Google Adsense – legjobb passzív jövedelem

A Google Adsense lehetőségének megemlítését feltétlenül fontosnak tartom a keresőoptimalizálás témakörében. Szinte már mindenki hallhatta ezt a kifejezést, de a weboldal tulajdonosokon kívül nincs mindenki tisztában azzal, hogy pontosan mi ez. Pontosan ezért csak nagyon röviden kitérek a lényegére, hogy az is megértse aki még nem foglalkozott ezzel a témával. A Guglinak ez egy speciális szolgáltatása, amely ha úgy tetszik, testvérkéje a Google Adwords szolgáltatásnak.

Legegyszerűbben úgy lehet megérteni, hogy a Google Adwords a bemenet, a Google Adsense pedig a kimenet. Azaz, vannak cégek, vállalkozások, és olyan magánszemélyek, vagy egyéb szervezetek, akik szeretnének fizetni az online megjelenésért, különböző tartalmaikkal. Ők betudnak kapcsolódni a Google Adwords hirdetési rendszerébe. A Google Inc. ugyanakkor csupán a közvetítő szerepét tölti be a reklámozó és a reklámfelületet biztosítók között (weboldal tulajdonosok akik némi juttatás ellenében a Google részére felkínálnak bizonyos területeket weboldalukból a reklámok megjelenítésére) ők azok akik a Google Adsense rendszerébe csatlakoznak. Az egészséges egyensúly megtartása a hirdetők és a hirdetést megjelenítők tábora között, az a helyes irányelvek alkalmazásával a Google feladata.

Annak indokolása, hogy SEO szempontból miért lehet hasznos a reklámfelületet biztosító weboldal számára, ha becsatlakozik a Google Adsense programba:

  • elősegítheti az oldalak gyakoribb felkeresését és az index (pillanatnyi felvétel az oldal állapotáról amit a Google készített) frissítését, amely különösen a keresőgép organikus találatai közötti megjelenésnél fontos lehet, hiszen ha végrehajtunk egy jelentős változtatást tartalmainkon, szeretjük ha a Google minél hamarabb azt le is reagálná.
  • a weboldal tulajdonos számára egy kényelmes, és egyszerű bevételi forrást nyújthat, hiszen nem kell ügynökösködnie és tárgyalnia külön – külön a hirdetőkkel, ezt a Google, mint közvetítő elvégzi.
  • szintén SEO szempontból nem utolsó kérdés az sem, hogy egész jó százalékos aránnyal, de a weboldalunk tartalmával releváns reklámok fognak megjelenni, amely tartalomban, még további értéket jelent weboldalunknak!

Google Adsense automatikus hirdetések

Semmi esetre sem kívánom szapulni a Nagy Testvért, de hát a Google Adsense felületen belül nagyon sokszor kérik a visszajelzést, eme új, állítólag kifejezetten mesterséges intelligencia elemeit felhasználó bevezetett szolgáltatásukkal kapcsolatosan. Úgy gondoltam megragadom egyúttal a lehetőséget, s akkor is a blog cikkemen belül fejtem ki, teljesen objektíve nézetemet.

Értékítéletem borzasztó rövid: jelenleg az automatikus hirdetések nincsenek abban a fázisban, hogy érdemes lenne a garázdálkodást a weboldal teljes felületén engedélyezni számára.

