WordPress sablont frissítettem, nem indul el a honlap, mit tegyek? | Inspiratív Kalauz

Korrupt WordPress theme: összeomlott a rendszer!

A WordPress tartalomkezelő rendszer lényege, hogy nyílt forráskódú, PhP szkript segítségével nyújtja azt a keretrendszert ami lehetővé teszi az integrált működést, és a publikációs folyamatokat. Sokak egyik kedvence ez a cms, s nemcsak a bloguk megjelenéséhez használják, hanem a teljes weboldalukat is erre alapozzák. A wp-load.php mintegy csizma húzza fel a rendszert, olyan ez mint a boot folyamat, s a wp-includes könyvtárban található load.php fájl ami felelős az alap dolgok betöltéséért. Mindenféleképpen alapdolognak számít a rendszernek az a része, amely tulajdonképpen az adott weboldal, blog egész arculatát is szolgáltatja, ez pedig nem más mint a WordPress sablon. A választási lehetőségek WordPress themes kifejezésre jönnek elő, ha például guglizni szeretnél egyet magadnak. Természetesen a nyílt forráskódú rendszerek egyik előnye, hogy saját magadnak is fejleszthetsz.A rendszer a saját jellemzőiből eredően, alapvetően olyan felhasználókat vonzz, akik szeretnek kísérletezni. Néha a kísérletezések azonban rendszerösszeomlást is eredményezhetnek, aminek kimenete a képernyőn, nem éppen impozáns, ugyanakkor értő szemek számára, annál beszédesebb PhP hibakódok formájában jönnek elő. Jelen cikkem, azoknak a kezdő WordPress felhasználóknak szánom, akik mégis úgy döntöttek, hogy saját szerverre, vagy virtuális szerverre költöznek és a wordpress.org lehetőségeit aknázzák ki.

Korrupt, csonka WordPress theme, avagy csak elállítottál valamit és fejre állt a rendszer?!

 A WordPress sablon beállítása a rendszer működésének egyik alapja. Valamilyen sablonra mindenféleképpen szükséged van. Frissítetted a sablonod? Véletlenül megszakadt a kiválasztott WordPress theme installálása? Esetleg nem a WordPress keresőjével leltél a sablonra, hanem külső forrásból telepítetted fel? Az is megeshet, hogy a sablon amit találtál csonkolt, korrupt, s ilyenkor ugyan a rendszer igyekszik végrehajtani a parancsod, és beállítani azt sablonnak, de olyan hibákat eredményezhet, hogy a weboldalad egyáltalán nem fog elindulni. Ez hát most a gondod?

Ahogyan említettem a beállított WordPress sablont már automatikusan a rendszer felhúzza… A sablonok alkalmazása tehát merőben eltér az olyan php alapú bővítményektől, mint a plugin-ok. Ha egy sablon telepítése nem ment megfelelően végbe, vagy olyan a sablon amiben súlyos PhP hibák vannak, akkor az működésképtelen rendszert eredményez.

Egyébként a load.php fájl pontosan ezért tartalmazza, a nem parancsszintű megjegyzései között az alábbit:

* It is strongly recommended that plugin and theme developers use `WP_DEBUG`
* in their development environments.

Ez ugyanis egy sugallat a plugin és theme fejlesztőknek, pontosan arra, hogy ne álljon fejre a rendszer alapvető PhP kód hibák miatt.

A megoldás kulcsa: az adatbázisod!

 

A Cpanel fogalma elvileg nem szabad, hogy új legyen Neked, még ha teljesen kezdő vagy a WordPress világában akkor sem, ugyanis saját tárhelyre a WP CMS feltelepítése majdhogynem csak Cpanel segítségével lehetséges, ugyanis szervereden itt tudsz hozzáférni a PhpMyAdmin szolgáltatásához, amely az adatbázisod kezeli.

Leírom pontokba szedve, a rosszul beállított sablonod, hogy tudod kikapcsolni!

  1. A Cpanel -eden válaszd ki a phpMyAdmin részt. A cpaneledhez úgy tudsz hozzáférni, hogy sajatdomen:portszám formában töltöd be a webböngésződ URL sorába. Igazából két port szám létezik a Cpanelek kezelésére. A 2082-es egy nem titkosított, tehát http-re illeszkedő használat, míg a 2083-as az https-re illeszkedik, azaz titkosított. Megadod a Login-t és a Password-öt és már bent is vagy a rendszeredbe. Ha ezeket az adatokat nem tudod, feltétlen vedd a kapcsolatot azzal a céggel, ahol a virtuális szervered bérled.
  2. Válaszd ki azt az adatbázist, amit a WordPress blogod használ, aminek alakja adatbázisnév:adatbázis felhasználói név. Az eléd táruló lehetőségek közül válaszd ki a wp_options részt. Kattints rá nyugodtan! 
  3. Ezután el kell érned, hogy a wp_options teljes tartalmát láthasd, ugyanis a böngésződ megkímélésének érdekében a Cpanel alapértelmezetten a wp_options tartalmának csak egy kis részét tárja eléd. Nyugodtan klikkelj az okéra máskülönben sosem fogod megtalálni a template és a stylesheets részt!
  4. Ahogy mondtam, keresd ki a listában a template és a stylesheet részeket. 
  5. A template és stylesheets szavak mellett láthatsz egy szót, ami ebben a példaesetben connect. Ez mutatja ugyanis a beállított, tehát alkalmazott WordPress sablon nevét. Tehát ha balul ütöttek ki a dolgok, vagy eleve idiótán megírt sablont telepítettél fel, avagy csak letöltötted valahonnan, de csonkolt anyagot kaptál, vagy bármi egyéb ok volt, ami a rendszered összeomlását eredményezte, akkor élj a módosítás lehetőségével. A WordPress adatbázisodban mindenféleképpen legalább egy jól működő sablonnak lennie kell, ez pedig nem más mint a twentythirteen. Az adatbázisban tehát ezt írd be és mentsd el az adatbázis az Indítás gombbal.

Ha a fenti lépéseket végrehajtod, akkor ismét a doménneveden keresztül befogsz tudni lépni a WordPress szerkesztői felületedre a szokott módon. Nagyon fontos tudnod, ha a weboldalad leállását a fenti példának megfelelően egy WordPress theme okozta, akkor annak orvoslását csak és kizárólag adatbázisod kezelésével tudod megoldani, tehát nincs szükség arra, hogy az FTP-n elérhető WordPress-ed töröld és újra visszamásold, vagy telepítsd.

Mivel a rossz beállítás végett a hiba ilyen esetben úgyis az adatbázisban van, ezért teljesen hasztalan lenne, mindenféle más jellegű próbálkozás!

Felhívom ugyanakkor arra is a figyelmed, hogy az intelligens Cpanel-ek, a mögöttük levő szerverek igenis tartalmaznak adatbázis lementéseket, weboldalaidról, blog anyagaidról és természetesen a MySQL alapú adatbázisaidról is. Véleményem szerint a legbiztonságosabb megoldás, hogy mielőtt bármit változtatsz az adatbázisodon készíts róla egy biztonsági (backup) mentést. A Cpanel a backup menüjében nyilván erre felkínálja a lehetőségeket.

inspirator