✍️Írásom elolvasása kb. ennyi időd veszi igénybe: 8 perc

Poshukach vírus eltávolítása

A Poshukach nevű böngésző-eltérítő vírusról!

A Poshukach nevű „Browser Hijacker” kategóriába tartózó vírus eltávolítása SEO biztonság szempontjából feltétlen fontos!

Gyors navigáció:

|Poshukach információk|

|Poshukach vírus eltávolítása|

A témában küldtek jelzést weboldal tulajdonosok…

A poshukach.com alapvetően egy keresőgép, és mint ilyennel nem lenne probléma. Ugyanakkor webmesterek tucatjai által kaptam jelentést a Google Analytics, „Hivatkozás” szekciójában egyre gyakrabban előforduló jelenségről, miszerint a referáló a weboldaluk felé az említett keresőgép volt.

… valamint számtalan felhasználó!

Ugyancsak érkeztek jelzések hozzám felhasználóktól is, akik azt jelezték, hogy a Google Chrome böngészőjük a szokásos Google keresőgép helyett ezt a bizonyos poshukach.com keresőt indítja, valamint ennek találati eredményeire térít el.

Mi az a Posuhkach?

Valójában ez a vírus nem közvetlenül a weboldalad számára káros, hanem egy olyan böngésző-gépeltérítő, amely felhasználói engedély nélkül képes új böngészőablakokat és -lapokat megnyitni, és hirdetésekkel spamelni a képernyőt.

Poshukach célja, hogy a felhasználókat meghatározott weboldalakon helyezze el, és növelje egyes szponzorált webhelyek forgalmát.

A SEO biztonság szempontjából azért fontos mindent megtenni annak érdekében, hogy segítséget adjunk a felhasználóknak ezzel a jelenséggel kapcsolatosan, mert a felhasználói akarattal szembeni aktivitás, amit ez a vírus okoz, irritációt vált ki mindenkiből! S tévhit, hogy kizárólag szponzorált tartalomra térít el. Eképpen egy adott cég márkája, mentálisan íródhat le tömegek szemében.

A kényelem érdekében sokszor használunk böngészőbővítményeket!

Amikor webböngészési élményeink javítására törekszünk, hajlamosak vagyunk válogatni a több ezer böngészőbővítmény, beépülő modul és egyéb segédösszetevő közül. Ezek könnyen integrálhatók olyan népszerű böngészőkhöz, mint a Chrome, a Firefox, a Safari, az Edge és még lehetne sorolni. Legtöbbjük azt ígéri, hogy gyorsabbá vagy biztonságosabbá teszi a webböngészést, vagy olyan hasznos funkcióval látja el böngészőnk, amely sokszor hiányzik.

A Pushukach gépeltérítő információi

Site: Poshukach.com

Host: AS205830 MRGROUP INVESTMENTS LIMITED
Oroszország, Moszkva

Fertőzés típusa: Böngésző-gépeltérítő, nem kívánt alkalmazás

IP címe: 95.163.144.217

Okozott tünetek: keresési lekérdezések átirányítása

Egyéb kártevő programok, amelyekre hasonlít: Tech, Private, Hydrough/

A Poshukach vírus működési elve

A „Poshukach Search” egy olyan program, amely némileg hasonlít a szokásos böngészőbővítményekhez. Jelentős különbség van azonban a Poshukach Search működésében.

Ez a különbség az oka annak, hogy a biztonsági szakértők böngésző-gépeltérítőnek minősítik!

Ellentétben egy normál böngésző-kiegészítővel, amely hasznos funkciókat kínál, a Poshukach a böngészés megszakításainak, zavarainak és irritációjának forrása. A legfontosabb dolog, amit ez a böngésző-gépeltérítő tehet, hogy lecserélheti a böngésző kezdőlapját, és a keresőmotort előre definiáltra változtatja. Egy másik dolog, hogy a háttérben algoritumust is futtat, és kitölti a képernyőt különféle hirdetésekkel, előugró ablakokkal, szalaghirdetésekkel és promóciós üzenetekkel. Ezek végzik az átirányítást a szponzorált webhelyekre, és ezeket nem lehet eltávolítani sem hirdetésblokkolóval, sem manuálisan.

S a tulajdonsága, amely az irritációt eredményezi

Sok esetben a hirdetések pontosan lefedik a webhely azon részét, amely a felhasználót érdekli, és mindig rá kell kattintania a hirdetésre, annak reményében, hogy továbbléphessen. Ha azonban rákattint, átirányíthat egy másik webhelyre – amelyre még több hirdetés, előugró ablak, szalaghirdetés és hasonló promóciós tartalom tartozik.

A Poshukach irritáló, az egy dolog, de járulékos veszélyforrás is lehet

Eme böngésző-gépeltérítő szabályozatlan tevékenysége miatt, a felhasználó böngészője, gyanús és veszélyes webcímekre irányulhat. Ez viszont jelentősen megnövelheti a vírusok, a Ransomware, a trójaiak vagy más rosszindulatú programok fertőzésének valószínűségét, amelyek nem tesznek jót a gépnek.

Poshukach vírus eltávolítása

Poshukach vírus eltávolító tipp

A Poshukachhoz hasonló böngésző-eltérítők különféle kiterjesztéseket telepíthetnek a fő webböngészőbe anélkül, hogy a felhasználók jóváhagyását kérnék. Ezek a kiterjesztések általában segítik az eltérítőt tevékenységeinek végrehajtásában, de miután eltávolítjuk azokat, a dolgok normalizálódnak.

Ezért javasolom, megkeresni és eltávolítani a Poshukach kiterjesztéseket a böngészőből:

 1. Az eltérített böngésző főmenüjéből válaszd ki a További eszközök (vagy a Kiegészítők) lehetőséget.
 2. Ezt követően keresd meg a Bővítmények fület, és nyisd meg.
 3. Vess egy pillantást a böngészőbe telepített összes kiterjesztésre, és ha bármit találsz, amelyről úgy gondolod, hogy Poshukachhoz kapcsolódik, vagy Poshukach kiterjesztésnek tűnik, távolítsd el.
 4. Indítsd újra a böngészőt, és nézd meg, hogyan viselkedik ezután.

Ha ez a Poshukach vírus továbbra is életjeleket mutat, elképzelhető, hogy komolyabb hadműveletre lesz szükség!

A komolyabb beavatkozás lépései

 1. lépés
  A Poshukach zökkenőmentes és hibátlan eltávolításához a számítógépet biztonságos módban (Safe Mode) kell újraindítani. Mielőtt ezt megtennéd, győződj meg arról, hogy egy másik eszközről ezt a cikkem olvasni tudod 😉 Amikor a rendszer boot-ol akkor Windows 7 esetén F8-al lehet biztonságos módot kiválasztani, Windows 10 biztonságos módban történő újraindításáról itt olvashatsz!
 2. lépés
  Ha biztonságos üzemmódot úgy indítottad el, hogy Internet elérés is legyen, az bölcs döntés. Így csökkentett üzemmódban sokkal könnyebb az egyes hibákat feltárni. Javaslom, hogy elsődlegesen CTRL+SHIFT+ESC billentyűk egyidejű lenyomásával hívd elő a Feladatkezelőt (Task Manager). Kattints a „Több részlet”-re, hogy az összes fület láthasd. Ha ez megvan, akkor vizsgáld végig a folyamatokat. A károkozó programok többsége, rengeteg szeletet foglal le a CPU vagy a memória erőforrásaiból. Az ilyeneket érdemes alaposan megnézned. Ha megtaláltad a gyanús elemet, a programot bármikor eltudod a Vezérlőpult segítségével távolítani.
 3. lépés
  Azokat a lépéseket szintén csináld meg, amiket fentebb írtam és szabadulj meg a nem kívánatos kiegészítőktől. Ugyanakkor nézd végig a Vezérlőpult segítségével a telepített programok listáját is. A böngészőprogramokból érdemes az összes cache-t – kivéve mentett jelszavak, nehogy bajba kerülj – törölni.

Ha a fenti leírással nem tudnád megoldani a problémát, akkor tudd, szinte már az összes malware írtó igen könnyen detektálja és eltudja távolítani a Posuhkach vírust, a Zemana AntiMalware mindenképp!

Szólj hozzá!