✍️Írásom elolvasása kb. ennyi időd veszi igénybe: 7 perc

Részvények a Revolut applikációban

Újdonságként lehet elkönyvelni, hogy elérhetővé vált pár nappal ezelőtt a Revolut alkalmazás frissítésével a részvények vásárlási és eladási lehetősége is. Ezt a lehetőséget olyan 2019. szeptember 20.-a környékén vezették be. Eme bevezetésnek átmenete is volt, mert augusztus táján még csupán a Metal Csomaggal előfizetők élvezhették a részvény kereskedések platformját, most viszont már a standard, tehát ingyenes csomaggal rendelkezők is kalandozhatnak a befektetések világában.

Ha jobban belegondolunk akkor a részvények adása és vétele azért nem ingyenes a standard csomaggal! Minden részvénnyel történő tranzakció után 368 forint összeget számítanak fel, valamint a cég 0,01%-os letétkezelési díjjal is operál. A standard csomag 3 ingyenes ügyletre terjed ki! Persze ha a Magyarországon fellelhető brókercégek járulékos költségeivel összehasonlítjuk, akkor minden bizonnyal életképes ajánlatnak tekinthető.

Jelenleg az NYSE és a NASDAQ kereskedési rendszerében megjelenő cégek részvényeinek vételére és eladására vannak opciók.

Jelen cikkem csupán eme fintech, pénzkezelő cég applikációjának bemutatására szolgál és semmi esetre sem tekinthető semmilyen befektetési tanácsadásnak, vagy akárcsak befektetésre buzdításnak. Minden publicistának, joga és lehetősége az érdekes témák bemutatása, s úgy gondolom az applikációnak nagyon kellemes a felülete, egyszerűen meglehet szokni 😉

Törtrészvények vásárlási és eladási lehetősége!

Kiemelném a Revolut applikáció lehetőségeinél azt az opciót, amely biztosítja számunkra, hogy akár törtrészvényeket is vásárolhatunk. Miért jó ez a dolog? Azért mert léteznek olyan nagy értékkel rendelkező részvények, mint amilyen például a Google vagy az Amazon részvényei, amelyekre nem biztos, hogy a kisebb anyagi kerettel rendelkezőknek lehetőségük lenne vásárlási ajánlatot tenni. Az applikációban vehetünk akár 0,001 arányú részvényt amely például a Google részvény esetén minimum 14 USD.

Külön felhívnám a figyelmet a tőzsdei kereskedések veszélyeire!

Kicsit szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a cég részéről egyáltalán jó ötlet volt -e a standard csomaggal rendelkezőknek a részvények vásárlási és eladási lehetőségét biztosítani.

Az emberek jó része, különösen azok egyébként akik a standard csomagban vannak, szakmailag a tőzsde működésének rendszerét egyáltalán nem látják át, sőt nagyon sokan ezen alanyok közül spontán vásárlókká válnak, azaz kinéznek egy részvényt, mert milyen jó és neves cég… aztán vagy elveszítik az összes pénzüket, vagy nagyon sokáig beragadnak vele, mert az árfolyam csak zuhan és zuhan a megvásárolt értékhez képest.

S ami a legfájóbb az amúgy több évszázados múltra visszatekintő tőzsdei kereskedések tekintetében (az első tőzsde 1531-ben Antwerpenben nyílt meg), hogy gyakorlatilag a cégek gazdasági mutatóinak ismeretével sem megyünk semmire, hiszen alapvetően a tőzsdén jegyzett vállalkozások részvényeinek alakulását az alábbi két folyamat befolyásolja, de nagyon:

  1. Adott céggel kapcsolatos hírek megjelenése (sajnálatos módon, itt a nagykutyák, médiabirodalmak érdekeltségei, akár spam-elhetik is a tőzsdét), s ha úgy óhajtják akkor mesterségesen lejtmenetbe irányítják a cég részvényét, ha az érdek úgy szolgálja, akkor kifejezetten pozitív jellegű PR cikkekkel mesterségesen próbálják a részvények értékét duzzasztani.
  2. Létezik a TDT – Technically Day Trade jelenség, ez igazából a spekulánsok fellegvára, ők arra törekednek, hogy nem hosszabb távon fektetnek be, hanem adott nap mélypontját próbálják a vásárlásra kinézni, majd a legmagasabb pontját az eladásra. S ebben az esetben is a TDT ügyletek által generált vásárlások / eladások mind mind mesterségesen manipulálják az adott vállalat részvényének árfolyamát.

Kihangsúlyoznám még azt is, hogy minden egyes országban külön törvény regulázza, hogy a tőzsdei részvények árfolyamait egy szolgáltató sem teheti közzé Real Time, tehát valós időben. Ez egyben azt is kell, hogy jelentse a Kedves Olvasómnak, hogy az applikáción keresztül sosem a valósidejű árfolyamokat fogja látni, kivéve a nyitáskori és a záráskori értékeket 🙂 A valósidejű árfolyamok a brókercégeknél előfizetés keretében szokott biztosított lenni, a mögöttes jogszabályi reguláknak megfelelően!

Sajnos az egész média úgy van berendezkedve, hogy az emberek felé sugallja azt az illusztris képet, hogy íme egy módszer amivel nagyon könnyen pénzt tudsz keresni. Természetesen ez mind mind hülyeség. Egyszerű pénzkeresési metodika nincs, ugyanis ha létezne akkor a pénznek nem lenne értéke. A pénz értékének az alapját ugyanis az adja, hogy csak nagyon keveseknek van sok belőle, és nagy tömegeknek meg szinte alig. Sok content nélküli Youtube tartalmat is lehet látni, ahol a csávó okoskodva elmondja, hogy épp a McDonald’s előtt van, s látja a sok embert, rendelnek ezt meg azt, de Ő ennél okosabb, mert sokkal gyorsabban az okostelefonjával egy részvényt tud vásárolni magának, minthogy, az emberek megkapnák a rendelésüket. Az ilyen és ehhez hasonló videók, mind mind azt a képet közvetítik, hogy könnyű minden, csupán technológia kérdése minden, ami adott, amivel csak élni kell. Nos a valóság korántsem ez 🙂

Hiteles sikersztorik persze vannak, de a legnagyobb hozamokat pont azok az emberek érték el a tőzsdén, akiknek mentalitása nagyon, de nagyon eltér a magyar emberek mentalitásától. Magyarország rendszerint a lehetőségeket és az innovációt képtelen bármiben is meglátni. Tudósaink többsége pont ezért éldegél az agyelszívó központban, az Amerikai Egyesült Államok területén. Ilyen sikersztori például a Google Inc. részvénye, vagy akár a Facebook részvényértékének alakulása. Természetesen itt mindkettő esetében egy hosszabb távú 10 esztendős perspektívát kell nézni. Például aki 1999 áprilisa környékén 1 USD / részvényárfolyamon vett jó sok Google Inc. részvényt, nyilván az 2010 felé már nagyon szép hasznot realizálhatott. De ezt a lehetőséget meg kell látni, s pont azaz, hogy az ilyen lehetőségeket sosem a szegény réteg látja meg. Tehát részvényekkel az fog kaszálni, aki addig is gazdag volt, mert meglátta az okos befektetésnek ígérkező csatornát, például pár lelkes fiatalember előadásában 😀

Szólj hozzá!