Van élet a halál után? | Inspiratív Kalauz

Benyák Zoltán — A nagy illúzió

Ritka pillanatok egyike, amikor kifejezetten fantasy kategóriában megadatik az a remek lehetőség, hogy egy magyar író tollából olvashassak, s tölthessek el, pár kellemes órát. Ahogy látom, most így A nagy illúzión is túlmenően, főként regény és novella műfajában ér el komoly sikereket a szerző. Könyvei talán azért is arathatnak ekkora slágereket, mert magát az embert, s a pszichológiájukat helyezi a történetei központi elemébe.

Az emberiséget mindig is foglalkoztatta a halál állapota utáni alternatíva. Ugyan létezik a világunkban egy modern fizikus, akivel sajnos az élet nagyon kegyetlenül elbánt, s szinte csak szellemi síkon élheti mindennapjait, Ő egyszer azt mondta, hogy az emberek bárgyúk és egyszerűen elméjük képtelen elfogadni a totális semmit. Vannak akik tudományos eszközökkel próbálják megfogni, hogy mi is van odaát, s nagyon sokan pedig a különböző vallási formák meseszerű megoldásaihoz nyúlnak. Egy viszont biztos, hogy fantáziálunk róla, s mi más is lenne a fantasy műfaj lényege, mint az, hogy elrugaszkodjunk egy kizárólag érzékszerveink útján bebarangolható világtól, s belecsöppenjünk egy olyan közegbe, ahol az addig ismert törvények megszűnnek létezni.Ennek a regénynek, ami voltaképpen egy e könyv sikerlista büszke tagja lehet, a főszereplő hőse Tom Pastor néven fut, aki életében egy festő volt, s eme regényén keresztül, beutazhatjuk vele a halála utáni életét. Ez a szórakoztató irodalom úgy kezdődik, hogy Tom, azt sem tudja, hogy meghalt. Valahol a sivatag közepén jön elő a tudata ismét, s a szürreális kép pont akkor kezdődik, amikor eme kietlen semmi közepén, pont egy telefonfülke csörren meg. A történet során a legintenzívebb cselekvésekből álló kapcsolata azzal a hölggyel lesz, aki Nina névre hallgat, s Ő avatja be Tomot a túlvilág bugyraiba, hiszen Nina a révész, neki ez a feladata. Tom hamarosan rájött, hogy itt a túlvilágon úgy igazából nincsenek is törvények, csupán egy, ha már nincs ki emlékezzen Rád, akkor tényleg meghalsz, s akkor eljő érted a Keselyűember.

Miért sorolom a jó könyvek tiniknek, felnőtteknek kiadásai közé, ezt a fantasy könyvet?

Azért mert egy gyermek és egy édesapa kapcsolatát írja le, hogy milyen volt addig amíg éltek, s egész tetemes kihívásnak ígérkezik, hogy Tom Pastor kijavítsa azokat a dolgokat itt a túlvilágon, amiket életében elrontott. Azt még nem is említettem, hogy a lánya, Lily még Tom halála előtt halt meg. Az is izgalmassá teszi a történetet, hogy ahogy a való életünk protokolljában szinte mindenki átesik egy váláson, így ez igaz  főhősünkre is. Ennek eredménye viszont az, hogy mivel lánya, Tom halála előtt halt meg, így az ex-feleségén kívül nem igen létezik senki, aki emlékezhetne rá. Egyetlen reménye hát, hogy a túlvilágon megtalálja a lányát Lily-t, amely rengeteg kalandon keresztül zajlok, s ennek keretében, Tom Pastor halála előtti életének szakaszaiból is, egyre nagyobb szeleteket kapunk.

Nekem az a személyes véleményem, hogy ezt a könyvet, igazából azok is megszerethetik, akik eddig mellőzték a fantasy könyvek világát. Érzésem szerint ez azért lenne lehetséges, mert úgy vettem észre, hogy Benyák Zoltán, nagyon szofisztikáltan, de meglehetősen lassú tempóban választotta el a megszokott világot a túlvilágtól, s mivel az átmenet nem gyors, így nagyon is valóságosnak tűnik minden.

 

inspirator