Kriptopénz és az öröklés

Kriptopénz és az öröklés témája

Kriptopénz és az öröklés kérdése, szemmel láthatóan, valahogy még nem került az érdeklődések központjába. Ezt a konzekvenciát a keresőmarketing folyamatok objektív kiértékeléséből vonom le. Nagy mennyiségben eme téma iránt keresőaktivitás, ugyanis nem igen tapasztalható.

Természetesen ennek oka abban is rejlik, hogy a blokkláncon alapuló fizetési metódusok legnagyobb rajongói a fiatalok köréből kerülnek ki. Őket értelemszerűen a halál gondolata nem foglalkoztatja.

Kriptopénz és az öröklés

Kriptopénz és az öröklés vonatkozásában, egy kriptopénztárca biztonsága öngól is lehet!

A kriptopénztárca egyik nagy előnye, hogy ugyan a pénzügyi forgalomról a publikus kulcsok alapján készülnek kimutatások, azonban a nem publikus, tehát úgynevezett privát kulcsok gondoskodnak a megfelelő anonimitásról.

A kriptodevizák egyik alapvető lényege, a személyes adataink maximális titkosítása, amely felett senki és semmi, kontrollal nem rendelkezhet.

Kriptopénz és az öröklés sikerességének alapvető szabályai

Pár szót ejtsünk a kriptopénztárcák szükséges adatairól

A kriptopénztárcák esetén két különböző kódról beszélhetünk. Az egyik egy hagyományos PIN kód, amely igazából csak arra való, hogy az általunk telepített szoftveres pénztárcához illetéktelen ne férhessen hozzá. Valójában nem ez az érdekes, hanem az úgynevezett „passphrase” de egyes applikációk „keyphrase” néven is hivatkoznak rá.

A passphrase vagy keyphrase jelentése

Feltétlen fontos tudunk, hogy amikor egy kirptopénztárcát regisztrálunk, akkor megfogjuk kapni ezt a bizonyos passphrase vagy keyphrase névre hallgató rendszerint 12 vagy 24 angol szavakból álló felsorolást. Ezeket a szavakat a számozásuknak megfelelő sorrendben írjuk fel. Vagy ha számozás a szavak előtt nincs is, akkor is a sorrend nagyon fontos!

Fontos az örökös maximális képbe helyezése

Természetesen az adatokhoz SZÜKSÉGES, ha a fenti passhrase mellé, tájékoztatást adunk arról is az örökösünknek, hogy milyen kriptopénztárcát használunk / használtunk. Ez az applikáció, vagy egyéb szoftveres megoldás nevét jelenti. Örökösünk dolgát ez nagyban megkönnyíti. Idővel az egyes kriptopénztárca applikációk nevei akár meg is változhatnak. Az azonban biztos, hogy lesz fellelhető nyoma, milyen névről, mire változott. Így kényelmesen a szoftver vagy applikáció az örökös által letölthető. A fentiekben ismertetett keyphrase vagy passphrase segítéségével pedig a kriptopénztárca egyenlegünkhöz hozzá fog tudni jutni az örökös.

Miért a legfontosabb a passphrase vagy keyphrase feljegyzése?

Azért mert saját magunk részére is egy teljesen más kriptopénztárcába az egyenlegünk importálást e segítségével tudjuk elvégezni. Másrészt pedig az örökös szempontjából kényelmes is, hiszen nem lesz kötve az általunk használt kirptopénztárcához. Bármilyen kriptopénztárcát fog tudni regisztrálni, és abba a kriptopénztárcájába importálni a mi egyenlegünket. A lényeg, hogy olyan kriptopénztárcát hozzon létre magának, amely lehetőleg többféle kriptopénzt is tud kezelni.

Kriptopénz és az öröklés folyamatában, hogyan informáljuk az örököst a szükséges adatokról?

A legegyszerűbb megoldástól az igényesebb, bonyolultabb megoldásokig sok minden lehetséges!

Az egyszerűbb megoldás

Az általunk feljegyzett kriptopénztárcánkhoz tartozó fentiekben ismertetett 12 – 24 szavakból álló passphrase vagy keyphrase számára, találjunk egy arra alkalmas tárolási helyet. Akár egy dobozka is lehet amiben a szükséges információk kinyomtatva szerepelnek. Nincs szükség rá, hogy az örököst még életünkben tájékoztassuk ezen információ fellelhetőségének helyéről. Végrendeletünket lére hozhatjuk ügyvéd segítségével, vagy anélkül is. Ha a végrendeletet elejétől a végéig saját kézzel írjuk, akkor tanúkra sincs szükség, egyébként igen!

Mi számít érvényes, írásbeli magánvégrendeletnek?

Erre kérdésre a hatályos Ptk. 7:17§ (1) a) b) és c) jogszabályhely pontjaiban megjelenő lehetőségek kimerítő választ adnak.

A jog egyébként az ismertetett a) jogszabályhely pontban a saját kézzel írt változatot hívja holográf végrendeletnek.

Az írásbeli magánvégrendelet bármelyik módját is válasszuk, ha elkészült, akkor közjegyzőnél személyesen, nyílt vagy zárt iratként, végrendeletként feltüntetve letétbe kell helyezni.

Fontos tudni, ha elejétől a végéig nem saját kezűleg írjuk a magánvégrendeletet és az nem fér el egy lapra, akkor minden egyes lapját alá kell írnunk, s ez érvényes a tanúkra is!

Igényesebb, vagy bonyolultabb megoldás, ahogy tetszik

Természetesen a kriptopénztárcánk egyenlegének mértékétől is függ, hogy mennyire fontos számunkra az ismertetett keyphrase vagy passphrase biztonságos, és a lehető legtitkosabb helyen való őrzése. Ezt az információt tehát őrizhetjük akár egy bank széfjében is. Valamint ha beóhajtjuk biztosítani magunkat, hogy a magánvégrendeletünk megtámadási esélye szinte egyenlő legyen a záróval, akkor egy ügyvédet is beizzíthatunk erre a célra.

Mikor lehet érvénytelen egy végrendelet?

  • az örökhagyó nem rendelkezik végrendelkezési képességgel, tehát jogszerűen nem tehet végrendeletet (például kiskorú, cselekvőképtelen),
  • hiányzik a végrendelkezési szándék,
  • az örökhagyó hibásan nyilvánítja ki végrendeleti akaratát,
  • valamint nem megfelelő a végrendelet tartalma (mondjuk elfelejt a vagyon sorsáról rendelkezni).

Az idő előrehaladtával az egész Föld nevű bolygó egyre inkább érzékelni fogja a jegybanki monetáris politika öngyilkos ösvényéből adódó életképtelenségét. Így az arany értékét is háttérbe szorító Bitcoin, vagy az egyéb kriptopénzek, egyre nagyobb szerepet fognak kapni. S ezek öröklésével kapcsolatos kérdések is időről időre felmerülnek majd.

Szólj hozzá!