Ennek a szolgáltatásnak elviekben az lenne a lényege, hogy leveszi a terhet a weboldal tulajdonos válláról, aki ügye beszállt a Google Adsense programba, s csak egy egyszerű kódot kell engedélyezni a weboldal <header></header> részénél és már teszi is a dolgát…. igen ám, de hogy?! Ezt az automatikus hirdető rendszert nem igazán érdekli kinek, hogy és milyen mértékben vágja haza a teljes weboldal arculatát. Ugyanis nagyon gusztustalan tud ám lenni az, amikor egy weboldal reklám, ahelyett, hogy szépen belesimulna a weboldalba, s annak integráns részévé válna, helyette képes egy <div></div> tartalom szabályait is felrúgni, és azon nagyon is visszataszítóan túlnyúlni. Arról már nem is beszélve, hogy azért anno amikor ez az egész Google Adsense program elindult, volt egy bizonyos aranyszabály, miszerint még a nagyobb tartalmú weboldalakon sem jeleníthetünk meg több reklámot mint 2-3. Na ehhez képest ez a drága MI hirdető modul képes akár 4-6 reklámblokkot is bevágni, teljesen élvezhetetlenné téve egy weboldalt. No, de erre mondják azt, minden szentnek maga felé nyúlik a keze 😉

Szerintem egy igényes weboldal tulajdonos inkább időt szán rá, s megpróbálja a lehető legoptimalizáltabban beépíteni saját kezűleg a Google által engedélyezett hirdetőkódokat.

Melyik hirdetési formát javaslom a lehetőségek közül?

 

Közvetlen az automatikus hirdetések alatt, található a hirdetési egységek. Kényelmesen létre tudsz hozni bármikor egy új hirdetési egységet. A lehetőségeid, szöveges és vizuális hirdetések, In-Feed hirdetések, cikkben elhelyezett hirdetések.

Szerintem meg kell értened mindegyiket, hogy mire való, hogy el tudd dönteni, a weboldaladon melyik nézhetne ki a legjobban, illetve melyik nyújthatná leginkább a kellemes felhasználói élményt.

A szöveges és vizuális hirdetéseknél ki lehet választani a megfelelő méretet, elhelyezést és stílust. Akadnak a Google által előre beállított hirdetésstílus-minták is, de megvan adva a lehetőség, saját, egyedi hirdetési stílus létrehozására is.

Ha szöveges és vizuális hirdetésben gondolkodnál…

Javaslom mindenképpen, hogy ne válts át csak szöveges megjelenítésre, mert a reklámok megjelenésének lehetősége így csökken. A hirdetést fizetők ugyanis azt vették észre, hogy az emberek számára inkább feltűnőbb egy grafikai elem, ízléses reklámbanner, mint mondjuk egy szimpla szöveg. Ezért szöveg+vizuál módban nagyobb az esély, hogy nem lesz üresjárat, és megjelenítődik weboldalunkon egy lehetőleg releváns reklám.

Kreativitásod kibontakoztathatod: egyedi hirdetésstílus-minta

Láthatod, hogy segítségével a Google Adsense szöveges és vizuális hirdetéseit a saját online tartalmad megjelenési világához alakíthatod! A szükséges színek hexadecimális kódok formájában adhatók meg. Amúgy könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy most itt ezen a ponton Téged hevesen érdekelne a Színek jelentése az üzleti életben című cikkem. Fontos azonban megjegyeznem, itt az egyedi hirdetésstílus szerkesztőnél, azért a Google sem buta. Régebben hajdanában, sok dilettáns webmester szórakozott azzal az ökörséggel, hogy mi lenne ha a Google Adsense hirdetést egy kicsit átszerkesztenék színügyileg és mondjuk annyira beleolvadna a weboldalba, hogy a felhasználó azt hihetné, hogy a hirdetés a weboldal egyik menüpontja… érthető, hogy ilyen esetben ez egy óriási negatív felhasználói élmény. Ezt a Google felismerte, így nem igazán teszi lehetővé a színekkel való oly mértékű beavatkozást, hogy az megtévesztő legyen a felhasználóknak.

Cikkben elhelyezett hirdetések

Ez nagyon ütős. Nem kívánlak semmiben sem befolyásolni, de én ezt alkalmazom az online tartalmaim többségénél.

