban forgó algoritmus lényege?

A Google Speed Update-t először 2018 januárjában jelentették be, hogy hátrébb sorolja a felhasználói élmény érdekében a nagyon lassú mobiloldalak organikus találatok közötti megjelenési lehetőségét. A webmesterek, a keresőoptimalizálás iránt érdeklődő szakemberek, a fejlesztők és a webhelytulajdonosok ezután több hónapon keresztül reagáltak (értékes visszajelzéseket küldtek) és javították a webhelyük teljesítményét, mielőtt 2018 júliusában az algoritmus bevezetésre került.

Úgy tűnik, hogy a webhelytulajdonosok komolyan vették a Google akkori algoritmus frissítésének hivatalos bejelentését, és azért dolgoztak, hogy javítsanak a webhelyük sebességén a mobil és az asztali számítógépes verziókban egyaránt. A Google eszközöket és jelentéseket biztosított a webhelyek sebességének mérésére, a fejlesztésekre vonatkozó javaslatok beszerzésére, és a javaslatok végrehajtására.

Google eszközök, amelyek segítették a munkafolyamatokat

Itt beszélhetünk a Page Speed Insight -ról. Ez megmutatja, hogy milyen a felhasználói élmény a sebesség tekintetében weboldalunk esetén. Ennek az eszköznek nagyon sok változata létezik, például mobiltelefonra a Google Play Áruházon keresztül is tudunk egy – egy jól sikerült applikáció változatot letölteni. Ezek közül az egyik kedvencem nemcsak az értékeket mutatja be, hogy mennyire gyors vagy lassú az online tartalom amit vizsgálok, de az instrukciókat három részre is osztja. Először is vizsgálhatok DESKTOP és MOBIL változatot egyaránt. Ezen belül pedig az elemzések, ahogy említettem három értékes ponton keresztül testesülnek meg: Should Fix (dolgok amiket javítani kellene) Consider Fixing (javaslatok, talán érdemes lehet ezeket javítani) és végül a Passed Rules (tartalmunk azon része, amellyel semmi probléma nem lehet és illeszkedik maximálisan a szabályokra). Hasonló megoldásokra találták ki a Lighthouse eszközt is, pontosan ezért ezt nem is részletezném. A Page Speed Insights kényelmesen online magyar nyelven is elérhető, amely esetében is a sebességpont a Lighthouse alapján kielemzett tesztadatokon alapul. Természetesen a Google előbbi sorban linkelt magyar nyelvű hivatalos oldalánál azért azt figyelembe kell venni, hogy a modernebb Google Chrome böngészőkben tud működni. A régebbi verziókban, például egy Windows Vista-n levő, már frissítésre sem alkalmas Google Chrome böngésző nem lesz alkalmas a fenti szolgáltatás használatára. Ugyanakkor mobiltelefonon is kényelmesen betölthető a fenti oldal, márpedig az Android alapú készülékek frissítése mindig naprakész állapotban szokott lenni, tehát a probléma kiküszöbölhető 🙂 Az elemző eszköz ügyes, és precízen meghatározza, hogy az általa ajánlott javításokkal milyen gyorsulás érhető el, tehát az elérési időből mennyit tudunk megtakarítani.

Az elemzőprogrammal kapcsolatosan azért érdekességként említem meg, hogy a Google Adsense-t is képes kritizálni. Azt mondja például, hogy a JavaScript indokolatlanul belassít, meg a benne található kép, amúgy sincs jól optimalizálva. Nos, ez a dolog azon része, amelyre ráhatásunk úgysincs 😉

Lássuk akkor a globális eredményeket, mert a számok beszélnek!  

A Google a következő eredményeket osztotta meg egy évvel később, a 2018 január bejelentésükhöz képest, a tapasztalt sebességjavulások témájában:

  • A gyorsaság tekintetében a felhasználó központú teljesítménymutatók 15%-ról 20%-ra javultak, 2018-ban.
  • A webes ökoszisztéma egészében javulást figyeltek meg. Országonként az országok több mint 95% -ának volt jobb a webes sebessége, ezáltal felhasználói élménye.
  • Ha egy oldal lassan töltődik be, akkor a felhasználók elnavigálnak, a türelmi idő (pszichológia: max. 5 mp). Ezeknek a sebességjavításoknak köszönhetően a keresésből indított navigációk 20% -os csökkenését figyelték meg, amely a webhelytulajdonosok által a Chrome-ban elérhető Network Error Logging API (Hálózati Hiba Naplózó) API segítségével mérhető.
  • 2018-ban a fejlesztők, több mint egymilliárd PageSpeed Insights vizsgálatot végeztek a teljesítmény optimalizálási lehetőségek azonosítására több mint 200 millió egyedi URL-cím alapján.
inspirator