Windows 10 nincs hang probléma

A történet valahol ott kezdődött, hogy az igen tisztelt ELMŰ, amely az áraival mindannyiunkat elnyű, volt olyan kedves és egyszer csak egy hirtelen áramszünetet produkált, majd a következő 3 mikromásodpercen belüli időszakban ismét szolgáltatott áramot, majd pár másodpercen belül ismét kilőtte azt… igazán hálásan köszöntem nekik ott legbelül, hiszen szünetmentes tápegységem nem volt… igaz az asztali gépem is egy régi 2007-es architektúra volt, szóval nem olyan nagy anyagi veszteség, de azért szerettem a gépet. Szóval a probléma az volt, hogy a tápegységet szépen hazavágta és nekem semmilyen másik tápegységem úgy kéznél nem volt, csupán egy másik asztali számítógép egy hasonlóan 2008-as kivitelezésű… azon viszont egy legális, de rohadt régi Windows XP volt, amivel ügye a modernebb dolgokat nem igazán lehet kihasználni. Alapvetően ennek a másik Windows XP-s gépnek, nem a hardver kérdéskörrel kapcsolatban volt a problémája, hanem inkább az operációs rendszer szerinti elavultság. Viszont megállapítottam, hogy megfelel a Windows 10 összes hardverkövetelményének így gondoltam, hát akkor rajta. Egy problémám akadt a rendszerrel csupán, hogy olyan néma volt mint a kacsa…

Vajon miért nincs hang a Windows 10 rendszerében?

Igazából ez volt az első kulcskérdés, amelyen el kellett gondolkodnom. Ott lent a hangszóróknál azt mondta minden rendben, s természetesen a Windows 10 Gépház sem látott semmilyen problémát.

Rájöttem… ez a nagyon okos operációs rendszer úgy gondolta, hogy ha már nekem van egy klassz Nvidia féle modernebb HDMI kimenettel is rendelkező grafikus kártyám, hát akkor annak a kimenetét, Ő alapértelmezettre beállítja, mint hangforrás. Ezzel csak az bökkenő, hogy a HDMI kimenet a hang digitális kimenete, s hát köszönöm szépen, de én két mezei analóg hangfallal rendelkezem, amely értelemszerűen a hangkártya JACK aljzatára csatlakozik. De ez még nem minden ám, hogy a Windows 10 úgy gondolta, hogy jó lesz nekem alapértelmezett a digitális hangkimenet (SPDIF illesztő) hanem ezzel együtt akkor azt is tökéletes megoldásnak tartotta, hogy már nem is foglalkozik azzal, hogy milyen hangkártyám van esetleg. Ennek az lett az eredménye, hogy a hangszóróknál csak az SPDIF illesztő volt látható.

Útban a megoldás felé!

Gondoltam akkor szerzek a hangkártyám számára valamilyen illesztőprogramot (driver) s akkor biztos tökéletes lesz minden. A kálváriám itt kezdődött, mert lövésem sem volt, hogy milyen hangkártya van a gépben, ugyanis itt egy alapra integrált megoldást kell elképzelni. Gondoltam a Windows 10 Vezérlőpultján belüli Eszközkezelő majd intelligensen segítségemre lesz és szépen kiírja az összes eszközt, gyártótól kezdve mindent. A nagy túrót, semmi olyan információ nem volt benne, ami a deketálásban nekem segített volna.

A HWINFO32 programot csak ajánlani tudom

 

Ez egy olyan jó program, amely a lehető legnagyobb precizitással, szinte mindent elárul, hogy mi van a gépedben. Csupán érdekességként írtam le, mert voltam olyan béna, hogy még azzal együtt sem tudtam megtalálni az integrált hangkártyám számára szükséges megfelelő driver programot. Józan paraszti ésszel én arra gondoltam, hogyha a fentiek alapján az alaplapom ASUS P5VD2-MX akkor szépen felmegyek az Assus gyártó honlapjára és majd letöltöm magamnak a tökéletes Windows 10 home 32 bit rendszerére való driver programot. Hát nem tudom, én az égvilágon semmilyen jó megoldást nem találtam rá, mert az Assus ősrégi időkből levő Windows XP-re illetve Windows Vista rendszerekre való illesztőket kínált csupán. Gondoltam magamban, hogy hát ez nem létezik, valami megoldás csak van…

Felraktam ezt a DRIVERHUB nevű csodát!

 

Kényelmes program, igazából semmi dolgod nem lesz vele. Feltelepíted, elindítod, végig kutatja a rendszered, majd átfésüli az adatbázisában levő hálózatokat, amelyek több 10 ezer számítógépes alkatrészekhez való illesztőprogramokat tartalmaznak. Szerintem Te is sikerrel fogsz járni, s miután befejezte a program a melót, nyugodtan nézd meg a Windows 10 Gépház – Vezérlőpult – Eszközkezelő részét, s már a Hangbemenetek és -kimenetek résznél nem csupán az SPDIF illesztőt fogod látni, hanem azt a részt is, amelyen keresztül a hagyományos hangszóró működik.

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!