Beutazás Magyarországra a Koronavírus idején

Gondoltam írok ebben a témában egy cikket, mert a médiában jelentős mértékben szokta felütni a fejét az a hiszterizált folyamat, miszerint ha elmerünk menni nyaralni, akkor szépen bevágnak bennünket karanténba egy intézménybe 14 napos megfigyelésre!

Ez nem teljesen így van, s hát ügye a 2012. január 1-jétől hatályos Alaptörvényhez tartozó érdekes formációt öltő Magyarország nevű topmenedzsment, a különböző rendeletei formájában igyekezett is reagálni erre a szörnyű nagy Koronavírus veszélyre. Azt hiszem még egyszer sem fordult elő velem, hogy jogi téma és utazás releváns kérdést, így ötvözve tálaljak, de úgy tűnik az életben egyszer mindennek eljön az ideje 😉

A témával releváns naplóbejegyzéseim

|Ugrás a legfrissebb beutazási feltételekhez|

Ezek alapján nyomon követhetők autentikus forrásból a Magyarországra való beutazás feltételei (ami a nyaralásból hazatérők számára hasznos információ) illetve a publikációim dátumát is megadom, amelyek alapján az is nyomon követhető, hogy a Magyar Kormány miképpen konvergál a globális trendhez.

Bejegyeztem 2020. június 16.-án:

A 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet hívatott rendezni az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedéseket, amelyeket bizony rendre egy kaptafára a Föld nevű bolygó összes kormánya meghozott, apróbb eltérésekkel. Szemmel láthatóan a média és a Covid-19 így együtt lefőzhetetlen páros, hiszen utóbbi mindig akként viselkedik, ahogy előbbi sugallja neki. Utazni viszont jó és kellemes, s nem feltétlen csak a Balatonra (bár megjegyzem nagyon szép hely),

ezért érdemes információt nyújtani a kialakult helyzetben a Magyarországra történő beutazási feltételekkel kapcsolatban, amely főként a nyaralásból hazatérő Magyarország területi hatályán élőket érinti.

A 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet az eredeti formájában még eléggé szigorú volt, ezen végzett módosítást az utazni imádók legnagyobb örömére a 263/2020. (VI. 6.) Korm. rendelet.

Azonban a Kormány a 282/2020. (VI.17.) rendeletével a veszélyhelyzetet 2020. június 18.-val megszüntette, s a 283/2020. (VI.17.) kormány rendelet által kihirdetett járványügyi készültség időszakára vonatkozó utazási korlátozásokat a 291/2020. (VI.17.) kormány rendeletben rögzítette, mely rendelet 1.§ (a) jogszabályhely pontja egyértelműen kimondja, hogy magyar állampolgárokra nem terjed ki a rendelet, tehát a magyar állampolgárok a világ bármely országából hazatérhetnek és nem kell karanténba vonulniuk! 

Bejegyeztem 2020. július 12.-én:

Szeretett Magyar Kormányunk – saját erőforrásainak és munkavégzésének csökkentése érdekében – a Nemzeti Népegészségügyi Központ mint eljáró hatóság, az országos tisztifőorvos mint eljáró szervezeti egységet felhatalmazta a Covid-19 releváns témában, saját hatáskörben döntések meghozatalára. A döntések alapját tulajdonképpen a globális média által szolgáltatott adatok képzik, valamint azaz alap, hogy az Egészségügyi Világszervezet az új Koronavírust 2020. március 11.-én világjárvánnyá nyilvánította.

A 2020. július 15.-én (szerda virradóra) életbelépő szabályozás alapján tehát, az országok jelzése a Covid-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke szerint, az alábbiak szerint alakul:

 

  • A belépéskor az eljárások során különbség lesz magyar állampolgárok és nem magyar állampolgárok esetén.
  • Zöld jelzésű országból bárki beléphet Magyarország területére.
  • Sárga valamint piros jelzésű országokból történő Magyarországra való belépés esetén, a határon a magyar állampolgárok is ellenőrzés alá esnek. Fertőzés gyanú esetén 14 napos karantén lesz, illetve akkor is, ha 5 napon belül a vizsgálat 2 db negatív Covid-tesztet nem eredményez. Ezek alapján azért nem csoda, hogy az országok színei miért alakultak úgy, ahogy, alábbiakban jól fog látszódni, hogy a vörös színű országok turisztikailag nem a legfelkapottabbak, azokra a helyekre inkább az extrémebb élményekre vágyók kalandoznak.

A médiában sok helyen tesznek olyan megállapításokat miszerint a Magyar Kormány augusztus 1-ig vállalja a Covid-19 vizsgálat költségét a piros vagy sárga jelzésű országokból érkező magyar állampolgárok számára. Nem tudom, hogy a különböző hírszolgáltatók ezt az adatot honnan veszik, hiszen a tisztifőorvos szervezeti egységének intézkedési alapját és feladatkörét meghatározó 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet erről egyáltalán nem rendelkezik!

Arról viszont egyértelműen rendelkezik a rendelet 3.§ (1) bekezdése, hogy

Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező
családtagja (a továbbiakban együtt: magyar állampolgár) személyforgalomban…

b) jogszabályhely pontja alapján, hogy …sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles.

Jó hír, hogy sokunk kedvence a WHO szerinti zombi land-é nyilvánítások listájáról (Horvátország, szép ZÖLD maradhatott).

Az országok színkódjai tehát:


Bejegyeztem 2020. augusztus 31.-én:

A Koronavírus dili egyik legjobb bizonyítéka, hogy úgy tűnik a világ, de Magyarország mindenképpen az óvodás szintre kapcsolt. A legújabb mantra alapján tehát Magyarország aspektusából minden ország vörös, csak saját magát tekinti zöldnek 😉

Bevezetésre került a PCR buli, a sokak által becézett nátha vám, azaz Magyarország kormánya, olyan döntést hozott, hogy csak és kizárólag a saját tesztjét fogadja el, más országokét nem! Azért vicces, hogy szolgáltatásaik között, felajánlják a PCR tesztek angol nyelvre történő átfordítását is, persze plusz díjtételért. Arrogáns, vagy beképzeltség?! Nem tudom egy ország miért gondolja azt, hogy más országok tuti a többi ország tesztjeit elfogadják… Lehet Magyarország nem magából indul ki. Ezek a változások 2020. szeptember 1-jétől érvényesek, ha egyáltalán ennek a fenntartása, életképes lesz, azok után, hogy Macron is elmondta véleményét erről.

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!