Lassie hazatér

Eric Knight, gyermekkorom egyik kedvenc írója. Számtalan könyvét olvastam, de a legjobban a Lassie könyv, illetve könyvsorozatai tetszettek. Pár sorban szeretnék megemlékezni, kifejezetten a Lassie hazatér című könyvéről, amely a lehető legjobban, élethűen mutatja be, mindazt a hűséget, amire csak egy kutya, mint az ember legjobb barátja képes!

Maga a könyv, Skócia legszebb részein játszódik, nemcsoda, ha a történet általi inspiráció hatására, meg is filmesítették. Főszereplője egy skót juhász kutyus, nőstény, akit a filmben Lassie-nek hívtak. Érdekességként jegyzem meg, hogy a könyv és utána persze maga a film is, nem kis szerepet játszott abban, hogy a gyerekek a saját kutyusaiknak is ezt a nevet adják, valamint a skót juhász kutyafaj egyik legjobb reputációját jelentette. A történet, amelyről a könyv szól, tragikus, de mégis boldog. Boldog mindannak az értelmében, amit a történetekről általánosan gondolunk és el is várunk, tehát Happy End, ugyanakkor tragikus is, mert életünk egyik legnagyobb problémáját tükrözi vissza, az anyagi létbizonytalanságot.

Ahogy már a cím is sugallja, Lassie számtalan viszontagságokon keresztüli, kalandos, hazatérését ecseteli a történet. Merthogy, a hűséges kutyus elszakadt szerető családjától, s ráadásul nem önszántából 🙁 A történet másik főszereplője egy kisfiú, Joe aki nagyon szereti Lassie-t, és Lassie ragaszkodása is hozzá kölcsönös, megingathatatlan. Joe édesapjának szomorú döntést kellett hoznia, siralmas anyagi helyzetükből adódóan — holott éjt nappallá téve egy bányában dolgozott, saját életét is kockáztatva, ahogyan az abban a korban megszokott volt, egészen a hosszú hónapokon keresztüli munkanélküliségének kezdetéig — el kellett adnia Lassie-t.

Joe katasztrófális lelkiállapota ellenére is megértette szülei döntését, hiszen átérezte azt a problémát amin szülei mentek keresztül. Igazából az egész történet egy emberi tragédián alapszik, pontosan ezért is használtam a tragikus jelzőt. Mennyit ér, vagy érhet az emberi kapcsolatok értéke? Nos ezt mindig az élet által elénk kínált tragikus helyzetek válaszolják meg.

Lassie mindenáron vissza akart menni az Ő kis gazdájához, és töretlenül haladt a neki rendelt ösvényen. A történetből az derül ki, hogy Yorkshire felé halad déli irányba, attól a helytől ahonnan megszökik. Persze nincs tudatában sem a pozíciójának, sem az irányvonalának, csak és kizárólag az ösztönei hajtják! Éhezik, fázik, totálisan ki van merülve, de csak vonszolja és vonszolja magát, hiszen Ő is úgy van vele, akárcsak az emberek: a remény hal meg utoljára! Hogyan lel, újra egymásra a két főhős? Ezt lehet megismerni Erik Knight lebilincselő regényében, amely semmi esetre sem ponyva, inkább az epikus műfajokhoz köthető regény.

Szólj hozzá!