Túl sok beállítási gond szerintem nincs vele. Érdemes cikkekbe elhelyezni, ugyanis az a pozitív tulajdonsága, hogy kitölti a rendelkezésre álló teret, és felveszi a cikk stílusát. Ha a cikkben például vannak képek, akkor a hirdetésben is nagy valószínűséggel lesznek. Zökkenőmentesen illeszkedik az oldal bekezdéseihez és egyáltalán nem zavaró. Teljes mértékben natív hirdetést biztosít, amely szlogenje, tartalomhoz a forma. A natív reklám tárgya, üzenete és tartalma illeszkedik a weboldal, blog, vagy bármilyen egyéb online megjelenési forma természetes tartalmába, így egyrészt a látogató részéről nagyobb érdeklődésre számíthat a reklám, másrészt pedig kevésbé kikerülhető a vele való találkozás. Úgy igazából a natív hirdetések kultúrája valamikor a 2013-as évben kezdett nagyon berobbanni, mostanra már teljesen szokványosak, és a Netes vándorok (felhasználók) is az általa biztosított látványelemeket, élményeket szokták meg. Egyébként a natív hirdetés annyira szenzációsan tartalomra illeszkedő, hogy sokan keverik a natív hirdetés fogalmát a tartalommarketinggel. Ez leginkább azért lehet mert a natív hirdetés és tartalommarketing alapgondolata azért ugyanaz, tehát hogy egy jó marketinget nyújtsanak, inkább a pull marketing stratégiát követik, mint a push-t.

Az In-Feed hirdetések lényege

Ahogy a neve is sugallja, a feed az valamilyen hírcsatornára utal. Ha van egy ízléses RSS szegmense weboldalunknak, akkor álláspontom szerint oda gyönyörűen be lehet illeszteni a releváns hirdetéseket. Ha van például egy rövidebb élménybeszámolókkal ellátott fotógalériánk, amely felsorolásszerűen jelenik meg, akkor ott is kiválóan alkalmazható. Ez is a Google által kínált natív megoldások közé tartozik.

Mennyire relevánsak a reklámok?

A kérdés teljesen jogos. Minden tartalomtulajdonosnak az a vágya, hogy lehetőleg olyan reklámot tegyen közzé, amelyek nem zavaróak, sőt le is fedik az adott weboldal, blog, követőinek, olvasóinak érdeklődését. A kezdetek kezdetén amikor a Google óriás előrukkolt ezzel a bizonyos hirdetőrendszerével, akkor még minden szimplán úgy működött, hogy beillesztetted a Google által adott JavaScript kódot és weboldalad tartalmát analizálva megpróbált a lehetőségek függvényében valamilyen releváns reklámélményt nyújtani. Ezekben az időkben nagyon nagy szerepet játszott az, hogy minél több hirdető legyen, mert az garantálta a weboldalakon előforduló témák minél nagyobb eséllyel történő lefedését. Persze a hirdetési rendszerbe kapcsolódók száma (Google Adwords) a cégnek most is nagyon fontos. Az idő előrehaladtával, különösen a bitsütik, cookie-k felhasználásával igyekszik kifejezetten a weboldalt böngésző személy érdeklődési körének megfelelő reklámot tálalni. Ez az esetek többségében működik, mert az emberek nagy része megengedi, hogy ilyen személyes adatot a Google kezeljen, és a legtöbb ember úgy használja keresésre is az Internet-et, hogy a Google valamely szolgáltatásába be van jelentkezve.

Mennyit fizet a Google Adsense?

Ez teljes mértékben változó. Az adott weboldal forgalmától, látogatottságától, és bizony az oldalra látogatók összetételétől is függhet. Nem utolsó szempont az sem, hogy az adott online tartalom milyen információkat szolgáltat. Vannak kifejezetten nagyobb költségekbe kerülő reklámok is, így értelemszerű, hogy azon reklámok után a jutalék is nagyobb lehet.

