Változások éve

A nyár alkalmával a relaxációs tevékenységeim hadának részeként, egy érdekfeszítő könyvre bukkantam. Mivel tetszett Maeve Binchy eme remek alkotása, így veled is megosztom 🙂 A dublini élet egy esztendejének ismeretével lehetünk gazdagabbak ezt a lebilincselő regényt olvasván. Az első eredeti kiadása valamikor 2000-ben jelent meg.

Gazdagok és szegények mindig egymás ellentétei, mind gondolkodásban, mentalitásban, viselkedésben. A könyv attól érdekes, hogy hétköznapi problémákat dolgoz fel. Minden egyes soráról kitűnik, hogy a szerzőt elragadta saját kitalált szereplőinek sorsa.  A regény főszereplői Cathy Scarlet és Tom Feather. Ahogyan az élet is, úgy ez az alkotás is tele van bizonytalansággal és döntéskényszerek sokaságával.

Mit lehet tudni a két főszereplőről?

Számukra mindent a vendéglátóipar jelentett. Tanulmányi múltjuk is ezzel releváns, ők ketten a vendéglátóipari főiskolán lettek nagyon jó barátok. Közös tervükké vált, hogy létrehozzanak lehetőleg minél nagyobb önerővel, egy remek reputációval rendelkező ételszállító céget.

Az érzelmi kapcsolatokat az írónő nem csöpögős stílusban sugározza, ennek köszönhetően a könyv olvasása kellemes kikapcsolódást ígér, noha azt már előre le kell szögeznem, hogy azért a sztori egy kicsit nehezen indul be. Ha eljutunk a 100. oldalig, akkor már nem fogjuk tudni letenni a könyvet 😉

Az üzleti élet kihívásai mellett rengeteg családi bonyodalommal is megismerkedhetünk. Tom Feather kapcsolata ugyanis párjával a modell karrierhez ugyan már kissé túlkoros, de mégis arról álmodozó Marcellával nem túl felhőtlen.

Nyugi, egy kibírhatatlan anyós sem marad ki 😉

A sors Cathy Sarcletet is megáldotta anyósával, Hannah Mitchell ugyanis kibírhatatlan természetű, nagy mértékben sznob is, de ami a legrosszabb, hogy még saját fiához Neil Mitchellhez is (Cathy Scarlet férje) inkább majomszeretet köti, mint igazi szívből jövő anyai gondoskodás. A fiával, annak képességeivel állandóan szeret dicsekedni, és betegesen a fia minden egyes napi programpontjával is szeret képben lenni, rendszeresen kommunikál vele telefonon, s természetesen az anyósi recepthez illően Cathy Scarlet soha nem is lehet elég jó az Ő kicsi fiához.

A történetet nagyszerűen feldobják az ikrek (Simon és Maud) akik sorsa nagyon is problémás. A gyermekvédelem és a sors meglepetéseinek kereszttűzében vannak, hiszen szüleik életvitele miatt az elhelyezésükről gondoskodni kell. S ez még érdekesebbé teszi Tom Feather és Cathy Scarlet kalandjait.  A kemény üzleti élet teljes embert kíván, a sors mégis úgy hozza, hogy átmenetileg Cathy Scarlet lesz az ikrek mentsvára, akik két igazi rosszaság, s tulajdonképpen az igazi gyerekszáj és a szituációk egyvelege a maga természetességével az, amely sokszor mulatságossá tudja varázsolni az eseményeket.

A könyv egyetlen negatív pontja talán az, hogy az ikrek nagybácsija miatt (Walter) a végkifejletet az olvasó egész jól kikalkulálhatja… Azonban minden különösebb felhajtás nélkül húz bennünket magával a mindennapi élet drámáiba…   

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!