Ebook olvasó háttérvilágítással, PocketBook Basic Lux 3

📚 PocketBook Basic Lux 3 PB617 modell

PocketBook Basic Lux 3, úgy hozta a sors, hogy bizony találkoztam ezzel az ebook olvasóval, s ezen belül is a PB617-es modellel❗

ℹ️ Nem kifejezetten tesztelői felkérés volt, hanem valakinek szüksége volt erre az ebook olvasóra, s pont engem kért meg a beszerzésére. Nyilván nem hagytam ki a lehetőséget, így alaposan teszteltem is egyúttal.

✅ Jelen publikációm a lényeges elemeket fogja taglalni. Értelemszerűen a műszaki specifikációkkal nyitok,

majd kitérek azokra a legfontosabb ⚙️ beállítási lehetőségekre, amelyekről úgy gondolom napi rutinszerűen szükség lehet.

PocketBook Basic Lux 3 PB617 ebook olvasó

Pocketbook Basic Lux 3 PB617 modelljének műszaki specifikációja

Kijelző:

6” E-link Carta™ 1024×758, 212 dpi felbontású, fekete-fehér


Fényerő beállítása:

igen van rá leteőség (SMARTlight).

🤔 De miért smart❓

Azért mert amit a készülék nyújt, több mint ebook olvasó háttérvilágítással, ugyanis nemcsak a képernyő fényerejének, hanem színhőmérsékletének beállítását is lehetővé teszi. Tehát mindenképpen egy okos funkciót lát el.


Processzor:

Kétmagos (Dual Core 2×1 Ghz) ennek köszönhető, hogy amikor bekapcsolod, egy szemvillanás alatt betölt.


RAM:

512 MB


Belső tárhely:

6-8 GB


Bővíthetőség:

✔️ Lehetséges Micro SD kártyával, ami FAT32 fájlrendszert fog használni és maximum 128 GB méretű lehet.

Álláspontom szerint, teljesen felesleges a Micro SD bővíthetőség, ha figyelembe vesszük, amit ⬆️ feljebb a kijelző paramétereinél írtam. Fekete-fehér kijelzőn pedig nem lehet valami élvezetes fotókat nézegetni, ha csak nem retro jellegű fotókról van szó.

💭 Akkor meg minek kellene nagyobb tárhely❓

Ha mégis használnál Micro SD kártyát ami 128 GB, mindenképpen az ebook olvasóval formázd meg, az a tuti.


Operációs rendszer:

lehet Téged ez annyira nem érdekelne, aki a cikkem olvasod, de én nem tudom megállni, hogy ne hívjam fel rá a figyelmed, hogy bizony a Linux kernelnek jóval többet köszönhetsz mint sejted. Az egész világon mindenhol a Microsoft termékeit látod, de mégis a színfalak mögött, például az Internet működését biztosító web szervereken, avagy az okostelefonodon,

👏 s igen, itt most a témánkat értintő PocketBook leendő ebook olvasód hátterében is egy Linux kernel, ez esetben a 3.10.65 verziószámú fog dolgozni 😉


Fedél érzékelő (cover sensor):

igen van, s jelzem is, hogy ez mit jelent, mert szinte biztos, hogy nem egyértelmű a legtöbb olvasó számára.

 1. Ha szerzel az ebook olvasódhoz egy tokot, akkor az ebook olvasó érzékeli amikor becsukod, s ennek hatására amolyan kikapcsolt stand by üzemmódba vált.
 2. Majd amikor megint kinyitod, akkor folytathatod az olvasást.

Hasznos, mert az amúgy is hosszú időt álló akkumulátor rendelkezésre állási idejét, tovább növeli.

Viszont azt vedd figyelembe, hogy ha az ebook olvasód beállítása az, 10 perc múlva kapcsoljon ki, akkor viszont ténylegesen ki is fog kapcsolni. Itt ez a barna tok, amely több színben is kapható, akár feketében is, igyekszik szemléltetni a PocketBook Basic Lux 3 PB617 -es modellhez megvásárolható védőtokot.


Kommunikáció:

az ismertetésre kerülő ebook olvasó a külvilággal Micro-USB (nem C) valamint WiFi-n (802.11 b/g/n 2,4 Ghz) keresztül képes a kapcsolatot tartani.


Akkumulátor:

Li-Ion Polymer, 1300 mAh (több mint elég)


Támogatott könyvformátumok:

PDF, PDF (DRM), EPUB, EPUB (DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TXT, CHM, HTN, HTML, MOBI, ACSM

DRM jelentése a specifikációban, ahol felbukkan ➡️ olyan védett tartalmú könyvek, amelyeket nem regisztrált felhasználók, nem tudnak megnyitni. Ez a szolgáltatás 🔗 Adobe világához kötődik.


Az ebook olvasó méretei:

161,3 x 108 x 8mm (Jómagan nem érzem annyira kézbe simulónak, védőtok nélkül!).


Tömege:

155 g ami egyáltalán nem nehéz, persze kérdés, hogy a mai húst megtagadó, főként Z és Alfa generációk számára, ez mennyire lehet fárasztó,

lévén az ízfokozók és gyorskajáldák amire az agyuk már stimulált, sok energiát nem nyújtanak 😄

Ja persze igaz, sokan közülük nem nagyon olvasnak, de mint mindig, 🙏 mély tisztelet a kivételnek

💁🏻 PocketBook Basic Lux 3 PB617 használati útmutató

A felső menü, amit a PB617-es PocketBook Ebook modelljének tetején érhetünk el:

 • WiFi beállítások (roppant egyszerű a saját jelszód kell tudni)
 • Beállítások (lehetőségek részletezéséhez klikk ide)

PocketBook Basic Lux 3 ebook olvasó PB617-es modell, felső menüje

Beállítások

 • WiFi
 • Fiókok és szinkronizálás
 • Személyes beállítások
 • Nyelv
 • Dátum / idő
 • Takarékos akkuhasználat
 • Karbantartás
 • Szoftver
 • Az eszközről
 • Felhasználói kézikönyv (nagyon jó szerkesztett anyag, minden részletre kiterjedően megismerheted az ebook olvasód lehetőségeit)

Beállítások részletezése

📣 Csak azokat egészítem ki magyarázattal, amelyek nem magától értetődőek!

1. Fiókok és szinkronizálás

Különböző felhőalapú szolgáltatásokhoz engedi a hozzáférést. A PocketBook Cloud egy jó ötlet, hiszen segítségével
bármilyen könyvet online tudunk olvasni, és teljesen ingyenes.

Ugyanakkor nagyon jól összedolgozik a PocketBook ebook olvasó a Dropbox szolgáltatásával is!

Azért valamilyen szinten, minden szentnek maga felé hajlik a keze féle beépített lehetőség ez a PocketBook Cloud. Ne felejtsük el, hogy attól mert maga a PocketBook Cloud funkció és az azt megtestesítő szoftver valóban ingyenes, azért eredendően üzletorientált megoldás,

✅ hiszen rengeteg könyvet ajánl, amit meglehet 🛒vásárolni!

2. Személyes beállítások
 • Előtérvilágítás

Megfelelően napfényes helyen érdemes kikapcsolni, az amúgyis tartós akkumulátor még kevésbé merül a hatására.

 • LED jelzés

A készüléken LED lámpa van, szerintem nem célszerű kikapcsolni, de lehetőség van rá.

 • Billentyűkiosztás

  Igazából arra jó, hogy a készüléket testreszabjuk, hogy melyik billentyűre miképpen reagáljon. A beállításokat alkalmazhatjuk mindenre kiterjedő globális módon, vagy például csak EPUB,FB2,PDF esetleg DjVu formátumú anyagok esetére. Személyes véleményem, hogy annyira nem érdemes vele vacakolni, mert a gyártó által meghatározott alapértelmezett beállítás könnyen megszokható.

 • Logók

Másra nem jó, minthogy meghatározzuk, milyen kép villanjon fel amikor az ebook olvasót bekapcsoljuk, és milyen amikor kikapcsoljuk. Egyediségi mániában szenvedőknek kiváló.

 • Megnyitás indításkor

  Itt is az a helyzet, hogy szerintem mindenkinek jó az alapértelmezett beállítás, hiszen evidens, hogy a célunk az, hogy bekapcsoláskor a legutóbbi könyvet mutassa amit olvastunk. De lehetőség van átállítani, s akkor a főoldalt fogja prezentálni.

 • Teljes oldalfrissítés

Minél gyakoribb az oldalfrissítés, annál jobb lesz az olvasható minőség, redukálja annak lehetőségét, hogy a kijelző szellemképes legyen.

 • Felhasználói profilok
 1. Végre egy nagyon jó, ötletes és hasznos beállítási lehetőség. A gyártó abból a logikából indult ki, hogy egy család nem fog annyi ebook olvasót venni, ahányan vannak

Nagy valószínűséggel az egész család egy ebook olvasót fog használni. Ez az opció éppen azért hasznos, mert valahogy mindenkinek más – más szubjektív alapokon nyugvó beállítási igényei vannak.

👌 Tehát több profilt is létrehozhatunk, így mindenki a saját maga által preferált környezetben használhatja az ebook olvasót.

3. Nyelvi beállítások

Bár Magyarországon is forgalmazott termék a cikkben szereplő ebook olvasó, a magyar nyelv természetesen nem alapértelmezett beállítás, csupán szerepel a nyelvi opciók között.

4. Dátum / idő
5. Takarékos akkuhasználat
6. Karbantartás

USB-mód ➡️az alapértelmezett beállítás, hogy rákérdez, amikor USB interfészen keresztül csatlakozik az ebook olvasó, hogy mit szeretnél,

 • csak tölteni az akkumulátort,
 • esetleg USB adatátvitelre is kívánjuk használni.

Beállíthatjuk úgyis, hogy ne kérdezzen rá, hanem
automatikusan adatátvitel legyen.

Adatvédelem ➡️bizonyos tartalmakat jelszavas védelemmel láthatunk el.

Gyári beállítások visszaállítása ➡️ha össsze-vissza mindent elállítottál, vagy csak a gyerek játszott az ebook olvasóval, egy klikk és minden visszaállítható, úgy ahogy eredetileg a gyártó beállította.

Azért vigyázz, jobb rájönni inkább mi állítódott el, mert ezzel az összes számodra fontos beállítás, amit megejtettél értelemszerűen elfelejtődik, azaz kezdheted elölről a Neked tetsző beállítások alkalmazását.

Demó mód ➡️ gyártó által betelepített program, ami prezentálja az ebook olvasó használatát.

7. Szoftver

Az ebook olvasót kiszolgáló szoftver verzióját itt láthatod, s esetleges szoftver frissítések után itt kutathatsz manuálisan. Bár ha az automatikus frissítés „on” állapotban hagyod, úgyis jelezni fog magától, ha frissítésre szorul.

8. Felhasználói kézikönyv

A lehető legrészletesebben itt mindent megtalálhatsz a PocketBook PB617-es modellel kapcsolatban! Szóval ha az ebook olvasót már megvásároltad, a felhasználói kézikönyv kényelmesen elérhető számodra.

ℹ️ Ellenben ha még nem vásároltad meg és hezitálsz a tényleges 🛒 vásárlás előtt, akkor ebben a szakaszban talán jól jöhet számodra, ha el tudod olvasni PDF formátumban a felhasználói kézikönyvet, amit a

PocketBook Basic Lux 3 használati utasítás tartalmaz

és 🔗 https://manuall.hu/pocketbook-basic-3-e-konyv-olvaso/ oldalon elérhetsz, valamint 📥 le is tudsz tölteni❗

Itt a felső menü témájánál, amelyet a fentiekben kellő részletességgel ismertettem, még szerepel a feladatkezelő, repülő mód, és a szinkronizálás opciók.

🧑‍💼 Feladatkezelő

Úgy gondolom a gyártó itt összesíteni akarta azt a négy legfontosabb opciót, amit minden bizonnyal a leggyakrabban használunk.

 • Wi-Fi ➡️ ahogy már tárgyalta az Internet hozzáférés gyors beállítási lehetősége.
 • Zárolása ➡️ ez a lehetőség akkor jön jól, ha nincs tokod! Ez zárolja az ebook olvasót, mely állapotból, eltérően a megszokott bekapcsolási folyamattól, a készülék gombját még csak 2 másodpercig sem kell nyomni.
 • Képernyőkép ➡️ az ebook olvasódon megjelenő bármilyen oldalról fényképfelvételt, azaz screenshot-ot készíthetsz, amit .bmp grafikus fájlformátumban ment le, s amihez mondjuk egy PC-n keresztül hozzáférhetsz, ha az USB interfészen keresztül csatlakoztatod az ebook olvasót. Ezeket az elmentett képernyőfelvételeket az ebook olvasó /screens/ mappájában fogod megtalálni.
PocketBook Basic Lux 3 PB617-es modell screenshot példa!
Ez a képernyőfelvétel avagy screenshot egy példa, amit a PocketBook Basic Lux 3 PB617-es modell készített! Alapértelmezetten 758×1024 felbontású .bmp képet készít scr000x.bmp fájlnéven, ahol x mindig a kép száma.
 • Kikapcsolás ➡️ ez ebook olvasó kikapcsolásának szoftveres megoldása. Elképzelhető, hogy hozzám hasonlóan kicsit kényelmetlennek fogod tartani az ebook olvasón található gombot, amit ki és bekapcsoláskor legalább 2 másodpercig kell nyomni. Kényelmetlen mert kicsi a gomb, így ez a szoftveres opció, remek 😉

