Titkosított a GYOD hatástanulmánya

A GYOD azaz Gyermek Otthongondozási Díj témájában, írtam már egy érdekes gondolatokat felvető cikket, amely tulajdonképpen egy, a természet törvényszerűségeinek megfelelő megfigyelésen alapult, így bevezetőként erre a témára linkelek, hogy mindenki teljes képet kaphasson. Sajnálatos, hogy a hivatkozott cikket, ki kell egészítenem egy ugyancsak gyanús jelenséggel, pont ma, április 2. napján, amikor is, az autizmus világnapja van!

Az egyik politikai párt képviselője, lévén különböző szervezetektől, és érintett magánszemélyektől is, nagyon sok elkeseredett megkeresést kapott, elhatározta, hogy utána jár a gyermek otthongondozási díj bevezetése körülményeinek. Ahogy már az általam írt cikkből is kiderülhet, érintettem azt a témát, hogy a GYOD megállapításával kapcsolatos hivatalból történő felülvizsgálatok, amelyek az érintettek részére 2019. július 1.december 31. között zajlanak le, egy olyan pontrendszer alapján történik, amely leginkább a mozgásukban korlátozott embereket veszi alapul. Ennek köszönhetően pedig, nagyon sok SNIsajátos nevelési igényű, illetve egyéb BNO kódok alá tartozó alanyok eshetnek ki, a GYOD rendszeréből, még az alap ápolási díjat is elbukván, akik szintén a napi, úgynevezett rutin tevékenységek soraiban, állandó felügyeletre, és gondoskodásra szorulnak. A rászorulók között, talán a legérintettebbek az autizmus spektrumzavarral küzdők lesznek, ami azért is gyomorforgató jelenség, mert az autizmus spektrumzavarral küzdők problémája, már a 20082013 közötti országos autizmus stratégiában is szerepelt!

Nem is kell azon meglepődni, hogy tettek arra kísérletet, hogy a második, harmadik és negyedik Orbán-kormány által fenntartott EMMI-t, azaz Emberi Erőforrások Minisztériumát megkérjék az otthongondozási díj előzetes hatás- vagy háttértanulmányainak kiadására. Ez széles, társadalmat lefedő kérdéskör, s ezek az adatok mindenféleképpen a közérdekű adatok kategóriájába lennének sorolhatók,

de az EMMI ennek kiadását nemcsak, hogy megtagadta, 10 esztendőre titkosította is!

Indítottak már pert is a közérdekű adatok kiadásával kapcsolatosan, illetve az Ombudsman felé is éltek jelzéssel, azért, mert nagyon diszkriminatív a hivatalból történő felülvizsgálatok pontozási rendszere!

Az előzetes hatástanulmányok, hatásvizsgálatok kérdésköre pedig nagyon fontos lenne, s az egész társadalomnak joga lenne, egy valóban demokratikus jogállami formát választó rendszerben ezt megismernie. Itt derülhetne ugyanis ki, hogy KI(K), MIKOR, HOGYAN, és MIVEL készítette vagy készítették, amely elképesztően sok embert érint.

Kormány oldali politikusok azt hangoztatják, hogy csúnya dolog, politikai hadjáratra felhasználni, a fogyatékkal élő emberek sorsát. De akkor az nem csúnya dolog, hogy pont az EU választások esztendejében kiosztanak, mindenféle előzetes vizsgálat nélkül, automatikus határozatok keretében nettó 90 ezer forintokat, csak azért, hogy az alkalmazott, s valóban diszkriminatív hivatalból történő felülvizsgálati eljárások eredményeképpen, a nagy többséget kiszórják a GYOD rendszeréből? Ez nem csúnya dolog?!

Kiemelném még azt a levelet is, amelyet Csordás Anett, a Hang Platform és a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület képviseletében írt Fülöp Attila államtitkárnak, a GYOD szempontrendszerének módosításával kapcsolatban, amelynek hivatalos forrása ebben a PDF anyagban és linken keresztül is megtekinthető!

 

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük