Számhordozás

De mennyit fizetsz ténylegesen egy mobilszám hívásáért?

Ezt a cikkem egy nagyon apró szociális kisokosnak szánom. Már nagyon régóta – 2012. október 1., ahol a számhordozás részletes szabályait a 2/2012. (I. 24.) NMHH rendelet tartalmazza – divatba jött az, hogy a mobiltelefonszámokat hordozni tudjuk, azaz egy Telekomos szám mögött, akár ténylegesen lehet a Vodafone, vagy bármely másik mobilszolgáltató is.

Az előfizetői szerződésedtől függ, hogy pontosan milyen percdíjat is fizetsz, de természetesen ehhez azt is tudnod kell, hogy a szám mögött amit hívsz, pontosan melyik mobilszolgáltató szolgáltat.

Hogyha a szerződések megkötése mögött, a felek közötti, törvény által (Ptk) is előírt konszenzus kell, tehát azaz az akarat, hogy egy szolgáltatást tudatosan vegyünk igénybe, közös megegyezés alapján, akkor feltétlenül a fogyasztóknak biztosítani kell azt, hogy egy mobilszámról megtudhassák, hogy egészen pontosan melyik mobilszolgáltató is van mögötte, azaz a hívásért a szerződése alapján, végül mennyit is fog fizetni a hívást kezdeményező. Az NMHHNemzeti Média- és Hírközlési Hatóság http://szamhordozottsag.nmhh.hu/ címen elérhető oldaláról, kényelmesen online bármelyik mobilszámról megtudhatjuk, hogy melyik szolgáltató van ténylegesen a háttérben.

Számhordozás időablak (számátadási időablak):

Ez egy 4 órás időszak, amely alatt a szolgáltatók a szükséges műszaki beállításokat elvégzik. Ebben az időszakban részlegesen, vagy egyáltalán nincs szolgáltatás.

Szólj hozzá!