Facebook csoport - megosztás gomb hol van?! | Inspiratív Kalauz

Facebook posztok és a megosztás gomb

Sokan fordultak, panaszkodva felém, hogy a tartalmak amiket online naplóimban írok, nagyon érdekesek, és örülnek, amikor a Facebook közösségi rendszerében, például egy – egy Facebook csoportban találkoznak ezekkel, de hiányolják a MEGOSZTÁS gombot. Úgy gondolom, hogy ezeknek a Kedves Olvasóknak a reakciójuk részben jogos, részben pedig nem 🙁 Jelen cikkem, politikai túlélőkészlet is egyben, amit a cikk végén egy mondatban elárulok, hogy miért 🙂Először azzal kezdeném, hogy miért NEM jogos!

Azért nem jogos teljes mértékben, ez a jelzés, mert alapvetően abból kell kiindulni, hogy a Facebook közösségi hálózat megosztás rendszerét, azért találták ki, hogy az emberek olyan információkat osszanak meg, amelyeket valóban fontosnak tartanak! Ennek eldöntése, az emberek részéről egy szubjektív folyamat, de mindenféleképpen egy olyan folyamat, amivel kapcsolatosan az ítéletüket az adott tartalomról, csak és kizárólag az adott iromány, például CIKK elolvasása után tudják megalkotni. Álláspontom szerint, ha valaki elolvassa a cikkem, tehát a végére ér, akkor csak fel kell, hogy tűnjön neki a blogba épített MEGOSZTÁS funkció lehetősége 😉

A fenti kép, egy képernyőfelvétel az egyik cikkemből! 

Folytatnám azzal, hogy valamilyen szinten, azért miért JOGOS, mégis egy kicsit az észrevételezésük!

A Facebook közösségi rendszere folyamatosan változik. Régebben a Facebook csoportokon belüli MEGOSZTÁS gombok, teljesen automatikusan megjelentek! Manapság azonban már beszélhetünk úgynevezett zártés nyílt Facebook csoport beállításokról. Eme beállítások lehetősége, annak idején azért merült fel a Facebook menedzsmentje körében, mert minden csoport, ami nyílt beállítással rendelkezik, annak tartalmát az egész világ láthatja, többek között a Google keresőgép is. Azok a csoportok, amelyek zártak, a tartalmat csak a csoport tagjai láthatják, következtetéskép a rendszer alapértelmezetten a MEGOSZTÁS funkcióját nem is kínálja fel. A zárt csoport beállítások létjogosultsága szerintem teljesen érthető. Létezhetnek ugyanis olyan csoportok, ahol a tartalmak alapján, szenzitív jellegű adatokat osztanak meg, és kényesebb magánjellegű témákról beszélgetnek. Ilyen esetben teljesen jogos, ha a csoport zárt elven működik.

Ha fontosnak tartunk egy Facebook csoporton belüli posztot, de a Facebook csoport adatvédelmi beállításai a zárt” kategóriába tartoznak, és figyelmesen elolvastuk kedvenc csoportunk szabályzatát, s például nem tiltják belső tartalmak, külső megosztását, vagy pedig egy cikk került posztolásra, amelynek eredendő érdeke, hogy minél nagyobb számban legyen megosztva, akkor feltétlenül a fentiekben vázolt lehetőséget ellenőrizzük, ugyanis a blogok, híroldalak többsége a cikkei alatt szerepeltetni szokta a Facebook rendszerében való MEGOSZTÁS lehetőségét. S onnantól kezdve, gyakorlatilag már csak egy klikk a trükk 🙂

A cikk elején írtam, hogy egy mondattal le fogom rendezni, hogy jelen irományom egyúttal, miért politikai túlélőkészlet is. Azért, mert ahogyan észrevehettük, a kivásárolt média ellennyomásaként, főleg a 2019. májusában levő EU választások végett is, az Internet, s azon belül is, leginkább a Facebook, megpróbálja ellensúlyozni, a kivásárolt médiákból eredő, tényleges, valódi cenzúrát, s egyre nagyobb aktivitás észlelhető a közösségi oldalon, hívhatjuk ezt a berket, akár ellenállásnak is. A valóság tehát, pont ellentétes, mint ahogy G Fodor Gábor tolmácsolni szokta a SzázadvéG hasábjain 😉

Teljesen érthetetlenül állok ez előtt: politikai tartalmú Facebook csoportok, „zárt” beállítással!

Úgy gondolom, hogy egy kifejezetten gerillamarketing lehetőségeit kiaknázó törekvések ösvényén, a lehető legidiótább megoldás az, amikor a zártFacebook csoport beállítást alkalmazzák, a csoportokat létrehozók. Szkeptikus vagyok azzal kapcsolatosan, hogy a létrehozóknál ez egy tudatos döntés lenne, mert ha igen, akkor a saját erőforrásaik ellenségei!

A nyílt Facebook csoport beállítást csak és kizárólag a Facebook csoport létrehozói tudják véghez vinni. Tehát ha a Kedves Olvasó egy csoporton belül olyan posztot lát, ahol nincs fent a MEGOSZTÁS gomb, arról nem a tartalom megosztója tehet, – ugyanis lehet a csoport nem az Ő tulajdonában van – hanem a csoport adminisztrátorai. Ezen a képen itt jól látszik, hogy merre tudjuk átállítani a csoport zárt” beállítását  nyílt” beállításúra. Ha a csoport beállításainak módosítására rámegyünk, akkor a MEGOLDÁS, az adatvédelmi beállítások módosításában keresendő, ahogy a lenti kép is illusztrálja!

Az tény és való viszont, hogy a személyiségi jogok tekintetében meglehetősen kényes kérdés az, hogy egy Facebook Csoport tulajdonosa jut -e arra a döntésre, hogy nyílt” beállítást alkalmazzon. A tudatos felhasználók között, ugyanis akadhatnak olyanok, akik kifejezetten annak tudatában csatlakoztak egy Facebook csoporthoz, mert biztosak abban, hogy amit publikálnak, azt csak a csoport tagjai látják. Az én álláspontom viszont az, hogy kifejezetten a POLITIKA egy olyan társadalmi téma, amellyel kapcsolatos információ a közérdek kategóriájába sorolhatók, s pont ezért, kifejezetten  politikai témában, teljes mértékben értelmetlennek látom, a csoportok zárt beállítását!

inspirator