Widget Logika

Widget Logika avagy Widget Logic egy ősrégi, de annál hatékonyabb plugin

ℹ️ Apróbb segítséget szeretnék nyújtani a WordPress widget-ek kizárólag releváns tartalmaidhoz való megjelenítéséhez, a Widget Logika bővítményről írok❗

WordPress bővítmények azaz plugin-ok túlzott mértékű használatának nem vagyok híve. Egyébként rendszerint kódolással (PHP) kiváltom, hogy szükségem ne legyen az alkalmazásukra.

✅ A Widget Logika bővítményről most mégis írok, ugyanis jelenléte veszélyt, támadhatóságot nem okoz, és semmilyen erőforráspazarlással nem jár, valamint a Google Page Speed értéked sem lesz rosszabb tőle. 👇

Ezt a bővítményt a WP plugin keresőjével már nem fogod megtalálni

Ezért jelzem, hogy 🔗 ITT le tudod tölteni, és a ZIP fájlt a szokott módon feltudod másolni a plugins mappádba, s onnantól kezdve a telepítés ugyanolyan automatikus, ahogy megszoktad.

A Widget Logika használata

📣 Főként 🔗seo szempontok által vezérelve fontos, s persze erőforrást kímélő is lehet, ha egy WordPress widget mindig ott, és akkor jelenik meg, ahol szükség van rá.

A Widget Logika vagy Widget Logic egy hatékony bővítmény, amely szabályozza, hogy hol jelenjen meg a widget, és hol nem. Ez egy nagyszerű, könnyű beépülő modul,

így minden blogomra telepítettem. 😊

Szerepel az első beépülő modulok listáján, amelyeket telepíteni kell egy WordPress-t futtató webhelyre.

Működési filozófiája

A beépülő modul (plugin) telepítése után egy új beviteli terület jelenik meg minden widget alatt. Ide helyezzük a WordPress számára alkotott feltételeinket (feltételes címkék).

A WordPress feltételes címkék használata a Widget Logika segítségével

Egy példa arra, hogy a Widget Logika bővítmény, hogy jelenik meg egy WordPress widget alatt.

Kiemelek egy gyakorlati példát

amit ez a képernyőfelvétel demonstrál. Látható, hogy a widget alatt meg is jelent ez a bővítmény amiről épp írok.

✅ Ez fontos, hiszen, hogy az adott widget blogunk mely szegletén is jelenjen meg, tehát

  1. melyik posztunk esetében,
  2. melyik kategóriaoldalunkon

azt itt tudjuk meghatározni. Most már a kérdés csak az, hogy egészen pontosan, hogy és rövidre is zárom, mert ehhez kívánok érdemi segítséget nyújtani.

Feltételes címkékről

Feltételes címkék, amelyek hasznosak a widgetek elhelyezésének meghatározásához 👇

is_front_page()

Amennyiben van olyan WordPress oldalad, tehát page és nem post, amelyet alapértelmezett oldalként beállítottál és az statikusan mindig megjelenik, akkor ezzel az is_front_page() paranccsal tudod utasítani, az adott widget azon az oldaladon jelenjen meg. Ennek a parancsnak itt, további paraméterezése nincs, és szükség sincs rá, hiszen statikusan beállított alapértelmezett oldalad, ügye csak egy lehet.

is_home() 

Ha van olyan blog posztod, amit alapértelmezettre, statikus megjelenésre beállítottál és azt szeretnéd, hogy az általad kiválasztott widget ott jelenjen meg, akkor egyszerűen ezt az is_home() parancsot kell használnod. Paraméterezésre itt sincs szükség, ugyanazon a logikai alapon mint a fenti esetben.

is_page(ID)

Itt már a zárójelben direkt pirossal tüntettem fel neked azt, hogy ID. Nem ezt az ID-t kell beírnod, hanem annak a wordpress oldaladnak, tehát page-nek az azonosítószámát azaz ID-jét, amelyik esetében szeretnéd ha az adott widget megjelenne.

Az is_page() esetében a parancs az alábbiak szerint alakul, ha több page is a feltételed!

Tegyük fel, hogy 12,5643,1273,4747 azonosítószámmal, tehát ID-val rendelkező WordPress oldalaidon szeretnéd ha a kiszemelt widget működne, akkor az alábbi a parancs helyes alkalmazása:

is_page( array(12,5643,1273,4747) )

is_single(ID)

A működési elv pontosan ugyanaz, de itt kiszemelt blog posztról, vagy posztokról van szó.

