Poljana - horvát kemping | Inspiratív Kalauz

Poljana kemping Lošinj szigetén

Utazási élményeimről rendszeresen publikálok, ezzel is megfertőzve mások gondolatait, amely egy – egy kellemes kiránduláshoz vezeti őket. Anno beszámoltam a szintén Horvátország területén, Rab szigetén található San Marino kempingről, s most betekintést nyerhet Kedves Olvasóm a Lošinj szigetének csodás világába, s fotókkal tűzdelve prezentálnám a Poljana kempingről szóló cikkem.

Ez az említett Lošinj sziget, Cres sziget alatt található. Értelemszerűen komppal (ferry) lehet ide eljutni. Talán a legkényelmesebb autóval, de szerintem Budapestről egyéb közlekedési eszközökkel is megközelíthető, például vonat és hajó beiktatásával. A Poljana kemping, Lošinj szigetének legszűkebb részén található, s abban az élményben lehet részünk, hogy a kempingen keresztül, igazából a sziget mindkét oldalát kényelmesen megközelíthetjük.A sziget V alakú öbölszerű oldala

A sziget egyik, kempingen belüli oldaláról úgy tudnék beszámolni, hogy ez egy kényelmes strandszerű felületet biztosít a nyaralóknak. Ugyanakkor Horvátországra jellemzően,  sziklás partszakaszokra számíthatunk, amelyek növelik a búvárkodás élményeit 🙂 Ezt az oldalt kicsit öbölszerűnek lehet megélni. Nagyon sokat búvárkodtam itt, így hitelesen betudok számolni a látnivalókról. Sikerült még egy kardhallal is összeakadnom, olyan félméter hosszú lehetett. Az amatőr búvároknak remek kihívásokat készített a kemping, mert igazi tengeri amforákat lehet találni a víz alatt különböző mélységekben. Természetesen ezeket a régészeti leleteket úgy telepítették be, hogy azért az átlagember ne nagyon tudjon leúszni oda. A betelepített tárgyakra angolul is rávan írva, hogy ne nyúljunk hozzá, ne mozdítsuk el azokat. Bár szerintem a búvárkodás egyik alapszabálya, hogy mindent a szemnek és semmit a kéznek, hiszen a tengeri élővilág számtalan, akár kellemetlen meglepetéssel is szolgálhat.

 

Egy – két amforát és régebbi hajókról származó kisebb ágyukat nekem sikerült szemrevételeznem, mert leúsztam legalább 16-17 méter mélységig. Megjegyzem, ez a fotó itt csupán illusztráció. Olyan víz alatt is remekül használható masinám még nem akadt, amivel valóban jó minőségű fotókat lehetett volna készíteni ilyen mélységben. Szerény véleményem szerint a piacon megfelelő készülék ilyen kihívásokra még nem is igen akad. Az amforákig és egyéb érdekességekig való leúszást csak óvatosan tegye bárki. A sós víz már eleve kihívást jelent a merüléskor, hiszen a sótartalom a garancia arra, hogy a felszínen tudj maradni és akár olvasgathass is kényelmesen hanyatt fekve a víz tetején. Ebből érezhető, hogy a lefelé úszáshoz nagyobb erőbedobásra van szükség. Gyakorolni kell előtte, aki ezeket az amforákat és régebbi történelmi leleteket felakarja kutatni, mert kellően nagy levegővételre van szükség. Számolni kell ugyanis azzal is, hogy bármennyire is szomjazzuk a levegőt, nem szabad rakétatempó módjára a víz alól feljönni a felszínre, ugyanis a hirtelen változó nyomáskülönbség súlyos halláskárosodást eredményezhet. Jó pár nap eltelt gyakorlással nekem is, mire megpróbálkoztam vele 🙂 Ezek az említett amforák egyébként az egykori római hajókról származnak, s teljesen eredetiek. A hajóroncsokban a régészek már annyit találtak ilyenekből, hogy eme célokra is engedélyezték a felhasználásukat 🙂

A fenti fotó szerinti öbölszerű képződmény jobb oldalán apartmanok helyezkednek el, amelyek bérelhetők előzetes lefoglalás alapján, s az áraik mindig szezontól függenek.

A sziget legszélsőbb csücskéig húzódnak ki, s mindenki az ízlése és kedve szerint előre kiválaszthatja. Talán érdemes figyelembe venni azt is, hogy egy szálláshely árnyékban van -e vagy sem, hiszen a nap kegyetlenűl tud tűzni, különösen a júliusi időszakban. A második fotó amit az egyik apartmanról készítettem, már jól példázza a megfelelő árnyékkal rendelkező helyet. Az esti órákban a szigetnek ez az oldala remek lehetőséget teremt a horgászat szerelmeseinek is.

Az apartmanokkal szemközti V szerű képződmény oldalán pedig nagyokat lehet sétálni, teljesen akár Mali Lošinj városig is eljuthatunk.

A sziget hajóktól forgalmas másik oldala

Ezen az oldalon inkább már lakókocsik és lakóautók jellemzőek, amelyek élvezhetik a remek kilátást erre a területre. Ott szemközt a fotón látszik egy másik sziget is, ide egyszer csónakkal elmentem. Tulajdonképpen nem volt nehéz a hadművelet, mert csupán azt kellett számításba vennem, hogy mi az uralkodó szélirány. Mivel a sziget közepe felé fújt, így az oda út kapcsán annyi volt a teendőm, hogy Poljana kemping főbejáratától kicsit elmentem balra, Mali Lošinj irányába és ott szálltam vízre a csónakkal. S persze még az is feladatom volt, hogy kiismerjem, hogy a fotón is látható nagy hajók milyen gyakorisággal járnak. Ez nem volt nehéz, reggelente a lakóautó előtti kávézgatások során már igen ráállt az agyam 🙂

Paradicsomunk eme oldalán, ahogy kijövünk Poljana kemping főbejáratán, ez a látvány fogad. Kellemes és biztonságos bicikli út vezet le, a körülbelül 4-5 km távolságban fekvő Mali Lošinj városig. Ez egy nagyon hangulatos település, s a legnagyobb forgalomra a késő esti órákban számíthatunk. Részben azért, mert ilyenkor a kivilágítás miatt is nagyon attraktív, részben pedig azért is, mert mind a helyiek,  mind a turisták nappal vagy fürdenek, vagy hűsölnek, és a várost igazából a hűvösebb esti órákban töltik meg.

Itt a hajóforgalmas oldalon lelhetők fel azok a telepített lakókocsik, amelyek talán a legelittebb részleghez tartoznak. Az árak erre a leghúzosabbak, de nem véletlenül.

Rendszerint a lakókocsik előtt egy belső kis udvar szokott lenni, amely 2-3 méter területet jelent. Ennyi lépést kell tenni a tengerig,  tehát az árak részben ezért is magasabbak.

Az eddigi tapasztalatok alapján ezeket a helyiségeket már kifejezetten azok szokták kibérelni akik valamilyen saját motorcsónakkal, jet-ski, stb. érkeznek, lévén itt kényelmes kikötésre alkalmas a hely.

Élményfotók: Mali Lošinj és Veli Lošinj 

Legutóbbi kép bizonyítja, fiamnak jó ízlése van, kiválasztotta a legszebb hajót 😀

Veli Lošinj partján sétálva nagyon nagy utat lehet tenni és nagyon szép vidéken visz keresztül.

Kicsit az árakról és egyéb szálláshelyekről

Még autóval elindulva is lehetetlenség elég élelmiszert vinni. Főleg ha kifejezetten romlandó árukra gondolunk mint tej, vaj. Szinte törvényszerű, hogy kempingen belül minden drága! Ugyanakkor van egy jó hírem. A kempingtől olyan 4 km távolságban Mali Lošinj városában található egy Lidl viszonylag szolid árakkal, ezért javaslom az itt történő vásárlást, mert rengeteget lehet vele spórolni. Ha úgy érkezel a kempingbe, hogy nincs bicajod, az sem olyan nagy baj, mert a kempingben bármikor tudsz bérelni, s nem egetverő az ára.

A hotelek mellett rengeteg apartman, s a balatoni élményekhez hasonló „Zimmer Frei” lehetőségek is akadnak. Az éttermek lesznek a nagy kihívások, pontosabban az étlapok. A legtöbb helyen az ország nyelvén vannak megnevezve az ételek, főleg a tengeri étel félék s nem igazán tapasztaltam olyan helyeket, ahol az étlapon az ételek nevei mellett megfelelő kisebb indexfotókat helyeztek volna el. Jómagam is a Google Images -hez fordultam mindig segítségül, s ha tetszett a bevitt horvát név alapján a találati kép, akkor rendeltem 🙂

Mali Lošinj rengeteg jó hajótúra ajánlattal is kecsegtet. Ha nappal, vagy esti órákban a városban sétálunk, találkozhatunk azokkal az ügynökökkel akiktől megvásárolhatjuk jegyünket, egy – egy érdekesebb hajótúrára.

A kirándulást Susak szigetére nagyon ajánlom, a városban gyakran látható kalózhajóval 🙂 A fedélzeten akad egy kedves ara papagáj, vele 3 évente egyszer találkozok 😛 Gondolom még jó sokáig lesz alkalmam összefutni vele, hiszen ezek a nagyobb méretű ara papagájok 80-120 évig is eléldegélnek. Mivel ez a program egésznapos, így a fedélzeten az étkezés is biztosított. Nagyon finoman csinálják a halszeleteket.

inspirator