A wise bank, International Receive szolgáltatása

A Wise, International Receive megoldása, különösen a neobankok számára kedvező

ℹ️ Cikkemben kifejtem az International Receive lényegét, s persze közérthetően elmagyarázom a neobank fogalmát is, hiszen mindenki nem lehet tisztában ennek jelentésével.

Neobank jelentése

✅ A neobank kizárólag olyan bank, amely csak virtuálisan működik, fizikailag fenntartott fiókhálózatok nélkül! Ennek egyre nagyobb kultusza van, több ilyen 🔗 fintech cég is akad.

A Swift hálózatról csak röviden

SWIFT hálózat amire való csatlakozással nem kell bajlódnia a kisebb neobankoknak, erre találta ki a Wise az International Receive programját.

A SWIFT üzenetküldő hálózat a globális fizetési rendszer része.

A SWIFT a tranzakcióban érintett pénzügyi intézmények közötti fizetési utasításokat tartalmazó üzenetek hordozójaként működik.

A szervezet azonban nem kezel számlákat magánszemélyek vagy pénzügyi intézmények nevében, és nem tart fenn pénzeszközöket harmadik felektől. Elszámolási funkciókat sem lát el. A fizetés kezdeményezését követően egy fizetési rendszeren keresztül történik meg a tranzakciók kiegyenlítése.

Például Európában a TARGET2 ezt a funkciót tölti be.

A TARGET2, hogy képben legyél

A TARGET2 (Trans-European Automated Real-time Gross Settlement Express Transfer System)

az eurózóna valós idejű bruttó elszámolási (RTGS) rendszere, amely az euróövezeten kívüli országok számára is elérhető. Az eurorendszer fejlesztette ki, és annak tulajdonosa.

SSP

A TARGET2 egy integrált központi műszaki infrastruktúrán, az SSP-n (Single Shared Platform) alapul.

Az SSP-t három szolgáltató központi bank üzemelteti:

  • Franciaország (Banque de France),
  • Németország (Deutsche Bundesbank)
  • és Olaszország (Banca d’Italia).

A TARGET2 2007 novemberében kezdte felváltani a TARGET-et! A TARGET2 egyben bankközi RTGS (Real-Time Gross Settlement) fizetési rendszer is a határokon átnyúló átutalások elszámolására az euróövezetben.

A rendszer résztvevői vagy közvetlenek, vagy közvetettek!

Közvetlen résztvevők
  • A közvetlen résztvevők RTGS-számlával rendelkeznek, és valós idejű információkhoz valamint vezérlőeszközökhöz férnek hozzá.
  • Felelősséggel tartoznak a saját maguk vagy a rajtuk keresztül működő közvetett résztvevők által a számlájukról küldött vagy oda beérkező összes kifizetésért.
A közvetett részvétel lényege

Azt jelenti, hogy a fizetési megbízásokat mindig közvetlen résztvevőn keresztül küldik a rendszerbe és fogadják onnan, és csak az érintett közvetlen résztvevő áll jogviszonyban az eurorendszerrel.

Végül a bankfiókok és leányvállalatok dönthetnek úgy, hogy több címzett hozzáféréssel vagy címezhető BIC-ként vesznek részt a TARGET2-ben.

A határokon átnyúló tranzakciók keretében ez a lépés gyakran a pénzintézetek egymásnál vezetett levelező bankszámláin keresztül történik.

📣 A Wise platformja még szeptemberben elindította az említett International Receive programját, de mi is ez valójában, miért érdekes❓

Az International Receive (IR) amit szeptember 12.-én indított a 🔗 Wise, valójában egy integrációs megoldás. Az IR programját használó partnerszervezetek ügyfelei gyorsan, egyszerűen és megfizethető áron fogadhatnak határon átnyúló átutalásokat,

még akkor is, ha bankjuk nem csatlakozik a SWIFT hálózathoz❗

Ahogy a fentiekből talán már megérthető, a SWIFT lehetővé teszi a bankok számára, hogy pénzügyi üzenetekkel kommunikáljanak egymással. A hálózat évente több mint 5 milliárd pénzügyi üzenetet továbbít, és rendszerint a nagyobb pénzintézetek használják a határokon átnyúló tranzakciók támogatására. Bálnáké ez a játszótér hát.

S pont erre a problémára talált megoldást a Wise az IR trükkjével, s ennek köszönhetően a neobankok és azok ügyfelei jóval nagyobb kényelmet élvezhetnek a határokon átívelő átutalások során.

A kisebb neobankok számára nehezebb lehet csatlakozni a SWIFT-hez a formális jelentkezési folyamat kiterjedt bürokratizmusa miatt, amely jelentős időt és erőforrást igényel, s persze papírmunkát is. Emiatt ügyfeleik nehezebben tudnak pénzt küldeni külföldre.

A Wise részéről ez a megoldás valójában egy ügyes kis konfigurációmódosítás eredménye. Tulajdonképpen a Wise 🔗 BIC beiktatását végzi, amikor a neobank ügyfelei határokon átívelő átutalást kívánnak végrehajtani.

A Wise ezzel a lépésével tehát, egy hasznos integrációs megoldást kínál a neobankok számára, amellyel megkönnyíthetik ügyfeleik életét.

A funkció lehetővé teszi a meglévő SWIFT-beállítással rendelkező pénzintézetek számára is, hogy átváltsanak a Wise szolgáltatására, és gyorsabban, olcsóbban és kényelmesebben fogadják ezeket a bejövő fizetéseket.

Magam részéről kultiválom a Wise International Receive kezdeményezését

👋 Jó látni, ahogy az üzleti szféra igyekszik kihasználni, mindazt a nyomort és nehézséget amit a SWIFT rendszere teremtett 😉

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Szólj hozzá!