✍️Írásom elolvasása kb. ennyi időd veszi igénybe: 6 perc

Szent Lukács gyógyfürdő

Budapest egyik legrégebbi gyógyfürdője. 1023 Budapest, Frankel Leó u. 25-29. címen érhető el, viszonylag közel van a közkedvelt Margit szigethez.

A fürdőhelyiség a nevét egy evangelistáról kapta, pontosabban a négy evangelista egyikéről. Szent Lukács életéről nagyon keveset tudunk. Feltehetően a szíriai Antiokheia városában született. Száz százalékos biztonsággal nem tudom megmondani, akkor még én sem éltem 😉 Pál apostol kolosszébeliekhez írt leveléből feltételezem, hogy eredeti foglalkozása a gyógyításhoz kötődik, s mivel ez a fürdővíz egyben gyógyvíz is, így találónak vélem róla az elnevezést. Bár nem vagyok teljes mértékben meggyőződve arról, hogy a fürdő az elnevezését kizárólag az említett evangelistáról kapta volna.

Szerintem más tulajdonságai alapján, ez a mai forma amolyan vegyített névből és jelentésből származtatható. Azért gondolom így, mert a rendelkezésre álló adatok alapján azt tényállásszerűen tudom, hogy anno ez a terület egy Lucas nevű latin tulajdonában volt. Nem tartom hát kizártnak, hogy az idő előrehaladtával a köztudatban mint Lukács maradt meg.

Fontos megemlítenem, mert a helyiség múltjához szorosan kötődik, hogy a Szent Lukács fürdő épületének helyén hajdanában a honfoglalás időszakában egy Felhévíz névre hallgató település állt. Ez az elnevezés pedig nem volt véletlen, ugyanis az itt fellelhető melegvízforrásokról kapta a nevét. Ha a XII. századra tekintünk, akkor a történelmi források szintén számtalan lovagrendről nyújtanak érdekes adatokat, akik azért telepedtek le, hogy kolostoraik mellé, fürdőt és kórházat is építsenek. A mai Lukács fürdő helyén anno feltehetően egy melegvízű tavacska lehetett.

A fürdő gyógyvízéről

A gyógyvíz a Molnár János barlangból származik. Ezt a barlangot 1858-ban fedezték fel. Abban az évben az Orvosi Hetilapban is erről beszámoltak, és a barlang a nevét az említett hetilapban is rendszeresen publikáló orvosról / vegyészről kapta. Teljes körű komplexebb feltárására 1937-ben került sor.

A gyógyvíz ismert hatásai és összetétele

A gyógyvízben fellelhető anionok; Klorid, Bromid, Jodid, Fluorid, Szulfát, Hidrogén karbonát, Szulfid. Ez a gyógyvíz ugyanazokra a problémákra remek, mint Budapest területén fellelhető egyéb gyógyvíz és wellness élményt biztosító komplexumai.

A fürdőegységekről

A termál részleg (gyógymedencék) három melegvizes medencével rendelkezik, amelyek 32, 36 és 40 °C hőmérsékletűek.

Fellelhető egy szaunázás után kiváltképp hasznos 19 °C -os merülő medence is, amely a pihenő térben kapott helyet.

 

Két uszoda is helyet kapott, az egyik 26 °C a víz mélysége max. 1.9 m és a vízfelszín 310 nm, míg a másik talán sportszerű úszásra inkább alkalmasabb a 22 °C-os hőmérsékletével. Ennél a medencénél a vízfelszín 368 nm s a maximális vízmélység ugyanaz.

 

A wellness részleg medencéi

Itt az egyik élménymedence 33-35 °C 220 nm vízfelszín, max. 1,13 méteres vízmélység. Találhatunk még erre egy 22 °C-os kneipp medencét is, különböző gyógytorna medencéket (30 – 33 °C), súlyfürdőt. A súlyfürdőt kizárólag az ügyfelek (értsd: csak beutalóval rendelkezők) vehetik igénybe.

Szaunázási lehetőségekJól fog járni ezzel a hellyel az, aki imádja az eredeti finn szauna nyújtotta lehetőségeket. No, mondjuk én, ezt a részt inkább nudi szektornak hívom, de hát mivel koedukált, így kihagyhatatlan 🙂

 

A finn szaunában nagyon kellemes 90 °C hőmérséklet szokott uralkodni. Természetesen az sincs nagy pácban, aki úgy véli, hogy a finn szaunázás amolyan barbár jelleget ölt, ugyanis a legalsó szinten található hasonlóan kellemes hőfokkal, nem kimondottan finn szauna is! A Lukács fürdő szaunái összességében azoknak az igényeit is ki tudják elégíteni, akik nem szeretik, illetve nem bírják a magasabb hőfokot. Mondhatnám azt is, hogy ez a fürdő kimondottan az elégtelen szívműködéssel rendelkezőknek is kiváló relaxálási lehetőségeket tud nyújtani. Szaunák széles választéka várja a látogatókat, 40 -től 90 °C fokig minden variáció lehetséges, és akad kimondottan aroma (illatanyaggal erősen dúsított) szauna is.

Milyen szokott lenni a társaság?

Nos, tény és való, hogy a sokkal régebbi időkben azért nagyobb előkelőségek, illetve hát szellemi intellektualitással bírók fordultak itt meg, mint mondjuk Kodály Zoltán, Örkény István, Bacsó Péter és még hosszasan sorolhatnám a neveket, de napjainkban is azért elmondható, hogy a pihenés és rekreáció mellett azért ez a fürdőhely a társasági élet központja. Kodály Zoltán például az egyik bizonyíték, hogy a fürdőhelyet a 19. század óta mennyire becsben tartják, hiszen Ő maga nem kis utat tett meg azért, hogy élvezhesse a Lukács fürdő nyújtotta relaxációt (a tanár úr ugyanis akkor is eljárt ebbe a fürdőbe amikor például életvitel szerint az alföldön élt, s ott az egyik általános iskolában tanított éneket).

Szólj hozzá!