Revolut és tőzsde

Revolut és tőzsde mint befektetési platform

Revolut és tőzsde is egy kérdés, meg az is, hogy elég jól feltérképezhetők velem kapcsolatosan azok a jegyek, hogy mint a FinTech cégek egyike, s azok filozófiáját követő Revolut, számomra egy tökéletes platformot jelent.

Eme két kérdést párhuzamba helyezve mégis azt eredményezte, hogy nem a 🔗 Revolut előnyei közé sorolnám jelen publikációm. Kiváltképp a tőzsdei kérdések témájában most inkább a hátrányát szeretném megemlíteni, és korrekt módon felhívni a felhasználók figyelmét!

Rendben, nem tagadom, amolyan játék jelleggel természetesen én magam is tesztelgetem a 🔗 Revolut részvényvásárlás opcióit, de inkább csak azért, hogy képben legyek az applikáció újításaival kapcsolatban.

Revolut és tőzsde

A tőzsde az a hely, ahol bármikor bármi megtörténhet, lehet akár a trend lefelé csorgó (medve) vagy akár felfelé száguldó (bika). Nem mindegy viszont, hogy milyen funkciók jelentik a túlélésed!

Revolut és tőzsde platformjának valósidejű árfolyama érdekes kérdés!

Csupán a figyelemfelkeltés céljával választottam ezt a részcímet. Számomra egyáltalán nem kérdés. Sok kezdő felhasználó, akiket mondjuk viccesen 🔗 Fellegi Tamás, mint háziasszonyok jegyez meg, viszont egyáltalán nincsenek tisztában a helyzettel! Valósidejű tőzsdei árfolyamokat előfizetés nélkül, egyetlen brókercég sem tud biztosítani. Egészen egyszerűen azért nem, mert jogszabály tiltja. Az árfolyam amit a brókercégek kínálatában láthatsz tehát előfizetés nélküli módban, az egytől egyig mind 15 perccel késleltetett.

Mit mond a Revolut HELP anyaga?

A Revolut úgynevezett Súgó rendszere, amely online elég kényelmesen hozzáférhető, s nemcsak az applikáció keretrendszerében, hanem csakúgy natúr a Google keresőgépet felhasználó tömegeknek is, a magyar fordításában, ráadásul nagybetűkkel, elég félreérthetően fogalmaz.

Aki nem ért a tőzsdei kereskedések alapszabályaihoz, az igen könnyen megeheti azt, hogy majd Ő a valósidejű árfolyamokat fogja látni…

Az angol nyelvű Súgó azért korrektebb módon úgy hivatkozik rá, hogy: Do I see real-time security prices?– itt a security kulcsszón van a lényeg. Tehát a Revolut applikáció mindent megtesz azért, hogy azt a biztonságos árfolyamot mutassa Neked, amelyen részvény kereskedés történt az Ő forrásadataik alapján.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a Revolut applikáció egy valósidejű árfolyamot közölne veled, mint ahogy a törvény erejénél fogva nem is közölhet.

Ezért sokszor előfordul az, hogy bevittél egy részvény vételi kérelmet, vagy éppenséggel egy eladási kérelmet, de a tényleges tranzakció mégsem azon az árfolyamon fog végbemenni mint amire Te laikus módon számítanál.

Ennek a security price metodikának a felhasználhatósága valahol a 15 perccel késleltetett árfolyam és a tényleges valósidejű árfolyam között van. A cég részéről tehát nem vitás, hogy az alkalmazott technika a FinTech szellemet tükrözi, de talán a különböző országok nyelvezetére lefordított Súgó anyagokon a marketing részleg hatékonyabban dolgozott, mint szabad lett volna nekik 😉

Árfolyam alapú ügyletek kivitelezhetők, de hiányoznak a profi kereskedési opciók!

✅ De az pozitív, hogy a STOP megbízás már megtalálható az applikációban, tehát a cég fejlődik ezen a területen is. 🔗 A STOP megbízásról és eladási stopról itt olvashatsz!

Tőzsdei kereskedésen kívüli kereskedési opciók hiánya!

Oké tudom ez most egy kicsit hülyén hangzik, de elmagyarázom és rögtön megfogod érteni. A külföldi tőzsdéken, de leginkább az Amerikai Egyesült Államok tőzsdéin (márpedig a Revolut az NYSE kínálatát nyújtja) van lehetőség a normál kereskedési időn túl is kereskedni, azaz részvényeket vásárolni tőzsdei nyitás előtt, és zárás után is.

A Revolut miatt jelzem, hogy az NYSE (New York Stock Exchange) az amerikai EST idő szerint 9:30-kor nyit, ami magyar idő szerint 15:30-nak felel meg, a zárás pedig EST 16:00 ami magyarországi idő szerint 22:00 időpontra esik.

Nem a Revolut miatt jelzem, de érdekességként mint ismeretanyag leírom, hogy a tőzsdei kereskedési időn kívüli időszak:

A tőzsdenyitás előtti és tőzsdezárás utáni időpontokat az alapján adom meg, amit sok brókercég biztosít, de azért ez nem mindegyikre igaz. Vannak brókercégek, amelyek a nyitás előtti és zárás utáni időintervallumokra csupán 1,5 órát biztosítanak.

tőzsdenyitás előtti kereskedés (pre-market)

EST szerint 4:00 -tól 9:30-ig tart, magyarországi idő szerint pedig 10:0015:30 között.

tőzsdezárás utáni kereskedés (after hours)

EST szerint 16:0020:00, ami a magyarországi 22:00 – másnap éjjel 2:00-ig terjedő időszak.

A baj csak ott kezdődik, hogy amíg a különböző brókercégek berkeiben kereskedő befektetők a nyitás előtti és zárás utáni időpontokban is igen aktívan tudnak kereskedni, addig a Revolut ezt számodra nem teszi lehetővé. Ezzel a hiányosságával (amely pótlását ugyan ígérik) kapásból egy óriási rizikónak tesznek ki Téged!

Nagyon könnyen megeshet, hogy +4%-al zártál és igen optimistán állsz neki a másnapi kereskedésnek, de mégis csak nézel ki a fejedből, hogy amikor hivatalosan a kereskedés megkezdődik, a nyitóárfolyam mégsem az, mint ahogy este Te szépen elbúcsúztál a kiválasztott társaságod részvényétől, és például -6%-os látványkép fogad. Nos a befektetés összegétől függ ügye minden, tehát minden relatív, de az akár baromi nagy összeg is lehet. S mindez csak azért történt mert Neked esélyed sem volt közbeavatkozni.

Amondó vagyok, a Revolut platform fejlődőképes és nyilván a jövőben sok minden változni fog. De azon funkciók alapján, amit jelenleg kínál a kereskedésre, valljuk be őszintén, azért nem egy életbiztosítás a tőzsdén. Kisebb összegekre, amolyan játékra és ismerkedésre tanulási célból, nagyon is javaslom a használatát 😊

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük