Google Adsense a legjobb passzív jövedelem

Google Adsense, Google hirdetés elhelyezése weboldalon 

A lehetőség megemlítését, mely főszereplője a Google Adsense, a Google reklámok megjelenésének biztosítója, feltétlenül fontosnak tartom a 🔗 keresőoptimalizálás témakörében. Szinte már mindenki hallhatta ezt a kifejezést, de a weboldal tulajdonosok bizonyos körén kívül nincs mindenki tisztában azzal, hogy pontosan mi ez.

ℹ️ Pontosan ezért csak nagyon röviden kitérek a lényegére, hogy az is megértse aki még nem foglalkozott ezzel a témával. A Guglinak ez egy speciális szolgáltatása, amely ha úgy tetszik, testvérkéje a Google Adwords szolgáltatásnak.

A két szolgáltatás elhatárolása: Google Adsense és Google Adwords 

Legegyszerűbben úgy lehet megérteni, hogy a Google Adwords a hirdetések bemenete, a Google Adsense pedig a kimenete❗

Google fizetős hirdetés: a Google Adwords

✔️ Léteznek vállalkozások, és olyan magánszemélyek, vagy egyéb szervezetek, akik szeretnének fizetni az online megjelenésért, különböző tartalmaik számára. Ők betudnak kapcsolódni a Google Adwords hirdetési rendszerébe.

Hirdetéseknek helyet adó tartalmak szervezője: Google Adsense

A Google Inc. ugyanakkor csupán a közvetítő szerepét tölti be a reklámozó és a reklámfelületet biztosítók között. A reklámfelületet biztosítók tehát azok a weboldal tulajdonosok, akik némi juttatás ellenében a Google részére felkínálnak bizonyos területeket weboldalukból a reklámok megjelenítésére. Ők azok akik a Google Adsense rendszerébe csatlakoznak.

Az egészséges egyensúly megtartása a hirdetők és a hirdetést megjelenítők tábora között, a helyes irányelvek alkalmazásával, a Google feladata.

 SEO szempontból miért indokolt a Google Adsense belépés

Ha valamilyen online tartalommal rendelkezel és szeretnéd ha mint közvetítő a Google biztosítaná neked a hirdetni vágyó tömeget, akkor Google Adsense regisztráció itt➡️🔗 Google Adsense belépés !

  • Elősegítheti az oldalak gyakoribb felkeresését és az index – pillanatnyi felvétel az oldal állapotáról amit a Google készít, másnéven Google Cache – frissítését. Ez különösen a keresőgép organikus találatai közötti megjelenésnél fontos lehet, hiszen ha végrehajtunk egy jelentős változtatást tartalmainkon, szeretjük ha a Google minél hamarabb azt le is reagálná.
  • A weboldal tulajdonos számára egy kényelmes, és egyszerű passzív bevételi forrást nyújthat. Nem kell ügynökösködnie és tárgyalnia külön – külön a hirdetőkkel, ezt a Google, mint közvetítő elvégzi.
  • Szintén SEO szempontból nem utolsó kérdés az sem, hogy egész jó százalékos aránnyal, de a weboldalunk tartalmával releváns reklámok fognak megjelenni, amely tartalomban, még további értéket jelent weboldalunknak!

Google Adsense beállítások

❗Semmi esetre sem kívánom szapulni a Nagy Testvért, de hát a Google Adsense felületen belül nagyon sokszor kérik a visszajelzést, az alábbi új, állítólag kifejezetten mesterséges intelligencia elemeit felhasználó bevezetett szolgáltatásukkal kapcsolatosan.

Automatikus hirdetések a Google Adsense szolgáltatásában

Úgy gondoltam megragadom egyúttal a lehetőséget, s akkor is a blog cikkemen belül fejtem ki, teljesen objektíve nézetemet.

Értékítéletem borzasztó rövid a témában!

Jelenleg az automatikus hirdetések nincsenek abban a fázisban, hogy érdemes lenne a garázdálkodást a weboldal teljes felületén engedélyezni számára. Ez az álláspontom a dizájn szempontjából állhatja meg a helyét, a termelt bevételekre viszont hatványozottan nem igaz.

Ennek a szolgáltatásnak elviekben az lenne a lényege, hogy leveszi a terhet a weboldal tulajdonos válláról, aki ügye beszállt a Google Adsense programba, s csak egy egyszerű kódot kell engedélyezni a weboldal <header></header> részénél és már teszi is a dolgát….

igen ám, de hogy dolgozik a háttérben a mesterséges intelligencia?!

✅ Ezt az automatikus hirdető rendszert nem igazán érdekli kinek, hogy és milyen mértékben vágja haza a teljes weboldal kinézetét. Ugyanis nagyon gusztustalan tud ám lenni az, amikor egy weboldal reklám, ahelyett, hogy szépen belesimulna a weboldalba, s annak integráns részévé válna, helyette képes egy <div></div> tartalom szabályait is felrúgni, és azon nagyon is visszataszítóan túlnyúlni.

✅Arról már nem is beszélve, hogy azért anno amikor ez az egész Google Adsense program elindult, volt egy bizonyos aranyszabály.  A szabály lényege az volt, hogy még a nagyobb tartalmú weboldalakon sem jeleníthetünk meg több reklámot mint 2-3. Na ehhez képest ez a drága MI hirdető modul, képes akár 4-6 reklámblokkot is bevágni, teljesen élvezhetetlenné téve egy weboldalt. No, de erre mondják azt, minden szentnek maga felé nyúlik a keze 😉

🤔Szerintem egy igényes weboldal tulajdonos inkább időt szán rá, s megpróbálja optimalizált módon beépíteni saját kezűleg a Google által engedélyezett hirdetőkódokat, amennyiben inkább a dizájn az, amivel ügyfeleit kívánja elkápráztatni, és kevésbé koncentrál a Google Adsense által megtermelt bevételekre.

A Google Adsense automatikus hirdetések és a Google AMP féle öngól

  •  Accelerated Mobile Pages azaz AMP egy mobilbarát webhely-oldalformátum mobileszközökhöz. Az AMP-oldalak célja az oldalmegjelenítés felgyorsítása mobilplatformokon. Ez persze egy online tartalom lebutított verziója.
  •  Alapelve az oldalak könnyebbé tétele a HTML általános és előre meghatározott módon történő strukturálásával.
  •  Az AMP projektet a Google vezeti, és egy CDN-en (tartalomszolgáltató hálózaton) keresztül működik. A projekt nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy bárki hozzáférhet és hozzájárulhat a projekt fejlesztéséhez.

Viszont öngól a Google hirdetések megjelenítésének AMP oldalakon való problematikája miatt!

Természetesen a Google részletes útmutatót ad, miként lehet elhelyezni a Google automatikus hirdetéseket úgy, hogy azok az AMP oldalakon is megjelenjenek.

Ugyanakkor a 2021-es esztendőben a Google Adsense felhasználói dömping visszajelzése egyértelműen az volt, hogy az AMP alkalmazása utáni hónapokban a bevételeik drasztikus mértékben csökkentek, ezért ki is kapcsolták a tartalmakon az AMP verzió alkalmazási lehetőséget.

Nyilván az AMP verziótól való tömeges elfordulásnak tudható be az a jelenség is, hogy immáron a Google keresőgép nem tartja annyira fontosnak, hogy külön az addig amúgy megszokott villámikonnal lássa el a keresőgép találatai között azokat a tartalmakat, ahol AMP verzió van!

Google Ads használata

 

Google Automatikus hirdetések

A Google Automatikus hirdetések esetén értelemszerűen a hirdetési formák alkalmazásával és kiválasztásával nem kell foglalkoznod. Ebben az esetben a Mesterséges Intelligencia a weboldalad tartalmának és kinézetének megfelelően, kisebb nagyobb sikerrel igyekszik a megfelelő módot és formát alkalmazni. Az automatikus hirdetéseket a „Hirdetések / Áttekintés” menüpont alatt tudod a kiválasztott weboldalad számára bekapcsolni.

Egyik kényelme az automatikus hirdetéseknek, hogy az előbb említett helyen a Google által felkínált „kód letöltése” résznél található beillesztendő kódot, valóban csupán a weboldalad fejléc részébe, a már ismertetett header tag-ek közé kell helyezned.  Az automatikus hirdetések hátrányairól, kellőképpen értekeztem. Viszont szerintem jobban jársz ha a Lazy Load Adsense bővítményt használod, vagy megnézed a forráskód alapján a bővítmény működését és kivitelezed magadnak.

Manuálisan beállítható hirdetési kódok

Ugyanitt „Hirdetések / Áttekintés” résznél  található a „hirdetési egység szerint” beállításának lehetősége.

Kényelmesen létre tudsz hozni bármikor egy új hirdetési egységet, ugyanakkor ha óriási, több száz, többezer aloldallal dolgozol, akkor már eme beillesztendő hirdetési kódok manuális kezelése, nagyon megterhelő folyamat!

Google Adsense hirdetési egységek

Szerintem meg kell értened mindegyiket, hogy mire való, hogy el tudd dönteni, a weboldaladon melyik nézhetne ki a legjobban, illetve melyik nyújthatná leginkább a kellemes felhasználói élményt akár UX (User Experience) szakmai szempontok szerint is.

Google Adsense hirdetési egységek

Cikkben elhelyezett hirdetések

Ez nagyon ütős. Nem kívánlak semmiben sem befolyásolni, de én ezt alkalmazom az online tartalmaim többségénél. Az alábbi képen láthatod, hogy a Google Adsense rendszerében miképpen tudod ennek stílusát szerkeszteni.

Google Adsense - cikkben elhelyezett hirdetések beállítása

Túl sok beállítási gond szerintem nincs vele. Tényleg érdemes cikkekbe elhelyezni, ugyanis az a pozitív tulajdonsága, hogy kitölti a rendelkezésre álló teret, és felveszi a cikk stílusát.

Jól optimalizált a cikkre

Ha a cikkben például vannak képek, akkor a hirdetésben is nagy valószínűséggel lesznek. Zökkenőmentesen illeszkedik az oldal bekezdéseihez és egyáltalán nem zavaró. Teljes mértékben natív hirdetést biztosít, amely szlogenje, tartalomhoz a forma. A natív reklám tárgya, üzenete és tartalma illeszkedik a weboldal, blog, vagy bármilyen egyéb online megjelenési forma természetes tartalmába.

Felkelti a látogató érdeklődését!

Így egyrészt a látogató részéről nagyobb érdeklődésre számíthat a reklám, másrészt pedig kevésbé kikerülhető a vele való találkozás. Úgy igazából a natív hirdetések kultúrája valamikor a 2013-as évben kezdett nagyon berobbanni. Mostanra már teljesen szokványosak, és a hálón szörfölők is az általa biztosított látványelemeket, élményeket szokták meg.

Egyébként a natív hirdetés annyira szenzációsan tartalomra illeszkedő, hogy sokan keverik a natív hirdetés fogalmát a tartalommarketinggel.

Ez leginkább azért lehet mert a natív hirdetés és tartalommarketing alapgondolata azért ugyanaz, tehát hogy egy jó marketinget nyújtsanak, inkább a pull marketing stratégiát követik, mint  a push-t.

A feedben elhelyezett hirdetések lényege

Ahogy a neve is sugallja, a feed az valamilyen hírcsatornára utal. Ha van egy ízléses RSS szegmense weboldalunknak, akkor álláspontom szerint oda gyönyörűen be lehet illeszteni a releváns hirdetéseket. Ha van például egy rövidebb élménybeszámolókkal ellátott fotógalériánk, amely felsorolásszerűen jelenik meg, akkor ott is kiválóan alkalmazható. Ez is a Google által kínált natív megoldások közé tartozik.

Mennyire relevánsak a Google Adsense reklámok?

A kérdés teljesen jogos. Minden tartalomtulajdonosnak az a vágya, hogy lehetőleg olyan reklámot tegyen közzé, amelyek nem zavaróak, sőt le is fedik az adott weboldal, blog, követőinek és olvasóinak érdeklődését.

📜 A kezdetek kezdetén amikor a Google óriás előrukkolt ezzel a bizonyos hirdetőrendszerével, akkor még minden szimplán úgy működött, hogy beillesztetted a Google által adott JavaScript kódot és weboldalad tartalmát analizálva megpróbált a lehetőségek függvényében valamilyen releváns reklámélményt nyújtani.

Ezekben az időkben nagyon nagy szerepet játszott az, hogy minél több hirdető legyen, mert az garantálta a weboldalakon előforduló témák minél nagyobb eséllyel történő lefedését.

Hogyan képes a releváns reklámok szolgáltatására?

A hirdetési rendszerbe kapcsolódók száma (Google Adwords) a cégnek most is nagyon fontos. Az idő előrehaladtával, különösen a bitsütik, cookie-k felhasználásával igyekszik kifejezetten a weboldalt böngésző személy érdeklődési körének megfelelő reklámot tálalni.

Különösen az utóbbi időben a háttérben tevékenykedő Mesterséges Intelligencia hihetetlen nagy szerepkört kapott, s kiemelem, hogy a hirdetők véleményei alapján megnövekedett bevételeket ér el!

🙈 Ez az esetek többségében működik, mert az emberek nagy része megengedi, hogy ilyen személyes adatot a Google kezeljen.  A legtöbb ember úgy használja keresésre, hogy már eleve a Google valamely szolgáltatásába be van jelentkezve. Ennek egyébként garanciarendszere különösen az okostelefonok jóval nagyobb forgalma a PC-k viszonylatában.

Google hirdetések letiltása

💡Érdekességként jegyzem meg, hogy egyre nő azon felhasználók tábora is, akik kifejezetten utálják ha szenzitív jellegű adataikat egy robot, vagy bármely más ember letapogatja.  Ők zömével a 🔗 decentralizált elven működő Presearch keresőgépet használják.

Google Adsense mennyit fizet?

Ez teljes mértékben változó. Az adott weboldal forgalmától, látogatottságától, és bizony az oldalra látogatók összetételétől is függhet. Nem utolsó szempont az sem, hogy az adott online tartalom milyen információkat szolgáltat. Vannak kifejezetten nagyobb költségekbe kerülő reklámok is, így értelemszerű, hogy azon reklámok után a jutalék is nagyobb lehet.

Érvénytelen kattintások kérdésköre

Ez az a pont amire a Google eléggé kényes. Még amikor beharangozták ezt a szolgáltatást, már nem is emlékszem melyik évben, de nagyon sok szerencsevadász, aranybányász leleményes hölgyemény és úriember akadt.

A Google Adsense program elején, ilyen huncutságokkal főként a gyerekek éltek❗

Leginkább a 18 – 22-es korosztályból voltak akik előszeretettel kattintottak a saját weboldalukon levő Google Adsense hirdetésekre.

Nos, persze ennek az lett az eredménye, hogy teljes mértékben azért a Gugli sem akkor jött le a falvédőről, s mivel a weboldalak statisztikáit is átlátta, így szkeptikusan állt az olyan jelenségekkel szemben mint például van egy weboldal napi 50 látogatóval, aztán 10 klikk a reklámra / nap!

Valahogy életszerűtlen és büdös a dolog, no 😀 Szóval elterjedt az a Google reakciós kultusz, hogy You have too many invaild clicks on your account. és szépen ki is zárták az illetőt a programból. Manapság már ennyire nem barbár a rendszer viselkedése. Jelenleg csupán detektálja a rendszer a nem életszerű reklámkattintásokat és egészen egyszerűen levonja a bevételekből, pontosabban hozzá sem adja azokat, ugyanis a Google Adwords szolgáltatást használó büdzséjéből sem von le semmit.

Hasonló huncutsággal a felnőtt tábor, pontosabban az üzleti élet szereplői is éltek, csak más volt a koncepció❗

Feltétlen ezt a rendszert kellett bevezetni, mert a hülye gyerekek szintén dilettáns mintájára a felnőttek körében is kialakultak a gátlástalan disznó csoportok. S mondanom sem kell ezek a burjánzások a különböző vállalkozási formák köreiből nőttek ki.

Kifejezetten a konkurencia weboldalait keresték meg,

és eléggé gyerekesen úgy gondolták, hogyha gátlástalanul sokat klikkelnek a konkurensük weboldalán levő Google Adsense reklámokra, akkor majd, ihaj csuhaj, a Google elveszi a kenyerüket és kidobja őket a programból. Mondjuk az én szerény véleményem az, hogy eléggé vérszegény az a vállalkozás, amely a Google Adsense bevételeinek kiesését, érvágásként éli meg. Szóval, az annyit is ér 😉

Mire figyelj még oda ha Google elfogadta a jelentkezésed az Adsense programba?

Ha nem akarsz magadnak egy oltári égést, akkor intézkedj  a 18+ tartalmak megjelenésének tárgyában!

Google Adsense Hirdetés-ellenőrző Központ

A Google Adsense menüben a képnek megfelelően, a „Letiltás vezérlése / Kontextus /Hirdetés-ellenőrző Központ” részre kattints, és egészen egyszerűen add meg a nem kívánatos hirdető domén nevét. Ez a lehetőség alkalmazható például bárminemű obszcén 18+ tartalmak letiltására is.

 

A 18+ tartalmakhoz fűződő irányelvek érdekesen működnek

Igazából nem is értem a Google Inc. koncepcióját, vagyis inkább intelligenciájának e területen levő hiányosságát. A Google Adsense felhasználóknak a lehetőséget nem arra kellene megadni, hogy az ilyen nemkívánatos tartalmakat weboldaluk, blogtartalmaik felületéről száműzzék, hanem inkább arra kellene megadni a lehetőséget, hogy akinek kifejezetten ilyen tartalma van, az bekapcsolhassa, ha épp ezen keresztül szeretne bevételt szerezni.

Ciki szituációk lehetségesek 😆

De most teljesen őszintén, gondoljunk már bele. Van egy weboldalad, ahol a szakmai önéletrajzod szerepel. Ha már online van önéletrajzod, akkor egyben az E-mail-ben amit a potenciális munkáltatódnak küldesz, szerepelteted annak linkjét is… de Te úgy gondoltad, hogy azért nem jönne rosszul ha pár fillért keresnél a Google csodás pénzkereső masinájával és beszállsz a Google Adsense programba.

Közben csakúgy véletlenül megjelenik egy 18+ hirdetés, akkor leendő munkáltatód valami olyasmit láthat, amitől dobhat egy hátast és rögtön leír Téged! Érted? Téged!

Pedig az éremnek két oldala van!

Ebben ugyanis az a röhej, hogy a Google a bitsüti eljárásával az esetek többségében a reklámot személyre szabja, tehát főként az egyed keresési előzményei és bizonyos alkalmazásokon belüli ténykedései, habitusai alapján jöhet be ilyen hirdetés, ami meg ügye pont a potenciális főnök profiljának tükre. Szóval a perverzitás benne van, de mégis Téged fog leírni, végsősoron Te szívsz, nem kicsit, hanem nagyon 😉

Vajon a keresőgépek fejlődése, hogyan segítheti a Google Adsense bevételeid?

Amolyan zárszóként, gondolatébresztőnek tálalom ezeket a sorokat. Adat és információ között van egy lényeges különbség. Mégpedig az, hogy az utóbbi nem más, mint az előbbi értelemezett változata. Igen, itt jöhet képbe a mesterséges intelligencia.

Ha egy keresőrobot egy gigászi adatbázist nem pusztán a matematika alapján vizslat végig, holmi egyezések után kutatva, hanem azt értelemmel is átlátja, az nagyban felgyorsítja az indexállomány átböngészését, valamint sokkal relevánsabb találatokat eredményez. Ez látogatottság növekedés Neked, s végsősoron nagyobb Google Adsense bevétel.

Olvasd el ha érdekel, mert itt épp arról írok, hogy 🔗 a Presearch miként használja ki az AIMesterséges Intelligencia modul előnyeit, most a jelenben, de írtam a jövőbeli tervekről is.

Google AdWords alternatíva, ahol a hirdetéseidért kriptovalutával tudsz fizetni!

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük