Egy sikeres Twitter klón

A választott cím talán első ránézésre leértékelően hat, de egyáltalán nem annak szánom! Attól mert valami klón, azért még lehet jó. Sőt, sok esetben a klónról kiderül, hogy jobb mint az eredeti. Egy remek microblog szolgáltatásra bukkantam. Persze csak én nevezem microblognak, ugyanis terveimet legjobban ezen a vonalon szolgálja ki a Mastodon amiről ez az írásom most szólni fog. Meglehet annál azért jóval több, hiszen egy közösségi médiának számít.

Mastodon: egy nyílt forráskódú produktum a közösségépítés szolgálatában 

A Mastodon ingyenes és nyílt forráskódú, saját üzemeltetésű közösségi hálózati szolgáltatás (ilyen saját szerverrel rendelkezik például az Elte is a mastodon.elte.hu címen). Ez a nyílt forráskódú rendszer  lehetővé teszi bárki számára, hogy saját kiszolgáló-csomópontot üzemeltessen a hálózatban, és kapcsolatot létesíthessen más szerverekkel, azok tagjaival föderálódjanak, azaz társuljanak. Ezeket a kiszolgálókat egyesített közösségi hálózatként összekapcsolják, lehetővé téve a különféle kiszolgálók felhasználói számára, hogy zökkenőmentesen lépjenek kapcsolatba egymással. A Mastodon a szélesebb Fediverse azaz Fediverzum része, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az ugyanazt a protokollt támogató különféle nyílt platformon, mint amilyen például a PeerTube vagy a Friendsica, más felhasználókkal lépjenek kapcsolatba. Érdekességként jegyzem meg, hogy szerény személyem a https://mastodon.social/@inspirator címen elérhető. Amint látható, nem a követők számára utazom, inkább a hírek gyors elkapása, és a keresőoptimalizálással kapcsolatos előnyök amelyek érdekesek számomra, valamint az, hogy kulturáltan publikálni tudom egy – egy valóban rövidebb gondolatomat.

A Mastodonnak a mikroblog funkciói hasonlóak a Twitterhez vagy a Weibohoz, noha különbözik tőlük, és eltérően a legtöbb szolgáltatási platformtól, nem központilag üzemeltetett. Minden felhasználó egy meghatározott, függetlenül működtetett szerver tagja. A felhasználók alapértelmezés szerint „toots” a magyar fordításban megjelenően „tülk” elnevezésű rövid üzeneteket küldnek, hogy mások láthassák őket, és minden egyes üzenet adatvédelmi  beállításai természetesen lehetségesek. A konkrét adatvédelmi beállítások szerverenként eltérőek lehetnek, de jellemzően tartalmazzák; a közvetlen üzenetküldést, csak a követők részére fenntartott üzeneteket, illetve a nyilvános, azaz az egész világ számára látható üzeneteket. SEO szempontból a nyilvános üzenetek eme microblog egyik legjobb tulajdonsága. Minden egyes tülk számára ugyanis egy Google által jól feltérképezhető aloldal generálódik.

A Mastodon kabalája egy barna vagy szürke gyapjú mamut, amelyet néha táblagép vagy okostelefon segítségével ábrázolnak, vagy amit épp a kreativitás szül 😉

 

Mivel a Mastodon számára nincs egyetlen központi szerver, mindegyik működő kiszolgálónak helyette saját magatartási kódexe, szolgáltatási feltételei és moderálási irányelvei vannak. Ez különbözik a hagyományos közösségi hálózatoktól azáltal, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy válasszanak egy olyan kiszolgálót, amelyek az általuk elfogadott házirendekkel rendelkeznek, vagy elhagyhatják a kiszolgálót, amely házirendjével nem értenek egyet, anélkül, hogy elveszítenék a hozzáférést a Mastodon szociális hálózatához.

Funkcionalitás és arculat

A Mastodon szerverek olyan közösségi hálózati szoftvereket futtatnak, amelyek képesek kommunikálni  az ActivityPub szabvánnyal, amelyet az 1.6 verzió óta vezettek be. Ezért egy Mastodon-felhasználó interakcióba léphet a Fediverzum bármely más szerverével, amely szintén támogatja az ActivityPub-t.

A 2.9.0 verzió óta a Mastodon alapértelmezés szerint egy oszlop mód formájú kezelőfelületet kínál az új felhasználók számára. Haladó üzemmódban a Mastodon megközelíti a TweetDeck mikroblog felhasználói élményét. A felhasználók rövid formájú állapotüzeneteket küldnek mások számára, amely üzeneteket a már jól ismert #hashtag segítségével akkor is mások fókuszába tudunk helyeztetni, ha momentán még egyetlen egy követőn sincs.

Ezek az üzenetek azaz tülkök legfeljebb 500 karaktert tartalmazhatnak, de ha megfigyeljük akkor jóval kecsegtetőbb mint a Twitter 280 karakteres üzemmódja. Szerintem, s pont ez az amiért a Mastodon szociális hálózat nekem tetszik, ez a bizonyos 500 karakter, amely már inkább egy teljes értékű microblog felületet nyújt, s kényelmesen ki lehet fejezni vele egy rövidebb gondolatot, mellékelve hozzá valamilyen médiaelemet (például videó, fénykép, stb).  A hozzászólásokat avagy posztokat „toots” -nak nevezik a „tweets” helyett, amint ez a Twitterben is történik. Ha valakinek a tülkjét szeretnénk megjeleníteni a saját idővonalunkon, akkor egész egyszerűen megtoljuk az illető tülkjét.

Itt már azért kezd az online marketing is alakulni…

A felhasználók egy adott Mastodon szerverhez csatlakoznak, nem pedig egyetlen weboldalhoz vagy alkalmazáshoz. A kiszolgálók csomópontokként vannak összekapcsolva egy hálózatban, és mindegyik kiszolgáló adminisztrálhatja a saját szabályait, a fiókjogosultságait, valamint azt, hogy megoszthatja-e az üzeneteket más kiszolgálókkal. A legnagyobb működő szerver (a Gab kivételével), a Pawoo, 545 000+ felhasználót üzemeltet 2019. májusától. Más szerverek közösségi érdekeken alapulnak, mint például internetes mémek, videojátékok vagy technológia. A Mastodon nyílt forráskódú rendszerek szinte az összes létező nyelvet ismerik, így egy adott szerverre történő regisztrálás után rögtön beállítható akár a saját anyanyelvünk is.

Egy igazi jó marketing löket volt anno a Twitter – Mastodon háború 🙂

Nagyon szeretek ám a történelembe vájkálni. Utána néztem a Mastodon igazi gyökereinek. Valójában a 2010-es esztendő volt, amikor Indiában ugrott meg hirtelen eme közösségi hálózat népszerűsége.

 

Az indiai Twitter felhasználók gyakorlatilag a Mastodonba menekültek, mint a Twitter alternatívájába, miután a Twitter betiltotta Sanjay Hegde ügyvéd Twitter fiókját 2010 október 26.-án. Ezt követően november 7.-én és 8.-án a #mastodon hashtag volt a Twitteren az egyik legnépszerűbb! Az ügyvédnek több mint 98 ezer követője volt, ami különösen 2010-ben nem számított kicsi számnak. 

Miért tiltotta le anno a Twitter az ügyvéd fiókját?

Nos igen, ez itt valóban elég gyerekes lesz a Twitter részéről, amely ügye a szénakazalban nem látta meg a fűszál lényeget. Sanjay Hegde a Twitter felhasználói fiókjának borítóképén egy a Nemzeti Szocialisták időszakából származó fotót használt, amelyben August Landmesser szerepelt. Ő az a híres ember, aki megtagadta a nemzeti szocialisták részére történő tisztelgést, ahogyan az az alábbi fotón is látszik: az a srác aki karba tett kezekkel megtagadja a tisztelgést.

A Twitter szerint a fénykép megsértette a gyűlöletbeszéd és az érzékeny tartalom elleni platform szabályait. Néhány nap múlva Hegde-fiókját visszaállították és újra felfüggesztették, amikor Gorakh Pandey „Usko Phaansi De Do” című versét közzétette, pontosabban retweet-elte azt a posztot amit Kavita Krishnan 2017-ben publikált.

Ezután az eset után, sok indiai híresség, köztük Mitali Saran, Vishal Dadlani (énekes) és az IAS (Indian Administrative Service) volt tisztviselője, Kannan Gopinathan, megkérdőjelezte a Twitter politikáját, mivel az gátolta a szólásszabadságot. A hírességek azt is bejelentették, hogy tiltakozásként avagy demonstrációként, elhagyják a Twitter-et, és a Mastodon szerveren hoznak létre egy fiókot, magukkal víve a követőiket is. Így került fókuszba Indiában a Mastodon 🙂

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!