Átszállás nélkül vonattal Horvátországba | Inspiratív Kalauz

Vonattal átszállás nélkül horvát tengerpartokra

Ez a lehetőség még csak most ragadta meg a tekintetem, holott már 2018. június 21.-én beszámolt róla a MÁV CSOPORT. Természetesen sem a MÁV akkori, sem az én mostani publikációm jogi felelősségnek alapja nem lehet a tájékoztatásért, ugyanis a MÁV akkori cikke amikor megjelent volt a hiteles és hivatalos tájékoztatásnak tekinthető. Itt jegyzem meg ugyanakkor, hogy 2019. évben is pontosan minden ugyanígy zajlott, ezért lehet cikkemnek információértéke, hiszen nagy valószínűséggel ez a tendencia megmarad.

Tehát a MÁV bevett gyakorlata, hogy minden év tavaszán meghirdeti azokat a SEA <– YOU Adria és Istria utazási lehetőségeket, amely keretén belül oda – vissza vonatjegyeket vásárolhatunk, számos felkapott horvát tengerpartra, s az utazás gyakorlatilag átszállás nélkül történik; Šibenik, Zadar, SplitAzt fontos tudni, bár aki rendszeresen használja, az tisztában van vele, hogy a MÁV START applikáció alkalmatlan a nemzetközi jegyek megvásárlására. Viszont én úgy gondolom, hogy aki utazását felelősségteljesen és precízen, minden körülményekre kiterjedően szeretné megszervezni, az az oda – vissza vonatjegyet, úgyis a pályaudvarokon fellelhető MÁV jegyirodákban fogja személyesen intézni.

3 személyes alvókabinoktól a 6 személyes kabinokig mindenre lehetőség kínálkozni szokott, s kényelmes tágas ülőkabinok is akadnak. A második fotón egy 6 személyes kabin egy része látható.

Miért tartom hasznosnak és rentábilisnak ezt a lehetőséget?

  • Nincs átszállás, kényelem annál inkább, nem kell figyelni. 😉
  • Egy külföldi éjszakai szállás díját megspóroljuk.
  • Természetesen a horvát nyaralás élmény autóval, vagy lakóautóval is (ebben szereztem már tapasztalatokat) de azért ne felejtsük el azt sem, hogy nem biztos, hogy annyira élvezetes 8 – 13 óra közötti időtartamot koncentrálva levezetni, ahelyett, hogy a társaságunkat élveznénk, vagy éppen innánk valami fincsit 😉
  • Hasznos lehetőségnek tartom továbbá azért is, mert a vonaton bizony bicikli is szállítható 😀

A jegyek árairól én nem kívánok semmilyen felvilágosítást adni, mert ügye azok mindig változhatnak, mint ahogy a cikk elején is már jeleztem, egyáltalán maga a SEA <– YOU Adria és Istria utazási lehetőségek is.

Annyit azonban viszonyításként elmondhatok, hogy például a 2018-as esztendőben Budapest – Split szakasz oda-vissza mint felnőtt menetjegy az 79.50 EUR volt, tehát személyenként számolva és természetesen a cikk írásának középárfolyamon lévő konverzióját alapul véve, az olyan 26-27 ezer forint / felnőtt. A 2019-es esztendő árainak nem néztem utána, de gyanítom, hogy áremelkedés valamelyest azért lehetett. A MÁV jegyirodákban lehetőség van eleve EUR valutával fizetni, s akkor ügye semmilyen konverziós költség nem lehet. Viszont ha épp nem rendelkezünk EUR összeggel, csupán forinttal, akkor meg érdemes például olyan speciális mastercard alapú bankkártyával fizetni, amely garantálja nekünk, hogy a devizanemek konverziója középárfolyamon megy végbe. Érdekességként említem, hogy a Revolut kártya például ilyen bankkártya 😉

Split környékén rengeteg szálláslehetőség is akad, ha érdekel keress rá!


Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik a MÁV minden év tavaszán teszi közzé, különböző csatornákon keresztül, hirdetmények útján a lehetőségeket. Rendszerint ezek a SEA <– YOU utazási viszonylatok, június végétől augusztus végéig szoktak érvényben lenni.

inspirator