Stephen King AZ – a horrorregények alapműve

Legjobb könyvek közül Stephen King

AZ regényéről

Stephen King AZ tényleg a legjobb könyvek közé tartozik. Ez a horrortörténet hét gyermek életét követi, akik egy olyan hatalmas és régi gonosz entitás ellen küzdenek, mint maga az univerzum.

Miről szól röviden❓

AZ” olyan 📕 könyv, amely 7 gyermek életét vetíti előre 27 éven keresztül. A regény fájdalommal teli, zaklatott gyerekek viszályát mutatja be, akik megpróbálják felvenni a harcot egy ősi és gonosz entitás ellen.

Az életükre törő lény, valójában a zsákmányának félelméből táplálkozik❗

Itt ezen a ponton egy kicsit hasonlít Wes Craven Rémálom az Elm utcában regényéhez. Ugyanakkor a fantáziát időrendben mégis csak Stephen Kinghez tudom kapcsolni,

⬇️ hiszen a két regény alapötletét évek választják el egymástól. ⬇️

 1. Wes Craven ötletével valamikor 1981-ben rukkolt elő,
 2. míg Stephen King már, ahogy lejjebb jegyzem is1978-ban elkezdett filozofálni a félelemből való táplálkozás adalékáról.

Amikor a szörnyeteg a gyerekek csábítása és megölése felé törekedett, a Vesztesek Klubjaként ismert héttagú csoport harcol az elementáris erővel.  Azt hitték, hogy mindennek vége és győztek,

📣 27 évvel később azonban újra felébred a gonosz. 😢További érdekességeket is olvashatsz erről az 🔗 Az (regényről), bár szerintem hozzám sem felesleges benézned, szóval egyelőre olvass tovább kérlek.

Fogadalmukat betartva, hogy visszatérnek, ha ismét megtörténik hasonló eset, a mostanra hat főből álló banda, amelyben Bill, a Vesztesek Klubjának vezetője, Ben, Bev, Richie, Eddie és Mike ismét szembeszáll a gonosszal. Az esélytelennek tűnő harc ellenére mindent latba vetnek, hogy megpróbálják örökre megölni ezt a furcsa,

A legjobb Stephen King könyvek közül az AZ horrorregényben a szörnyeteg először csak csábítja kedvesen áldozatait.

✅ talán az univerzum egy távoli pontjáról érkezett lényt❗

Stephen King AZ regényének térben és időben történő origópontjáról 👇

1957 58-ban kezdődött el minden, világunk egy létező szegletének nagyon is ismert USA, Maine nevű államában, de annak egy mégis csak kitalált helyszínén, amit Stephen King AZ regényében úgy nevezett el, hogy Derry. Megjegyzem egyébként a név csak annyiban fiktív, hogy a Maine államhoz való kötődése a fantázia szüleménye, de azért egy másik államban  (Egyesült Királyság :New Hampshire) létezik. Persze nem azért jegyeztem meg, hogy ötletet adjak egy sorozatgyilkosnak 😂

Az ismertetésre kerülő könyvvel kapcsolatos kulcsjellegű információk

 • Cím: Az könyv eredeti címe „It” ez a magyar fordításban „AZ” megnevezést kapott.
 • A könyv inspirációja: Stephen King AZ regényével összefüggésben elmondta, hogy alkotása során egy norvég gyerekeknek szóló történet ihlette meg, amely a „Three Billy Goats Gruff” volt.
 • Mikor/hol íródott a könyv: Stephen Kingnek 1978-ban támadt az „It” ötlete, és 1980-ban kezdett írni.
 • Hivatalos megjelenés: Az „It” először 1986. szeptember 15-én jelent meg a Viking kiadónál.
 • Irodalmi időszak: posztmodern/kortárs időszakhoz kapcsolódik.
 • Nézőpont: A történetet egy külső megfigyelő szemszögéből, a szereplőkön kívülről mutatja be az író.
 • Terjedelem: Az oldalak száma az eredeti angol nyelvű változatban 1138, a magyar fordítás kb. 1440.
 • Műfaja: Horror, Thriller, kizárólag felnőtteknek szóló
 • Könyv helyszíne ahol játszódik: Derry, egy kitalált település.
 • Csúcspont: A regény csúcspontja akkor jelenik meg, amikor Bill végül szembesül a szörnyeteggel, annak valódi formájában.

Ejtenék azért pár szót Stephen King AZ  horrorregény szereplőiről is

🤔 Arra gondoltam, hogy a legjobb döntés részemről az lesz, hogy ahol becenév is társul a karakterhez, azt is feltüntetem.

Szerintem ez így ebben a formában azért lesz számodra sokkal informatívabb, mert feltételezem ha ez a könyv nagyon érdekel Téged, akkor nyilván más forrásokat is vizsgálni fogsz. S megvagyok győződve róla, hogy sok helyen a becenevek fognak szembefutni veled.

Bill Denbrough

✔️ Elszánt és találékony főszereplő. A testvérét meggyilkolják. A „Vesztesek Klubja” vezetője.

Bill a bosszú útjára indul, miután testvérét, George-ot meggyilkolják. Bátyja halála után észreveszi szülei reménytelen természetét, és megpróbálja helyreállítani családjuk dinamikáját azzal, hogy megöli a George haláláért felelős gyilkost. Bill megalapítja a Vesztesek Klubját, és a vezetője lesz.

Bill bátorsága és vitézsége, valamint bosszúvágya a legnagyobb veszélyt jelenti saját magára. Miután először 1958-ban legyőzte az AZ rémét, Bill végül egyszer s mindenkorra végezni szándékozik a szörnyeteggel, akit annyira gyűlölt és akitől úgy rettegett, különösen miután az elrabolta feleségét, Audrát. Billnek volt egy dadogós problémája, ami miatt a „Dadogó Bill” becenevet is megkapta. George halála után ez a dadogás súlyosbodott, de tinédzser korára ez a helyzet javulni látszott.

Dadogása azonban ismét előjött, amikor 27 évvel később visszatért Derrybe, hogy megölje gyermekkorának rémét.

Benjamin Hanscom „Ben”

✔️ A Vesztesek Klubjának tagja, intelligens, könyvmoly a zaklatók potenciális célpontja.

Intelligens könyvmoly, kiváló mechanikai képességekkel, ami képessége igencsak segítette a Vesztesek Klubját amikor szembeszálltak AZ-al. Ben intelligenciája lehetővé tette számára, hogy megépítse az ezüstcsigákat, amely komoly fegyverténnyé tudott válni. Felügyelte a Vesztesek Klubja földalatti klubházának építését is. Ben súlya miatt a Henryhez hasonló zaklatók kedvenc célpontja volt. Ben a Vesztesek Klubjának utolsó összejövetele után Beverlyvel együtt elhagyta Derryt.

Richard Tozier „Richie”

✔️ Egy igazi tréfamester, súlyos rövidlátásban szenved. Show-műsorokban is szerepel komikusként.

Richie halhatatlan szeretete a csoport iránt arra készteti, hogy gondoskodjon arról, hogy a csoporttal együtt maradjon. Rövidlátással küzd, vastag szemüveget visel. Általában Richie magának okoz problémákat. Felnőttként Los Angelesben lemezlovas lesz, ahol hangutánzását használja előnyére. Richie és Mike együtt képesek voltak hallucinálni az AZ eredetét, ami kibővítette a Vesztesek Klubjának teljes tudástárát a szörnyről. Richie-t a csoport szájbarágó néven is becézgeti. Legalábbis én ezt így fordítottam le, a „Trashmouth” szóból.

Edward Kaspbrak Eddie

✔️ Törékeny és hipochonder. Limuzinkölcsönző cég tulajdonosa lesz. Az anyja túlzottan védi, olyan anyámasszony katonája.

Eddie Kaspbrak egy törékeny fiú és hipochonder, aki inhalátort hord magával. Azt hiszi, hogy asztmája van. Édesapját fiatalon elveszítette. Édesanyja folyamatosan aggódik az egészsége miatt, talán emiatt is hiszi, hogy asztmás. Gyerekként Eddie-t Henry megtámadja és megsebesíti, így eltörik a karja. Édesanyja nem engedi meg, hogy a Vesztesek Klubja barátai meglátogassák, de végül azt mondja anyjának, hogy ne aggódjon miatta.

Beverly Marsh Bev

✔️ Vesztesek Klubjának egyetlen lány tagja. Elragadó vörös hajú lány, aki később divattervező lesz.

A körülötte lévő fiatal fiúk állandó jellegű szerelmi fantáziájának tárgya. Beverly egy bántalmazó apától szenvedett, aki folyamatosan verte őt, amíg anyja távol volt a munkahelyén. Felnőttként sikeres divattervezővé válik. Azonban nem kerüli el a bántalmazó kapcsolatokat, mert feleségül veszi Tom Rogan,  aki megveri, és csak szextárgynak tekinti. Beverly végre szerelmet talál Ben személyében.

Stanley Uris „Stan”

✔️ Logikus, szkeptikus és gyakran zaklatott. Öngyilkosságra hajlamos.

Stan Uris azt hiszem a sztori egyetlen zsidó figurája. Az egyik legszkeptikusabb a Vesztesek Klubjának tagjai közül. Stan a logikára támaszkodott, és azt hitte, hogy minden egy meghatározott sorrend szerint történik, ami miatt kétségbe vonta az AZ teremtmény létezését is. Zsidó származása miatt Henry zaklatta Stant. Stan felnőttként sikeres könyvelő lesz Atlantában, feleségével, Patty Blummal él. Hogy inkább szkeptikus volt-e vagy logikus, azt döntsd el Te magad, miután elolvastad a könyvet 😉

Michael Hanlon „Mike”

✔️ A Vesztesek Klubjának utolsó tagja. Etnikai hovatartozása miatt elkülönül a csoporttól.
Könyvtáros lesz Derryben.

Mike Hanlon az utolsó, aki csatlakozik a Vesztesek Klubjához. Ő az egyetlen afroamerikai a csoportban. Baptista hite miatt Mike egy speciális külön iskolába jár. Csatlakozik a Vesztesek Klubjához, miután segítenek neki legyőzni Henryt egy rockharcban. Végül Mike lesz a klub egyetlen tagja, aki Derryben marad, és könyvtáros lesz. A városban újjáéledő halálesetek miatt Mike újra életre kelti a klubot, talán egy végső küzdelemre?

AZ

✔️ Az antagonista. Ismeretlen eredetű alakváltó entitás. Jellemző rá, hogy 27 évig mindig nyugalmi állapotban van.

Bár pontos eredetének ismerete megfoghatatlan, életkorát az univerzum életkorához hasonlították. Végső formája egy pók, lényege pedig narancssárga fények formájában van, amelyeket holtfénynek neveztek. Ha közvetlenül rájuk néz bárki, azt őrületbe kergetheti vagy megölheti. A könyv azt feltételezi, hogy nőstény, mivel a szörnyeteg lerakta a tojásait…

Amellett, hogy megvan az ereje az alakváltoztatáshoz, „AZ” képes irányítani az embereket. Amikor a Vesztesek Klubja legyőzte Őt, mély álomba merült 27 esztendőre! Amikor észrevette, hogy a Vesztesek Klubja ismét Derryben van, elindult a bosszú útjára, hogy végleg megszabaduljon tőlük. Henryvel próbálta megöletni a klub tagjait, de nem járt sikerrel. Végül sikerült túszul ejteni Audrát, de nem sikerült megszabadulnia a klubtól. Hogy mi történt valójában? No, azt Neked kell kiderítened 😉

Henry Bowers

✔️ Fiatal antagonista. A zaklatók csoportjának vezetője. Elveszíti az eszét, és megöli a saját apját.

Henry egy igazi ellenség és őrült vezetője a Bowers-csoportnak. Ez a csoport hét tizenkét évesből álló banda, akik folyamatosan zaklatják a Vesztesek Klubjának tagjait. Henry apja rasszista alak.

Ez hihetetlenül befolyásolja a fiatal fiú életét.

Henry gyűlöletét Stan és Mike, a Vesztesek Klubja zsidó és afroamerikai tagjai felé fordítja. Henry lassan kezdi elveszíteni mentális stabilitását, miközben AZ átveszi az uralmat elméje felett, és megpróbálja felhasználni a Vesztesek Klubja tagjainak megölésére. AZ által küldött kés segítségével Henry megöli az apját, de nem sikerül megölnie a klubtagokat.

