Családi pótlék 2019 – 2020 utalás

Mikor fizetik a családi pótlékot a 2019 – 2020 év folyamán?

Az emberek fejében az utalások időpontjaival kapcsolatos mindig óriási nagy kavarodás szokott lenni. Illetve jellemző még az is, hogy a törvények tengerében a különböző segélynemeket sem tudják megfelelően besorolni. Szóbeszéd szokott még lenni, feltételezem a Kormány zseniális PR gépezetének köszönhetően, a dupla családi pótlék kérdésköre is. Itt szögezném le, bár a média nagyon sok esetben úgy hozza le a híreket, hogy a családok örülhetnek mert például idén augusztusban is dupla családi pótlék jön, meg decemberben is, stb. Nincs olyan, hogy dupla családi pótlék! Ez csupán egy teljesen felesleges megkavarása a dolgoknak. Általában augusztus hónapban a hó elején meg a végén szoktak családi pótlékot küldeni, de ezt koránt sem nevezhetjük duplának, hiszen szeptemberben olyankor nincs utalás.

Az időpontok — 2019. január (ezt 2018. decemberében küldték ki)

február 4.: hétfő március 4.: hétfő április 2.: kedd május 2.: csütörtök június 4: kedd

július 2.: kedd augusztus 2. és 27.: péntek és kedd október 2.: szerda november 5.: kedd

december 3. és 27.: kedd és péntek

A GYED a GYES a CSED valamint a GYET jogilag átfedésben vannak a családi pótlékkal, így ezen ellátásokra is ezek az időpontok érvényesek. Fontos megjegyezni, hogy a családi pótlék nem alanyi jogon jár, arra kérelmet kell előterjeszteni. Családtámogatási ellátás, amelyre jogszabályban meghatározott személyek (leggyakrabban szülők) szerezhetnek jogosultságot meghatározott életkorú, saját háztartásban nevelt gyermekükre tekintettel. Mielőtt a családi pótlékot folyósítanák, arról minden esetben határozatot is küldenek (Államkincstár). A határozatokban benne szokott lenni, hogy a családi pótlékot minden hónap 3. napjáig megküldik, kivéve akkor például amikor olyan hétvége van amikor a hónap 2. és 3. napja épp hétvégére esik. Értelemszerűen az nem engedhető meg, hogy akkor a családi pótlék az azt következő nap kerüljön utalásra. Ilyen esetekben a hétvégét megelőző napon küldik, úgy hogy az meg is érkezhessen.

A családi pótlék összege 2019

Ha a háztartásban egy gyermek van: 12 200 forint

Egy gyerek nevelése egyedülállóként: 13 700 forint

Kétgyerekes család esetén gyerekenként 13 300 forint

Két gyereket nevelő egyedülálló esetén gyerekenként 14 800 forint

Három vagy többgyerekes család, gyerekenként: 16 000 forint

Három vagy több gyereket nevelő egyedülálló esetén gyerekenként: 17 000 forint

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyerek esetén: 23 300 forint

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyereket egyedül nevelő esetén 25 900 forint

Kapcsolódó jogalapok

Ahogyan a fentiekben jeleztem, a családi pótlék az nem alanyi jogon jár, azt kérvényezni kell. A kérvénynek mindenféleképpen kell, hogy legyen egy jogalapja. A lehetőségeket a különböző jogszabályok és törvények teremtik meg.

A családi pótlék jogalapja: 1998. évi. LXXXIV. törvény a családok támogatásáról szóló törvény.

A magasabb összegű családi pótlékok folyósítása, most eltekintek a fentebb részletezett több gyermekes szituációktól, mindenféleképpen az ESzCsM rendelet szerinti jogosultság fennállásának igazolásával történik: 5/2003.(II.19.)

Családi pótlék utalása 2020-ban:

https://www.babaszoba.hu/articles/baba/Csaladi_potlek_utalasi_idopontok_2020-ban?aid=20191220083756

Szólj hozzá!