✈️ Repülő mód

Értelemszerűen semmi más funkciója nincs, minthogy letiltja a WiFi-t. Az ebook olvasónak ugyanis a WiFi az egyetlen része, amely már csak a csatlakozási próbálkozáskor is RF jeleket bocsájt ki, amely megzavarhatja a repülő elektronikai berendezését. Ezt kikapcsolva azonban, az ebook olvasón található könyvek, nyugodtan olvasgathatók.

♻️ Szinkronizálás

A szinkronizálás akkor lehet számodra fontos,

ha telepíted a 🔗 PocketBook applikációt a mobilodra (Android), amit a Google Play Áruházban érhetsz el, mely biztonságos forrás, nyugodtan telepítheted.

Például ha egy könyvbe belenézel a mobilodon keresztül, amit a PocketBook applikációval barangolva találtál, majd később az ebook olvasódon végrehajtod ezt a szinkronizálási műveletet, akkor megjelenik a könyv az ebook olvasódon, s immáron sokkal kényelmesebben folytathatod az olvasást.

Tartalmak kezelésével kapcsolatos hasznos műveletek

✅ Ha épp egy könyvet olvasunk és rányomunk a készülék középső funkciógombjára, akkor egész hasznos opciókat kapunk.

 • Szótár
  Javaslom az angol magyar szótár letöltését, alapértelmezetten ugyanis ez nem szerepel az olvasóban.

 • Beállítások beolvasása

  Itt igazán hasznos funkcióként azt emelném ki, hogy be tudod állítani a Neked tetsző betűtípust, ami ügye az olvasási folyamat komfortérzetét szolgálja, illetve be tudod állítani a betűméretet is. Körülbelül olyan 26 betűtípus közül válogathatsz. Hogy az adott betűtípus hogy néz ki, a kiválasztásául szolgáló rádiógomb mellett már előre láthatod.

 • Könyvjelző hozzáadása
  1. Akkor jöhet jól ha például párhuzamosan több könyvet is olvasunk, ugyanis ha beállítjuk a könyvjelzőt, akkor ha legközelebb betöltjük a könyvet, itt fog kinyitódni.

    • Tartalom
  A könyv tartalomjegyzékét mutatja meg.

    • Könyv bezárása
  Érdekes lenne ha ez az opció hiányozna, ennek segítségével tudunk egy éppen olvasott könyvből kilépni, különösebb kommentárt nem igényel.

    • Forgatás
  Talán a fotók nézegetésénél nagyobb haszna van, de egyes speciálisan szerkeszett könyveknél is jól jöhet, ami például nagyobb fotókat tartalmaz, s amit ha elforgatunk kényelmesebb olvasni.

    • Keresés
  Meglátásom szerint ez kész gyötrelem! De erről nem a gyártó tehet. Ahogyan az okos televíziókon is megszokhattuk, hogy milyen kényelmetlen a távirányítóval a szövegbevitel, nos az Ebook olvasókon, lévén érthető okok miatt nincs fizikai billentyűzetük, hát dettó a helyzet.

    • Jelölje ki a szöveget
  1. Szerintem ez hasznos opció, s itt látszik, hogy az ebook olvasó kihasználja azt a saját képességét, hogy WiFi hálózatokra csatlakozni képes. Bármilyen kijelölt szöveget ki tudunk emelni, ami egy szürke hátteret fog a szöveg mögé helyezni.

💡 Ez hasznos lehet például, ha tanulással kapcsolatos dokumentációkat töltünk fel, esetleg olyan dokumentációt, amely a megtartandó konfereciabeszédünket tartalmazza, hisz segíti a lényegre való koncentrációt. Ez egészül ki a „Megjegyzés hozzáadása” lehetőséggel, amely hasonló célokat szolgál. Bevihetjük a kijelölt szöveget a „Fordítás” opcióval a fordítóprogramba, bár ez a lehetőség itt egy átfedés, hiszen a „Szótár” opció amit jeleztem, ugyanezt szolgálja. Bármilyen kijelölt szöveget akár rádobhatunk a Google keresőgépre is.

