Android emulátor, hogy ne a mobilipar áldozata légy!

Az elavult Android problematikája

Az Android frissítés problémájával a kriptodeviza hobbimnak köszönhetően találkoztam, hiszen ennek értelemszerűen egy normális Cryptocurreny Wallet-ben (kriptopénztárca) biztosítok teret. A Crypto.com APP pár nappal ezelőtt jelezte felém, hogy 2021. március 31.-től búcsúzzak el attól a lehetőségtől, hogy az applikációjukat, Android 8.0 alatti verziójú mobiltelefonról használom. Csak és kizárólag minimum Android 8.0 vagy feletti operációs rendszerrel lesz hajlandó működni!

Az Android applikációk fejlesztőinek koncepciója jogos

A Crypto.com APP tervezőinek részéről ez a döntés teljesen logikus, ahogy az Android SDK fejlődéseit figyelemmel kísérem, teljesen természetes, hogy sokkal professzionálisabb szoftvermegoldásokat lehet kreálni a magasabb verziószámú Android operációs rendszereken.

Igen ám, de ami mégis kiverte a biztosítékot nálam, az maga a mobiltelefonok piacának működése!

Ebben a cikkemben, ahogy a címben is jelezni próbáltam, mindenkit arra ösztökélek, hogy trendből, és alacsony verziószámú Android operációs rendszer háttér miatt, senki ne vásároljon új mobiltelefont. Nem egy esetben tapasztalom ugyanis azt, hogy valójában egy adott mobilkészülék fejlettebb változata nem is annyira a vasban (hardver) jelent fejlődést, inkább az alkalmazott operációs rendszerben.

Ez viszont azért egy vicc, mert valójában az Android operációs rendszer az GPL (General Public Lincence) alatt fut, azaz a Szabad Szoftverek kategóriájába tartozik!

Az ilyen szoftvereket teljesen ingyenesen be is lehet szerezni… Azaz, az esetek többségében amikor egy fejlettebb mobiltelefont veszünk, a zseniális átverés keretrendszerében, szinte majdnem csak a fejlettebb verziószámú Android operációs rendszert fizetjük meg.

Az új mobiltelefonok vásárlásának mi a kényszerpályája?

A világ globális működésében megfigyelhető az a jelenség, hogy nagyon sok ember számára szinte trenddé vált az, hogy évente egyszer lecseréli a mobiltelefonját. Persze ennek előidézésére a háttérben, maguk a mobiltelefonokat gyártó cégek is szépen az inaktivitásukkal megtesznek mindent.

Mobilok esetén az EOL státusz hamar eljő, s utána nincs Android frissítés!

Jellemző a mobilcégekre, hogy egy általuk kiadott mobiltelefont egy, vagy maximum két esztendeig frissítik, s utána úgy vannak vele, end of life telefonkategória és nem foglalkoznak tovább azzal, hogy a fejlettebb verziószámú Android operációs rendszer használatát biztosítsák a felhasználóiknak. Sőt, amikor egy mobiltelefont veszünk, mondjuk egy felsőbb kategóriába tartozót, akkor rendszerint szeretjük megvásárolni a kiegészítő garanciát is, az elkövetkezendő évekre (erre buzdítanak is a kereskedők). Nos, ha a mobilcégek az end of life státusz miatt, nem frissítik központilag mobilunk operációs rendszerét, de mi értünk hozzá (sőt mondjuk a programozásban is járatosak vagyunk) és egy új Android verziót teszünk a telefonunkra, még a garancia elveszítésével is fenyegetőznek!

Valóban indokolt minden esetben egy új mobil vásárlása?

Mobilok Android operációs rendszerrel!

Egyáltalán nem! A CAT S60, CAT S61 és CAT S62 Pro vonatkozásában szeretnék rámutatni arra, hogy ha a hardver elemeket nézzük, akkor úgy igazából olyan eget rengetően óriási nagy különbségeket nem fogunk tapasztalni.

A jelzett CAT szériák hardver paramétereinek ismertetése!

Ismertetőmnek ez a szakasza (hardver paraméterek) azok számára hasznos lehet, akik összehasonlítási alapot szeretnének nyerni a CAT S62 Pro, CAT S61 és CAT S60 mobiltelefon változatok között.

Cikkem relevanciájába azonban értelemszerűen a paraméterek közül az operációs rendszerek, a processzor, és tárolás téma illeszkedik leginkább!

Információ a készülék méreteiről és tömegéről, különféle mértékegységekben. Elérhető színek, tanúsítványok, stb.

 

SIM kártya specifikációk –
A SIM kártyákat a mobileszközökben használják a mobilszolgáltatások

előfizetőinek hitelesítésére, az előfizetők adatbázisba tárolására.

 

A hálózatok kezelésének témaköre

Mobil hálózati technológiák és sávszélesség – A mobilhálózatokon belüli eszközök

közötti kommunikáció a hálózati technológiák különböző generációin keresztül valósul meg,

amelyek különböző sávszélességet nyújtanak.


A telefonokon lévő operációs rendszerekről


A chipen lévő rendszer (SoC – Sytem on Chip) egyetlen chipbe foglalja a mobileszköz fő hardverkomponenseit!


Tárolás

Alkalmazható memóriakártyák

A kijelzőkről

Az érzékelőkről – Különböző érzékelők különböző fizikai mennyiségeket hoznak létre

és alakítják azokat a mobil eszköz által felismerhető jelekké.

Hátsó kamera tulajdonságok – A mobil eszköz elsődleges kamerája

általában a hátoldalán van elhelyezve, és egy vagy több további kamerával kombinálható.

 

Első kamera tulajdonságok – A modern okostelefonok egy vagy több

elülső kamerával rendelkeznek, és helyzetük különféle tervezési koncepciókhoz vezetett

– felugró kamera, forgó kamera, kijelző alatti kamera stb.

Audio / Rádió / Nyomkövetés, helymeghatározás

Wifi – Bluetooth – USB

Összekapcsolhatóság – böngészés – ismert audio fájlformátumok / kódekek

Ismert videó fájlformátumok / kódekek

Akkumulátor

 

Specifikus abszorpciós ráta – A fajlagos abszorpciós ráta az emberi test által mobileszköz

használata során elnyelt elektromágneses sugárzás mennyiségét mutatja W / kg-ban kifejezve.

Az említett Android operációs rendszerekről

Ahogy fent a paramétereknél (operációs rendszerek) is látható a CAT S60-as alapból gyárilag az Android 6.0 operációs rendszert tartalmazza. A Caterpillar cégre nézve, amellett, hogy tényleg nagyon strapabíró és mindent túlélő telefonokat tud gyártani, eléggé siralmas annak tényállása, hogy az általuk kiadott CAT S60-as telefon Android operációs rendszerét, ténylegesen egyszer frissítették, eképpen a legutóbbi elérhető frissítést valamikor 2017-ben adták ki, így ezeken a mobiltelefonokon a legfrissebb Android verzió, az a 6.0.1 és szintén szánalmas a helyzet, hogy biztonságtechnikai oldalról nézve az utolsó hibajavító csomag is valamikor 2018. március elsején került frissítésre a CAT S60-as telefonokon. Azok akik 2020-ban ezt a telefont megvásárolták, teljesen természetes, hogy szeretnék frissíteni a rajta lévő már őskövületnek számító Android operációs rendszert, ugyanakkor központi frissítés nincs, mert a Caterpillar számára ez már end of life telefon, illetve akik privát úton megoldják a frissítést (némi programozási beavatkozással), azoknak ugrik a garanciális jótállás.

Érdekességként, nézzük meg mi is a minimális hardverkövetelmény, amivel mondjuk egy Android 8.0 nyílt forráskódú rendszer el tud vegetálni: a válasz ebből az angol nyelvű specifikációból kinyerhető!

Igazából jól látható, hogy a CAT S60 modellnek, egyetlen olyan hiányossága nincs, ami miatt ne lehetne rátelepíteni akár egy Android 8.0 rendszert. A Caterpillar mégis inkább semmibe veszi hűséges ügyfeleit, hogy részvényeseinek több profitot biztosíthasson 😉

A processzor, a memória, valóban akkora lóugrás lenne a fenti modellek esetében?

Ha tüzetesebben megvizsgáljuk a processzorok részt akkor láthatjuk, hogy a telefonokon futó algoritmusok komplexitása túlságosan nagymértékben nem nőhet, hiszen a CAT S62 Pro, CAT S61 és CAT S60-as processzorok utasításkészlete teljes mértékben megegyezik.

Maga a processzor sem volt a legfrissebb!

A CAT S60 modell esetében közröhej tárgya az is, vizsgálván a benne lévő Qualcomm Snapdragon 671 MSM8952 processzort, hogy tulajdonképpen ezt a processzort, 2015. szeptember 15-én jelentették be, s majdnem egy évvel később kezdte intenzíven teríteni a piacon a Caterpillar ezt a bizonyos S60-as készüléket.

