Marketingtervezés, vállalati hatékonyság növelése

Hatékonyság növelése

Hatékonyság növelése azaz az okos MARKETING tervezésének folyamata

Marketingtervezés : a hatékonyság növelése, a vállalati hatékonyság javítása és a nagyobb profit együtt járnak❗

ℹ️ Publikációmmal a KKV szektor céljait szeretném segíteni, ahol az 🔗 online marketing cseppet sem elhanyagolható tényező a vállalati stratégia kialakítása során.

Hatékonyság növelése a marketingtervezés ciklusa folyamata útján

Hatékonyság növelése. Vállalati stratégiai alapok. Az online marketing kifejezetten előnyös a kis és középvállalkozások számára. Marketingtervezés profi alapokon.Az online marketing tulajdonképpen nem más mint a marketing digitális tükörképe. Ugyanazokat a lehetőségeket tudjuk kiaknázni, csak költséghatékonyabb módszerekkel. Ettől függetlenül, azért maga a marketingtervezés folyamata komplex. A komplexitásából eredően, tehát érdemes ha a cégünkön belül az ilyen folyamatok menedzselésére külön osztályt tartunk fenn. Szóba jöhet a kiszervezés alapgondolata is, de akkor ügyelni kell rá, hogy minden szakavatott kezekbe kerüljön. Ennek ellenőrzése a kiszervezés esetében sokkal nehezebb.

A marketingtervezés ciklusa az alábbi hét pont szerint vezethet sikerhez

✅ Bármelyik lépéshez kedved szerint ugorhatsz. De ne feledd, a folyamatot teljes egészében kell átlátnod. Ha a fejedben nem áll kellőképpen össze a kép, a céged sikertelen lesz, a marketingtervezés nem lesz megfelelő. 👇

1 ) Marketing – célok

Az első lépés a marketingcélok meghatározása és azok mérésének módja.

2 ) Célpiac elemzése

Második lépés a célpiac elemzése és szükségleteik, preferenciáik és viselkedésük megértése.

3 ) Stratégia

Harmadik lépés a marketingstratégia kidolgozása, adekvát online csatornák és taktikák.

4 ) Tartalmak

Negyedik lépés a marketingtartalom létrehozása. Időráfordítás és igényesség a mottó!

5 ) Tervek realizálása

Ez az ötödik lépés az ütős rész. Hiszen, a marketingtervek és taktikák itt kerülnek végrehajtásra. Azaz az erőfeszítések, itt találkoznak az online csatornákkal.

6 ) Nyomon követés

A hatodik és egyben utolsó lépés a marketingterv figyelemmel kísérése és értékelése, valamint az eredmények és teljesítmény mérése.

7 ) Egyéb ötletek

A hatodik lépés lépés mint ciklus utolsó része, törvényszerűen megköveteli ezt a hetedik lépést.

👏 Beláthatod, enélkül nincs innováció. 😊

Vállalati hatékonyság növelése részletesebben, de ⏱️időd kímélve mégis tömören

Kibontom hát számodra a fenti pontokat. Mielőtt azonban elkezded tanulmányozni, gondold át a releváns szakmai konzultáció lehetőségét.

📣 Az online marketing persze ahogy mondtam komplex. Momentán az én kenyerem leginkább a tartalommarketing. Ha olyan 🔗 SEO folyamatok érdekelnek mint szövegírás, vagy konkurenciák feltérképezése, akár segíthetek is Neked. A bennem rejlő szakmai tapasztalatot viszont csak úgy tudod saját javadra becsatornázni a professzionális marketingtervezés érdekében, ha elfogadod meglehetősen radikális közgazdaságtani paradigmám. 😊

Marketing – célok

Céljaidnak mint vállalatirányítónak, ahogy a szakma trendi nyelvezete mondja, SMART-nak kell lenniük.

🤔 De mit is jelent ez kulcsszavakban❓

  • Konkrétnak,
  • mérhetőnek,
  • elérhetőnek,
  • relevánsnak,
  • időhöz kötöttnek kell lennie❗

Például érdemes lehet webhelyed forgalmát 20%-kal növelni három hónap alatt, vagy havonta 50 új Ügyfelet szerezni az e-mail kampányaidból.

Saját tapasztalati forrásom útján

A marketingcélok SMART-kritériumokkal történő meghatározása egyértelmű utat jelent a sikerhez.

Egy kis e-kereskedelmi márka, amelyet megfigyeltem. Céljuk volt, hogy hat hónap alatt 15%-kal növeljék az online értékesítést. Ez a cél konkrét (az eladások növelése), mérhető (15%-os növekedés), elérhető (szilárd marketingtervezés), releváns (az üzleti növekedésük szempontjából) és időhöz kötött (hat hónap) volt.

Figyelemmel kísérték a KPI-ket, például a webhely forgalmát, a konverziós arányt és az átlagos rendelési értéket az előrehaladás nyomon követése érdekében. A célok ilyen módon történő megfogalmazása célzott ütemtervet biztosít, és lehetővé teszi a siker hatékony mérését.

Meg kell hát határoznod azokat a kulcsfontosságú teljesítménymutatókat (KPI), amelyek nyomon követik az előrehaladást és a sikert. Gondolok itt például a visszafordulási arányra, a konverziós arányra vagy az Ügyfél egyéb vállalkozásoddal töltött idejére.

KPI – Key Performance Indicator – azaz Kulcsfontosságú Teljesítménymutató

Ez egy olyan mutatószám, amely kifejezi, hogy a vállalkozásod mennyire hatékonyan tudja elérni a céljait. Ennek nincs egy szabályrendszere. Nincs leírva sehol, hogy melyek a KPI számok. Ez mindig az adott cégtől és céljaitól függ.

Pár példa, a fentiek miatt korántsem konkrét :
  • Árbevétel alakulása hónapról hónapra.
  • Szokták mondani sales-ben a lényeg, így lehet célod a termékeladások száma.
  • Ügyfélvélemények átlagos értékelése. Azért erről általános jelleggel is elmondható, sok cégnek hasznos. Sőt, szinte gyilkolni tudnának a pozitív felhasználói véleményekért. Ez egy kincs, mégpedig azért, mert a vélemény, mint visszajelzés, pontosan azon tevékenységek körébe tartozik a 👥 felhasználók aspektusából, amire motiváció nem szokott lenni.
  • Egyedi látogatók. Hányan érkeznek vállalkozásod weboldalára?
  • Egy munkaórára eső bevétel, ez mindig izgatja a  vállalkozásvezetők fantáziáját.

Célpiac elemzése

A céged által lefedni kívánt piacot, különböző csoportokba kell tudnod szegmentálni.

  • Demográfiai,
  • pszichográfiai
  • és online viselkedési szempontok alapján.

Például szegmentálhatod a piacot életkor, nem, jövedelem, érdeklődési kör vagy online csatornák szerint.

Olyan vásárlói profilokat is létre kell tudnod hozni, amelyek az ideális vásárlóidhoz igazodnak.

✅ Tehát, ami érdekes lehet a 🛒 vásárlóid,
  • fájdalompontjai,
  • céljai,
  • motivációi

Stratégia

Az online csatornák és taktikák legjobb keverékének kiválasztása a célpiac eléréséhez és céljaid megvalósításához. Az alapköveket itt fekteted le.

Ügyfélút

Figyelembe kell venned az ügyfélút különböző szakaszait. Azt, hogy miként vonzod be az ügyfeleket, alakítod át a velük releváns folyamatokat, s leginkább azt, az Ügyfelet, hogy tartod meg.

Az ügyfélszerzés és megtartás receptje

Beiktathatod a már említett keresőoptimalizálást. Felhasználhatod a  közösségi médiát, tartalommarketinget, a felhasználói tudatosság és a bizalom növelésére.

Továbbá kiaknázhatod a PPC-t, az e-mail marketinget és a céloldalakat az ügyfelek szerzésére és az eladások generálására. A hűségprogramokat, az ajánlásokat és a véleményeket pedig a megtartás valamint céged reputációjának növelésére.

Mit értek céloldalak alatt❓ Angolul landing page. Egyszerű, tiszta átlátható oldal, ahol az ügyfél pont azt kapja amire keresett. A jó stratégia az üzleti szempontból fontos céloldalakat, a főoldalhoz viszonyított két kattintáson belülre helyezi!

A 🔗 keresőmarketing pedig arra összpontosít, hogy a jól optimalizált long-tail stratégiára épített céloldalak, minél több érdeklődésre számot adó kifejezések formájában találkozhassanak az ügyfelekkel. Long-tail kifejezésekre kisebb a kereslet, de kevesebb erőforrást igényel a keresőmarketing folyamatoknál, így a sok lúd disznót győz elve érvényesül. Szóval long-tail kifejezésekre kisebb forgalom érkezik, de nagyobb lesz a konverziós arány ami pedig egy fontos KPI mutatószám lehet.

Tartalmak

Mint tartalomfejlesztő, a tartalommarketing világára nagyon is fogékony alany, ezt tartom az egyik legfontosabb résznek.

💭 Miért is❓

Azért mert a célpiac, végsősoron tehát a Fogyasztók itt kapják meg azt a garanciarendszert, amihez az érték és a relevancia társul. A jövő legnagyobb kincse az információ és annak rendszerezése. A legtöbb keresőgép mögött álló multinacionális vállalat koncepciója is ezért épül a releváns információ fogyasztói rétegekhez történő eljuttatására.

✔️ Az általad létrehozott tartalmaknak tehát meg kell egyezni a marketingstratégiáddal és meg kell felelnie vásárlóid igényeinek és érdeklődésének az Ügyfélút minden szakaszában.❗

A marketingtartalmak kreálásának eszközarzenálja
  • Blogbejegyzések
  • E-könyvek
  • Oktató és hasznos ismertet nyújtó céged tevékenységével releváns videók.
  • Webináriumok
  • Esettanulmányok és beszámolók készítése
  • Hírlevelek
  • Kuponfilozófia

Tervek realizálása

Ez itt a marketingtervek végrehajtásának szakasza. Világos ütemtervvel és költségvetéssel kell rendelkezned vállalatod marketingtevékenységeihez. Szerepeket és felelősségeket kell kijelölnöd a különböző munkafolyamatokban résztvevő csapattagok számára.

Marketingkampányok

A marketingkampányok kezeléséhez és optimalizálásához a megfelelő eszközöket és platformokat is kell tudnod használni a hatékonyság növelése érdekében :

Például CRM (ügyfélinterakció kezelő rendszerek), CMS-t (tartalomkezelő rendszerek), e-mail marketingszoftvert, elemző és közösségi médiakezelő eszközöket.

Nyomon követés

Rendszeresen kövesd nyomon és elemezd KPI mérőszámaid, és hasonlítsd össze azokat céljaiddal a már rendelkezésre álló referenciaértékekkel.

Ezenkívül javaslok egy sor tesztelést és kísérletezést különböző marketingterv változatokkal. Például tartalmak főcímsoraival, kulcsszavakkal, képekkel, cselekvésre ösztönzőkkel és egyéb ajánlatokkal.

Meg kell vizsgálnod, melyik működik a legjobban, és mi az, ami fejlesztésre szorul❗

A marketingtervezés és az ügyfélélmény javítása érdekében ügyfeleid és egyéb érdekelt feleid visszajelzéseit össze kell gyűjteni és felhasználni a hatékonyság növelése érdekében.

💡Egyéb ötletek

Az egyéb ötleteid a hatékonyság növelése érdekében precízen regisztráld. Tudtad, hogy a gondolatok egyik momentumról a másikra szárnyalnak❓ Viszont egész könnyen el is felejtődhetnek. Bármi tehát ami  vállalati működéseddel, a vállalati stratégiával kapcsolatos vagy a marketingtervezés folyamatának kimeneti tesztelési eredményeként napvilágot látott, azokat az ismereteket raktározd el❗

A vállalati hatékonyság növelése egyszerűbb lehet például a Notion remek szolgáltatásával. Az ötletek nem felejtődnek el, és a csapatmunkát is nagyon igényesen támogatja. Profi marketingtervezés alapjai itt kezdődnek!

🙏A fontos vállalati stratégiai ismeretek elraktározásának egy jó módja a 🔗 Notion, ahol akár munkatársaiddal együtt is dolgozhattok. Remek felhőalapú, akár kollaboráns tevékenységre is alkalmas interaktív, meglehetősen professzionális jegyzetelő alkalmazás.

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük