A Checkout szolgáltatásról

Rendszerint blogomon személyes napi élményeim útján generálódnak cikkeim. Így történt ez most ebben az esetben is. Szeretnék pár szót szólni a Checkout szolgáltatásról. Nem azért kívánok értekezni róla, hogy reklámot képezzek számára, hanem azért, mert a Revolut applikáción keresztül egy hibába botlottam, amely kalandozásom segítségével kicsit közelebb kerültem a pénzügyi tranzakciós kódok világához.

No, kezdjük az elején, mi az a Checkout?!

A Checkout valójában egy folyamat. Ez a fogalom, az interneten lebonyolított vásárlások esetén a fizetési vagy más néven megrendelési folyamatok menedzselését jelenti. Tehát eme fogalom mögötti, különböző cégek által biztosított szolgáltatásokkal tucatnyi webáruház, online pénzkezelő cég (például Fintech cégek) és természetesen hagyományos bankok, pénzügyi intézmények is élnek. Azaz mindenki használja, amelynek egy pici köze is van a pénzügyi műveletekhez, online.

Amikor tehát bankkártyánkat használjuk valamilyen online történő vásárlásra, akkor keresztül esünk ezen a bizonyos checkout folyamaton!

Természetesen a Revo online pénzkezelő cég vonatkozásában, vagy akár csak saját hagyományos bankunk részéről is találkozhatunk ezzel a folyamattal. Ezért ebben a cikkemben szeretném ismertetni a különböző pénzügyi tranzakciós kódok hivatalosan is fellelhető forrását, s természetesen felkonferálom a cikkemet a megtörtént esettel, ahogy minden elkezdődött, ami közelebb vitt engem a Checkout által használt tranzakciós kódok érdekes világához.

Hogy kezdődött a történetem?

Lejárt az Erste banknál vezetett debit kártyám érvényessége. Természetesen az Erste Bank megküldte nekem az új kártyát amit aktiváltam és használtam is. Ugyanakkor a Revo applikációmban bent felejtettem ezt a bizonyos régi, lejárt Erste bank debit kártyát, s amikor pénzt szerettem volna feltölteni a Revolut applikácóba (értsd: top up) akkor bizony el lett utasítva. Először nem értettem, hogy miért… Viszont a Revo applikációban minden tranzakció áttekinthető és tartozik hozzájuk egy Letöltés névre hallgató menüpont, amelynek kimenete egy kényelmesen olvasható PDF fájl. Ezek a dokumentációk ugyan szűkszavúak, de legalább a pénzügyi manőverekkel kapcsolatos dolgokat (Checkout tranzakciós kódok) tartalmazza.

Egy példa egy sikeres pénzfeltöltésre (top up):

Checkout

Abban az esetben azonban ha a pénzfeltöltés, vagy bármilyen pénzügyi manőver sikertelen, akkor a tranzakciós listában az ugyanúgy látszik, s az ahhoz kapcsolódó PDF anyag, amely a tranzakciós hibakódot tartalmazza, megtekinthető.

Mi történt amikor a lejárt debit kártyám akartam pénzfeltöltésre használni?

Megjelent a Revo tranzakciós listámban az elutasítás 20014-es hibakóddal. Mikor szakmailag elmélyedtem azon cég által biztosított Checkout rendszerben, amelyet a Revo is, és sok más pénzügyi intézmény is használ (checkout.com), természetesen már okosabb lettem. A 20014-es hibakód jelentése egyébként Invalid Card Number azaz érvénytelen kártyaszám. Fontos tudni, hogy a kártyaszám akkor is érvénytelenné válik, ha a CVV kód alapján a kártya lejárt.

Természetesen mindez még nem váltotta volna ki belőlem azt, hogy tüzetesebben utánanézzek ezeknek a hibakódoknak, de amikor már az új Erste Bank debit kártyám vittem be az applikációba és használtam volna pénzfeltöltésre, ugyancsak kaptam egy hibát (hosszú vacakolás után rájöttem mi volt a hiba, erről írtam egy apróbb szösszenetet a Revolut Gyakori Kérdések oldalon, Revolut Top Up Erste Bank címmel ).

Mindezek után, akkor milyen Checkout tranzakciós kódok léteznek?

Erre a kérdésre a választ, https://docs.checkout.com/resources/codes/response-codes oldalon találjuk. Természetesen a megértéséhez legalább egy alapszintű angol nyelvtudás (vagy Google Fordító) szükséges!

Nem azt mondom, hogy a Checkout tranzakciós hibakódok interpretációja alapján rögtön rá fogunk tudni jönni, hogy mi a hiba. Viszont a Revolut cégnél is sokszor előfordul (pláne a standard felhasználók körében), hogy az online ügyfélszolgálat leterheltségre hivatkozva, egyáltalán nem kapcsol olyan munkatársat, aki érdemben tudna nekünk chat alapon segíteni. Ami azt illeti, ilyen esetben magunkra leszünk utalva.

A hivatkozott tranzakciós kódok értelmezése abban a segítségünkre lehet, hogy a lehetséges hibákat, legalább releváns gondolatmenet ösvényén keressük.

Szólj hozzá!