Google Analytics alternatívák

Google Analytics alternatívák, néha igény mutatkozik egyszerűbb webstatisztikák használatára

📣 A legnépszerűbb webstatisztika mérő számos korláttal rendelkezik, úgy gondolom tehát, Google Analytics alternatívák számára mindig is lesz hely, érdemes ezekről beszélni. 👇


✔️ Főbb témák ami alapján a szolgáltatásokat szortíroztam :

🖱️

|Ügyfélelemzés| |Webelemzés|

|Márkateljesítmény-elemzés|

|Komplex marketing szolgáltatások|


ℹ️ Pár pontban összeszedném mindazt ami nem a Google Analytics mellett szól

✅ Ha nem így járnék el, írásomnak sem lenne értelme 😉

 • Túlságosan komplex, nem kezdőbarát.
 • Rengeteg olyan kifejezést és szűrőnevet használ, amely az átlagfelhasználót abszolút nem érdekli.
 • Nagyon sok tanfolyamot kínál, amely keretében tanulhatod meg a szolgáltatásai használatát. Eszméletlen mennyiségű idő!
 • Egy átlagos felhasználó számára például a Google Analytics GA új verziójának elsajátításához több hónapra is szüksége lesz.

A GA megszokott nehézségei, hogy azért érzékeltessem a negatívumokat ⬇️

Folyamatos változások:

A Google gyakran frissíti a GA-t, ami azt jelenti, hogy a menüket, mutatókat és funkciókat még akkor is nehéz megtalálni, ha rendszeresen használja valaki a platformot. Néha akár figyelmeztetés nélkül is törlik az adatokat.

Nem kívánt adatok:

A GA belső felhasználóktól és robotoktól származó adatokat tartalmaz, amelyek torzíthatják az eredményeket. Például, ha értékesítési csapat cégednél többször is megnéz egy céloldalt, akkor azt gondolhatja, hogy az nagyobb webhelyforgalmat generál, mint valójában.

Hiányzó adatok:

Ahhoz, hogy a GDPR-kompatibilis legyen, engedélyt kell kérnie – ami azt jelenti, hogy ha néhány látogató megtagadja a nyomon követést, előfordulhat, hogy nem kapsz teljes képet az adatokról. Bár ez sok egyéb webstatisztikának is az egyik komoly gátja.

Pontatlan adatok:

Sok marketingszakember véleménye ellenére tényállás, hogy a Google Analytics nem követ mindent webhelyeden. A számok nagy része közelítés is lehet – üzleti döntéseket ezekre alapozni, nem feltétlen életbiztosítás.

Végül a Google Analytics nem árulja el, hogy KI látogatja meg webhelyed, vagy milyen oldalakat tekint meg egymás után. Igazából ezekről a folyamatokról információmorzsák akadnak.

Miért érdemes a Google Analytics alternatívák lehetőségeivel is foglalkozni?

 • Mert további betekintést nyújtanak a potenciális ügyfelek viselkedésébe,
 • és hatékonyabb célzást tesznek lehetővé.

A Google Analytics alternatívák kínálatában

Míg a Google Analytics továbbra is domináns erő a webhelytevékenységek nyomon követésének piacán,

👏 azért léteznek alternatív eszközök❗

Az ügyfélelemzés eszközei 👇

1. 🔗 Leadfeeder

Leadfeeder mint a Google Analytics alternatívák egyike.

Viszonylag egyszerűen használható webhelylátogató és webelemző eszköz. Használata nagy segítség lehet a marketing és értékesítési csapatok számára. Pontosabban lehet látni, hogy mely cégek, emberek keresik fel a weboldalad, még akkor is ha a webhely látogatók nem töltenek ki soha, semmilyen űrlapot.

A termék SaaS-megoldása magas szinten azonosítja a webhelyed felkereső cégeket, majd megkeresi az adott cég egyes látogatóinak elérhetőségeit is.

Mi az SaaS?

A SaaS a Software as a Service szavak rövidítése. Egy olyan szoftverterjesztési modell, amelyben egy felhőszolgáltató alkalmazásokat tárol, és az interneten keresztül elérhetővé teszi a végfelhasználók számára. Ebben a modellben egy független szoftverszállító (ISV) szerződést köthet egy harmadik fél felhőszolgáltatóval az alkalmazás üzemeltetésére. Vagy nagyobb cégeknél, például a Microsoftnál, a felhőszolgáltató is lehet a szoftverszállító.

Ez tehát a felhőalapú számítástechnika három fő kategóriájának egyike, az infrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS) és a platform mint szolgáltatás (PaaS) mellett. Számos informatikai szakember, üzleti és személyes felhasználó használ SaaS alkalmazásokat. A termékek a személyes szórakoztatástól, például a Netflixtől a fejlett informatikai eszközökig terjednek. A SaaS-termékeket gyakran a B2B és a B2C felhasználók számára is forgalmazzák.

A McKinsey & Company legújabb jelentése szerint a technológiai iparági elemzők a szoftverek, mint szolgáltatási piac további növekedését jósolják, és arra számítanak, hogy 2024-re a SaaS-termékek piaca közel 200 milliárd dollár lesz.

Leadfeeder lehetőségek

Akár szinkronizálhatod is a leadeket az ügyfélkapcsolat-menedzsmenttel (CRM), és pontosan láthatod, hogy mely weboldalakat nézik, ami lehetővé teszi, hogy elérd őket egy célzott értékesítési bemutatóval vagy webes személyre szabással.

A CRM értelmezése, kontextusba helyezésed érdekében

A Customer Relationship Management (CRM) egy olyan stratégia, amelyet a vállalatok az ügyfelekkel, valamint potenciális ügyfelekkel folytatott interakciók kezelésére használnak. A CRM segít a szervezeteknek a folyamatok ésszerűsítésében, az ügyfélkapcsolatok kialakításában, az értékesítés növelésében, az ügyfélszolgálat javításában és a jövedelmezőség növelésében.

Hogy kell használni ezt a leadfeeder-t?

✅ Egyszerűen telepítsd a Leadfeeder Trackert, és csatlakoztasd Google Analytics fiókodhoz, és azonnal üzembe helyezheted. Még jobb, ha szereted a Google Data Studiot, ugyanis a Leadfeeder-adatokat is importálhatod az irányítópultjaira. Ingyenes és fizetős szolgáltatások egyaránt vannak benne!

2.🔗A Piwik Pro analytics csomagjáról

A Piwik Pro szintén egy, a remek Google Analytics alternatívák között.

A Piwik PRO Analytics Suite (PPAS) a Google Analytics, adatvédelem-barát alternatívája.

Ideális olyan szektorok számára, amelyek érzékeny ügyfél-adatokat kezelnek, mint például:
 • a kormányzat,
 • az egészségügy
 • vagy a pénzügy.

Minden szervezetnek érdemes kipróbálnia, amely az adatvédelmi törvényeknek megfelelő elemzőszoftvert keres. A PPAS segítségével elemezheted a teljes ügyfélutat az asztali számítógépeken, a mobilokon, az alkalmazásokon és az intraneten keresztül, beleértve a bejelentkezés utáni területeket is. Nagyon kevés platform biztosítja a védett területek megfigyelését, a Piwik Pro a legszigorúbb biztonsági szabályok szerint működik.

Nem kell szakértőnek lenned a PPAS használatához. 😉

3.🔗Smartlook

Smartlook szintén érdekes lehet ha Google Analytics alternatívák után kutatsz. Felhasználói viselkedésre fókuszál!

A Smartlook egy felhasználói viselkedést analizáló eszköz, amely rögzíti a látogatókat a webhelyeken, valamint a mobilalkalmazásokban vagy akár a játékokban.

Eszközkészlete a kvantitatív és a kvalitatív elemzés fejlett és felhasználóbarát funkcióit ötvözi. A felvételek szűrésével konkrét eseményekre fókuszálhat, így lehetővé válik az eszköz használata nagyszámú látogatottság esetén is.

Hozzáadtak egy többfelhasználós munkaterületet és REST API-t is, ami még a nagyvállalatok számára is életképes megoldásnak tűnik.

4.🔗Woopra

Woopra is egy a jól működő Google Analytics alternatívák közül.

A Woopra olyan kapcsolati pontokon alapuló webhelyelemzést biztosít, mint például az élőcsevegés interakciói vagy a felhasználói viselkedés az e-mail kommunikáció során. Ez megkönnyíti az adatok több tulajdonon és platformon lévő zökkenőmentes nyomon követését és összekapcsolását. Az eszköz adatvezérelt elemzéseken keresztül figyeli az ügyfelek viselkedését!

5.🔗GoSquared

GoSquard a látogatók pontos forgalmi listája, ügyes webstatisztika ez is a Google Analytics alternatívák között!

A GoSquared valós időben követi nyomon a webhely látogatóit és a kampány adatpontjait. Megmutathatja a látogatók forgalmi forrását és azt, hogy milyen oldalakat néznek meg.

Ez megkönnyíti a közönség szegmentálását és az ügyfelekkel való kapcsolatfelvételt a vevő útjának minden lépésében.

A platform az értékesítési folyamat nagy részét is segíti az élő chattel, a csapatpostafiókkal és a beépített CRM által.

6.🔗FoxMetrics

FoxMetrics, a rendelkezésre álló adatok sokkal egyszerűbb felhasználhatósága az eredmény, amit ez az eszköz biztosít a Google Analytics alternatívák között.

A FoxMetrics egy digitális marketing és személyre szabott elemzési platform, amely a szegmentációra és az adatok megjelenítésére specializálódott. Segít összegyűjteni, gazdagítani és megjeleníteni az adatokat, így nem csak több adatot gyűjtesz, hanem azokat hatékonyabban is tudod felhasználni.

A jelentések a munkamenetekről, a felhasználókról, az oldalmegtekintésekről, az egyéni eseményekről és egyebekről szólnak.

7.🔗Mixpanel

Mixpanel mint egy újabb eszköz a Google Analytics alternatívák széles táborában.

A termékalapú vállalatok marketing- és értékesítési csapatai (beleértve a virtuális termékeket is) a Mixpanelt használják értékesítési csatornájuk fejlesztésére az A/B tesztelés, az eseménykövetés és a felhasználói viselkedéselemzés keverékével.

A/B tesztelés lényege, hogy teljesértékű lehessen amiről írok

Az A/B tesztelés lényegében egy olyan kísérlet, amelyben egy oldal két vagy több változata jelenik meg véletlenszerűen a felhasználók számára, és statisztikai elemzést használnak annak meghatározására, hogy melyik változat teljesít jobban egy adott konverziós cél esetén.

A Mixpanel interaktív jelentéskészítő eszköze megkönnyíti a termékhasználati mutatók adatainak lekérését, és másodpercek alatt gyönyörű jelentésekké alakítását.

8.🔗Heap

Heap is remek szolgáltatás a Google Analytics alternatívák között. Webhelyek, mobilalkalmazásokkal kapcsolatos fejlett elemzések.

A Heapot úgy tervezték, hogy a technológiailag kevésbé jártas emberek könnyen hozzáférjenek webhelyeik, mobilalkalmazásaik és felhőszolgáltatásaik fejlett elemzéséhez.

Gyorsan beállítható, és automatikusan nyomon követi az összes felhasználói interakciót. Visszamenőleges elemzést is kínál, ha szeretné megvizsgálni, hogy egy változtatás milyen hatással van webhelyére vagy alkalmazására.

A webelemzés egyszerűsített eszközei 👇

Bizonyos esetekben az egyének és a kisvállalkozások egyszerűsített megközelítést igényelnek a webelemzés terén. Az olyan alapvető eszközök, mint a StatCounter és a Clicky, a Google Analytics lecsupaszított alternatíváiként mutatkoznak be,

és kizárólag a legfontosabb mutatókra összpontosítanak a webhelytulajdonosok megfelelő tájékoztatása érdekében.

Amikor webes elemzésről van szó, az egyszerűség kulcsfontosságú lehet, különösen azok számára, akik korlátozott erőforrásokkal vagy speciális követési igényekkel rendelkeznek. Ezek az eszközök leegyszerűsített élményt kínálnak, hangsúlyozva a lényeget anélkül, hogy túl sok elemzési adatokkal terhelnék a felhasználókat.

9.🔗Statcounter

A Statcounter egy szolgáltatás a Google Analytics alternatívák közül, amely a webhelyelemzésre fókuszál.

A Statcounter egyszerű kezelőfelületet kínál az alapvető webhelyelemzésekhez, valamint a weboldal-megtekintésekről, munkamenetekről, webhelylátogatókról és új látogatókról szóló jelentésekhez.

Ez az alapvető irányítópult 500 oldalmegtekintésig ingyenes. Fejlett fizetős funkciókat is biztosít, például jelentéseket a visszafordulási arányról, a konverziós arányról és a fizetett forgalomról.

10.🔗Clicky

Clicky a webhelyelemző, Google Analytics alternatívák közül.

A Clicky egy flash-mentes, valós idejű elemzési megoldás. Noha az eszköz minden alapvető elemzést kínál, például webhely-hivatkozók és látogatók tanulmányozását, meglepően sok további funkciót is tartalmaz, beleértve a hőtérképezést és az üzemidő figyelését.

11.🔗Matomo

Matomo féle webhelyelemzés a Google Analytics alternatívák között. A felhőalapú szolgáltatása fizetős.

A Matomo egy adatvédelmi központú analitikai és tesztelési platform. A funkciók közé tartozik az általános webhelyelemzés, például a célok és kampányok, a videó- és hangelemzés, a kulcsszókövetés, az A/B tesztelés és az online űrlapok ellenőrzése.

Választhatsz az ingyenes lokális vagy a felhőalapú előfizetéses szolgáltatások között.

12.🔗Serpstat

Serpstat mint a Google Analytics alternatívák egy kiváló konkurenciaelemző eszköze.

A Serpstat egy minden az egyben 🔗keresőoptimalizálás eszköz, amely az organikus keresések és kulcsszavak, valamint a tartalom és a versenytársak SEO teljesítményének mélyreható elemzését tartalmazza.

 • Oldalon belüli auditokat,
 • backlink monitorozást,
 • kulcsszókutatást
 • és konkurenciakutatást is kínál.

13.🔗SE Ranking

SE Ranking a Google Analytics alternatívák kelléktárában

A SE Ranking sok olyan funkcióval rendelkezik, mint a Serpstat, de olcsóbb.

Igaz, ennek az árkülönbségnek két fő okát látom:

 • Az egyik a nyomon követhető adatmennyiség. Például havi 499 USD-ért a Serpstat segítségével 2,5 millió oldalt ellenőrizhetsz, és 7500 kulcsszót követhetsz nyomon. 71 USD/ áron a SE Ranking segítségével 450 oldalt ellenőrizhetsz és 5000 kulcsszót követhetsz nyomon.
 • A második ok az, hogy az SE Ranking nem rendelkezik ugyanazzal a kulcsszóbázissal, mint a Serpstat.

Az eszköz számos személyes és üzleti tervet kínál, ami megkönnyíti a méretezést.

14.🔗SEMrush

SEMrush egy drága de jól használható szolgáltatás a Google Analytics alternatívák között.

A SEMrush számos olyan funkciót kínál, amelyet a többi SEO-eszköz is nyújt. A márka monitorozás szolgáltatása azonban többet tesz, mint a visszamutató linkek figyelése.

Beépített reklámkutatással is rendelkezik, amely segít megérteni versenytársaid hirdetési stratégiáit és költségvetését.

Drága, de rengeteg adatot kínál 😉

15.🔗Ahrefs

Ahrefs egy jól ismert SEO platform. A Google Analytics alternatívák jól bevált eszköze.

Más SEO-eszközökhöz hasonlóan az Ahrefs is analitikai irányítópultot biztosít a webhelytulajdonosoknak a SEO teljesítmények, domain jogosultságok, organikus kulcsszavak, vizsgálatához, beállításaihoz, stb.

