Színek jelentése - pszichológia - útmutató az online marketinghez | Inspiratív Kalauz

Színek jelentése az üzleti életben

Impulzusvásárlás, mindennek a gyökere

A kereskedelemben rájöttek már nagyon régóta az impulzusvásárlások igen számottevő hozamára. Pontosan ezért van az, hogy különösen a nagyobb multinacionális értékesítési hálózatokhoz tartozó szupermarket, ABC-áruházak, tehát minden, nagyobb alapterülettel rendelkező üzlethelyiségek esetében, apellálván az érzelmi alapokon történő vásárlási döntésekre, az értékesíteni kívánt árukat, a polcok szemmagasságának részein helyezik el. Az a vállalkozás, amely termékeit értékesíteni szeretné, a példaként előbb megnevezett boltok, szemmagasságában levő áruelhelyezéseiért fizet a legtöbbet.A színek pszichológiája itt dominál

Most megpróbálom összefoglalni Neked, a lehető legtömörebben a legalapvetőbb színekhez tartozó leírást, jelezvén, hogy milyen személyiségű emberek lehetnek a célközönségei. A személyiség egy komplex fogalom, amit legegyszerűbben úgy tudnék megérteni bárkivel, hogy azt mondom, a külső és belső tényezők kölcsönhatásának eredményeként kialakult tulajdonságok lelki integrációja.

Piros

Az ilyen színt kedvelők tele vannak energiával, felszabadultak, és sok mindenre nyitottak lehetnek (extrovertáltak), érdeklődésük meglehetősen széles spektrumon mozog. Figyelemfelkeltésre is kiváló szín (nem véletlen az sem, hogy például a kresz jogszabályok is a tiltásokat pirossal tüntetik fel).

Sárga

Ez az a szín, amellyel inkább a fiatalabb korosztályokat érdeklődését lehet megfogni. Az egyedre gyakorolt hatásai a jókedv és az optimizmus. Nem tudom elgondolkodtál -e valaha is a következő kérdésen: a LEGO miért sárga? 😉 De a Yellow Pages is él ennek a színnek a lehetőségével, hiszen igencsak optimistának kell lenned ahhoz, hogy elhidd, amit keresel meg is találod adatbázisukban.

Kék

Ez is a fiatalabb generációt vonzza be. Különböző árnyalatainak más és más hatásai vannak. Alapvetően egy hideg színként tekintünk rá, mégis relaxál és biztonságérzetet nyújt. A kifejezetten sötét kék tónus életbölcsességet, és valamilyen tudást prezentálnak. A Dell, a Facebook, a Linked In, vagy a Twitter szintén a kék szín világát használják fel.

Zöld

Annyiban konvergál a kékhez, hogy békét és nyugalmat teremt, de az üzenetének fókusza nem más mint, az egészség, a természet és a pénz világa. Gondolkodtál már rajta, hogy miért zöld a legtöbb gyógyszertár uralkodó színe? 🙂 De a legtöbb brókercég is, ajánlatainak lényegi részénél a zöld színt iktatja be. Azt már más kérdés, hogy inkább nekik pénz, mintsem az ügyfélnek 😉

Narancssárga

A narancssárga kifejezetten egy fiatalos szín, a legnagyobb bizonyítéka ennek, hazánk már hosszú hosszú ideje tartó narancs feeling-je is. Mi is a jelképük? Ja igen, hát a narancs 😀 A cselekvés és a nagy lelkűség jele is egyben. A poénos, de objektív példámnál maradván a szervezetük lényegét tekintve, sugallja a cselekvést, hiszen az ilyen szerveződéseknek, mozgalmaknak ez a lényege, de ugyanakkor a nagylelkűség is övezi, hiszen a sleppeknek kedvez 😛 A színről általánosan értekezvén elmondható, hogy érzelmet, meleget sugároz, de figyelemfelkeltő hatása is van. A marketing világában kifejezetten az agresszivitást hozhatja elő, amely cselekvésre késztet. A játékgyártók nagy része él ezzel a színnel, de megjelenik az italok és élelmiszerek világában is, gondolj például a Fanta márkára.

Lila

Egy elég szexis szín. De most tényleg… gondolj csak bele a különböző híres parfümőrök stratégiájába. A legtöbb parfümöt a piacra, a szépségipari szektor a lila színnel bocsátja útjára, s a hatás nem is szokott elmaradni az érdeklődés tekintetében. Az a brand, márka, amely ezt a színt választja mindenféleképpen élen jár a kreatív gondolatokban. Szerintem a MILKA elég kreatív, már csak ha a csokik csomagolására is tekintek.

Fekete

Mindennek az alapszíne. Tulajdonképpen ez a semmi és minden. Asszociálj a fekete lyukra. Minden felőröl és elnyel… Ugyanakkor a multiverzum a nagy ősrobbanással keletkezett és annyi párhuzamos részre oszlott, amennyi a bekövetkezhető cselekmények száma, tehát végtelen… a világ alapvető működése, hogy a semmiből lett, s a semmivé lesz. Így már érted, hogy a fekete a semmi és minden 🙂 Az elegancia, az erő, a ridegség szimbóluma ez a szín. Ezt a színt sok márka is használja, más színek együttes alkalmazásával.

Fehér

A szövegszerkesztők, vagy egyéb szövegbeviteli mezők, űrlapok alap háttérszíne. Pontosan azért, mert az ürességet kívánják jelképezni, amire írhatsz, aztán ha nem tetszik letörölheted és újra tiszta alappal kezdesz. Eme szín jellemzője tehát a tisztaság, fény, tökéletesség és a megbízhatóság.

Szürke

A világ nem lehet csak fekete és fehér, tartja a mondás, szükséges hát az átmenet. A szürke a kompromisszum, állandóság, komolyság és valamelyest a bölcsesség szimbóluma.

Gondolom Kedves Olvasóm, már rájöttél, hogyha itt az online marketing témáim között olvasgatod ezt a cikket, akkor mi is lehetett írásommal a szándékom. Az online marketing minden lehetőséget magában foglal, amit a külvilág is a marketing témaköreiben, csupán itt az eszközöknek, lehetőségeknek a digitális megvalósításáról beszélhetünk, s ezeket, ha online törekvéseiddel, legyen az akár vállalkozás, vagy valamilyen szervezeti forma, sikert kívánsz elérni, alkalmaznod kell. A lehetőségek tárháza széles, mint ahogyan a Te fantáziád is, de azért az internet marketing leginkább a weboldalak, blogok formációját nyújtja számodra.

A legnagyobb márkák HTML színkódjai 

Coca Cola: #F40000;

Facebook#3C5A99;

Twitter: #1DA1F2;

Instagram: a kedvenc képmegosztómnak egy nagyon speciális logója van. mert legalább 10 darab színkódból tevődik össze. Eddig a legfantáziadúsabbnak ezt tapasztaltam. Jól lehet az Instagram üzleti koncepciója tényleg, a kreativitás 😀

#405DE6; #5851DB; #833AB4; #C13584; #E1306C;

#FD1D1D; #F56040; #F77737; #FCAF45; #FFDC80;

Linked In: sokak szokásával ellentétben nem egybe írandó, hogy LinkedIn hanem ez két külön írandó szó, és a színkódja is kettő, egy Linked részhez egy másik az In.

#0077B5; #000000;

YouTube: a Te Csatornád… uhhh magyarul milyen idétlenül hangzik ügye? 🙂 Szintén két színkód játszik, mert az egyik maga a márkaszó a másik pedig a lejátszógomb.

#FF0000; #282828;


Ha esetleg egyszer arra a késztetésre jutsz, hogy saját brandet építs, akkor még csak véletlen se másold egyiknek a színét se. Légy teljesen egyedi. Ugyanakkor nem terem mindennap olyan zsenialitás a fán, aki egy márkát beizzít és felépít. Pontosan ezért tartja a mondás, hogy minden márka védjegy, de nem minden védjegy márka 😀

Ellenben nem is biztos, hogy világuralmi törekvéseid közé tartozna egy márka felépítése. Több mint valószínű, hogy inkább valamilyen online értékesítést szeretnél véghez vinni. Ebben az esetben is, a színekkel jól kell tudnod kommunikálni, s a fenti legnagyobb közismert márkák HTML színkódjai (hexadecimális) segítségedre lehetnek, hogy a különböző online szociális eszközök, a fenti példákban a Coca Cola kivételével mindegyik, ízlésesen beépíthetőek legyenek, a blogodba, weboldaladba.

 

Nem mindegy hát, a színekkel miként kommunikálsz az emberek felé!

Számodra ezzel kapcsolatosan, csupán egy kiindulási alapot adhattam meg, a fenti információkat szolgáltatva. A színek helyes alkalmazásához, azért kifinomult ízlésre is szükséged van. A fenti információs anyag elég kell, hogy legyen ahhoz, hogy tudd milyen célközönséget szeretnél online tartalmaiddal meghódítani. Ha ez az alapstratégiád megvan, akkor a többi már csak Web Designer szerű tehetség kérdése. Szeretnél egy szép weboldalt? Akkor törekedj arra, hogy weboldalad reszponzív legyen. Lehetőleg a weboldalad egyes elemeinek meghatározó színeit valamilyen stílussal (style) formázd, alkalmazd a CSS-t, azon belül képezz osztályokat (class).

A weboldalad, blogod, arculatának kialakítása során, a színek alkalmazása egy igen fajsúlyos kérdés lesz, és nagy segítségedre lehet, ha ismered a lehetséges színek (s koránt sem az összes) hexadecimális HTML során felhasználható kódjait.

A HTML-színkódok teljes, precíz leírását a releváns WIKI: HTML-színkódok oldalon megtalálod.

inspirator