Henry találkozása Frankensteinnel, AZ egy alternatív formájával, mentálisan megrázta. A hatóságok  elmezavarosnak találják, és elmegyógyintézetbe küldik, miután őt hibáztatták a Derry városában történt gyermekgyilkosságért.

Huszonhét évvel később Henry megszökik az elmegyógyintézetből, AZ visszatér, hogy bosszút álljon.

Patrick Hockstetter

✔️ Pszichopata és Henry bandájának tagja. Megölte az öccsét.

Ennek a szereplőnek a teljeskörű jellemzésére, őszintén megmondom nincs gyomrom. Legyen elég annyi, hogy hihetetlen beteg kapcsolat (aberrált hajlam) fűzi Henry-hez!

Reginald Huggins „Belch”

✔️ A Bowers banda egyik féregsegédje.

Belch Hugging Henry egyik segítője és a Bowers banda tagja. Hatalmas fiú, tizenkét éves kora ellenére 182-183 cm magas. Belch hűséges a csoporthoz, különösen Henryhez, kiérdemelte a „Belch” becenevet. Miután Henryt AZ hatalmába kerítette, Belch követte őt.

Amikor találkozik Frankensteinnel, AZ alternatív formájával, Belch hátramarad, hogy megvédje Henryt, aki megszökik. Belch végül meghal, mert hatalmába keríti AZ, aki megcsonkította az arcát. Huszonhét évvel később egy rothadó Belch Huggins formáját ölti, és elviszi Henryt abba a  szállodába, ahol a Vesztesek Klubja megszáll.

Victor Criss Vic

✔️ Henry egyik segítője. Okosabb, mint a Bowers banda többi tagja.

Vic jó szíve arra készteti, hogy segítsen a Vesztesek Klubjának, figyelmeztetve őket Henry fokozódó mentális instabilitására. Vic akkor gondolja meg magát, amikor észreveszi Henry tébolyodott voltát. Megpróbál csatlakozni a Vesztesek Klubjához, de nem jut el a végső döntésig, így Henryt és Belchet követi a csatornába, ahol találkoznak Frankensteinnel, az AZ egy alternatív formájával.

George Denbrough

✔️ Bill hatéves bátyja, megöli az  AZ már a könyv elején, így kezdődik a sztori.

Megöli az AZ egy alternatív formája, egy magát Pennywise-nak nevező bohóc, aki leharapta a karját, amikor megpróbálta elérni a papírcsónakját a lefolyóban. Többek között, de elsődlegesen George halála késztette Bill-t, hogy bosszút álljon a bátyja életét kioltó gyilkoson. Azért fogalmazok úgy, hogy többek között mert később eltökélt szándéka volt, hogy a félelmet fel kell számolni, hogy gyerek ilyen sorsra ne juthasson!

Steve Sadler „Moose”

✔️ Nagyban közrejátszik a Vesztesek Klubja tagjainak kínzásában.

A Bowers banda egy fogyatékkal élő tagja. Moose segít Henrynek eltörni Eddie karját, és részt vett Mike megfélemlítésében is.

Peter Gordon

✔️ A Bowers banda tagja. A Nagy Rockharc után elhagyja a csoportot!

Szerintem az egyetlen elmés tagja a Bowers bandának, aki miután rájött Henry súlyos mentális problémáira, elkezdett fokozatosan elidegenedni a csapattól. Fogalmazhatok úgyis, diplomatikusan elkezdett elhatárolódni.

Tom Rogan

✔️ Beverly bántalmazó férje. Meghal a sokktól!

Beverly bántalmazó és erőszakos férje. Pszichopata természete miatt ragadozóként tekint a nőkre. Megjegyzem, hogy az amerikai bűntetőjog az ilyeneket, sexual predators néven jegyzi. Tom megpróbálja megbüntetni sebezhető feleségét, akit csak szextárgynak tekint, amikor az megszökik, és egyenesen Derrybe megy!

Audra Philip Denbrough

✔️ Bill felesége. Egy filmszínésznő.

Férjét követi Derrybe, mert aggódik annak mentális egészsége miatt. Tom Rogan az AZ parancsára elrabolja Audrát. Audra katatón állapotba kerül, miután meglátta AZ alternatív formáját. Bill később újraéleszti.

Szerepelnek még karakterek a sztoriban úgy mint Adrian Mellon, Will Hanlon, Alvin Marsh, Sonia Kaspbrak és Maturin. De úgy gondolom a fontosabbakat a ☝️ fentiekben alaposan összeszedtem. 😊

ℹ️ Kérdések és válaszok, amelyek lehet érdekelnek Téged

1 ) Kik a főszereplők? Meglátásom szerint Bill, Ben, Bev, Richie, Eddie, Stan, és Mike szóval a Vesztesek Klubjának tagjai.

2 ) Mi a fene ez az AZ? Ez egy alakváltó szörnyeteg. Formáját az emberek félelmétől függően változtatja, ennek megfelelően támad. Kiderült, hogy a lény félelemből táplálkozik, különösen a gyermekek által tapasztalt félelemekből.

3 ) Hogy hívják Henry Bowers barátait? Henrynek több srác is volt a bandájában. Ezek közül Belch Huggins, Vic Criss, Peter Gordon, Steve Saddler és Patrick Hockstetter. Mindegyik részt vesz a Vesztesek Klubja tagjainak zaklatásában és valamilyen módon megsebesítésében.

4 ) Miért olyan gonosz Henry? Henry szadista és őrült viselkedése nagyrészt a bántalmazó apjával kapcsolatos élettörténetének köszönhető.

5 ) Pennywise lány? A regény végén Pennywise vemhes pók formáját ölti. Egyes olvasóknak ez azt sugallja, hogy emiatt mindvégig nőstény volt. A szereplők azonban az egész regényben férfiként hivatkoznak rá. Hmmm, hiába a drága jó Stephen King mint egy igazi író, csak jól látta, érezte zsigereiben már évtizedekkel ezelőtt a jövőt. Gondolok itt arra, hogy az EU Gender csak előjött na 😊

6 ) Vajon hány éves lehet Pennywise? Pennywise azaz hivatkozott elterjedtebb nevén AZ több millió vagy milliárd éve létezhet. Mindenesetre nem kizárható a sztori fantázia bugyra alapján, hogy akár egy idős lehet az univerzummal is.

7 ) Mit próbált csinálni Beverly Marsh-al az apja, Al Marsh? Szexuálisan próbálta zaklatni, de szerencsére csak egy kísérlet volt, mert Bev megszökött.

Összefoglalóm, s hogy kicsit rendet tegyek a káoszban, bár ha zseni vagy átlátod 🤪

Eme horror kaland lényege, hogy nyomozzák és megtalálják annak a gonosz entitásnak a forrását, amely évszázadok óta rettegésben tartotta Derryt.

A sztori tulajdonképpen a 7 gyermek sanyarú sorának előre vetítése is egyben, melyben viszont a gonosszal már a 6 fős csapat (Vesztesek Klubja) száll szembe.

Huszonhét évvel később – az említett 1958-hoz viszonyítva – egy meleg férfit megöl az egyik feltételezett tettes, akiről az a hír járja, bizony egy bohóc volt. Mike, aki még mindig Derryben tartózkodott, felhívja a Vesztesek Klubját, hogy tartsák be ígéretüket, és küzdjenek a gonosszal,

📣 amely több mint két évtizedes alvás után ébredt fel ismét❗

Ígéretüket beváltva Bill és a csoport többi tagja Stan nélkül nekivágott a 27 évvel ezelőtt elkezdett küldetés befejezésének; hogy végre megöljék Pennywise-t.

Uhhh … valamit csak le kellett lőni, így már csak el tudod dönteni, vajon Stan logikus volt vagy inkább szkeptikus. Hát bocsánat, de tényállásként annyi csak látszik, hogy 7-főből 6 maradt. De szerintem a többi izgalmas elemet azért nem lőttem le.

Olvasd el, hidd el megéri. 🙏 S köszönöm szépen, hogy elolvastad ismertetőm erről a hosszú horror sztoriól, amihez ízelítőt kínáltam. 👋 Mivel a gyerekek nem szeretnek olvasni, így a +18 jelölést mellőzöm 🤣

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük