SEO barát URL

Az online marketing egy igen érdekes, és a lehetőségeket széles spektrumon eléd táruló világ. Nem árt ha tudod, hogy mielőtt fenékkel mész neki a saját marketing törekvéseidnek, előbb a házad táján tegyél rendet! Ezt úgy kell érteni, hogy az első lépések megtételekor a keresőoptimalizálás témájában gondolkodj, amely egy saját magad által is elvégezhető tartalommarketing folyamat.

Bár a Google kereső az egy robot, sosem fáradhat el, tehát nem igazán fogja érdekelni, hogy az általad kreált URL, érkező oldal (landing page) az milyen hosszú.  A Google irányelveiről persze lehet vitatkoznunk, csak felesleges, mert mindebből úgyis annyi megismerhető, amennyit a keresőóriás publikussá tesz.

Az URL inkább a tartalmadat elérőkért legyen SEO barát, azaz tiszta, könnyen áttekinthető!

Tudod az emberi szem úgy van berendezkedve, hogy imádja az egyszerű dolgokat (simplicity). Részben ez azért is van, mert az agyunk szereti azokat a ciklusokat amikor pihenhet, mondhatni ez olyan állapot mint a stand by. Egy egyszerű letisztított link, amely beszédes, tehát már rákattintás nélkül is egész jó százalékban meglehet állapítani róla, hogy mi lesz az érkező oldal tartalma, az inkább növelheti a tartalmaiddal megalapozott céljaid elérését.

Egyelőre az alap, amit megtehetsz! 

Ne felejtsd el beállítani a permalink struktúrádat. Ennek beállításával már megfigyeléseim alapján egészen sokan élnek, főleg azon berkekben akik tartalomfejlesztéseikkel üzleti kéjelgéseket folytatnak.

Ezt az opciót ajánlanám beállításra Neked:

Persze sokan, főleg a kizárólag hobbi alapon blogolók között – tisztelet a kivételeknek – rendszerint még ezzel sem foglalkoznak.

Te viszont ennél is továbbléphetsz! 

WP No Base Permalink néven létezik egy egészen frappáns, lényegre törő WordPress plugin. Ha feltelepíted, akkor az előzőekben ismertetett Közvetlen hivatkozásoklehetőségei ki fog egészülni ennek a pluginnak a beállítási (settings) lehetőségeivel.

Határozott álláspontom, hogy a címkék azaz a WordPress nyelvén tag nagyon fontosak. Amikor írsz egy blog posztot és címkéket adsz meg neki, akkor valójában azon meghatározásból vagy kulcsszavakból, amiből a címke állt,  létrejön egy nagyon is értékes érkező oldal.  Pont ezért lenne célszerű, ha nem lenne abban a linkben mindenféle zavaró, szemet fárasztó szemét. Ez az ismertetett WordPress bővítmény tehát arra jó, hogy az amúgy már helyesen beállított permalinkstruktúrádból kategóriák esetén eltávolítsa azt a felesleges „category” szót, illetve címkék esetén el legyen hagyva az URL-ből a tagszó.

WordPress címke vagy kategória?

Az én megítélésem alapján a WordPress taxonómiája túlságosan nagy különbséget nem tesz a kettő között. Talán pont ezért vezették be, hogy az összes címkét kategóriákká lehet alakítani. A kérdés viszont a jól optimalizált tartalmaink szempontjából nagyon is jelentős. Nos igen, a duplikált tartalmak kérdéskörét feszegetem.  A keresőgépek teljesítményének mércéje, nem más mint a felhasználói élmény. Az emberek szempontjából a kereső robotok annál hasznosabbak, minél nagyobb és változatosabb érdekes tartalmú adatbázissal tudnak kecsegtetni, amelyben sikerrel működik a kérdezz – felelek.

Azoknak írom akik úgy döntenek címkéket is és kategóriákat is szeretnének de ugyanakkor tiszta permalink struktúrát is. Ilyenkor nagyon oda kell figyelni, nehogy véletlenül egy címkének és kategóriának ugyanaz legyen a neve. Amíg ugyanis nem tiszta a permalink struktúra, tehát a kategóriák /category/ míg a címkék /tag/ formában érhetők el, addig nem problémás ha a kategória elnevezése és a címke neve ugyanaz. De mihelyst az URL szerkezetből eltűnik a helyes permalink struktúra beállítása következtében a category és tag szó, akkor ha egy címke és kategória neve ugyanaz, konfliktus állhat elő!

Mit érünk olyan adatbázissal, amely nagy, de tele van ismétlődésekkel, azaz érdektelen?!

Amikor a különböző blog posztok alatt a bloggerek címkék kulcsszavait, és több kategóriába történő besorolásokat is végeznek, akkor gyakorlatilag úgy rendelkeznek, hogy egy megírt tartalom több elérhető linken is megjelenjen. Azaz a Google aspektusából (tudatosan) tartalom duplikációnak aposztrofált, míg a felhasználók aspektusából szintén, jóllehet nem tudatosan, hanem az érzéseik, ingerületi világuk útján, amikor ott legbelül tudat alatt, mentálisan leírnak valamit.

Mi a megoldás a tartalom duplikáció biztosabb elkerülésére?

Megfelelő robots.txt fájlt hozz létre (ez biztonsági okokból is fontos, igaz ez járulékos kérdéskör) és szépen magyarázd el benne a Google keresőnek, hogy legyen kedves, a kategóriáidról, vagy címkéidről, attól függően, melyik mellett döntöttél, de ne készítsen róla pillanatnyi felvételt, tárolt változatot, azaz Google Cache-t. Például kényelmesen a Disallow: /category/ paranccsal rálehet venni, hogy a kategória oldalakat mellőzze a cache-ből. Álláspontom szerint keresőoptimalizálás szempontjából érdemes még az archívumokat is kitiltani az indexelésből, hiszen új információ azokon sem igen lesz.

Az objektív véleményem az, hogy biztos csak a halál, az is csak akkor ha beáll. No ezt már csak azért mondom, mert valóban a SEO szakma képviselői hisznek, és nagy százalékban hitelt is adnak a disallow parancs ütőképességének, de azért én mégis azt mondom, hogy a Google kereső bármikor felülírhat minden törekvést, főleg, hogy keresőalgoritmusa, már Mesterséges Intelligencia elemeket is tartalmaz. Ez pedig szabad teret adhat neki, hogy eldönti mi lehet fontos, esetleg nagyon fontos, s azt a találatok között akkor is megjeleníti, ha nincs is róla index.

Ettől persze még a SEO barát URL-eknek szerintem a cikkben felvázolt lépései a helyes ösvénye!

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!