Kóma

Kóma, Robin Cook orvoskrimi regénye

Kóma című regény esetén sem tisztem elárulni a könyv egyetlen izgalmas jelenetét sem!

Az viszont Robin Cook neve után azt hiszem nyílt titok, hogy izgalmakban gazdag orvoskrimiről lesz szó.

Kóma - Robin Cook

Hazánkra jellemző volt régebben, hogy a Vadnyugat felől minimum 10 esztendős késéssel érkeznek be a könyvek, s azok élvezhető átfordításai.

A könyv borítója nem az eredeti, már Kocsis Zoltán munkája, illeszkedően a magyar változatra, amely hazánkba a rendszerváltozás előtti időszakban 1988-ban jelent meg. A könyvkereskedés vérkeringésébe a lehető legnagyobb biztonsággal megjelenhetett, hiszen a történetnek semmilyen szovjet eleme nincs 😉

Kóma szerzőjéről röviden!

Az emberek számára egy történet akkor tud igazán izgalmas lenni, ha maximálisan bele tudják élni magukat. Realisztikus világunkban azonban agyunk akként működik, hogy a reális dolgokat tudjuk leginkább átélni, amiben a sztori nem tartalmaz olyan utópisztikus elemeket, ami elnyomná az izgalmak hatásfokát.

Robin Cook könyvei azért letehetetlenek, mert ugyan már több mint harminc izgalmas regényen van túl, de még mindig orvosnak vallja magát. Titulusa szerint Dr. Robin Cook és valóban az egyetemi diplomáját a Columbia valamint a Wesleyan egyetemeken szerezte, és tanulmányait a Harvard egyetemen fejezte be. A szakmában manapság is praktizál, de szinte nem telik el esztendő, hogy újabb bestseller ne látna napvilágot tollából. Érdekességként jegyzem meg, hogy 2008-ban itt Budapesten nekem személyesen is sikerült találkoznom vele.

Egy Robin Cook regény, miért tud annyira izgalmas lenni?

Érdemes tudni a szerzőről, hogy életcélja is van a könyveivel. Közelebb szeretné hozni ugyanis az embereket az orvostudomány rideg valóságához és számtalanszor kitért már a politikusok tudatlanságára!

Ahogy megfogalmazásában is előjön „az emberek hajlamosak voltak azt hinni, hogy mindenki, aki orvos, az automatikusan jó orvos is, és sajnos nem ez a helyzet”. Talán mostanság ennek a kijelentésnek a valóságtartalma leginkább a Covid-19 pandémia vagy inkább plandemic idején mutatkozik meg. Manapság a politikai szféra teljes mértékben ki van szolgáltatva az orvostudománynak, ahol a szakmai vélemények főként mecénások által támogatott tudományos platformokon mutatkoznak meg (pl. WHO).

A Kóma történetéről kedvcsinálónak!

1976. február 14.1976. február 26. csütörtök, 23 óra 51 perc közötti időszak rejtelmeinek ösvényén vezet át bennünket. Az orvoskrimi fővonalvezetésének helyszíne a Boston Memorial kórház.

Főszereplőnk egy gyönyörű 23 éves orvostanhallgató lány Susan Wheeler, aki a gyakorlatát a Memorial kórházban végzi. Február 23 minden szempontból jelentős esemény volt a számára. Nem áltatta magát ugyanis azzal, hogy tudná mit jelentene a valóságban eleven embereket gyógyítani. Eddig főként elméleti ismereteket szedhetett magára.

A történet itt kezdődik: az összefüggések megértése utáni vágynál!

Szemtanúja volt olyan eseteknek amikor a műtétek előtt az altatásnál kómába estek bizonyos páciensek.

A legjobb orvos a nem kiégett orvos, a medika

Sokszor mondják a nők mivel emocionális lények, nem jók olyan pozíciókban ahol objektív döntéseket kell hozni. Mégis a kaland, Susan női voltának köszönhetően kezdődött el, mert az orvosok egyik etikai alapszabályát szegte meg, miszerint nem kerülhetnek személyes, intimebb kapcsolatba egyetlen pácienssel sem.

A legjobb mozgatóerő az origo pontban mindig az emocionalitás!

Neki pedig Berman egyre szimpatikusabb lett, s amikor rejtelmes körülmények között az amúgy fiatal, életerős Berman kómába esett, akkor Susan Wheelar elkezdte medika létére ezt személyes ügyeként kezelni.

A sztori vonalvezetésében nemi identitását számtalanszor ellene fordították. Kimaradt az előadásokról is, mert minden idegszálával megakarta fejteni a kómás halálesetek közötti összefüggéseket.

A 8-as kórterem

Ezek az esetek érdekes módon mindig a 8-as számú műtőben történtek, s ezek megfejtésében szemlátomást a kórház mintha nem igazán lett volna érdekelt.

A krimi mindig valamilyen bűncselekményt sejtet. A bűncselekmények alapja pedig, ha nem valamilyen elmebeteg kirohanásáról van szó, akkor az indíték.

Vajon mi volt az indíték? Susan, hogyan vette a kanyarokat medika létére, amikor alapvetően semmilyen speciális engedéllyel nem rendelkezhetett és a jelek szerint mindenki összefogott ellene?!

 

Szólj hozzá!