Érvénytelen kattintások kérdésköre

Ez az a pont amire a Google eléggé kényes. Még amikor beharangozták ezt a szolgáltatást, már nem is emlékszem melyik évben, de nagyon sok szerencsevadász, aranybányász leleményes hölgyemény és úriember akadt (főként egyébként 18 – 22-es korosztályból) akik előszeretettel kattintottak a saját weboldalukon levő Google Adsense hirdetésekre. Nos. persze ennek az lett az eredménye, hogy teljes mértékben azért a Gugli sem akkor jött le a falvédőről, s mivel a weboldalak statisztikáit is átlátta, így szkeptikusan állt az olyan jelenségekkel szemben mint például van egy weboldal napi 50 látogatóval, aztán 10 klikk a reklámra / nap. Valahogy életszerütlen és büdös a dolog, no 😀 Szóval elterjedt az a Google reakciós kultusz, hogy You have too many invaild clicks on your account. és szépen ki is zárták az illetőt a programból. Manapság már ennyire nem barbár a rendszer viselkedése. Jelenleg csupán detektálja a rendszer a nem életszerű reklámkattintásokat és egészen egyszerűen levonja a bevételekből, pontosabban hozzá sem adja azokat, ugyanis a Google Adwords szolgáltatást használó büdzséjéből sem von le semmit.

Feltétlen ezt a rendszert kellett bevezetni, mert a hülye gyerekek szintén dilettáns mintájára a felnőttek körében is kialakultak a gátlástalan disznó csoportok. S mondanom sem kell ezek a burjánzások a különböző vállalkozási formák köreiből nőttek ki ( értsd: kifejezetten a konkurencia weboldalait keresték meg, és eléggé gyerekesen úgy gondolták, hogyha gátlástalanul sokat klikkelnek a konkurensük weboldalán levő Google Adsense reklámokra, akkor majd, ihaj csuhaj, a Google elveszi a kenyerüket és kidobja őket a programból.) Mondjuk az én szerény véleményem az, hogy eléggé vérszegény az a vállalkozás, amely a Google Adsense bevételeinek kiesését, érvágásként éli meg. Szóval, az annyit is ér 😉

Mire figyelj még oda ha Gugli elfogadta a jelentkezésed az Adsense programba?

Ha nem akarsz magadnak egy oltári égést, akkor azonnali hatállyal kapcsold ki a 18+ tartalmak megjelenésének lehetőségét.

 

A Google Adsense menüben a fenti képnek megfelelően, a letiltás vezérlése / összes webhely részre kattints rá, és a fenti menüből válaszd ki a kényes témákat. Azonban belül megleled a 18+ tartalmak letiltásának lehetőségét. Egyébként úgy igazából nem is értem a Google Inc. koncepcióját, vagyis inkább intelligenciájának e területen levő hiányosságát. A Google Adsense felhasználóknak a lehetőséget nem arra kellene megadni, hogy az ilyen, sok esetben obszcén tartalmakat weboldala, blogja felületéről száműzze, hanem inkább arra kellene megadni a lehetőséget, hogy akinek kifejezetten ilyen tartalma van, az bekapcsolhassa ha épp akarja.

De most teljesen őszintén, gondoljunk már bele. Van egy weboldalad, ahol a szakmai önéletrajzod szerepel. Ha már online van önéletrajzod, akkor egyben az E-mail-ben amit a potenciális munkáltatódnak küldesz szerepelteted annak linkjét is… de Te úgy gondoltad, hogy azért nem jönne rosszul ha pár fillért keresnél a Google csodás pénzkereső masinájával és beszállsz az Adsense programba. Nem kapcsolod ki ezt a 18+ opciót, akkor leendő munkáltatód valami olyasmit láthat, amitől dobhat egy hátast és rögtön leír Téged! Érted? Téged! Holott ebbe az a röhej, hogy mivel a Google a fentiekben ismertetett bitsüti eljárásával az esetek többségében a reklámot személyre szabja, tehát főként az egyed keresési előzményei és bizonyos alkalmazásokon belüli ténykedései, habitusai alapján. Szóval még az is lehet, sőt szinte biztos, hogy a perverzitás benne van, de mégis Téged fog leírni 😀

Szólj hozzá!