A is_single() esetében a parancs az alábbiak szerint alakul, ha több post is a feltételed!

is_single( array(ID1,ID2,ID3) ) és így tovább annyi posztot jelölhetsz ki, amennyit szeretnél.

in_category(ID)

A parancs segítségével egy adott widget egy megjelölt WordPress kategóriához, vagy kategóriákhoz kerülhet, a fentiekben tárgyalt logika alapján.

Adott widget több kategóriához kötése esetén:  in_category( array(ID1,ID2,ID3) )

Jómagam WordPress címkéket (tehát ami tag) sosem szoktam használni. Álláspontom szerint semmi mást nem eredményez, mint azt a jelenséget, hogy ugyanaz a tartalom fog megjelenni különböző címkék alatt. Ez pedig nemes egyszerűséggel, közönséges duplikált tartalom lenne. 

Egyebekben semmi különbség nincs tag és category között, pontosan ugyanazt a célt szolgálja. Ezért lett megteremtve annak a lehetősége is, hogy egyiket a másikat konvertáld és így el tudod dönteni melyiket fogod a kettő közül alkalmazni, szerintem mindkettő felesleges.

Ha viszont Neked vannak címkéid tag (és ezekhez ragaszkodsz) akkor az alábbi parancs létezik. 👇 

has_tag(‘Címkéd neve‘)

A címkéknek (tag) ugyanúgy van azonosítójuk, de a címkék általában egy szóból állnak, így magát a szót is kényelmesen a parancsban az aposztrófok között beírhatod. Ha viszont a címke azonosítószámát kívánod alkalmazni, akkor csak a számokat írd be vesszővel elválasztva, az aposztróf nem kell!

Ennek az egésznek a működtető elve ugyanaz, ha több címkéd alatt is szeretnéd, hogy a kívánt widget megjelenjen, akkor has_tag( array('Címkenév1', 'Címkenév2') )

Egy  – két logikai trükk még ami nem mondom, hogy világot megváltó durranás, de lehet épp jól jön

✅ Szerepeljen a widget minden oldalon, de a statikusan beállított fix oldalon ne:

!is_front_page()

Jelenjen meg a widget az összes poszt esetében (post), de az oldalakon (page) ne!

!is_page()

Szerepeljen a widget minden hol, de a névjegy avagy rólunk résznél (about) ott ne

!is_page('About')

A Google Adsense-t esetleg Te widget segítségével jeleníted meg?

Nem tudom, hogy ilyen jellegű reklámbevételt alkalmazol -e a blogodon, de amennyiben a 🔗 Google Adsense betöltőkódját widget által jeleníted meg, akkor a Widget Logika alábbi parancsát érdemes használnod.

!is_preview() és mondom mi az értelme 👇

✅ Ez megakadályozza, hogy a hirdetések megjelenjenek, amikor a WordPress bejegyzésszerkesztőben (post editor) az „Előnézet” gombra kattintunk. Ennek az a lényege, hogy

a Google Bots ne térképezze fel az előnézeti oldalt, és ennek következtében ne jelentse az oldalt hiányzóként vagy 404-es állapotként, s ne rinyáljon Neked mondjuk az alábbiak szerint ⬇️

👋 Remélem Te is ezt a nagyon régi, de annál megbízhatóbb bővítményt hasznosnak fogod tartani.

Egyebekben pedig, ha már nem kezdő WordPress felhasználó leszel, és sokkal jobban belemélyedsz a PHP script világának rejtelmeibe, akkor bővítheted. Olyan furmányos logikai feltételrendszereket adhatsz hozzá, amit csak le tudsz programozni.

Már csak azért is érdemes egy kicsit az átprogramozásával foglalkoznod mert a PHP 8.0 és 8.1 már teljes mértékben elszáll tőle. Ez a WP LOGIC bővítmény a PHP 7.4 verziójáig nagyon jól működött, de a 7.4 már annyira elavult, hogy érdemes inkább az utóbbi kettőre koncentrálni.  

Végtére is valahol ez a WP lényege, kellemes játszótér, tanulj, fejlődj 😊 

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!