Pr cikk jelentése

Pr cikk jelentése 

Pr cikk jelentése eredetileg teljesen más, mint gondolnánk. A Public Relations Pr cikkeknek azokat az írásokat nevezi, ahol a cikkekhez az ihletet azon szervezeti kommunikáció nyújtja, mely keretében a szervezettől a sajtó felé, olyan hírértékű üzenetek formálódnak, amelyek nem kerülnek pénzbe.

Magyarország ezt elég sajátságosan oldja meg, hisz itt a kultúra az, hogy főként azok a hírek kerülnek fókuszba, amelyeket alaposan megfinanszíroztak. Avagy azoknak a hírei kerülnek a figyelem központjába, akik magát a platformot is kivásárolták 😉

Pr cikk jelentése az Online Marketing világában

Pr cikk jelentése

Az Online Marketing eszköztárában a Pr nem Public Relations kifejezésre utal, hanem a Google által régen és a 2007-es esztendőig védjegyként is kezelt PageRank fogalmára. Abban az időben ez a Pr tehát egy kulcsfontosságú mutatója volt azoknak az oldalaknak, amelyek a Google „szemében” erősebb pozíciót jelentettek.

Ugyan a PageRank már a múlté,

s a Google a weboldalak találati rangsorába azóta már sokkal komplexebb képletet alkalmaz, valamint az idő előrehaladtával sok minden át is értékelődött.

De a több szempontrendszer szerint analizált erősebb online platformoknak továbbra is értékük van, mely felületeken érdemes Pr cikk formájában megjelenni.

Pr cikk jelentése tehát kettős funkciót tölt be 

Egyik szerepköre maga a keresőmarketing, hogy a lehető legrelevánsabb szférában jelenjen meg az információ a tevékenységünkről, és honlapunk megfelelő erősségű helyről kapjon hivatkozást.

A másik lényeges szerepe pedig, hogy vállalkozásunk tevékenységéről úgy adjunk hírt, hogy az inkább egy természetes élményforrásnak számítson az információval érintettek köre számára, s ne pedig egy egyszerű advertorial, azaz fizetett, reklámszagú írás legyen. Ebben a körben tehát mint tartalommarketing, jelentős szerepet játszik.

Pr cikk jellemzői

  • Objektív
  • Informatív
  • Olvasmányos
  • Az információval érintettek körét, figyelmét hatékonyan ragadja meg

Pr cikk minta

Tévedsz ha azt hiszed, itt biztosítani fogok számodra mondjuk egy PDF hivatkozást ami példát adna számodra milyen egy Pr cikk felépítése.

Az előbb kitértem a Pr cikk jellemzőinél egy fontos kulcsszóra, hogy objektív. Ha a jellemzők között egyáltalán rangsorolni lehetne, akkor azt mondanám, az egyik legfontosabb eleme. A jó Pr cikk már eredeti értelmezésében is azt jelenti, hogy nem pénz ellenében jelenik meg. A Google eredeti törekvésével is ez az elv harmonizál 😉

Milyen a jó Pr cikk?

Olyan objektív, olvasmányos forrás, ami alapján az olvasó a sorokat nem hirdetésként éli meg, hanem az érdeklődésével releváns olyan anyagként,

amelyben valaki beszámol a saját személyes tapasztalatáról egy adott szolgáltatás vagy termék vonatkozásában.

Pr cikk írás

Egy jó Pr cikk megírása egyébként összetett feladat. A  potenciális érdeklődők figyelmét ugyanis nemcsak a szöveg, tehát olvasmányos jellege ragadja meg, hanem látványelemek is. Épp ezért a pr cikk megírását érdemes többfelé kiszervezni, hiszen mindenki a saját maga területén tudja a siker zálogát biztosítani számodra.

Miről írjak cikket?

Sokan teszik fel ezt a kérdést. Ez a kérdés, valamint az előbb taglalt milyen a jó Pr cikk, nagyon is együtt kezelendő kérdéskör. Pr cikket ugyanis olyan témakörben tudsz írni, amihez értesz, amiben otthonosan mozogsz. Enélkül ugyanis nincs hitelességed!

Konklúzió

Összességében tehát elmondható, hogy az Online Marketing koncepciójában egy jó Pr cikk nem attól lesz jó, ha valaki azt maximálisan úgy írja meg, hogy az a Te elvárásodra illeszkedjen. Nem akkor jó ha a Pr cikk az utasításodra egy olyan képet fest a vállalkozásodról vagy tevékenységedről amit Te látni szeretnél.

A Pr cikk akkor jó ha objektív, informatív, olvasmányos, azaz hasznos információval szolgál a releváns érdeklődésű emberek, potenciális ügyfelek számára. Ezzel együtt tehát az adott szakterületen vagy tevékenységi körben valamilyen hasznos ismeretet nyújt objektív, személyes tapasztalat útján az adott szolgáltatás vagy termék vonatkozásában.

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!