Ugyanakkor még sincs ezzel óriási baj, s ha a CAT S60 processzorát összehasonlítjuk a CAT S61 és CAT S62 Pro processzorával, akkor azért olyan óriási nagy teljesítménybeli különbségeket nem fogunk tapasztalni, amire azt mondhatnánk, hú az anyja”.

Ezeken a telefonokon arról van szó, hogy inkább a frissített operációs rendszer előnyeit fizettetik meg a felhasználókkal, amely amúgy is ingyenes.

A telefonok között lényeges különbség inkább a GPU részben van, de azok leginkább a különböző mobiljátékok rajongóinak jó, s őszintén a CAT szériák nem éppen játszásra valók, hanem nehéz terepre, s egyéb hétköznapinak számító kulcsfontosságú applikációk futtatására, amelyek igénylik a rendszeres frissítést, sőt igényelnék a rendszeres Android verzió frissítését is!

A legfrappánsabb megoldás: Android Emulátor alkalmazása!

Az emulátorokra rendszerint az jellemző, hogy igen nagy erőforrást zabálnak, ezért ha tehetjük nem élünk az emulátorok alkalmazásával. Azonban valamikor szükség törvényt bont, s például én is az egyik kedvenc alkalmazásom miatt, már most beizzítottam egy Android emulátort. Ha érdekel Téged is ez a lehetőség és szintén fontos számodra, hogy lehetőleg gyorsan működő Android emulátorod legyen az asztali számítógépeden, akkor olvasd tovább az ajánlómat.

Melyik a legjobb Android emulátor?

Több Android emulátort is vizsgáltam, egy meglehetősen réginek számító, legális Microsoft Windows 10 64 bit operációs rendszer háttérrel működő, valójában 2014-es architektúrán. A választásom erre esett: BlueStacks

Ugyan először amikor ezt az ingyenes emulátor programot elindítottam, a Google Play Áruházat az Istennek sem tudtam vele elindítani, de aztán rájöttem, hogy a beállításokban kell elkalandozni, s ebben az alábbi Youtube videó volt a segítségemre:

A Bluestacks emulátor segítségével olyan mobiltelefont állíthatunk be magunknak virtuálisan, amely céljainknak és igényeinknek maximálisan megfog felelni. Alapvetően ezt az emulátor programot azoknak találták ki, akik a mobiltelefonok platformjára szánt számítógépes játékokat kívánják inkább asztali számítógépes környezetben élvezni, egy monitor mégis csak jobb, mint egy mobil kijelző alapon 😉 Azonban egyéb applikációk futtatására is kiváló. Én a Google Pixel 2 XL virtuális telefont állítottam be, ugyanis az én esetemben az volt a fontos, hogy legalább egy Android 8.0 operációs rendszer legyen a működtető.

Amit imádok ebbe a BlueStacks Android emulátorban!

Eltérően a többi Android emulátor programtól, amikor a Google Play áruházon keresztül feltelepítek egy mobil applikációt, akkor azt szépen kirakja a Microsoft Windows desktop-ra. Tehát ha célorientáltan szeretnék használni egy alkalmazást, akkor csak ráklikkelek és rögtön azt fogja nekem elindítani. Nem kell kolbászolnom az Android emulátor féle dzsumbujban 🙂

Amikor zsarol az ipar…

Természetesen a mobilcégek részéről ettől függetlenül a zsarolás az zsarolás marad, hiszen azzal, hogy arra kényszerítenek, hogy asztali számítógépes környezetből használjak egy egy számomra fontos applikációt, azzal hazavágják a mobilitásom.

Az esetek többségében nem a hardver az elavult

Szakmai tényállás, hogy a mobilcégek a meglévő mobiltelefonokra simán tudnának továbbfejlesztett Android verziót készíteni, de számukra a mocskos profitban a lényeg, s úgy gondolják, ha kell ha nem, vegyél csak magadnak egy új mobiltelefont. Pedig részben felesleges, mert a meglévő mobilod az új operációs rendszert is simán bírná, s ráadásul még környezetszennyezés is.

A legtöbb kedvenc applikációd nyilván még nagyon sokáig fog futni akár Android 6.0.1 környezetben is. De akadhatnak olyan helyzetek, olyan számodra kulcsfontosságú applikációk (főleg pénzügyi területen), ahol egészen egyszerűen nem lesz más választásod mint egy jól működő Android emulátor használata az asztali számítógépeden (PC) 😉

Érdekelhet ez a cikkem is : Android Studio felgyorsítása!

Szólj hozzá!