A mesterséges zaj redukálása

A mesterséges zaj

Feltétlen fontos, hogy megértsük, miért kell a mesterséges zaj jelenségét a mindennapi életünkben kontrollálni!

Mielőtt azonban az audiokultúra és életminőség társadalomra gyakorolt negatív hatásáról beszélhetnénk, írjuk körül magát a zajt, hogy eljuthassunk a mesterséges zaj fogalmáig.

A zaj

A zaj egy teljesen természetes fizikai jelenség, amely különböző periodikus rezgésekből áll. Leírni ezeket a zajokat, frekvenciájuk és intenzitásuk alapján tudjuk. Az intenzitás, a spektrum, valamint ezek fennállásának időtartama függvényében, szervezetünkre különböző hatást gyakorolnak.

Minden akcióra jön egy válasz, ez szervezetünkre is igaz!

S ez az ami felveti a zajterhelhetőség kérdéskörét az emberi tényezőnél. A reakciók esetében az eltérés több mindentől függ. Megemlíthetem itt példának a zaj erősségét, hangmagasságát, időbeli megoszlását. Még az adott nemtől és kortól is függ a humán válaszreakció.

A zaj emberre gyakorolt hatásai

Itt fizikai, pszichikai, biológiai hatásokról egyaránt lehetne értekezni. Viszont szeretnék közlendőm relevanciájában maradni.

Pszichikai hatások (ijedtség, ingerültség, zavarás) személyfüggők, és megszokhatók; a reakciók idővel módosulhatnak.

Miért adtam a témámnak pont a mesterséges zaj címet?

A modern technológiai vívmányok, világunk természetes zajforrását tovább tetézik. Igen, a legjobban ezt a jelenséget zajszennyezésnek lehet nevezni. Természetesen a mesterséges zajoknak is van rengeteg pozitív hozadéka.

A mesterséges zaj, így magában elég tágan értelmezendő

Hiszen már maga a beszéd is egy mesterséges zaj, amely viszont kultúránk szerves része. A zeneesztétikától kezdve, a különböző akusztikai diszciplínákig, sok mindent írhatnék.

A zajterhelés csökkentése

Pár nagyon is ismerős, tömeges felhasználásnak örvendő alkalmazás útján, a mesterséges zaj redukálása témám, az Információ Technológia felől közelíteném meg.

Úgy gondolom, a bennünket folyamatosan érő  mesterséges hangsugárzások pszichológiai-biológiai hatásainak komoly szerepe van az emberek életminőségében!

Facebook, Instagram és Twitter valamint Gmail, a mesterséges zaj, gyárosai!

A tömegkommunikáció legelterjedtebb eszközei, s az emberek többsége ezeknek az alkalmazásoknak a rabszolgájává válik, teljes idegrendszerükkel! Nemcsak olyan zajforrások léteznek, amellyel már az Európai Bizottság is intenzíven foglalkozik.

A mobiltelefonok is ontják magukból az időszakos zajt, főleg az említett applikációk esetén. Ezeket ha helyesen nem állítjuk be, azaz nem kontrolláljuk, akkor nagyon könnyen ingerlékennyé válhatunk!

Érthető ez a jelenség, hiszen az emberi fül, már a mobiltelefonok eredeti gyári beállításainak hanghatásait is megszokja. S elég hamar kialakul bennünk a fentiekben megnevezett applikációkhoz a hangtársítás. Ez az etológia alapján, tanult magatartás, s ezen belül is a feltételes reflex.

Mesterséges zaj - Gmail

Szeretnék segítséget adni a Google mail azaz Gmail helyes hangtársítási vagy hangmellőzési beállításához. Ezeket a beállításokat el lehet végezni bármelyik Android operációs rendszert tartalmazó mobiltelefonon.

Gmail hangjelzés beállítás az alkalmazott címkék szerint

Az áttekinthetőség és kategorizálás kedvéért, az elektronikus leveleinket felszoktuk címkézni. Főszabály szerint az alapértelmezett beérkező levelek helye is egy címke.

Ezt azért hangsúlyozom ki, mert dönthetünk úgyis, hogy csak és kizárólag a beérkező levelekről kapjunk hangértesítést a többiről pedig ne, de mellőzhetjük a fő címkét is!

 1. Indítsuk el a Gmail applikációt.
 2. Klikk a fenti Gmail ikonja mögött is látható menükezelőre.
 3. Válasszuk ki némi lefele görgetéssel a Beállítások menüpontot.
 4. Ha több fiókunk is van, akkor az érdeklődésünkkel relevánsat válasszuk ki.
 5. Itt pedig kattintsunk az Értesítések a beérkezett üzenetekről részre.
 6. Hang – itt kiválaszthatjuk a csengőhangot, vagy az Egyik sem” opciót és akkor nem lesz hangjelzés.

Mesterséges zaj - Twitter

Twitter E-mail értesítések deaktiválása

A Twitter egy népszerű micro blog eszköz, és a rövid, lényegre törő informálódás platformja. Sajnos van egy rossz szokása.

Alapértelmezett beállításként szerepel nála, hogy e-mail üzenetet küld a felhasználójának.

Nos, minden csoda három napig tart!