Ez a SEO platform leginkább kulcsszókutatásáról, intenzív feltérképezéséről és kiterjedt backlink könyvtáráról ismert.

Márkateljesítmény-elemzés

Céged márkajelenléte túlmutat a webhelyeden és a közösséged média platformjain.

Annak megértése, hogy a közvélemény hogyan is érzékeli márkád, elengedhetetlen a hírnév és siker alakításához.

Ebben az összefüggésben a márka teljesítményét szolgáló eszközök felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulnak. Ezekkel az eszközökkel nyomon követheted és elemezheted tartalmaid megosztását, valamint az azt körülvevő beszélgetéseket, így értékes betekintést nyerhetsz a márka megítélésébe is. A következők tehát inkább a márkateljesítmény-elemzés eszközei lesznek 👇

16. 🔗Mention

A Mention a márkaismertséged feltérképezésére kiváló. Természetesen arra is, hogy konkurenciáid márkaismertségét analizálja. Ez is egy olyan szolgáltatás a Google Analytics alternatívák között, melyre a Google Analytics hatékony megoldást nem kínál.

Ez a bizonyos Mention átkutatja a weben a versenytársaid márkájának vagy termékeinek megemlítéseit.

A🔗mesterséges intelligencia segítségével megkülönbözteti a pozitív és negatív említéseket, és részletes jelentéseket készít a vállalat online helyzetéről.

Ezek az adatok felhasználhatók a kampányok nyomon követésére, a márkaismertségre és az elköteleződésre.

17. 🔗Chartbeat

Chartbeat a Google Analytics alternatívák közül, mely szintén márkateljesítmény-elemző eszköz.

A Chartbeat nyomon követi a webhelyeden található tartalmak teljesítményét, valós idejű adatokat biztosít, és segít analizálni a közösségi médiában történő megemlítéseket. Eme szolgáltatás kiemelkedő ügyfelei közé tartozik például a WashingtonPost, az ESPN és a The Atlantic.

Komplex marketing csomagokat kínáló szolgáltatások

A többfunkciós csomagok olyan eszközökké varázsolják az elemzést, amelyek segítenek nyomon követni és felhasználni a marketing- és értékesítési adatokat. Ahelyett, hogy az itt szereplő szolgáltatások teljes képet adnának webhelyed vagy annak SEO teljesítményéről, inkább az ügyfelek viselkedésére, a leadek generálására, sőt a kulcsszavak megtartására összpontosítanak.

18.🔗HubSpot

HubSpot a Google Analytics alternatívák közül!

A HubSpot marketingplatformjának számos eszköze között szerepel a webhely- és SEO-elemzés. A HubSpot segíti a marketingkampányok életciklusát a létrehozástól az értékesítés nyomon követéséig. A kapcsolódó elemzések közé tartozik a kampány teljesítménye és a konverziókövetés.

Árképzés: a fizetős csomagok havi 41 eurótól indulnak marketingplatformjukon, de rengeteg ingyenes eszközük is van. A Hubspot felosztja a funkcióit, így több funkció kiválasztása esetén magasabb lehet az ár.

19.🔗Optimizely

Optimizely több funkciót is betöltő platform a Google Analytics alternatívák között.

Az Optimizely egy robusztus platform, amely webes tesztelést és elemzést, valamint a webhely látogatóinak személyre szabott webes élményt kínál. Szerveroldali kísérletezést is kínál, termék- és alkalmazásfejlesztőkre szabott platformot.

20.🔗Adobe Analytics

Adobe Analytics, sokoldalú kampánytámogatód lehet a jobb sales érdekében. Ez is egy a remek Google Analytics alternatívák közül.

Az Adobe Analytics része az Adobe Experience Cloud programcsomagjának, amelyet nagyobb vállalatok számára fejlesztettek ki. Nyomon követi céged webhelyeit, mobilalkalmazásait és márkacsatornáit, valós idejű felhasználói viselkedését és kampányteljesítmény-adatait.

A csomag többi része ezeket az adatokat egy személyre szabott webhely és kampányszintű élmény létrehozásához használja fel, például termékajánlatok vagy személyre szabott céloldalak érdekében.

21.🔗Fathom

A Fathom betekintést nyújt abba, hogy az emberek hogyan lépnek kapcsolatba a webhelyeddel, így megtudhatod, mi működik és mi nem – mindezt anélkül, hogy harmadik féltől származó adatgyűjtésre vagy tolakodó nyomkövetési módszerekre kellene hagyatkoznod a céged működése során.

A precíz jelentéskészítést, a gyors cash flow-előrejelzést és a gyakorlatias pénzügyi betekintést egyetlen üdítően egyszerű üzletirányítási megoldásban egyesíti.

22.🔗Plausible

Plausible egy érdekes nyíltforráskódú projekt. Segítségével úgy tanulmányozhatod akár komolyabb céged weboldalait is, hogy nem kell attól tartanod, hogy az adatok az üzleti életben majd pont ellened kerülnek felhasználásra. Úgy is hirdeti magát, hogy adatvédelem barát Google Analytics alternatíva.

A Plausible egy további webelemző eszköz, amelyet érdemes lehet kipróbálni. Nyílt forráskódú projekt keretében lehetővé teszi, hogy bárki, akinek van webhelye, összegyűjtse és elemezze saját adatait anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy felhasználják-e azokat ellene.

23.🔗Kissmetrics

Kissmetrics marketing analitikai eszköz. Megtudhatod, melyek a legsikeresebb funkciók az eladásösztönzésre. Google Analytics alternatívák újabb megoldása.

A Kissmetrics egy modern analitikai platform, amely lehetővé teszi, hogy valós idejű döntéseket hozz a tényleges felhasználói viselkedések alapján.

A felhasználói élmény minden aspektusát mérheted – a webhelylátogatásoktól a termékkel vagy szolgáltatással való interakcióig. Betekintést nyerhetsz abba, hogy mely marketingcsatornák hozzák a legmegfelelőbb potenciális ügyfeleket, melyik tartalom kelt el a legjobban az ügyfelek körében, és mely funkciók ösztönzik vállalkozásod eladásait leginkább.

24. Simple Analytics

Simple Analytics ugyan nem ingyenes, mégis remek a Google Analytics altarenatívák között. A weboldaladba illesztendő kód kevésbé lassítja weboldalad mint a Google Analytics.

A Simple Analytics egy egyszerű Google Analytics alternatíva.

Egy irányítópulton azonnal láthatod, hogy hány látogató érkezik webhelyedre, honnan jönnek, és mit csinálnak, ha egyszer landoltak nálad.

Nyomon követi minden látogató IP-címét, böngészőjét és operációs rendszerét anélkül, hogy cookie-kat vagy nyomkövető képpontokat telepítene webhelyedre. Ez azt jelenti, hogy megkaphatsz minden olyan adatot amit mondjuk a Google Analytics nyújt, de mindezt anélkül, hogy aggódnod kellene az adatvédelmi aggályok miatt vagy a rengeteg extra kód miatt, amely lelassítja webhelyed. Egyébként a Google Analytics adatokat tudja importálni.

Összegző útmutatóm a Google Analytics alternatívák vonatkozásában

A Google Analytics számos alternatíváját kipróbálhatod❗

Cikkemben felsorakoztatott alternatívákat az különbözteti meg egymástól, hogy sokféle adatot tudnak kínálni, olyan speciális igényeket kielégítve, amelyeket a Google Analytics önmagában nem elégítene ki.

Akár alacsony költségű marketingautomatizálási rendszert szeretnél felépíteni, akár személyre szabott információkat kívánsz szerezni arról, hogy ki látogatja meg weboldalad,

ezek a Google Analytics alternatívák az adatok széles skáláját kínálják többet mint a Google Analytics.

👋 Tesztelésre a lehetőséged adott

Ezen eszközök közül ugyanis sok ingyenes próbaidőszakot biztosít,

lehetővé téve, hogy teszteld a szolgáltatások képességeit, mielőtt bármelyik irányában is elköteleznéd magad.

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!