USB fajták

USB fajták áttekintése a megfelelő töltő és adatkábel kiválasztásához

🤔 Az USB fajták áttekintéséhez szeretnék egy kis segítséget adni. Rohanó módon fejlődő IT orientált világunk újabb és újabb eszközöket szül.

Ugyanakkor ezek az eszközök különböző szabványokhoz és típusokhoz igazodnak! Írásomban az USB fajták fejlődéstörténetét évszámok szerint prezentálom.

Főként az USB adatátviteli sebességét, valamint a csatlakozók kinézetét szeretném kiemelni!

Mi az az USB? 

Az USB-t (Universal Serial Bus) úgy tervezték, hogy szabványosítsa a perifériák személyi számítógépekhez való csatlakoztatását, mind az elektronikus kommunikációhoz (adatátvitel), mind az áramellátás érdekében. Nagyrészt felváltotta az olyan interfészeket mint amilyen például a soros és párhuzamos portok. Az eszközök széles körében általánossá vált. Az USB-n keresztül csatlakoztatott perifériák közé tartoznak például a számítógépes billentyűzetek és egerek, videokamerák, nyomtatók, hordozható médialejátszók, mobil (hordozható) digitális telefonok, lemezmeghajtók és hálózati adapterek.

USB : szabványok és típusok

Amikor az USB fajták fejlődéstörténetét veszem, akkor a szemléltetésre használt grafikai elemeimben csupán 1996-tól kezdődően elemzek, azaz USB 1.0-tól!

|USB 1.0| |USB 2.0| |USB 3.0| |USB 3.1| |USB 3.2| |USB 4|

Ezért itt érdekességként emelem ki, hogy 1994. decemberében kezdett terjedni az USB 0.8, 1995. áprilisában az USB 0.9, rá pár hónappal augusztusban az USB 0.99 és 1995 vége felé, novemberben debütált az USB-1.0 RC.

Az USB fajták célja

Ezeket a személyi számítógépek és a perifériás eszközök közötti interfész egyszerűsítésére és javítására fejlesztették ki, összehasonlítva a korábban létező szabványos vagy ad hoc szabadalmaztatott interfészekkel.

A számítógép-felhasználó szemszögéből az USB interfész több szempontból is megkönnyíti a használatot :
  • Önkonfiguráló képesség ( nincs szükség arra, hogy a felhasználó módosítsa az eszköz beállításait, vagy konfigurálja a megszakításokat mint bemeneti, kimeneti címeket).
  • Az USB szabványt teremt, így bármilyen eszköz rácsatlakoztatható, amely igazodik a szabványhoz.
  • Teljes mértékben kihasználja a feldolgozási teljesítményt.
  • Üzem közben is cserélhetők az eszközök.
  • Nincs szükség további tápkebelekre.
  • Az USB interfész protokollokat határoz meg a gyakori hibákból való helyreállításhoz, javítva a megbízhatóságot a korábbi interfészekhez képest.

USB szabványok

 USB 1.x 

Az 1996 januárjában kiadott USB 1.0 szabvány 1.5 Mbit/s (alacsony sávszélesség / alacsony sebesség) és 12 Mbit/s (teljes sebesség) jelátviteli sebességet írt elő. Az USB 1.1 1998. augusztusi megjelenéséig kevés USB-eszköz került a piacra. Az USB 1.1 volt a legkorábbi változat, amelyet széles körben alkalmaztak.

USB 2.0

Az USB 2.0 úgy lett kialakítva, hogy lehetővé tegye a 480 Mb/s-os adatkommunikációt, miközben megtartja az USB 1.x-vel való kompatibilitást. Ha egy teljes/alacsony sebességű eszköz csatlakozik a gazdagép egyik portjához, a port 12/1.5 Mbit/s sebességgel fog működni. Ha nagy sebességű eszközt csatlakoztat, a port 480 Mbit/s sebességgel fog működni.

USB 3.0

Az USB 3.0 új átviteli módot, a SuperSpeed-et egészíti ki, amely 5 Gbps maximális átviteli sebességet biztosít, ami több mint 10-szer gyorsabb, mint az addig meglévő High Speed mód. Az USB 3.0 célja tehát a gyors és nagy kapacitású adatátvitelt igénylő adathordozók támogatása.

USB 3.1

Legfőbb jellemzője, hogy ez már 10 Gbit / s sebességre is képes, valamint a csatlakozótípusokat az ábrámnak megfelelően széles skálán kezeli.

USB 3.2

Az USB 3.2 specifikáció 2017. szeptember 22-én jelent meg

  • 3.2 Gen 1 – SuperSpeed USB néven terjedt el, maximális adatátviteli sebessége 5 Gbit/s
  • 3.2 Gen 2 – SuperSpeed 10Gbps néven került köztudatba a 10 Gbit/s adatátviteli sebessége miatt
  • 3.2 Gen 2×2 pedig 20 Gbit /s adatátviteli sebességet biztosított

USB 4

Kétsávos működés meglévő USB Tiípus-C kábelekkel és akár 40 Gbit/s sebességű működés 40 Gbit/s tanúsítvánnyal rendelkező kábeleken.Több adat- és megjelenítési protokoll a maximális összesített sávszélesség hatékony megosztásához a buszon. Visszafelé kompatibilitás az USB 3.2, USB 2.0 és Thunderbolt 3 szabványokkal.

Kompatibilitás

Az USB-szabvány tűréshatárokat határoz meg a kompatibilis USB-csatlakozók számára, hogy minimalizálja a különböző gyártóktól származó csatlakozók fizikai inkompatibilitását. Az USB-specifikáció korlátozza a csatlakozó eszköz méretét a csatlakozója körül, hogy a szomszédos portok ne legyenek blokkolva. A kompatibilis eszközöknek vagy bele kell férniük a méretkorlátozásba, vagy támogatniuk kell egy megfelelő hosszabbító kábelt.

USB típusok

Port és receptor fogalma:

Mielőtt megpróbálnánk megérteni az A és B típusok közötti különbségeket, először elmagyarázom a gazdagép, a receptor és a port definícióit.

Azt a nyílást, ahol az USB-kábel egyik vége a számítógéphez (vagy bármely más gazdagéphez, például okostelefonhoz) csatlakozik, portnak (receptor) nevezzük. Az az elektronikus eszköz, amelyet tölteni szeretnénk vagy amelyre adatokat átvinni, a vevő.

USB fajták, típusok : Standard A és Standard B, valamint Standard C

Típus-A

USB Típus-A

A legnépszerűbb USB-szabvány az A típusú, amely manapság szinte minden USB-kábel egyik végén (a gazdaeszköz nyílásába kerülő végén) látható. Az A típusú portok nagy valószínűséggel gazdaeszközökben, például asztali számítógépekben, játékkonzolokban és médialejátszókban találhatók.

Típus-B

USB Típus-B

Ezek főként olyan periférieszközhöz, mint például okostelefonhoz, nyomtató vagy merevlemezhez csatlakoznak.

Típus-C 

USB Típus-C

A technológiai jellegű folyóiratok címoldalára került szerte a világon, amikor megjelent az Apple 12 hüvelykes Macbookjának egyik változata. Ez volt az első notebook ugyanis, amely az USB Típus-C-t beépítette a dizájnjába. Fizikailag a Típus-C nagyon hasonlít a Micro-B USB-változatra, mérete 8,4 mm x 2,6 mm, és kis méretének köszönhetően könnyedén belefér a ma használt legkisebb perifériákba is. A Típus-C számos előnye a többi meglévő változathoz képest az, hogy lehetővé teszi a „fordított dugaszoló irányt”, ami lényegében azt jelenti, hogy az USB-kábelt az első próbálkozásra mindig megfelelően csatlakoztathatja! Dugója úgy készült, hogy a nyílásba dugható anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy fejjel lefelé van, hiszen fordítva is bedugható.

A mini csatlakozókról

USB fajták : Mini A, Mini B és Mini AB

A mini-USB csatlakozókat az USB 2.0-val együtt 2000 áprilisában vezették be, kisebb eszközökhöz, például digitális fényképezőgépekhez, okostelefonokhoz és táblagépekhez való használatra. A Mini-A csatlakozó és a Mini-AB aljzatcsatlakozó 2007 májusa óta elavulttá vált. A Mini-B csatlakozók továbbra is támogatottak, de nem OTG (On-The-Go) kompatibilisek; a Mini-B USB-csatlakozó szabványos volt a korai okostelefonok és PDA-k közötti adatátvitelhez. Mind a Mini-A, mind a Mini-B csatlakozók körülbelül 3 x 7 mm-esek (0,12 x 0,28 hüvelyk).

A micro csatlakozókról

USB fajták, típusok : Micro A, Micro B és Micro AB

Az USB-IF (USB-Implementers Forum) által 2007. január 4-én bejelentett mikro-USB-csatlakozók a Mini-USB-éhoz hasonló szélességűek, de hozzávetőleg feleakkora vastagságúak, így vékonyabb hordozható eszközökbe is integrálhatók. A Micro-A csatlakozó 6,85 × 1,8 mm (0,270 × 0,071 hüvelyk) méretű, maximális öntőforma mérete 11,7 × 8,5 mm (0,46 × 0,33 hüvelyk), míg a Micro-B csatlakozó 6,85 × 1,8 mm (0,270 × 0,071 hüvelyk). ) 10,6 x 8,5 mm (0,42 x 0,33 hüvelyk) maximális öntőforma mérettel rendelkezik.

A vékonyabb Micro-USB csatlakozók a 2007 májusa óta gyártott eszközök Mini csatlakozóinak helyettesítésére szolgáltak, beleértve az okostelefonokat, a személyi digitális asszisztenseket és a fényképezőgépeket.

A Micro csatlkazók kialakítása legalább 10 000 csatlakoztatási-leválasztási ciklus elviselésére lettek tervezve, ami nagyobb, mint a Mini csatlakozók tűrőképessége. A Micro csatlakozót úgy tervezték, hogy csökkentse a készülék mechanikai kopását; ezért a könnyebben cserélhető kábelt úgy tervezték, hogy viselje a csatlakoztatás és leválasztás mechanikai kopását.

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!