Instagram, ki nézett meg? | Inspiratív Kalauz

Instagram elemzések

Sokak számára ismeretes az Instagram képmegosztó rendszere. Némi tájékoztatást, tanácsot adtam már azzal kapcsolatban, hogyan lehetséges hatékonyabban Instagram követőket szerezni. Ezekre most nem is szeretnék újra kitérni. Egy rövid cikk erejéig, inkább a statisztikákról szeretnék beszélni. A legtöbb felhasználó ugyan, saját élvezeti cikként használja ezt a szolgáltatást, ugyanakkor az üzleti élet szereplői is, különösen a nagyobb brandek, kiemelt hangsúlyt fektetnek a használatára.

Miért érdemes, gyorsan az első 100 követőt megszerezni?

Valamivel részletesebb statisztikai jelentést kaphatunk a fényképeinket megnézőkről.

A mobiltelefon jobbra tallózásával el is érhető az a menü, amelyből, ahogyan a fotón is látható, kiválasztható az Elemzések menüpont.

Az Elemzések Központ három fő részre osztódik; Tevékenység, Tartalom, Célközönség

Az ingyenesen is elérhető Instagram üzleti profil, alapértelmezetten mutatja nekünk a tevékenységek és a tartalom kínálatát. A célközönséggel releváns statisztikai adatok viszont csak akkor lesznek elérhetőek, ha legalább 100 követővel rendelkezünk!

A tevékenységgel és a tartalommal most nem foglalkoznék, mert mindenki megtudja nézni magának. A tevékenységek, az aktivitáshoz köthető mutatók, azaz, hogy publikációiddal hány embert, másik Instagram fiókot sikerült elérned, míg a tartalmak a saját aktivitásod tükrözik vissza.Szeretnék inkább a Célközönség résszel foglalkozni, mert ez tartalmazza azokat az adatokat, aminek már több értelme lehet.

Ahogyan a fenti példában is jól látható, megtudhatjuk, hogy mely földrajzi helyiségekből (városok, országok) lett a legtöbb követőnk. Tehát ha célunk, a magyar nyelvű kommunikáció, magyar nyelvű területen, akkor ildomos, hogy a legtöbb követőnk Magyarországról legyen. Mindig az üzleti érdekeltségünk célterülete a fontos! De a nemek arányáról és a korcsoportokról is hasznos információt kapunk. Segítségével lemérhetjük, hogy az eddig történtek, egybevágnak -e saját üzleti profilunkkal, törekvéseinkkel. Ha megfigyeljük a statisztikát, az én esetemben teljesen normális a nők és férfiak fenti aránya, hiszen főként a blogom cikkeit teszem közzé, azaz ágyazom bele az Instagram microblogomba, s olyan témákat tálalok, amelyek egyaránt érdeklik a nőket is, és férfiakat is.  Külön – külön lebontva analizálható, hogy melyik nemhez kötött életkor a leggyakoribb.

Az utolsó opciót, a követők részt, azt nagyon imádom, s szerintem Te is imádni fogod. A hét minden egyes napját lehet vele analizálni, s megmutatja, a követőink aktivitási habitusát, azaz mikor aktívak leginkább az Instagram rendszerében. Itt két lebontásról beszélhetünk! Az adott napról, azaz megtudhatjuk, a hét mely napján a legaktívabbak a követőink, illetve a másik lebontás az óra, amely azt mutatja meg, hogy adott napon belül, melyik az az időpont amikor a legtöbbet néztek rá az Instagramra a követőink.

Ügye már érted, miért ez a Célközönség / Követők rész a legfontosabb? 🙂

Ha nem szeretnél a magad ellensége lenni, akkor a publikációs tevékenységeidet, helyezd azokra az időpontokra, amikor a követőid a legtöbbször aktívak! Ha nem így teszel, akkor hiába publikálsz fotókat és érdekesebbnél érdekesebb microblog szerű témákat nap mint nap, azzal fogsz szembesülni, hogy mindig csak egy újabb követőt szerzel, de a meglévő állományt egyszerűen képtelen vagy megmozgatni, interakcióra csalni. Ami nem is csoda, ha olyan időpontban publikálsz, amikor nincsenek is online 😛 Szóval a statisztikának ez a része, egy fegyver a kezedben, hogy még professzionálisabban tudd a felgyülemlett követői tábort megmozgatni, ami természetesen a potenciális velejárója annak, hogy még több újabb és újabb követőd is lesz.

 

inspirator