Pesterzsébeti sósfürdő | Inspiratív Kalauz

Sós-jódos gyógyfürdő

Most a Wellness világa egy nem mindennapi lehetőséggel gyarapszik. Nagyon régen működött egy sós-jódos gyógyfürdő Budapesten, Pesterzsébet területén. Jellemző volt rá, ahogy nem árulok el vele szerintem nagy titkot, de az összes többi hasonló szolgáltatásra is, hogy veszteséges volt a működése, ezért bezárták valamikor régen 2005 körül. Ez a gyógyfürdő kezdte meg ismét a működését 2018 végétől. A tervek szerint, ahogy hivatalos megnevezése is bizonyítja Pesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és Strandfürdő” a szolgáltatásainak jegyében gyógyfürdő és strandfürdő is lesz egyben, ami a formális logika alapján beltéri és kültéri lehetőségekre enged következtetni. Elérhetősége: 1203 Budapest, Vízisport u. 2. A Boráros tértől például a 23-as busszal nagyon egyszerűen megközelíthető.A gyors munkálatoknak köszönhetően lehetőség kínálkozott arra, hogy a vendégek már elkezdhessék használni a gyógyfürdőt, tehát a beltéri lehetőségeket. Az eredeti tervek szerint 2019. június 28. lett volna a strand részlegének üzembe helyezése is, de szemmel láthatólag a munkálatok eltolódtak és a strand használatának legújabb ismeretes dátuma: 2019. július 10.

Ugyanakkor a wellness szempontjából talán sokkal érdekfeszítőbb a már most is használatba vehető belterülete. Nem szeretnék félretájékoztatni senkit, de úgy veszem észre, hogy Budapesten ez a legkisebb alapterületű, de mégis legtöbb szolgáltatást nyújtó hely a wellness kategóriában. A korrektség érdekében már most jelzem, hogy egyetlen egy medence tartalmaz sós vizet, amelyet a fenti fotón prezentáltam, s a nagy medencétől a bal sarokban látható. Tehát a képen a nagy medence az oktogon medence,  mögötte van egy másik szintén kisebb termál, s attól balra egy jacuzzi méretű medence található, s ez a jódos sós víz. Ez kb. olyan 1,5 m * 2,0 m területű.  

Rendelkezik még egy olyan medencével is, amelybe gondolom poénból, pár biciklit is bele helyeztek, hogy lehessen tekerni 😀 Amikor kipróbáltam csak azt sajnáltam, hogy a tekerés nehézségi fokán nem lehetett állítani, vagy csak én nem jöttem rá, hogy a manóba kell, mert azért ez is benne van a paklikban, hiszen világhírű ezermester hírében állok 😛

Mit lehet tudni magáról a gyógyvízről?

A víznek magas az ásványanyag-tartalma, ennek köszönheti gyógyhatását. Fürdőüzemeltetési szempontból már egy más kérdés ennek a hatásnak a kérdésköre. A gyógyfürdő történetéhez hozzátartozik, hogy 1933-ban fúrt eredeti kút az agresszív víz miatt tönkrement, és 1956-ban új kutat kellett fúrni. Pontosan ezért a sós-jódos-brómos víz, most csak a fentiekben ismertetett nagyon pici medencében található meg.

A jód különlegességének alapja, hogy nemcsak a bőrön, hanem fürdőzés közben belélegezve a tüdőn keresztül is viszonylag hamar és jó hatásfokkal felszívódik, emellett pedig nem figyelmen kívül hagyható a jód keringésjavító és gyulladáscsökkentő hatása sem. Számtalan nőgyógyászati problémára is gyógyír 😉

A wellness arculatról

A már most is kipróbálható részlegben három gyógyvizes és egy wellness medencét, egy finn szaunát, egy kombinált sós-infraszaunát, egy gőzkabint találhatunk. A gőzkabin közelében a jégkása adagoló is felfedezhető.

A finn szauna ami lenti fotón is megszemlélhető nagyon nagy, 20 férőhelyes. Az infraszauna 6 személyes, míg a gőzkabin 8 személyes.

Ahányan csak vagyunk, ügye a szaunázásnak annyiféle módját részesítjük előnyben. Vannak akik szinte csak az infraszaunát kedvelik, és a száraz, valamint gőzkabinra rá sem néznek, s természetesen fordítva. Ezért tartom unikumnak azokat a szolgáltatásokat, amelyek ezeket mind egyszerre biztosítják. Az összes szaunában nyugtató hatású relaxációs zene szól. Most őszintén meg kell mondanom, de ez a relaxációs zene kísértetiesen hasonlított számomra az egyszer, már egy másik wellness fürdőben is tapasztalttal 🙂

Három darab gyógymedence és egy élménymedence szolgálja ki az idelátogatókat, s ezek olyan 34 – 38 °C hőmérsékletűek.

Relaxáció és higiénia!

Bár, ismétlem még egyszer, az egész épületkomplexum nagyon kicsi alapterületű, de relaxálásra alkalmas helyet is felfedezhetünk benne!

Kihangsúlyoznám, hogy nagy gondot fordítanak a mellékhelyiségek, és zuhanyzók tisztán tartására, s a személyzet nagyon segítőkésznek tűnt. Látogatásomkor az is nagyon pozitív volt számomra, hogy odafigyelnek a vendégekre, hogy a szaunába például törölközőt használnak -e vagy sem. Szóval a higiénia tényleg a toppon van.

A cikk írásának pillanatában egy felnőtt napi belépőjegy, ami azt jelenti, hogy egy belépésre, de akár a nyitástól a zárásig történő maradásra is feljogosít, mindössze 1900 forint volt, s természetesen némi diszkont a diákoknak és nyugdíjasoknak is van. Az árak tekintetében a hétköznapok és hétvégék között nem tesznek különbséget. A pénztárnál bankkártyával történő fizetésre lehetőség van, s nincs bevezetve semmilyen letéti díj.

Tájékoztatásul jegyzem meg, hogy értekeztem a személyzet összes tagjával, s ők maguk is értetlenül álltak azon helyzet előtt, hogy az egyik turisztikai szakportálon a gyógyfürdőjükkel kapcsolatban egy 06-70-es kapcsolattartási szám van megadva. Ez nem helyén való, ilyen behívószámuk sosem volt, s a helyzet az, hogy perpillanat egyetlen behívószámuk sincs,  se vezetékes, se mobil. Feltételezhetően 2019. július 10. után, amikor már elkészülnek a strand részlegük látványtervének kivitelezésével és teljes üzemmódban fognak tudni szolgáltatni, akkor lesz majd telefonos elérhetőségük. Addig is a nyitva tartás mindennap 9:00 – 19:00 között.

inspirator