Az énkép szerepe az életünkben

Helyes énkép kialakítása

Pár másodpercig töprengtem magamban, hogy énkép körüli gondolataim számára külön pszichológia kategóriát nyissak -e,

avagy kezeljek mindent, a már jól bevált 🔗 szociális témák gyűjtőhelyén.

Végül utóbbinál maradtam, hiszen a pszichológia nem a hivatásom, de talán annyira a hobbim sem, hogy lelkiismeretesen tudjak szerkeszteni egy olyan rovatot, amelynek éltetésére hosszabb távon garanciát biztosítani nem tudok. Számomra a pszichológia inkább járulékos érdeklődési terület, amely részben elősegíti egyes területeken a jogi témák megfelelő interpretálását, vagy akár a 🔗 Mesterséges Intelligencia vívmányainak jobb megértését.

Témám egy fontos fogalom körül zajlik, mely életed mozgatórúgójának főszereplője, hiszed vagy sem!

Az énkép azon dolgok, képek, gondolatok összessége, amely tulajdonképpen az elgondolásunkat állítja össze saját magunkról. Lehet Kedves Olvasóm, már ezzel a kulcsmondattal is megérti, hogy miért soroltam mondanivalómat a választott kategóriába. Társadalmunk alanyainak mindennapi élete függ, ettől a bizonyos kialakult énképtől. A jó hírt, már most szeretném ismertetni, s azt is mondhatom, ha ez a jó hír nem lenne, akkor ez a cikk sem született volna meg. Ezt a bizonyos énképet, a serdülőkor alatt is, befolyásolja a környezet visszajelzése. Tehát az énkép alakulása nem fogható rá, azon személyiségjegyeinkre, amelyeken változtatni nem tudunk. Az énkép igenis programozható, s a posztomban erre fogok rámutatni.

Negatív énkép

Nem más, mint a múlt tapasztalatainak terméke, különösen a gyermekkori emlékeink lehetnek a ludasok.

A negatív énképünknek több forrása is lehet;

  • megszégyenítések,
  • iskolai kudarcok

és még egy egész könyvet megtöltő példát is ide lehetne sorolni❗

A lényeg tehát, ha megjavul, korrigálásra kerül az önmagunkról alkotott véleményünk, akkor bátorságunk, cselekvőképességünk is új erőt és teret fog nyerni.

A változás titka

Énképünk változásához, viszont időre és energiabefektetésre van szükség. Rohanó világunk, mely az embereket tönkreteszi pont az idő miatt van, merthogy az nincs, illetve ahogy a gazdasági élet diktálja, az idő pénz. Szokták mondani, hogy saját Életünk vezérigazgatója, mi magunk vagyunk. Igaz ez, hiszen az Élet olyan mint egy film, amely halálunk pillanatában le is játszódik előttünk, meghazudtolva, mind azokat az ismereteket, amelyet eddig a tér és az idő kapcsolatáról tudunk. Életünk filmjében tehát a főszereplő, a rendező, az igazgató és a színész is egyben mi magunk vagyunk.

Minden attól függ, milyen az a kép, melyet magamban hordozok, ez egy prioritásként kezelt eszköz, a jó vagy rossz történet lebonyolításához. A kulcskérdés tehát az, hogyan változtathatom meg ezt a képet?

Az énkép kialakulása

Van módszer arra, hogy mentális képed megváltozzék, és ezzel együtt az egész életed is (minden fejben dől el, ez a leprogramozási folyamat).

I. Az új énkép felépítése

Az új énkép felépítésének alapja, meghazudtolhatatlanul impulzusok sorozata. Egész életünkben, érzékszerveink útján felfogható és dekódolható impulzusok sorozata ér bennünket. Az életben adódhatnak problémák, kudarcok, amelyek mentén, valamilyen tervünk, vagy elképzelésünk nem jött össze. Pozitív és negatív impulzusok egyaránt vannak. A feladatot vagy az egyensúly fenntartása, vagy ennek a mérlegnek az átbillentése a pozitív oldalra jelenti. Ezt csak úgy tudod megtenni, ha a pozitív impulzusok felülírják a negatív impulzusokat.

Azt nem tudom megmondani Neked, hogy pontosan milyen területre összpontosíts, hiszen a célok minden embernél más és más.

*** A leprogramozás folyamata ***

A gyakorlati életből viszont vegyünk elő egy példát. Tegyük fel, hogy létezik egy hölgy, aki eddig kizárólag az adminisztráció területén dolgozott. Számára ez meglehetősen monoton és unalmas munka, s minden vágya és álma, hogy ezt a számára mókuskereket jelentő munkát felmondja. Mindenféleképpen ez a hölgy szeretne inkább elmozdulni a magántitkárnői irányba – ahol korunk modern felfogásával ellentétben – tényleg a munkájáért fizetik meg. A legtöbb pozíció elnyerését valamilyen állásinterjú előzi meg. Ez a hölgy ezeken a bizonyos interjúkon viszont állandóan szorong, ideges, gátlásos. Tehát egész teste ezt a kisugárzást nyújtja… ennek lesz oka aztán a sorozatos elutasítás!

