A világutazó | Inspiratív Kalauz

Henrik Jeppesen a felfedezők királya!

Henrik Jeppesen (jobbra) és tőle közvetlen balra Khalifa al-Ghwell, a líbiai nyugati kormány korábbi miniszterelnöke Tripoliban.

Az egyik legnagyobb, legismertebb utazó

A jelenleg kb. 30 esztendős Henrik Jeppesen a 2016-os esztendőben vált igazán híressé. Akkor 27 évesen realizálta nagy tervét, azaz Eritrea országának meglátogatásával már elmondhatta magáról, hogy a világ összes országában tiszteletét tette.

Saját elmondása alapján: Több mint 850 különböző légitársaság több mint 850 járata után végül befejeztem, a világ minden országának látogatása projektemet. Több mint tíz évig tartott, és az elmúlt hat évben teljes munkaidőben utaztam, hogy elérjem ezt a célt.

Henrik egyik igazi érdekessége, hogy egyetlen egy útja sem vett több pénzt igénybe részéről, mint 20$ összeget. Természetesen utazásait nem tudta volna megvalósítani, ilyen alacsony büdzséből, hogyha nem lett volna elég leleményes ahhoz, hogy amolyan utazómajom szerűen törekedjen a gazdaságosságra, valamint s talán ez az egyik legfontosabb, amely projektje kivitelezését elősegítette, hogy intenzív támogatást kapott a légitársaságoktól, és különböző szállodaláncolatoktól.Utazás közben Henrik egy kis költségvetésű utazási gurut fejlesztett ki saját személyéből, amelyet természetesen a média több platformján is sikerrel kamatoztat. A Twitter™ rendszerében már 2009-től aktív és kalandjait, utazásait is megosztotta azokkal az emberekkel, akik követték őt, eme rövid, szöveges alapú üzenetküldő közösségi hálózat keretében. Legfőbb kommunikációs platformjának, saját blogja tekinthető, amely kezdetben a henriktravel.com címmel indult, de mikor teljesítette a projektjét 2016. április 1-jén, blogja új domain címet kapott és Beyond Every Country – Henrik Jeppesen néven folytatta működését. Utazásaival kapcsolatos gyönyörű fotói megleshetőek az Instagram™ oldalán is.

Henrik, Dánia egy kisebb szegletéből származik, amely a Thy néven ismert, és lakossága alig több mint 40 000 ember. Már életkorának elég korai szakaszában kialakult benne az utazás és külvilág látványai, attrakciói felé való vonzódása. 14 esztendős korában egy célt tűzött ki, hogy életében 50 országot láthasson. Ez hamarosan 100 országra változott, mielőtt végül úgy döntött, hogy minden országot meglátogat! Elkezdett megtakarítani és kereste a költséghatékony utazási lehetőségeket. Kihasználta a helyi Couch-Surfing hálózatokat, és sokszor nyilvános helyeken aludt, mint például Niger egy buszmegállójában. „A világ biztonságos utazási hely” – mondja Henrik. Látható hát, hogy a fiatalember gondolkodásában nem beszűkült, és nem ad a média agymosásos trükkjeire, ahogy egyébként a világot járt emberek szintén nem!

Couch-Surfing

A magyar ajkúak sokszor nem értik, mi a couch-surfing lényege. Tulajdonképpen ez vendéglátói és szociális hálózati közösség. Ezt a közösségi rendszert a weboldalukon, valamint mobil applikációjukon keresztül is kényelmesen el lehet érni. Ennek a közösségi hálózatnak az egyik alapszabálya, hogy  a vendéglátásért (házigazda) nem szabad pénzt kérni. Magyarul a Szívesség Bank elve alapján működik, hiszen a világ nemcsak annyi amennyit abból kiveszel, hanem annyi is, amit abba bele helyezel. Részese lehetsz a rendszernek, megismerheted a világot, de el kell vállalnod, hogy néha – néha azért Te is segíts azoknak, akik hozzád hasonlóan szeretnék megismerni a világot. Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés és a kapcsolati tőkék kialakulását, a globális ismerkedést és a lehetőségek feltárást igen komolyan elősegítheti 🙂 A mobil applikáció a Google Play Áruházon keresztül letölthető mobiltelefonra.

Henrik egy kulcsfontosságú tippje, bár megjegyzem az egyik kulcsszavában azért kissé megingatja a 20§ büdzsébe vetetett hitünket:  az utazást vedd könnyedén! Henrik azt mondja, képes volt hónapokig utazni egyetlen bőrönd nélkül. Csak ő volt, az iPhone és a töltő, az útlevél, a hitelkártya, a fejhallgató és egy extra fehérnemű. Szóval amikor mesélt ezekről a történetekről és elejtette a hitelkártya szót, akkor azért sejthető volt, hogy azért totál ingyen nem adnak semmit. No de ettől függetlenül azért azt szakmailag csak el kell ismerni, hogy valóban az utazás területén az ár / teljesítmény arányban a legolcsóbb, és legjobb lehetőségeket felkutató guru, az biztos!

A Henrik által vezetett személyes, utazással releváns bloga a 2010-es években kezdett el felvirágozni. Ekkor, utazásairól már annyira híressé vált és blogja akkor forgalommal (nézettségi index) rendelkezett, hogy a legtöbb hotel és hotel láncolat érdeklődésének központjába került, mégpedig annyira, hogy a hotelek invitálták és biztosítottak számára szálláshelyet. 2012-ben, már 100 ország meglátogatása után volt, s Henrik kereszttűzbe  vette a légitársaságokat is, és ingyenes szponzorálásért lobbizott. Eddig több mint 100 légitársaság támogatta! 2013-ban a Henrik a Norlandair-i légitársaságnak köszönhetően Grönlandba is elutazhatott.

Összességében Henrik elmeséli, hogy a 3000 nap során amit utazással töltött, körülbelül 60 000 dollártól 80 000 dollárig, lehet számolni a teljes költséggel, amiért minden országot meglátogatta s ami átlagosan napi 20-25 dollár költséget jelentett számára. „Néhány nap drága volt, míg sok nap teljesen ingyenes volt” – mondja.

Mi lett végül a nagy utazóból?

Ma több mint 100 000 követője van a közösségi médiában, mint például a Facebook™, a Twitter™ és az Instagram™. Ő képes pénzügyileg támogatni magát a blogja, és a szociális média befolyása révén, ami gyakran üzleti partnerségekhez vezet. Előadásokat és könyveket is ír.

Cikkem zárnám egy csodálatos képpel, amely a már említett Eritrea területéről származik. Természetesen nem ez volt Henrik utolsó utazása, hiszen a mai napig is, állandóan utazik, csupán most már nem országokra koncentrál, hanem szenzáció alapú helyiségekre, olyan helyekre, ahova szinte alig jutnak el turisták. Henrik Jeppesen életútja, bár még mindig nagyon fiatalnak számít, de álláspontom szerint, egy igazi sikertörténet, illetve bizonyítéka annak, hogy mindent elérhetsz az életben, amit csak szeretnél 😉

inspirator