Tőzsdei megbízástípusok a Revolut világában

2020. június 20.-án számoltam be a Revolut és a tőzsde című cikkemben, az akkor még sokaknak mindig újnak számító lehetőségekről. Most a megbízástípusok témáját szeretném körbejárni itt Revolut applikációban.

Örömmel értesíthetek mindenkit arról, hogy a Revolut beváltotta mindazt amit ígért. Elérhetővé tette a különböző megbízástípusok opcióit, immáron hatékonyan növelve a befektetői biztonságérzetet!

megbízástípusok

Amikor az applikáció részvények vásárlásával és eladásával kapcsolatos úgynevezett „Befektetés” fülére rákattintunk, azon belül a „Befektetés” gombra, és kiválasztunk egy részvényt vételre vagy eladásra, akkor látható lesz egy klikkelhető „Piaci áras megbízás” nevű opció.

A megbízástípusok

Limitáras megbízástípusok

Itt beállíthatod azt a limitárat vagyis azt a legmagasabb árat vagy legalacsonyabb árat, amelyen úgy gondolod, hogy Neked még megéri az adott részvényt megvásárolnod, vagy éppenséggel eladnod.

A limitáras megbízástípusok értelmezése részvény vásárlása esetén

Beállíthatod azt a limitárat (vagyis azt a legmagasabb árat), amelyen még megéri Neked a kiválasztott instrumentumot (részvényt) megvásárolni. Tehát, kizárólag az adott limitáron, vagy pedig az alatt fog teljesülni a megbízásod (ami azt jelenti, hogy maximum olcsóbban jutsz a kiszemelt részvényhez, de a tervedtől semmi sem téríthet el).

A limitáras megbízástípusok értelmezése részvény eladása esetén

Beállíthatod azt a limitárat (vagyis azt a legalacsonyabb árat), amelyen még megéri Neked eladni az adott instrumentumot (részvényt). Ebben az esetben értelemszerűen kizárólag limitáron, vagy annál magasabb áron fog csak teljesülni a megbízás, tehát maximum annyi történik, hogy drágábban adod el a részvényed mint tervezted.

Kertelés nélkül mondhatom, hogy a limitáras megbízás opciójának bevezetése nagy mértékben megnöveli a felhasználók biztonságérzetét. Ugyanis, ahogy annak idején a cikkemben is mondtam, a részvényárfolyamok tekintetében a Revolut nem közöl valósidejű árfolyamokat. Ugyan a közbeszéd, a Revolut súgójának félreértelmezése miatt, valósidejű árfolyamokról beszél, de ez nem igaz. A Revolut nem megy szembe a hatályos jogszabályokkal, hiszen pontosan tudja, a valósidejű árfolyamok leközlése előfizetéshez kötött.

Tehát a Revolut azokat az árfolyamokat közli (egészen pontosan a Sapia Partner LLP) amelyeket detektálnak (látnak) mint utolsó árfolyamon történő vétel / eladási tranzakció. Pontosan ezért nagyon hasznos a bevezetett limitáras megbízás, mert ennek köszönhetően a ténylegesen valósan nem ismert árfolyamra alapozott befektetési döntés miatt, csalódás, senkit sem érhet többé!

Stop megbízás

Itt beállíthatod azt a stopárat amelyen instrumentumot (részvényt) szeretnél venni, vagy meglévő részvényedet eladni.

Mi a jelentése pontosan?

A stop megbízás egy részvény adott áron történő eladására vagy vételére vonatkozik. Ez a stop ár. Ha a részvény érfolyama eléri a stop árat, akkor a stop megbízás piaci áras megbízássá változik, és a legjobb elérhető áron teljesül (ami a stop árnál alacsonyabb és magasabb is lehet).

A stop megbízás és a limitáras megbízás különbsége

A limitáras megbízás és a stop megbízás közötti különbség tehát az, hogy a limitáras megbízásnál a rendszer kötve van a meghatározott limitárhoz, amelytől csak akkor térhet el, ha a befektető számára az kedvező. Tehát részvény vásárlása esetén például alacsonyabb összegen megy végbe a tranzakció mint a limitár, vagy eladás esetén magasabb összegben. A stop megbízásnál viszont a piaci ár lehet alacsonyabb is meg magasabb is mint a stopár. A stop megbízásnak akkor van értelme ha a befektetési stratégiánk alapján egy távlati jövőben keressük az adott instrumentumnál magunknak a megfelelő beszállási (részvény vásárlása) vagy kiszállási pontot (részvény eladása).

A Revolut eddig is elég nagy tömegeket mozgatott meg, s bizonyította, hogy a brókercégek között mint platform, azért Ő is ki tudja harapni a maga kis szeletét a tortából. A cikkben ismertetett megbízási opciók bevezetésével viszont a piaci szerepét tovább erősíti.

Szólj hozzá!