Revolut és tőzsde

Revolut és tőzsde mint befektetési platform

Revolut és tőzsde is egy kérdés, meg az is, hogy elég jól feltérképezhetők velem kapcsolatosan azok a jegyek, hogy mint a FinTech cégek egyike, s azok filozófiáját követő Revolut, számomra egy tökéletes platformot jelent.

Eme két kérdést párhuzamba helyezve mégis azt eredményezte, hogy nem a Revolut előnyei közé sorolnám jelen publikációm. Kiváltképp a tőzsdei kérdések témájában most inkább a hátrányát szeretném megemlíteni, és korrekt módon felhívni a felhasználók figyelmét!

Rendben, nem tagadom, amolyan játék jelleggel természetesen én magam is tesztelgetem a Revolut részvényvásárlás opcióit, de inkább csak azért, hogy képben legyek az applikáció újításaival kapcsolatban.

Revolut és tőzsde

A tőzsde az a hely, ahol bármikor bármi megtörténhet, lehet akár a trend lefelé csorgó (medve) vagy akár felfelé száguldó (bika). Nem mindegy viszont, hogy milyen funkciók jelentik a túlélésed!

Revolut és tőzsde platformjának valósidejű árfolyama érdekes kérdés!

Csupán a figyelemfelkeltés céljával választottam ezt a részcímet. Számomra egyáltalán nem kérdés. Sok kezdő felhasználó, akiket mondjuk viccesen Fellegi Tamás, mint háziasszonyok jegyez meg, viszont egyáltalán nincsenek tisztában a helyzettel! Valósidejű tőzsdei árfolyamokat előfizetés nélkül, egyetlen brókercég sem tud biztosítani. Egészen egyszerűen azért nem, mert jogszabály tiltja. Az árfolyam amit a brókercégek kínálatában láthatsz tehát előfizetés nélküli módban, az egytől egyig mind 15 perccel késleltetett.

Mit mond a Revolut HELP anyaga?

A Revolut úgynevezett Súgó rendszere, amely online elég kényelmesen hozzáférhető, s nemcsak az applikáció keretrendszerében, hanem csakúgy natúr a Google keresőgépet felhasználó tömegeknek is, a magyar fordításában, ráadásul nagybetűkkel, elég félreérthetően fogalmaz.

Aki nem ért a tőzsdei kereskedések alapszabályaihoz, az igen könnyen megeheti azt, hogy majd Ő a valósidejű árfolyamokat fogja látni…

Az angol nyelvű Súgó azért korrektebb módon úgy hivatkozik rá, hogy: Do I see real-time security prices?– itt a security kulcsszón van a lényeg. Tehát a Revolut applikáció mindent megtesz azért, hogy azt a biztonságos árfolyamot mutassa Neked, amelyen részvény kereskedés történt az Ő forrásadataik alapján. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a Revolut applikáció egy valósidejű árfolyamot közölne veled, mint ahogy a törvény erejénél fogva nem is közölhet. Ezért sokszor előfordul az, hogy bevittél egy részvény vételi kérelmet, vagy éppenséggel egy eladási kérelmet, de a tényleges tranzakció mégsem azon az árfolyamon fog végbemenni mint amire Te laikus módon számítanál.

Ennek a security price metodikának a felhasználhatósága valahol a 15 perccel késleltetett árfolyam és a tényleges valósidejű árfolyam között van. A cég részéről tehát nem vitás, hogy az alkalmazott technika a FinTech szellemet tükrözi, de talán a különböző országok nyelvezetére lefordított Súgó anyagokon a marketing részleg hatékonyabban dolgozott, mint szabad lett volna nekik 😉

Árfolyam alapú ügyletek nem kivitelezhetők!

Árfolyam alapú ügyletek alatt sok mindent értek. Például nem tudod meghatározni, hogy X mennyiségű részvényt milyen árfolyamon vásároljon Neked az applikáció, vagy éppenséggel milyen árfolyamon adjon el.