No itt a keresőre való rádobásnál azért a PocketBook részéről egy hiányosságot ki kell emelnem❗

Ezt egyedivé kellett volna varázsolniuk, azaz, hogy adhassunk hozzá eltérő 🔎 keresőgépet is, hiszen nemcsak a Google keresőgépből áll a világ,

🔊 nekem például sokkal jobban bejön a 🔗 Presearch.

A másik pedig, hogy a Google itt bedobja a szokásos ÁSZF-es hülyeségét és elég nehézkes rájönni, hogy azt a szöveget, az elfogadás lehetőségéhez miként lehetséges legörgetni. Nagyon lassan, mondhatni kínszenvedés mire az ember eljut az „Olvasson tovább” részhez.

PocketBook Basic Lux 3 PB617-es modell, Google ÁSZF

🛎️ Ez viszont fontos, mert amíg a Google ÁSZF-ét el ne nem fogadod,

amiben rendszerint leírják, nekik mindenhez joguk van, Neked meg semmihez, addig le megy a nap❗

PocketBook Basic Lux 3 az ÁSZF elfogadása ha szeretnéd használni a Google keresőgépet.

A Google találati eredményei között való lefelé görgetés is viszonylag lassú és nehézkes folyamat lesz. A középső funkciógomb alsó részét nyomkodva lehet vele haladni, de baromi lassan.

Az alsó menü, amit a PB617-es PocketBook Ebook modelljének alján érhetünk el a főoldalon:

📁 Könyvtár

Tulajdonképpen itt a mappaszerkezetet láthatjuk, ha kiválasztjuk a „Belső tárhely” lehetőséget. Alapértelmezetten 5 darab mappát kell itt látnunk, de természetesen ha PC-vel, laptop-al, stb. összekötöttük az ebook olvasót, akkor olyan egyéb mappákat hozhatunk létre, amilyet akarunk, illetve bármelyiket törölhetjük is.

screens

A képernyőfelvétel, angol screenshot készítésének lehetőségét említettem. Azok a .bmp fájlok itt tárolódnak!

Photo

📷 Fotók tárolásának mappája, már akit érdekel így fekete fehér módban.

Notes

Ha bármilyen könyvvel, dokumentációval kapcsolatban jegyzeteket készítünk, azok ebben a mappában tárolódnak.

News

Ha használjuk az ebook olvasó RSS olvasóját, akkor a hírfolyamok által letöltött anyagokat, ebben a mappában tárolja.

Download

Ha online letöltünk valamit, itt kerül tárolásra.

🗒️ Jegyzetek

Ahogy jeleztem bármiről, bármikor jegyzetet készíthetünk, már ha van kedvünk az ebook olvasó virtuális billentyűzetével vacakolni 😅

Ha a funkciógombbal a listában szereplő elemre röviden rákattintunk a jegyzetünkhöz fog ugrani. Ha hosszan használjuk a funkciógombot akkor a jegyzetek kezelésével releváns menüt kapjuk.

📖 Szótár

Általános szótár. Különböző nyelvekhez tartozó szótárt letölthetünk.

📷 Galéria

A fényképeinket itt gyorsan elérhetjük.

📱Alkalmazások

Három fő kategóriába rendezi ➡️ általános, szolgáltatások, játékok

Általános

Naptár és óra, RSS hírek, számológép

Szolgáltatások

Dropbox PocketBook, PocketBook Cloud, Send-to-PocketBook

Játékok

A legtöbb ember által közkedvelt Klondike kártyajáték, sakk, snake és sudoku.

Az alkalmazások nem bővíthetők, egyéb alkalmazások feltöltésére nincs lehetőség!

PocketBbook Basic Lux 3 vélemények

Őszintén mondom az volt a tervem, hogy felkutatom Nektek az online fellelhető, különböző külföldi emberek által
alkotott véleményeket, s azokat lefordítom. Teljesen jó ötlet lett volna, még a tartalom is itt egyedi és hasznos szerepet töltött volna be.

Igen ám, de az igen Tisztelt Fogyasztók, globálisan, meglehetősen lusták ahhoz, hogy egy – egy termékről leírják a véleményüket❗

Milyen visszajelzéseket láttam?

Olyanokat, amelyek köszönőviszonyban sem álltak a PocketBook Basic Lux 3 PB617-es ebook olvasó technikai jellegű személyes tapasztalatokon nyugvó véleménynyilvánításokkal. Ehelyett számtalan olyan jelzést láttam, ahol csupán azokat az online helyeket fikázzák, ahol megpróbálták ezt az ebook olvasót beszerezni, de nem kapták meg a pénzüket.

Erről viszont az a véleményem, hogy vásárlás előtt érdemes azért mindig a kereskedőnek a körülményeit is vizsgálni és nem egy nevesincs helyen nem leadni a rendelést,

ahol még az is elképzelhető, hogy a vállalkozáshoz tartozó domain a következő évben eltűnik a semmibe 😄

Összességében a saját véleményem, röviden

Elég időt nem volt a birtokomban ahhoz, hogy objektíven be tudjak számolni arról, hogy mennyire strapabíró az ismertetett ebook olvasó.

Sajnos az ebook olvasók egyik hátránya általánosságban, hogy borzasztóan kényes a kijelzőjük 😢

„Fejfájások” nélküli vásárlások utáni jövőkép érdekében

Hogyha bármilyen ebook olvasót 🛒 vásárolsz, akkor ne legyél smucig még kb. olyan 6-7 ezer forint összeget rákölteni,

✅ hogy megvásárold a kereskedőnél azt a garanciát, amely nem jogszabályból ered, de egyes kereskedők lehetőséget teremtenek az olyan szolgáltatás igénybevételére, hogyha bármilyen problémád lenne az értékesített cikkel, akkor minden további vita vagy bizonyítási eljárás nélkül, ott a helyszínen azt kicserélik.

Lehetőleg ezt azért fogadd meg, mert ahogy mondtam az ebook olvasóknál – egy kis túlzással – még ha egy porszem is ráesik,

azonnal pixelhibát eredményezhet❗

Ilyenkor pedig rendszerint csak pénzfizetés ellenében történik a szervizelés, s az általános jogszabályból eredő garancia nem vonatkozik rá, mert rögtön fizikai meghibásodás kategóriájába sorolják, visszavezetve a történteket, akár igaz, akár nem, a 👤felhasználó önhibájára.

Viszont ha a szóban forgó úgynevezett kiegészítőgaranciát mint szolgáltatást megvásárlod a kereskedőtől, akkor már más a leányzó fekvése.

Hiányosságok

Amellett, hogy sok szempontból nagyon is tetszett ez az ebook olvasó, leginkább például a villanásszerű bekapcsolási képessége nyűgözött le, ami a 2 magos processzor támogatásnak tudható be,

azért némi hiányosságként és egyben amolyan fejlesztési javaslatként a szótárral kapcsolatban lenne ötletem.

Markáns véleményem, hogy nem feltételezhető az, hogy egy ebook olvasót mindenki csak szórakoztató jelleggel kívánja használni, könyvek olvasására a szabadidő elütésére. Szerintem számos esetben megmutatkozik az a fogyasztói szándék is,

✅ amikor kifejezetten szakirodalmat szeretnénk olvasgatni, mondjuk angol nyelven,

s ilyen esetben nagyon hasznos lenne, ha kifejezetten szakmai szótárak vagy inkább komplexebb fordítók beállíthatóak lennének, ugyanis jelenleg csak általános szótárakat tartalmaz!

Mondjuk az 🔗 IT világából csakúgy demonstrálva egy példát, a Complementary Metal Oxide Semiconductor kifejezéssel ez az általános szótár semmit nem fog tudni kezdeni. Ez egyébként kiegészítő metal oxid félvezetőt jelent, s minden számítógép BIOS (Basic Input Output System) része, röviden CMOS. Ez egy speciális micro chip, s azért felelős, hogy a számítógép ne felejtse el például az olyan alapbeállítást, mint a dátum és idő.

Természetesen nagyon sok egyéb példát, más szakterületekről is fel lehetne sorakoztatni, szóval úgy 🤔 gondolom, létjogosultsága lenne az ebook olvasókban a szakszótáraknak is.

👋 Mit is mondhatnék még? Remélem cikkem alapján, tudatos vásárlást csinálsz, kifogástalan fogyasztói habitussal.

👉 Ha érdekel, olvasd el az 🔗 Alcor Myth Ebook ismertetőm is, amely kifejezetten egy nagyon régi és mostanra nyilván már filléres tétel, ha még kapható egyáltalán.

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!