WordPress kategória oldalon fotó, plugin nélkül

A mai nap úgy hozta, hogy a WordPress motor által hajtott blogom egyik témakategóriájában szükségem volt egy egyedi kivitelezésre. Szerettem volna a témával releváns fotót, kimondottan csak a kategória oldalra elhelyezni, valamint szükségem volt egy JavaScript kód megjelenítésére is, de igazából ez most mellékes.

WordPress kategória

A WordPress kategóriák célja, hogy blog posztjaidat tematizálni tudd, a rendelkezésre álló témáid alapján. Ez teljesen jó filozófia, a funkcióját tekintve sok hasonlósága van az úgynevezett WordPress címkékkel is, de talán annyi előnye akad, hogy ezt kényelmesen tudjuk leíró szövegrésszel is optimalizálni, amely teljesen sablonfüggő, hogy megjelenik e blogunkon vagy sem. Ugyanakkor a WordPress semmilyen olyan beállítási lehetőséggel nem rendelkezik, aminek segítségével, külön egy témakategóriánk, mondhatnám azt is gyűjtőoldalára, például képet / fotót (featured szerű megoldást) beillesszünk.

Érdekel, hogyan tudsz bevarázsolni egy fotót, vagy bármilyen általad fontosnak tartott kódot, külön csak egy meghatározott WordPress kategória oldalra?

Kényelmesen felhasználható pluginok sem igazán léteznek ebben a témában. Olyan pluginok akadnak, amelyek kizárólag csak úgy fognak tudni működni, ha valamilyen kódrészlettel elkezded szerkeszteni az általad használt WordPress sablont. Akkor meg már nem teljesen mindegy? 🙂 A pluginok egyéb kínálatai pedig pont csak azt tudják, hogy egy kijelölt kategóriára beállíthatsz egy featured képet, de azt a képet nem a kategória gyűjtőoldalára fogja elhelyezni, hanem azokra a posztokra mint featured fotó, amelyek a megjelölt témakategóriába tartoznak. Ügye ennek meg semmi értelme, hiszen a WordPress cikkíró felületére már rengeteg olyan egyéb megoldást is biztosító plugin létezik, amelyek segítségével cikkírás közben az adott poszt számára featured fotót állíthatunk be. Éppen ezért, kihangsúlyozom, én kizárólag a témakategória gyűjtőoldaláról beszélek, amelyen belül jelennek meg a releváns posztjaink 😉

Szerintem az egyik legegyszerűbb megoldás!

Egy WordPress által hajtott blog, témakategóriáinak felületéhez leginkább az alkalmazott sablonok (WordPress theme) archive.php vagy archives.php nevű kódjának szerkesztésével férhetsz hozzá.

Illeszd be az alábbi PHP kódot, sablonod megfelelő fájljába:

<?php
wp_reset_query();
if ( is_category( ‘X‘ ) ) {
echo ‘<img src=”Y” alt=”Z„>’;
echo ‘<br />’;
}
?>
A kódban
X: ez a WordPress kategóriádnak az azonosító, ID száma lesz.
Y: az általad megjeleníteni kívánt fotó URL címe, amely természetesen mutathat akár a WordPress médiatárban elhelyezett bármelyik fotónak a linkjére is. 
Z: SEO szempontból nem elhanyagolható valamilyen releváns szöveget társítani a megjelenítendő fotóhoz.
Tulajdonképpen ilyen egyszerű. A két kapcsos zárójel között bármilyen a PHP leírónyelv szabályainak megfelelő kódsort elhelyezhetsz, amely a WordPress blogodon kizárólag csak akkor fog érvényesülni, ha az azonosítószámmal (X) ellátott kategória oldala kerül betöltésre.

Esetleg lehet az még érdekel Téged, hogy jó, de honnan fogod tudni, hogy a Te témakategóriád milyen azonosítószámmal rendelkezik?

Ezt az adatot egyszerűen megtudod állapítani. Bemész a WordPress felületed Bejegyzés / Kategóriák részére, s ott megfogod találni értelemszerűen a számodra szükséges témakategóriát. A témakategóriád nevére, avagy annak szerkesztés linkjére klikkelj rá, és figyeld a böngésződ URL sorát. Nos, abban a hosszú linkben ha végignézed, fogsz találni egy ilyen részt: category&tag_ID=X, természetesen az X helyett az általad kiválasztott témakategória, rendszer által fenntartott azonosítószámát fogod látni, tehát pont azt az adatot, amire Neked szükséged lesz!
📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!