Tehát az úgynevezett stop loss megbízási funkciók teljes mértékben hiányoznak. Ennek pedig pont az lenne a lényege, hogy Te mint befektető tudatos lehess a pénzügyeiddel kapcsolatban a részvénypiacok platformján is, és előre meghatározhasd, hogy mi az az árfolyamesés amit már nem kívánsz elviselni, és inkább eladsz, például annak reményében, hogy jóval alacsonyabb áron majd visszavásárolod a részvényt, ezáltal abszolválva a veszteséged (pedig ez egy kiváló stratégia).

Ennek a stop loss funkciónak a hiánya nagyon kényelmetlen és nagy rizikófaktort jelent. Gondolj csak bele, hogy épp a napi edzésedet végzed és futsz egy parkban, persze a mobilod nálad, ez manapság amúgy is trendi (nem is értem mi a hőbörgés a bőr alá épített chip-ek témájában :xD) s kapsz egy push értesítőt a Revolut applikációból. Nyilván edzés közben nem tudsz rögtön intézkedni. Most attól vonatkoztassunk el, ha mindent félre dobva a push jelzés hatására rögtön intézkednél is, a fentiekben ismertetett okok miatt (tényleges valósidejű árfolyam hiánya) akkor sem lenne rá garancia, hogy még a látott árfolyamon realizálódik az eladás (lehet magasabb és akár alacsonyabb ár is).

Tőzsdei kereskedésen kívüli kereskedési opciók hiánya!

Oké tudom ez most egy kicsit hülyén hangzik, de elmagyarázom és rögtön megfogod érteni. A külföldi tőzsdéken, de leginkább az Amerikai Egyesült Államok tőzsdéin (márpedig a Revolut az NYSE kínálatát nyújtja) van lehetőség a normál kereskedési időn túl is kereskedni, azaz részvényeket vásárolni tőzsdei nyitás előtt, és zárás után is.

A Revolut miatt jelzem, hogy az NYSE (New York Stock Exchange) az amerikai EST idő szerint 9:30-kor nyit, ami magyar idő szerint 15:30-nak felel meg, a zárás pedig EST 16:00 ami magyarországi idő szerint 22:00 időpontra esik.

Nem a Revolut miatt jelzem, de érdekességként mint ismeretanyag leírom, hogy a tőzsdei kereskedési időn kívüli időszak:

A tőzsdenyitás előtti és tőzsdezárás utáni időpontokat az alapján adom meg, amit sok brókercég biztosít, de azért ez nem mindegyikre igaz. Vannak brókercégek, amelyek a nyitás előtti és zárás utáni időintervallumokra csupán 1,5 órát biztosítanak.

tőzsdenyitás előtti kereskedés (pre-market)

EST szerint 4:00 -tól 9:30-ig tart, magyarországi idő szerint pedig 10:0015:30 között.

tőzsdezárás utáni kereskedés (after hours)

EST szerint 16:0020:00, ami a magyarországi 22:00 – másnap éjjel 2:00-ig terjedő időszak.

A baj csak ott kezdődik, hogy amíg a különböző brókercégek berkeiben kereskedő befektetők a nyitás előtti és zárás utáni időpontokban is igen aktívan tudnak kereskedni, addig a Revolut ezt számodra nem teszi lehetővé. Ezzel a hiányosságával (amely pótlását ugyan ígérik) kapásból egy óriási rizikónak tesznek ki Téged!

Nagyon könnyen megeshet, hogy +4%-al zártál és igen optimistán állsz neki a másnapi kereskedésnek, de mégis csak nézel ki a fejedből, hogy amikor hivatalosan a kereskedés megkezdődik, a nyitóárfolyam mégsem az, mint ahogy este Te szépen elbúcsúztál a kiválasztott társaságod részvényétől, és például -6%-os látványkép fogad. Nos a befektetés összegétől függ ügye minden, tehát minden relatív, de az akár baromi nagy összeg is lehet. S mindez csak azért történt mert Neked esélyed sem volt közbeavatkozni.

Amondó vagyok, a Revolut platform fejlődőképes és nyilván a jövőben sok minden változni fog. De azon funkciók alapján, amit jelenleg kínál a kereskedésre, valljuk be őszintén, azért nem egy életbiztosítás a tőzsdén. Kisebb összegekre, amolyan játékra és ismerkedésre tanulási célból, nagyon is javaslom a használatát 🙂

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!