Facebook cenzúra valóságmagja, s a jogosulatlan adatkezelés

Amikor az Inspirátor blogom elkezdtem, azzal a céllal tettem, hogy legyenek akár pozitív, akár negatív élmények, érdekes lehet mindent lejegyezni, s azokból tanulni, valamint azok által ismeretet nyújtani mások számára. Egy cikkemben Az egyének szabadságát az állam biztosítaná?!címmel egyszer már kifejtettem a saját gyakorlati tapasztalatomat, s nem igazán osztottam a nézetet azzal kapcsolatosan, amikor a független politológus G Fodor Gábor elkezdte pedzegetni annak lehetőségét, hogy az államok fogjanak össze, s gyakorlatilag helyezzék a Facebook™ rendszerét állami kontroll alá. Nem értek egyet ezzel most sem, hiszen csupán a néptől vennék el az információ szabad áramlásának lehetőségét, amelyet a kivásárolt közmédiákon keresztül már egyszer megtettek.

Mi a Facebook™ cenzúra valóságmagja?

A helyzet az, hogy a közösségi rendszer tulajdonosait nem igazán érdekli a politika, illetve bizonyos folyamatokra levő politikai ráhatás. Olyat meg, ismétlem még egyszer nem tapasztaltam, hogy csoportokon belül egyes ismeretlen személyek, saját célkitűzéseiket gyakorlatilag úgy kívánnák megvalósítani, hogy abuzálnák a közeget. Ami viszont sokkal jobban érdekli az igen tisztelt Facebook™ menedzsmentet, az viszont a pénz! Vannak ügye, a már ismertetett eme szociális hálózaton belüli csoportok, ahol a lehető legfrappánsabban a csoport tagjai megoszthatják egymással a számukra fontos, hasznos és valóban érdekes információkat. Minden csoport leírásában rendszerint szerepelni szokott a téma, amely köré a tagok szerveződnek, s értelemszerűen, relevanciában a csoport témájával, előszeretettel várják a tartalommegosztásokat. Nem is csoda, ha a csoportokon belüli megosztások, az online marketing világának egyik hasznos eszközeivé váltak.

Miként cenzúráz rafináltan a Facebook™?

Mivel a Facebook™ közösségi hálózata óriási, gigászi adatmennyiségekkel – csak kamu felhasználói fiókokból távolítottak el 3 milliárd profilnak megfelelő mennyiséget az utóbbi időben – egyáltalán nem lehet furcsának tartani azt a tényállást, hogy döntési jogosultsággal felruházott algoritmusok dolgoznak a háttérben, egyfajta kiértékelési, fajsúlyozási szempontok szerint. Ezeket az algoritmusokat viszont ők tervezték, s működésük ebben a formában egyáltalán nem véletlen. Akik rendelkeznek valamilyen tartalommal, például Facebook üzleti oldal, csoport, stb. rendszeresen a közösségi hálózat automata rendszere felajánlja a hirdetési lehetőségeket…

S igazából itt jön már a dolgok lényege. Ha vannak érdekes tartalmaid, amelyet előszeretettel a releváns csoportokban megosztasz, és az embereknek tetszenek is a megosztásaid, sőt számtalan esetben szívecskés értékelést is kapsz, valamint nagyon nagy számú továbbosztást, akkor ezekre a folyamatokra a Facebook™ algoritmusa, nagyon érzékenyen felfigyel, s az alábbi képben prezentálom Kedves Olvasóim részére, hogy mi lesz a reakciója.

A fotón jól látható, hogy bizony kaptam egy letiltást. Az algoritmusnak nem volt elég az, hogy a csoportokban, ahol tagsággal rendelkezem, nem oszthattam meg, amúgy ismeretterjesztő – tehát nem igazán a profitorientáltságra kihegyezett cikkeimet – hanem egyenesen megtiltotta számomra azt is, hogy engem érdeklő mások által megosztott csoporton belüli posztokhoz hozzászóljak, véleményt formálják.

A vicc az egészben az volt, hogy menet közben, amíg a tiltásom tartott a Facebook™ automata rendszere megosztotta velem az információt, hogy az egyik tartalmamat milyen sokan megosztották, s még több megosztást és interakciót érhetnék el, ha élnék a mit tudom én milyen hirdető rendszerük szolgáltatásával. Nos azért, ez így paradoxonos nem? Most akkor az Ő felfogásuk szerint az Inspirátor tartalmai sértik a közösségi irányelveket, de arra mégis jók lennének, hogy fizetett hirdetésként bemenjenek? 🙂

Természetesen semmilyen irányelvet nem sértettem, ez volt a megoldás: ELLENVETÉS!

Tulajdonképpen érdemi indokolás nélkül, a Facebook™ TOS (Term of Services) való általános hivatkozás keretében egymásután 24 órára tiltott le. Egy másik ismerősömet, aki az egyik amerikai témákkal releváns csoportot üzemelteti és rendszeresen oszt meg tartalmakat, 30 napra kapott letiltást, de természetesen Ő is élt az ellenvetéssel. Az ellenvetés lényege, hogy összefüggő mondatokban rávilágíthatunk azon objektív tényekre, hogy álláspontunk szerint miért is látta rosszul a helyzetet, valójában a Facebook ™ algoritmusa. A bibi az egészben csak az, hogy pontosan ismeretes, mi lenne a célja az ilyen beavatkozásokkal a közösségi oldalnak. Szeretné egy kicsit prezentálni, hogy lásd milyen a világ – értsd: milyen a Google Analytics féle statisztikád – ha Ő szépen akárcsak 24 vagy 48 órára letilt. Eléggé logikus célja, hogy mentális hatást gyakoroljon Rád, s ha szeretnéd a nagy forgalmakat, hát fizess 😛 Az ellenvetésem után újabb tiltások nem érkeztek.

Facebook™ és a jogosulatlan adatkezelés esete!

A Facebook™ rendszere megpróbál mindent megtenni azért, hogy kiszűrje a rendszeréből a kamus profilokat. Az ezzel kapcsolatos törekvések létjogosultságának mezsgyéjén, azért a tömegek véleménye megoszlik. Vannak akik kifejezetten hasznosnak tartják a kamus profilok törlését, vannak pedig akik azt mondják, a Facebook™ rendszeréhez való hozzáférés közérdek, szinte már alapjog kell, hogy legyen, ugyanakkor ne legyenek már az alanyok rákötelezve arra, hogy rátolják magukat az ördög szekerére, azaz miért ne lehetnénk úgy jelen egy ilyen közösségi portálon, hogy igazából csak a nekünk tetsző érdekességeket elolvassuk, de magunkból nem adunk ki semmit, a média gépezetének. Tény és való, hogy azért ez az utóbbi felfogás is elég nagy létjogosultsággal bír. Ugyanakkor a kamus profilok tényleg kényelmetlenné tehetik a közösségi portál felhasználói élményét, mert az esetek többségében a kamus profilok tényleg a SPAM hadjáratok eszközei.

De, hogy trükközik a mi szeretett közösségi portálunk, s miként valósítja meg a jogosulatlan adatkezelést?

Ismeretségi köreimben vannak olyan egyedek, akik kamus profillal is rendelkeznek, de kifejezetten csak azért, hogy a Facebook™ rendszerének túlkapásait tanulmányozhassák. Ezt azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert amit most írok a jogosulatlan adatkezelésről, a Facebook™ részéről, az tényállás! Képzeljünk most el, hat darab kamus profilt, amiről maga a közösségi oldal sem tudja, hogy kamus, igazi felhasználókként tartja azokat nyilván. Ugyanakkor a hat kamus profil közül, az egyiknél protokoll szerű szúrópróbát tart, és nem engedi a felhasználói fiókhoz való hozzáférést!

Ilyen esetben a Facebook™ protokoll eljárása 
  • Javasolja az ideiglenesen lezárt fiókkal rendelkező alanynak, hogy ismerősei közül válasszon ki három személyt, és ezeket a személyeket kérje meg, hogy látogassanak el a https://www.facebook.com/recover nevű oldalra.
  • A Facebook™ azt is javasolja, hogy telefonon egyeztessünk ismerőseinkkel, és ezt a segítséget kérjük tőlük!
  • A kiválasztott felhasználók, kapni fognak valamilyen random eljárás alapján generált négyjegyű számot.
  • Az ideiglenesen letiltott fiókkal rendelkező felhasználó feladata pedig, hogy az ismerőseitől ezeket a számokat beszerezze. Amivel alapvetően nem is lenne baj, hiszen ez tényleg egy nagyon jó protokoll próbája annak, hogy egyáltalán a valós életben a kiválasztott alanyok tényleg az ismerősei -e.

Igen ám… de a Facebook™ vélhetően direkt elvét hibákat, s a generált kódok nem lesznek érvényesek 😉

Ekkor bátorkodik felajánlani, az alábbi képen látható lehetőséget, s tulajdonképpen, mivel a generált kódok direkt érvénytelenek a rendszerben, ezzel valósítják meg a jogosulatlan adatkezelést, hiszen a felhasználónak más választást nem is hagynának…

S akkor most lássuk, mit is szeretne pontosan?

Hát nem aranyos? Valójában azzal, hogy erre a feltöltésre buzdít, még Téged egy bűncselekmény elkövetésébe is sodor. Ugyanis, kifejezetten Magyarországon a személyi okmányokról (SZÍNES) másolat, törvényileg kizárt, ezt például minden Copy General(C) is tudja, és csak szürkeárnyalatos másolatok készítését vállalják, színest nem!

Javaslom minden Facebook™ felhasználó számára, akiket hasonló kellemetlenség érne, hogy még csak véletlenül se töltsenek fel az égvilágon semmilyen személyi okmány másolatát magukról. A Facebook™ nem rendelkezik azon jogosítványok körével, hogy ilyen szenzitív jellegű adatokat kezelhessen. Ilyen esetben inkább célszerű egy új Facebook™ regisztrációt készíteni és az ismerőseinket ennek tényállásáról értesíteni, vagy akár esélyes, alternatív közösségi hálózatok felkutatása is. Például most egy van születőben 🙂

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

“Facebook cenzúra valóságmagja, s a jogosulatlan adatkezelés” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Engem is apróságokért tilt a facebook. Nem fejthetem ki a véleményemet szabadon. Pedig senkit nem sértettem meg vele és erre külön odafigyeltem. Hiába, 30 napos tiltást kaptam gyűlöletbeszédért. Annyit írtam, hogy néhány dologban egyet tudok érteni jobboldali pártokkal, még akkor is, ha politikailag független vagyok és nincs bajom az egészséges nemzeti szocializmussal sem.

    Válasz

Szólj hozzá!