Velünk kísérleteznek

Velünk kísérleteznek : Antalffy Tibor sci-fi regénye

Velünk kísérleteznek című könyv egy remek példánya azon könyvek széles és lebilincselő táborának, amelyek üzenetértékkel bírnak, még így, 31 esztendő távlatában is.

Vitathatatlanul egy olyan sci-fi regényt tarthat az olvasó a kezében, ahol logikailag minden a helyén van.

Velünk kísérleteznek

Velünk kísérleteznek című könyv tartalmából

A történet központi magja az AIDS, Föld nevű bolygón való megjelenése körül forog. Ha a regényt abból a megközelítésből szemléljük, hogy ennek a vírusnak a mai napig nincs hatékony ellenszere, akkor a tartalomvezetése sem lesz számunkra teljes mértékben kizárható, vagy megcáfolható.

Antalffy Tibor fantáziája teret adott annak a lehetőségnek, hogy az AIDS-t, földönkívüli idegen elemek teremtették.

Nem új keletű a fantázia birodalmában, hogy amely jelenségekkel kapcsolatos kérdésekre még nem ismerjük pontosan a válaszokat, azokhoz hajlamosak vagyunk vagy természetfeletti erőket társítani, vagy valamilyen földönkívüli eredetet. Egy ilyen történet élvezhetősége azonban, mindig az összefüggések logikai láncolatában rejlik.

Velünk kísérleteznek szereplőiről

A könyv legelején található egy kilenc oldalas angol nyelvű úgynevezett A short synposisazaz rövid összefoglaló. Ugyan a teljes tartalom magyar nyelvű, de ennek a résznek az elolvasásával és értelmezésével még inkább átfogóbb képet kaphatunk. Az angol tartalomhoz társított cím We are all guinea-pigs. Ezek után már nem lehet kérdéses a magyar tartalomra illesztett cím, hiszen kísérletezni valóban a tengeri malacokkal szokás.

A különböző tudományágakhoz kapcsolódó szakmaspecifikus ismeretek hiánya az átlagemberek világában, valóban egy kiszolgáltatott, kísérleti alanyi szerepkört teremt.

Főleg akkor, ha ezen ismeretek hiánya, egy felsőbbrendű létformával szemben, még a tudományágak képviselőit is érinti itt a Földön!

Röviden a szereplőkről és a tartalomról

1956 tavaszán Budapesten három barát végzett a középiskolában. De az ősszel zajló forradalom felbontotta ezt a kis kompániát.

Soós Gyuri

Gyuri azokba az államokba ment, ahol ösztöndíjat kapott, és végül a Los Angeles-i Egyetemen végzett mikrobiológusként. Valójában a könyv története 1990-ben folytatódik. Addigra Gyuri a mikrobiológia nemzetközileg elismert előadója, az ULA egész kutatócsoportjának vezetője lett. Az első házasságából származó húszéves fia, fertőzött vérkészítményből kapja el az AIDS-t. Ettől kezdve mint mikrobiológus minden energiáját a HIV vírus ellenszerének kutatására fordítja.

A történet egyik érdekes kiindulópontja

1990 tavaszán Soós professzor tudományos jelentést tesz közzé az egyetemi folyóiratban, világossá téve, hogy szilárdan meg van győződve a HIV földön kívüli eredetéről. Azt állítja, hogy a Földön kívülről érkező intelligencia ültette az emberiségbe az AIDS vírusát.

Pamela

A kiadvány másnapján egy lenyűgözően gyönyörű, 22 éves nő, aki a doktori fokozatán dolgozik, a professzor munkakörnyezetébe és látókörébe kerül. Soós professzor napokon belül megkapja a New Scientis felkérését, hogy részletesebben fejtse ki véleményét. A professzor cikke két héten belül megjelenik a magazinban. Pamela, a fiatal kutató a professzor lányát, Flórát veszi gondozásába, Susan tragikus és rejtélyes körülmények közötti halála után.

Pamela a történet egyik kulcsfigurája lesz!

Susan

Soós professzor fiatal, második felesége, Susan a tizenkét éves lányuk (Flóra) édesanyja, egyik délután autójával lefut az útról. Egy fának ütközik és a helyszínen szörnyethal. A professzort és munkatársait megdöbbenti a megmagyarázhatatlan baleset.

Susan egy elhagyatott úton haladt, nem volt fáradt, nem fogyasztott alkoholt vagy drogot, és nem állt szándékában öngyilkos lenni. A rendőrségnek nem sikerült megtalálni a baleset okát.

Tábory Tomi

Tomi a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult és atomfizikusként kezdett dolgozni a Központi Fizikai Kutatóintézetben. Tábory Tomi évekig dolgozik a dubnai szovjet nukleáris kutatóközpontban, ahol egy életen át tartó barátságot köt Zedovich szovjet asztrofizikussal. Azonban soha nem sejti, hogy Zedovich a KGB magas rangú tisztje, és mint ilyen, felelős a szovjet UFO kutatási és megfigyelési programért. A nem különösebben fontos magyar nukleáris kutatáson kívül, Tomi legnagyobb felelőssége, hogy a paksi atomerőmű PR-tisztje legyen, amely feladatában nagyban segít neki gyermekkori barátja, Nagy Sanyi.

Tábory Tominak nagyon sok ideje van. Szabadidejében a gömbvillámok eredetét, működését és tulajdonságait kutatja.

Nagy Sanyi

Sanyi, aki szegény tanuló volt, napilapnál hírvivő fiúként dolgozott és esti órákon vett részt. Diplomát szerzett, és az Ablak a világra tudományos hetilap munkatársa lett. Nagy Sanyi népszerű tudományos cikkeket ír, amelyek kapcsán gyakran együttműködik Tomival. Volt egy eset, amikor felszólították őket, hogy oszlassák el a magyar nyilvánosság radioaktív hulladékokkal kapcsolatos gyanúját.

Sanyi tartja fenn a kapcsolatot a volt iskolatársak között, és ő levelez Soós professzorral.

Sanyi meglátja Soós professzor cikkét a New Scientist magazinban, és összefoglalót ír erről a saját tudományos hetilapjában. De a főszerkesztő nem engedi kinyomtatni, mert csak pánikot keltene. Nem sokkal azután, hogy Sanyi megtudta Susan tragikus balesetét, telefonon beszél Soós professzorral.

A negyedik és a harmadik dimenzió közötti átjárás titka

Az egész könyvet érdekessé teszi a negyedik és harmadik dimenzió közötti átjárás, amely keretében sikerül a kapcsolatfelvétel az idegen erőkkel.

De vajon mi a könyv igazi üzenete?

Nem szeretnék a tartalomból a fentieknél részletesebb kivonatot szolgáltatni a potenciális olvasónak. Szeretném meghagyni mindenki számára, hogy az érdekességekben és fordulatokban való kalandot maga fedezhesse fel. Ugyanakkor segítséget kívánok adni a könyv üzenetének dekódolásához. Tévhit, hogy a Sci-Fi regények kizárólag azért íródnának, hogy azok lebilincselő, kellemes szórakoztató időtöltések legyenek számunkra. Ezekben a történetekben mindig van valamilyen tanulságos üzenet!

Ez a könyv, ha nem is túl feltűnően, de a materialista világnézet egyik defektjére mutat rá. A gondolkodási terünket tehát tágítani kell, hogy azzal egyenesen arányosan a lehetőségeink is szélesebb teret kaphassanak.

Szólj hozzá!