Van aki üzleti koncepció miatt kezdi el használni ezt a felületet. De akadnak olyanok is, akik tényleg, mint hírforrásként  tekintenek rá. Sok felhasználó azonban, idővel elveszíti az érdeklődését, és még az applikációt is leszedi a mobiltelefonjáról.

Ha a Twitter applikáció a telefonodon van, az üzeneteket úgyis megkapod, ha meg leszedted az applikációt, az nem véletlen!

 1. Jelentkezz be a Twitter szolgáltatásba. Ha már elfelejtetted a jelszavad, akkor sincs gond, hiszen az email címedre tud küldeni egy linket. Ennek segítségével beállíthatsz magadnak egy belépési jelszót.
 2. Ha már bejutottál, kattints a megjelenő Még több lehetőségre.
 3. Itt a Beállítások és adatvédelem rész az érdekes.
 4. Ezen belül az érdeklődéseddel releváns, Értesítések menüpontot válaszd.
 5. Válaszd ki az értesítések szerinti beállításokat
 6. E-mail értesítések” – a kikapcsoló gombbal deaktiválhatod az E-mail értesítéseket!

Instagram E-mail értesítések kikapcsolása

Az Instagram képmegosztó szolgáltatása szintén érdekes, különösen, hogy az emberek vizuálisak. Ugyanakkor az alapértelmezett beállításoknál, tucatszám található olyan, amelyektől jobb megválni.

Leginkább influenzer stílusú közlések ezek. Ha az applikáció a mobilunkon van, teljesen felesleges és agresszív!

 1. Jelentkezzünk be az Instagram szolgáltatásába.
 2. Kattintsunk a profilképünkre.
 3. Mobiltelefonon jobb felső sarokban van a menükezelő, majd a „Beállítások” alul lesz. Ha PC-ről jelentkeztünk be az Instagram felületre, akkor a profilképünkre kattintva a menüben rögtön kínálkozik a „Beállítások” rész.
 4.  Mobiltelefonon az „Értesítések” / „E-mail és SMS” menüpontra kattintsunk, míg PC környezetben rögtön az „E-mail és SMS részre.”
 5. Egyértelmű, hogy rögtön szedjük le a pipát  mind a négy opcióról, mobiltelefonon pedig a deaktiváló csúszkát használhatjuk:  „Visszajelzést küldhetsz az Instagramon.” + „Emlékeztető e-mailek” + „Termékekkel kapcsolatos e-mailek” + „Híreket tartalmazó e-mailek”. Ezekkel a mesterséges zaj igencsak redukálható lesz.

Így tudsz megszabadulni a lényegtelen értesítések tömkelegétől!

E-mail, SMS, Push alapú üzenetek kiiktatása  játékkérésekre, közeli éttermekre, lejáró ajánlatokra való értesítések kikapcsolása, amire mondjuk ki nyíltan, érdektelenek 😉 
 1. Mind mobiltelefonon, mind PC környezetben a jobb felső sarokra kattints.
 2. Mobiltelefonon görgess le, PC-n pedig rögtön válaszd ki a „Beállítások és adatvédelem” részt.
 3. Mindkét esetben kattints a „Beállítások” opcióra.
 4. Görgess le az „Értesítések” részhez.
 5. PC-n kattints az „Egyéb értesítések” részre, majd az  „Értesítések engedélyezése a Facebookon” részt kapcsold ki. Mobiltelefonon pedig az „Értesítési beállítások” opcióra kattints, s azon belül „Egyéb értesítések” opcióra. Itt kikapcsolhatod az „Értesítések engedélyezése a Facebookon” részt.
Csak az E-mail értesítés kikapcsolása!

Ha csak az email értesítést szeretnéd deaktiválni, akkor csak azt a részt kapcsold ki, értelemszerűen!

Alternatív mesterséges zajforrások

A fentiekben csupán a leglényegesebb elemekre fókuszáltam, amely egész társadalmunkat érinti. E témakörben azonban taxatív felsorolás nem létezik.

Azok a bizonyos nyereményjátékok…

Cikkem zárószakaszaként szeretném megemlíteni a vállalkozások, leginkább a multinacionális cégek által meghirdetett különböző nyereményjátékokat.

Fontos tudni, hogy ezek a nyereményjátékok, igazából egy célt szolgálnak. Azt, hogy a játékban résztvevő alanyok, ráutaló magatartásukkal, felhatalmazzák az adott céget, a jövőben történő direkt marketing megkeresésre.

Mi az a direkt marketing?

Például hagyományos levélküldés, emailküldés, telefonhívások és minden más „címezhető” média.

Felelősségteljesen, tudatosan, az alábbiak szerint járj el

Ha nyereményjátékról van szó, nem kell mást tenni, mint elolvasni az adott nyereményjáték szabályzati anyagát. S itt minden bizonnyal tetten érhető lesz, hogy az alany a ráutaló magatartásával, mire is hatalmazza fel a játékszervezőt. Te döntesz, gondold át logikusan!

Tényleg megéri Neked, hogy egy csomó érdektelen megkeresést szenvedj el, egy olyan nyeremény megnyerése érdekében, amire a valószínűségszámítás alapján kevesebb esélyed lesz, mint Szálasinak a felmentésre a főtárgyalásán?!

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!