Szituációk

Ugyanakkor tételezzük szintén azt fel, hogy a szóban forgó hölgynek a múltjában volt egy sikerélmény. Anno még elvégzett egy professzionális úszótanfolyamot minek következtében úszómesterré vált.

Jelentkezett az időtájban egy floridai nyári táborba és sikere volt… 👇

✅ Sikere volt, mert aznap jó hangulatban volt, szorongás és gátlás nélkül. Nos, a múltban tehát generálódott egy olyan impulzus is, amely a pozitív balanszot szolgálja.

Relaxáció

Az új énképed leprogramozásának egyik fontos folyamata. Kinek, hogy? Van aki egy jó zene mellett tud relaxálni.

Fontos, hogy a 🔗relaxáció folyamatában a múltban megélt pozitív impulzussorozatok képei, keveredjenek az agyad által elképzelt jövőbeli célod elképzelt sikerbe helyezett képeivel.

Egy ideig lehet, hogy kételkedsz ebben a nagy erődben, mert megfoghatatlan. De ahogy az idő halad és folytatod képzeletgyakorlataidat, információkat táplálsz sikermechanizmusodba, és meglepődve fogod tapasztalni, hogy saját magadról alkotott új énképed kezd valóssággá válni. Nagyobb önbizalommal fogsz a világban mozogni, másként fogsz cselekedni. Minden nap elmúltával erősebbé fog válni az általad leprogramozott énképed.

Tökéletes relaxáció, az énkép szerepe az életedben!

II. Énkép és relaxáció

Nem annyira bonyolult ez mint amilyennek tűnik. A közhelyeket most mellőzném, hogy milyen környezetet is teremts magadnak a relaxációhoz. Ez szerintem alap, pontosan tudod, illetve ahogy írtam, van akinek segít a zene, megint másnak más fog segíteni, tehát ez teljesen egyénfüggő.

A lényegre koncentrálva inkább:

Fogadd el a korlátjaid, képességeid határát, vedd tudomásul emberi gyarlóságod. Bármilyen értékes és nagyra hivatott, sokra képes ember is legyél, nem szabad egy bizonyos ponton túlhajszolnod magad, többet mutatnod, mintha több lennél, mint bármely más ember amit ki tud hozni magából. Ha olyan projekted van, aminek 10 esztendő a kivitelezése, ne akard 1 hónap alatt bevégezni, mert a végén Te magad végzed be.

Ismerd meg a megbocsátás gyógyító-lazító erejét. Ne engedd meg magadnak azt a luxust, hogy a neheztelések terhét, feszültségét magadra vedd, ugyanis a gyűlölet az, amely leginkább igénybe veszi saját erőforrásaid, megoldáshoz viszont sosem vezet.

Gondolj valakire, akiről a szíved azt hiszi: Ő boldog. S igen ebben van a lényeg, azt hiszi”. Ugyanis a valóságban nem tudhatod, hogy a mi a helyzet, hiszen mindenki a realitást másként dolgozza fel, az élmények más és más reakciót váltanak ki belőle. De a lényeg az, hogy Te letudod generálni Őt mint pozitív mintavételezés 🙂 Figyeld arcának minden részletét; nyugodt, derűsen sugárzó szem, mosoly, laza arcizmok. Érezd, hogyan viselkedik problematikus helyzetekben, érezd életszemléletét. Képzeld el más emberekkel, vagy akár a veled való kapcsolatát, figyeld meg milyen barátságos, analizáld az asszertív kommunikációját. Ez az a kép, képsorozat, amely felé Te magad is törekszel, miközben a saját leendő énképed leprogramozási folyamatait végzed.

Igazából a megoldás benned van 👇

Ha életed túlnyomó részében balsikereid voltak, kudarcaid, ne aggódj lehetnek még sikereid. Minden kulcs, titok abban rejlik, hogy az énképed miképpen programozod le, amely annak tükre, hogy Te mit tartasz saját magadról 😊

Önmegvalósítás

A sikeres élethez nincs olyan dologra szükséged, ami elérhetetlen lenne számodra. Minden igazán hasznos dolog elérhető tájékozott értelemmel és céltudatos törekvéssel.

Mi is az a siker❓

Sokan a sikert – téves felfogás alapján – a pénzzel, anyagi javakkal azonosítják. Ugyanakkor a siker lehet épp összekapcsolódik a pénzszerzéssel, de ez egyáltalán nem törvényszerű. Talán a legjobb útmutató ha azt mondom saját magad határozd meg, hogy mi a siker, a helyzet ugyanis az, hogy ez is teljesen egyénfüggő 😉 Saját szellemed, szíved mélyén fedezd fel igazi célod, mi az, amit akarsz, ami megfelel egyéniségednek, a saját célod kövesd, ez itt a lényeg! Alkotó képzeleted segítségével azután ennek elérésére törekedj.

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük