Komjádi uszoda

Császár -Komjádi uszoda

ℹ️ Szeretek információval szolgálni minden olyan fürdőkomplexumról, amely ha más tekintetben nem is, de a szauna vonatkozásában, minimálisan wellness barát, s a Komjádi uszoda pontosan ilyen.

📣 Szerintem a szabaidősport és a lakossági szolgáltatások kínálata, különösen a nyári, kora őszi időszakban, remek választás lehet a családosan érkezőknek is.

Komjádi Béla látható a fotón, akiről ezt a sportuszodát elnevezték.
Komjádi Béla (18921933) róla kapta, cikkem ismertetőjében szereplő sportuszoda a nevét!

Komjádi uszoda címe

🧭 1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 8.

✅ Tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető❗

  • A közelben működő buszok ; 26-os, 9-es, 91-es
  • a HÉV H5-ös vonala
  • A metró M2-es vonala
  • A villamosok közül pedig a 17-es és a 41-es jelentheti a megközelítés alternatíváit.

ℹ️ Esetleg autóval érkeznél❓ Komjádi uszoda parkolás ➡️ az uszoda előtti parkolóban, a környező utcákban 8:00 – 18:00 között fizetős parkolási lehetőség van.

A Komjádi uszoda története

✍️ Írásomban szereplő fürdőhelyiséget 🔗 Komjádi Béláról nevezték el.  Az uszoda 📜 történelmi múltja nagyon régi gyökerekre nyúlik vissza.

Kezdjük talán azzal a tényállással, hogy a jelenlegi Császár Komjádi Uszoda helyén, már a római korban is fürdő állt. 1976. március 26. az az ominózus dátum, amelytől kezdve a Császár-Komjádi Sportuszoda életútját, fejlesztéseit, nyomon tudjuk követni.

✅ A névadó szakmai múltja az 1932-es olimpiai bajnokságokhoz köthető, s ezen belül egy vízilabda kapitányról van szó. Az, hogy Komjádi Béláról nevezték el, már messziről sugallja a komplexum sportuszoda jellegét.

Az uszoda terveivel ebben az időben az ALUTERV azaz Alumíniumipari Tervező Vállalat volt elfoglalva, ahol lelkesen szorgoskodott a terveken Kelecsényi Zoltán.  Természetesen a Komjádi Uszoda felépítéséhez és teljes kivitelezéséhez több közreműködőre is szükség volt. Az viszont egyáltalán nem volt véletlen, hogy pont az ALUTERV kezdett el vele foglalkozni.

Komjádi Uszoda építése 1976-ban, tervezője Kelecsényi Zoltán.
Komjádi Uszoda : Ez a fotó szolgálhat akár a retro élmények kielégítésére is, az 1976-os építésének folyamatait mutatja❗

A sportuszoda egykori építésével kapcsolatos közreműködők, cselekmények, kiemelést érdemelnek :

  • A Komjádi Uszoda legnagyobb újdonsága pont a teteje volt. Ez egy 40 méter fesztávolságú, szétnyitható alumínium tetőszerkezetet jelentett.  Megemlíteném tehát Seregi György és Fernezelyi Sándor építészmérnököket, hiszen az Ő szerepük jelentős volt, eme napjainkban is egyedülálló konstrukcióban.
  • 2009-ben, 2011-ben és a 2015-ös esztendőkben számtalan felújítást végeztek. Talán a legutóbbi felújítások voltak a leghasznosabbak a radikális energetikai átalakítások területén.
  • Némi renoválást 2017-ben is végeztek, bár az, osztatlan sikert nem aratott. Ekkor az előteret és az öltözőt nagyon szépen kialakították, ugyanakkor a medencetérrel aktívan nem foglalkoztak.  Egyébként ez volt az az év amikor még ha döcögősen is, de elkezdtek a szauna részleggel is foglalkozni.

Komjádi Uszoda szauna

👌 Engem elsődlegesen a 🔗 wellness világ éltet, ezért elsőkörben erről szeretnék információval szolgálni.

Azért az messziről látszik, hogy szolgáltatásaiban ez a fürdőhelyiség inkább a sportra fókuszál. Ahogy jeleztem 2017-től kezdődően elkezdtek odafigyelni arra, hogy szauna is rendelkezésre álljon, de nagy hangsúlyt nem helyeznek az ezzel kapcsolatos információk terjesztésére.

A szauna a külsőtéri 50 méteres uszoda területéről közelíthető meg. Ahogy bemegyünk az épületbe, csupán fel kell mennünk a lépcsőn. Itt ezen a képen mutatom a szaunafolyósót. A folyósnak csupán az egyik oldalát prezentálom, de a másik oldalán szintén egy szauna található. Jelenleg a mostani energaitakarékos körülmények között, a fotón nem látható másik oldalon lévő szauna üzemen kívül van. Teljesen normális finnszaunát kell elképzelni, jóllehet a textilmentesség nincs előírva.

A szauna üzemideje, jelen speciális, igen szűk keretek között

Szauna HP: 06.0015.00, SzV: 06.0017.00  ÜZEMEN KÍVÜL, s ezt fontosnak kiemelni Kedves Olvasóim számára, pontosan azért, hogy a kellemetlenségek elkerülése végett, az információ birtokában tudatosan lehessen tervezni.

Tehát célszerű mindazok számára, akik a szauna élvezetének kívánnak hódolni, hétköznapokon 15:00 után felkeresni a fürdőt.

Császár Komjádi Uszoda nyitva tartás

Mivel a fürdő egységesen 6:00 nyit és 19:00 időpontban zár, ezért talán jó ötlet,

ha kifejezetten a szauna a központi érdeklődésünk,

akkor talán kicsit később érkezni. Így nagyobb annak garanciája, hogy már tényleg fel is lesz fűtve 😉

Egy jó tanács: nem árt ha van nálunk készpénz is. Ugyan lehetséges a bankkártyás fizetés, de sokszor előfordul náluk, hogy mégsem működik.

Milyen a szauna hőfoka❓

Feltételezem a normál működési terv az lenne, hogy két szaunát, két külön hőfokon üzemeltetnek. A helyzetre való tekintettel – ami meglátásom szerint orosz és amerikai „barátainknak” köszönhetően akár egy 10 esztendőre való berendezkedés is lehet – csak az egyik szauna üzemel.  Ahogy a fotómon is látható, a kijelző 98 értéket mutat.

Komjádi Uszoda szauna

Mondjuk a hőérzetem, bár tudom ez szubjektív, ezzel igencsak vitatkozott. 98100  esetén azért én megszoktam, hogy a fém, vagy akárcsak a szaunafalak, igen forróvá tudnak válni. Hát tesztem során, ez bizony nem ilyen volt❗ Ettől független nagyon jól éreztem magam a szaunában, de megvagyok győződve róla, hogy a kijelző nem jó értéket mutatott 😎

Persze a fotómasinám eltérő álláspontra helyezkedett. Azt hiszem a fotó minőségéről is kiválóan látszik, hogy igen forrónak minősítette a helyzetet. A szauna belső területe 45 embernek még teljesen kényelmes tud lenni. Mivel ez a sportuszoda nem a szauna kultúrájáról híres, s viszonylag sovány információt szolgáltatnak erről a lehetőségről, így mai napig sokan nem is tudják, hogy itt is lehet ilyen szolgáltatást igénybe venni. Ennek egyik pozitív hozadéka, hogy nem igazán jellemző a tumultus, ami mostanság nagy kincs. A szauna közelében a fenti fotón már bemutatott folyósón közlekedve a zuhanyzók kényelmesen elérhetők. Azt sajnálattal tapasztaltam, hogy jéghideg merülő medence, vagy legalább zuhanyzó feletti dézsa nem volt 😢

✅ Node, lehet egyszer csak azért fejlődni fognak ebben is, hisz ilyen történelmi múlttal, azért a név, kötelez.

Medencék az uszoda kínálatában

Az érdekes téma, hogy itt mi számít kültéri vagy beltéri medencének, ugyanis sátorszerű megoldást is alkalmaz a fürdő.

Császár 25 méteres sátor medence

Komjádi Uszoda : 25 méteres sátor medence.

Császár-Komjádi medencebeosztás

Szerintem ez meglehetősen kaotikus. Általában mondjuk a legtöbb kifejezetten sportuszoda jellegű komplexumra jellemző, hogy inkább a sportolókat mintsem a civilszférát veszik figyelembe. Ezért érdemes odalátogatás előtt talán egy telefont feléjük megereszteni, és a medencefoglaltság felől érdeklődni.

HP ➡️ rendszerint sportolói edzések miatt foglalt, ilyenkor a szabadpálya részek használhatók

SZV ➡️ szabadpályák használhatók

Császár tanmedence kicsiknek

Komjádi Uszoda : Császár tanmedence kicsiknek

Kültéri medence, 50 méteres

Három fotót is láthatsz, különböző irányokból.

Komjádi Uszoda : kültéri 50 méteres

Komjádi Uszoda : 50 méteres kültéri medence, rálátással arra az épületszárnyra, amelynek 1. emeletén a szauna is található.

Komjádi Uszoda, külterülete és 50 méteres úszómedencéje.

Császár Komjádi uszoda Aquafitness

Akit például víziaerobic órák érdekelnek, ahhoz váltható Aquafitness jegy!

👋 Remélem tetszett ez a rövid, fotókkal illusztrált bemutatóm, és ha szeretsz szaunázni, akkor Budapest területén egy ötlettel gazdagabb lettél cikkem által 😉

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük