Hao Lam menekülése Vietnamból és álma megvalósítása

Hao Lam, már egészen fiatal korában megtanulta, hogy mi is az, az igazi kitartás. Ezt a képességét használta fel arra, hogy megalapítsa saját vállalkozását, amely a tanítás iránti szenvedélyén alapult.

Kínai gyermekként Saigonban nőtt fel, közvetlen a vietnami háború után. 11 év alatt, több mint tízszer próbálkozott azzal, hogy elmeneküljön Vietnamból. Végül az 1988-as esztendőben, 20 éves korára sikerült eljutnia egy Fülöp-szigeteki menekülttáborba, 7 gyötrelmes nap viszontagságai után, amikor is egy tömött hajóban kellett utaznia, 140 másik menekülttel együtt.

A menekülttáborból Kanadába irányították, ahol megváltozott az egész élete, sorsa jobbra fordult. Korához képest kicsit megkésve ugyan, de középiskolai tanulmányait itt sikerült elvégeznie, s főként a matematikára koncentrált. Lisa feleségével együtt, Seattle-be költöztek, akit egyébként még a menekült hajóról ismert meg. Lam egyéni vállalkozó lett, és a sikerét a matematika iránti érdeklődése, és az oktatás iránti vágya alapozta meg.

Vajon mi égette benne a vágyat, az oktatás iránt?

Vietnamban kifejezetten utált iskolába járni, az akkori helyi tanított propaganda anyagok miatt. Édesanyja viszont egy kimondottan kínai, matematika oktatót vett fel, hogy legyen segítség Lam számára, s ez volt az a pont ahol inspirációt, kedvet szerzett és gyakorlatilag beleszeretett a matematikába. Később mikor már a sikeres migrációja után Kanadába került, mindig elbiciklizett diáktársaihoz, hogy tanítsa őket. A tanári karrier számára, valahol itt kezdődött el…

Az üzleti terveit a franchise elméletére alapozta, ebben gondolkodott. De nem egyenes út vezetett azért ahhoz, hogy tényleg azt csinálja amit a legjobban szeret. Mert előzetesen számtalan vállalkozásba kezdett, mint például jelzálog-hitel társaság, ingatlan cég és étterem üzemeltetések. Ezen cégekkel kapcsolatos terveit azonban felszámolta, amelynek indoka között csak részben állt az akkori recesszió. A fő probléma az volt, hogy túl sok mindenre egyszerre nem tudott koncentrálni. Franchise alapokon kezdett bele különböző oktatási központok létrehozásába, ahol a legjobb tanárokat akarta összehozni, akik aztán a legjobb diákokat képzik. Az oktatási centereiben a diákokat nem a felesleges dolgokra tanítják, hanem azon fontos ismeretekre, amelyek az üzleti élethez, az önfenntartáshoz szükségesek.

Jelenleg 59 különböző ponton, földrajzi lokalizáción érhetőek el, a Hao Lam által létrehozott, vagy éppenséggel felvásárolt, és saját mintájára alakított oktatási központok. A terve pedig az, hogy 2020-ra 100 ilyen elérhetőséggel rendelkezhessen.

Hao Lam üzleti sikerének mottója, a tanulásra épít: a sikertelenségeimet, kudarcaimat, mindig megosztom másokkal, sőt kifejezetten örülök ezeknek, ugyanis az mindig azt jelenti számomra, hogy megtanultam egy újabb leckét 😉 Ezen életszemléletemnek köszönhetően azonban, az elért sikerek aránya, azért mindig nagyobb, mint a kudarcok tananyaga, s ahogy haladok előre az Élet tanulnivalóiban, ez az arány csak egyre nőni fog a sikerek javára.

A franchise üzleti modell lényege, csak röviden:

A franchise (francia eredetű angol szó), egy szerződéses kapcsolaton alapuló együttműködési forma. Többféle tartalma lehet, lényege egy olyan együttműködési megállapodás, amelynek során a franchise-átadó (franchisor) egy értékkel bíró név, általában bejegyzett védjegy, valamint egy hozzá tartozó, értékkel bíró üzletviteli tapasztalat használati jogát adja át, a franchise-átvevő (franchisee) pedig díj fizetésére köteles.

Tanítani is meg kell tanulni, s ezen technikák titkait adja át Hao Lam, mindazok számára akik csatlakoznak franchise hálózatába.

Szólj hozzá!